Het is verplichte kost voor elke moslim, mits je gezond bent en het kan betalen: meedoen aan de hadj. Vandaag begint de heilige islamitische bedevaart, waarvoor moslims vanuit de hele wereld naar Mekka reizen. We spraken drie jongeren die erbij zijn.
Mekka is de heiligste plek binnen de islam. Daar lopen ze zeven rondjes om de Kaäba, een groot gebouw met een zwarte doek eromheen. Maar dat is niet het enige: ook trekken de moslims de komende week naar andere plekken waar ze bidden en rituelen uitvoeren.
Het is een indrukwekkend fenomeen, zeggen Mohamed, Jamal en Nermin. Samen met een paar duizend Nederlandse moslims doen ze mee. De meesten zijn vorige week al naar Mekka vertrokken. Hoe ervaren zij het tot nu toe?
Rij-instructeur Mohamed Amin is pas twintig, en doet nu al mee aan de hadj. Dat hij de reis nu al onderneemt, is een bewuste keuze: "Ik had er hiervoor nog niet heel uitgebreid over nagedacht, maar mijn tante is ziek. Ze wilde graag naar Mekka toe, maar om dat te doen, moest er iemand met haar mee. De familie zocht naar een broer of oom die mee kon, maar ik was de enige. Toen ben ik met haar meegegaan. Ik dacht: ik kan haar helpen, en dan help ik ook mezelf."
Verder vindt Mohamed zijn jonge leeftijd geen nadeel. Integendeel: "Je kan de reis het beste maken als je nog jong bent. Dan ben je sterk en lichamelijk in orde." Dat is ook wel nodig: "Er zijn heel veel soldaten in Mekka die zorgen voor de veiligheid. Maar als we rondom de Kaäba lopen mogen er geen soldaten staan. Dat kan best gevaarlijk zijn. Mensen lopen zo over je heen."
Ondanks de risico's is Mohamed heel positief over zijn ervaringen. "Iedereen helpt elkaar hier, dat is heel mooi. Het voelt echt als een eenheid. Maar straks, rondom de Kaäba, zal het een persoonlijke ervaring worden. Dan word je zelf herboren."
Nermin Abou el Kheir (26) is niet alleen maar deelnemer aan de hadj. Sinds dit jaar is ze ook reisleider, samen met haar vader, die het werk al veertig jaar doet. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 150 Nederlandse moslims. Da's best een vermoeiende taak: "Ik ben nu al kapot, en de hadj moet nog beginnen."
Het is Nermins eerste hadj. Toch is het niet de eerste keer dat ze in Mekka is: ze deed al een paar keer mee aan de Oemrah. Dat is een bedevaart naar Mekka, waarbij moslims alleen naar de Kaäba gaan, maar niet naar alle andere plekken die bezocht worden tijdens de hadj. Ook is er voor de Oemrah geen vast jaarlijks moment, in tegenstelling tot de hadj. En dat maakt de ervaring behoorlijk anders: "De hadj is veel massaler: veel meer veiligheidsregels en drukte. Het is ook veel indrukwekkender: mensen vanuit de hele wereld laten twee weken hun leven thuis achter om hier naartoe te komen."
Nermin kijkt het meeste uit naar Arafat. Daar komen alle moslims samen om te bidden tot zonsondergang. "Straks staan we daar met alle moslims op een berg, samen biddend naar Allah. Dat wordt wel emotioneel, denk ik."
"Het groepsgevoel is onbeschrijfelijk. Meestal spreek je niet eens dezelfde taal, maar iedereen communiceert met handen en voeten. Iedereen voelt als familie hier."
"Ik wilde al jaren naar Mekka, maar het lukte steeds niet: geen tijd, of andere omstandigheden. Dat ik nu de gunst heb gekregen om te gaan, vind ik heel mooi", vertelt buschauffeur Jamal Moukhal (35). "Er heerst hier zo'n grote saamhorigheid. Er zijn hier heel veel mensen, uit verschillende landen en culturen, maar iedereen draagt dezelfde kleding. Je kunt niet zien wat voor positie iemand heeft: de armsten der armen horen er net zo bij als jij en ik."
Op straat ziet Jamal veel politie, maar het stoort hem niet. "De soldaten op straat zorgen er alleen voor dat het niet te vol wordt op straat. Ze leiden de mensen om, zodat er geen opstoppingen ontstaan en iedereen veilig door de stad kan lopen. Het is heel goed geregeld allemaal." Het zwaarst van de reis is de temperatuur: "Het is 48 graden hier. Gelukkig is er overal airco binnen."
Jamal voelt wel enige spanning, vooral als straks alle moslims Mekka verlaten. "Als we straks in Mina zijn, en we met iedereen in tentenkampen slapen, dan wordt dat zo indrukwekkend. Je komt hier allemaal met hetzelfde doel, Allah aanbidden. Die ervaring vergeet je nooit meer."