Mensen protesteren bij het vliegveld van Los Angeles tegen de maatregelen van Trump
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: inreisverbod, verkiezingsbeloften en titanenstrijd

Heb je om een of andere reden niet al het nieuws gevolgd dit weekend? Geen nood, wij hebben de opvallendste verhalen voor je op een rij gezet.

Het nieuws werd dit weekend gedomineerd door het inreisverbod van Donald Trump. Het leidt tot veel protesten en discussie. De VS laat drie maanden geen reizigers meer toe uit Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Sudan en Somalië. Voor vluchtelingen geldt een opnamestop van vier maanden. Trump wil hiermee terroristen weren.

Vluchtelingen tijdelijk niet langer welkom in VS

De gevolgen van zijn besluit zijn meteen groot: voor vakantiegangers, voor vluchtelingen en emigranten. Een Irakees die voor het Amerikaanse leger werkte, wordt opgepakt op het vliegveld van New York. Verschillende technologiebedrijven, waaronder Google en Netflix, uiten hun bezorgdheid omdat ze veel medewerkers uit de getroffen landen hebben. Het organiserend comité van de Oscars vreest dat de Iraanse regisseur Asghar Farhadi niet naar de uitreiking kan komen in Los Angeles volgende maand. Farhadi is met zijn film genomineerd in de categorie voor beste buitenlandse film.

'Dit is een vreselijke vergissing'

Als gevolg van Trumps maatregel weigert de KLM meerdere passagiers die naar de VS willen. De geweigerde mensen hebben wel een visum voor de VS, maar zullen waarschijnlijk niet door de controles komen.

Vanuit de hele wereld is er kritiek op de immigratieregels van Trump. Een Amerikaanse federale rechter zet een streep door een deel ervan. Hij stelt dat de VS alle reizigers met een geldig visum alsnog tijdelijk moet toelaten. Ze mogen gedurende een week niet worden teruggestuurd.

Premier Rutte wijst het Amerikaanse inreisverbod voor vluchtelingen en mensen uit zeven moslimlanden af en betreurt het. In een gezamenlijke verklaring zeggen Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken dat Nederland ervan overtuigd is dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen, ongeacht hun afkomst of geloof.

Nederlandse regering wijst inreisverbod VS af

Politiek Den Haag voert volop campagne met het oog de parlementsverkiezingen op 15 maart. Er worden vooral veel beloftes gedaan.

- D66-leider Pechtold doet dat op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, gezondheidszorg, asielbeleid, klimaat en Europa.

- PvdA-leider Asscher lanceert een zorgplan. Hij pleit voor het afschaffen van het eigen risico en beperking van het aantal flexibele contracten in de zorg.

- De SP past het verkiezingsprogramma aan: iedereen moet het recht krijgen om op zijn 65ste AOW te krijgen.

- De ChristenUnie wil af van het openbaar onderwijs in zijn huidige vorm. Door de overheid bestuurde scholen zijn niet meer van deze tijd, zegt partijleider Segers.

Rondje langs de partijcongressen

In Amsterdam wordt de Jodenvervolging door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog herdacht met een stille tocht en een bijeenkomst in het Wertheimpark. Premier Rutte legt samen met vicepremier Asscher namens het kabinet een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'. In zijn toespraak zegt Rutte dat herdenken een noodzaak is om recht te doen aan allen die hun leven verloren, gedoemd naamloos te blijven. Ook burgemeester Van der Laan houdt een toespraak.

Bij de Holocaust-herdenking komt het 'juist nu' steeds terug

In Oldenzaal blijkt een 68-jarige vrouw zelfmoord te hebben gepleegd, nadat RTV-Oost beelden had getoond waarop te zien is dat zij in een winkel een portemonnee steelt. De vrouw wordt online beledigd en uitgescholden.

Haar familie vraagt het OM na te denken over criteria voor het vertonen van herkenbare beelden. De directie van RTV Oost wil niet reageren op een mogelijk verband tussen de uitzending en de zelfmoord. Criminoloog en hoogleraar Judith van Erp stelt dat de belangenafweging tussen privacy en de ernst van de zaak in dit geval niet goed was.

WK materiaalpech

Materiaalpech bij de vrouwen en materiaalpech bij de mannen. De Nederlandse veldrijders slagen er in Luxemburg niet in om de wereldtitel te veroveren. Marianne Vos ligt op kop als in de laatste ronde haar ketting eraf loopt. De Belgische Sanne Cant gaat haar voorbij en wint.

Mathieu van der Poel krijgt vier keer een lekke band. Hij wordt tweede, achter de Belg Wout van Aert.

Van der Poel snottert: grootste ontgoocheling tot nu toe

Tennisser Roger Federer wint de Australian Open. De Zwitser verslaat Rafael Nadal in vijf sets. Het is voor het eerst sinds 2012 dat Federer weer een grandslamtitel wint. In totaal heeft hij er nu achttien op zijn naam staan. "Dit is ongelooflijk! Ik had gerekend op een week in Melbourne, nu heb ik de trofee in mijn handen...", zegt Federer na zijn zege.

Federer pakt ten koste van Nadal vijfde titel Australian Open

Feyenoord, Ajax en PSV winnen

'De grote drie' verspelen dit weekend geen punten in de Eredivisie. Koploper Feyenoord zegeviert in de Kuip simpel over NEC: 4-0. Ajax wint met 3-0 van ADO Den Haag. PSV heeft het nog het lastigst bij Heracles Almelo, maar gaat toch met drie punten naar huis, na een 2-1 zege.

Komende week...

De rechter in Suriname beslist maandag zeer waarschijnlijk of het proces over de Decembermoorden doorgaat. Hoofdverdachte en president Bouterse had het OM het bevel gegeven om het proces stop te zetten. Wat doet de rechter?

Alle Nederlandse ambassadeurs komen vanaf maandag bijeen voor de Ambassadeursconferentie.

Maandagavond wordt bekend hoeveel partijen er meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Om 17.00 uur moeten de kieslijsten binnen zijn bij de Kiesraad.

Dinsdag en woensdag debatteert het Britse Lagerhuis over de toestemming voor brexit. Woensdag aan het einde van de dag wordt er gestemd.

De Russische president Poetin brengt donderdag een bezoek aan Hongarije.

President Trump maakt donderdag bekend wie hij nomineert als nieuwe rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Op vrijdag opent in het Museum Hilversum de tentoonstelling over en met foto's van Jeroen Oerlemans, de oorlogsfotograaf die in oktober werd doodgeschoten in Libië.

Op Malta wordt vrijdag een EU-top gehouden. In de ochtend gaat het over migratie; in de middag over de brexit.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl