NOS NieuwsAangepast

Silicon Valley worstelt met inreisverbod VS

Niet alleen luchtvaartmaatschappijen merken de effecten van het nieuwe inreisverbod van de Verenigde Staten voor inwoners van zeven landen met een moslimmeerderheid. Verschillende technologiebedrijven uit Silicon Valley hebben hun zorgen geuit.

"Apple zou niet bestaan zonder immigratie", schrijft ceo Tim Cook in een e-mail aan zijn medewerkers. "Laat staan groeien en innoveren zoals we dat nu doen." De Apple-topman benadrukt dat het bedrijf medewerkers heeft uit Iran, Irak, Somalië, Sudan, Syrië, Libië en Jemen en dat zij worden getroffen door de migratieregels.

Ook de directeur van Netflix zegt dat zijn medewerkers wereldwijd geraakt worden door het inreisverbod. Op Facebook schrijft Reed Hastings dat de regels "on-Amerikaans" zijn.

Ik ben boos over de impact die dit migratiebeleid heeft op mensen bij Google en hun families.

Google-topman Sundar Pichai

De topman van Uber heeft beloofd dat alle medewerkers die last hebben van het nieuwe migratiebeleid worden gecompenseerd. "We helpen ze zeker de komende drie maanden, zodat ze niet in de financiële problemen komen."

Bij Google worden bijna 200 medewerkers getroffen door de maatregelen, schrijft ceo Sundar Pichai ​in een brief aan zijn personeel. "Ik ben boos over de impact die dit migratiebeleid heeft op mensen bij Google en hun families." Pichai voegt eraan toe dat hij erover zal praten met Washington.

Google-oprichter Sergey Brin voegde zich bij de demonstratie op de luchthaven van San Francisco. "Ik ben hier omdat ik zelf een vluchteling ben", zei hij. Brin emigreerde als kind met zijn familie naar de VS vanuit de toenmalige Sovjet-Unie.

Ook personeel van luchtvaartmaatschappijen wordt getroffen door de maatregelen. Cabinepersoneel uit de zeven landen waar het inreisverbod voor geldt mag de VS niet in. Volgens de Amerikaanse douane zijn tot nu 170 mensen tegengehouden.

Een Amerikaanse federale rechter heeft een deel van de nieuwe migratieregels vannacht teruggedraaid. Reizigers met een geldig visum mogen niet het land worden uitgezet.

Passagiers achtergelaten

KLM weigerde gisteren zeker zeven passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten. Twee van hen wilden opstappen op Schiphol, vijf op andere luchthavens. De mensen hadden volgens de luchtvaartmaatschappij een visum. Of de reizigers nu wel naar de VS gaan is niet duidelijk.

Ook in andere landen worden burgers uit de zeven genoemde landen geweigerd op vluchten naar de VS. Onder meer Turkish Airlines en Lufthansa hebben passagiers achtergelaten.

Een woordvoerder van EgyptAir zegt tegen Reuters dat alle luchtvaartmaatschappijen op het vliegveld van Caïro de opdracht hebben gekregen de migratieregels van de VS na te leven. Ook de maatschappijen op het vliegveld van Beirut zeggen zich te zullen houden aan het nieuwe beleid van president Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl