De SP wil weer dat 65 jaar de vaste leeftijd wordt om AOW te krijgen.

SP ziet af van flexibele AOW, leeftijd vast op 65 jaar

De SP wil dat iedereen met 65 jaar een AOW-uitkering kan krijgen. In het verkiezingsprogramma stond een flexibele AOW, maar de partijraad heeft vandaag besloten de leeftijd vast te zetten op 65 jaar. Dit betekent dat iedereen recht krijgt om op zijn 65ste te stoppen, zonder dat dit een lagere uitkering tot gevolg heeft.

De SP verzette zich destijds tegen verhoging van de pensioenleeftijd, maar in het verkiezingsprogramma leken de socialisten een gematigder standpunt in te nemen. "We maken de AOW-leeftijd flexibel, waardoor mensen vanaf 65 jaar kunnen stoppen met werken. Negatieve inkomenseffecten worden daarbij zoveel mogelijk gecompenseerd", stond er.

Dat iedereen met 65 jaar de volledige AOW kan krijgen, zal miljarden euro's kosten, erkent een woordvoerder van SP-leider Roemer. Het Centraal Planbureau (CPB) maakt half februari de doorrekening van de verschillende verkiezingsprogramma's bekend. Roemer wil dat 'een fijne oude dag haalbaar en betaalbaar' wordt. "Mensen die jarenlang zwaar werk hebben gehad, kunnen daardoor opgelucht adem halen."

Zinloos solliciteren

Ook benadrukt Roemer dat de werkloosheid onder ouderen en jongeren erg hoog is. "Dan moet je regelen dat mensen die willen stoppen ook met 65 eruit kunnen', zegt Roemer. "Zo voorkom je zinloos solliciteren en zorg je dat er banen beschikbaar komen jongeren."

De SP heeft zich altijd verzet tegen de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd. In 2021 werkt iedereen tot zijn 67ste, in 2060 zal dat - als de maatregel niet wordt aangepast - 71,5 jaar zijn. De SP wil ook de AOW-uitkering verhogen met 10 procent.

Ook de PVV en 50Plus willen de AOW-leeftijd terug op 65 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl