NOS NieuwsAangepast

Opsporingsbeelden voor stelen portemonnee? 'Afweging had anders gekund'

Twee weken geleden laat het RTV Oost-programma Onder de Loep zien hoe een vrouw een portemonnee steelt. De beelden gaan razendsnel over het internet. Online wordt de vrouw van 68 beledigd en uitgescholden. Een dag na de uitzending pleegt ze zelfmoord.

Of er een verband is tussen het tonen van de beelden en haar dood, is niet zeker. "Maar in dit geval had de belangenafweging tussen privacy en de ernst van de zaak beter anders kunnen worden gemaakt", vindt criminoloog en hoogleraar Judith van Erp.

Ze plaatst vraagtekens bij de beslissing van het Openbaar Ministerie om de beelden in het opsporingsprogramma van RTV Oost te tonen. Daarvoor gelden criteria: het OM moet afwegen of de ernst van de zaak het uitzenden van opsporingsbeelden rechtvaardigt én of dat ook echt nodig is. De politie beschikt immers over veel meer opsporingsmethodes.

Hoewel niet alle details bekend zijn, denkt Van Erp dat het in deze relatief kleine zaak ook anders had gekund. "Het gaat om een financiële schade die is geleden. En de meeste mensen hebben in hun portemonnee geen honderden euro's zitten."

Gauw teruggeven

Daar komt bij dat opsporingsbeelden altijd verder worden verspreid dan alleen op de site van de politie en het opsporingsprogramma, in dit geval Onder de Loep. De beelden verschenen onder meer op de videosite Dumpert, met daarbij de tekst: "Hee dikke kuttrol! - Ga eens gauw teruggeven!"

Politie en justitie zijn bij het gebruik van opsporingsbeelden gebonden aan de 'Aanwijzing Opsporingsberichtgeving', zegt Van Erp. "Daar staat nadrukkelijk in dat ze rekening moeten houden met het feit dat beelden heel lang beschikbaar blijven." Zodra een zaak is opgelost, verwijdert de politie de opsporingsbeelden van de eigen kanalen. Maar dan staan ze dus al overal.

Het Openbaar Ministerie wil vooralsnog niet verder ingaan op de zaak, omdat de nabestaanden geen verdere media-aandacht willen en omdat het gaat om een zelfmoordzaak.

Van Erp, die voor vakbladen heeft geschreven over opsporingsberichtgeving, vindt dat het OM de eigen werkwijze tegen het licht moet houden. "Ik kan me voorstellen dat ze daar nog eens kritisch nadenken over welke zaken nu wel en niet in aanmerking komen voor opsporingsprogramma's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl