liveblog
Aangepast

Stroom

liveblog gesloten

Vijf Indiase vrouwen gelyncht vanwege hekserij

In India heeft een woedende menigte vijf vrouwen gelyncht op verdenking van hekserij. Het incident gebeurde in het dorp Kanjia in het noorden van India. De vrouwen lagen te slapen toen ze rond middernacht uit hun huis werden gesleept en werden aangevallen met messen en stokken.

"Sommigen zijn gestenigd", zegt een politiewoordvoerder. "Het hele dorp was erbij betrokken."

EPA

Snelheidstest voor wereldrecordpoging ligfiets

Tussen Helmond en Nuenen wordt morgenochtend een snelheidstest gedaan met een ligfiets. Deze fiets moet in september het wereldsnelheidsrecord voor een door de mens aangedreven voertuig verbreken. Daarvoor zal de fiets een snelheid van minstens 133,78 km per uur moeten bereiken.

Moet je met de auto? De snelweg A270 bij Eindhoven is van 09.00 tot 12.00 uur in één richting afgesloten.

Bas de Meijer
De huidige recordhouder, de VeloX3, haalde 133,78 km/uur

Donald Trump geweigerd na 'jeweetwel'-opmerking

"Megyn Kelly bloedde vast vanuit haar jeweetwel". Op deze manier reageerde Donald Trump gisteren in een interview met CNN op het optreden van Kelly, een van de vragenstellers van nieuwszender Fox tijden het Republikeinse debat afgelopen donderdag.

Trump probeerde vanochtend zijn uitspraak nog te nuanceren door uit te leggen dat hij met 'jeweetwel' haar neus bedoelde, maar het kwaad was al geschied. Hij is niet meer welkom bij een grote conventie voor conservatieve politici.

Vandaag is zwarter dan Zwarte Zaterdag

Het is vandaag drukker op de Franse wegen dan vorige week op Zwarte Zaterdag. Op het hoogtepunt, rond 12.50 uur, stond er 970 kilometer file. Vorige week was dat nog 880 kilometer.

De meeste vertraging is in het zuiden, waar het grootste deel van het vakantieverkeer rijdt.

Google Maps
Drukte op de Franse wegen aan het begin van de middag

bemanning Air Baltic-vlucht opgepakt met te veel drank op

In Oslo zijn vier van de vijf bemanningsleden van een vlucht van Air Baltic opgepakt omdat ze te veel alcohol hadden gedronken. Zowel de gezagvoerder als de co-piloot en de twee stewardessen hadden een promillage van meer dan 0,2. Dat staat gelijk aan slechts één drankje, maar Air Baltic voert een Zero-Tolerance beleid, dus iedere druppel is al te veel.

De passagiers moesten een paar uur langer wachten, voordat het vliegtuig vertrok met een nieuwe bemanning.

Air Baltic
Een Boeing 737-300 van Air Baltic

Terrorist blaast zichzelf te vroeg op

Het 17-jarige lid van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab schrok van een soldaat die ineens opdook en blies zichzelf te vroeg op in de hoofdstad Mogadishu. Er vielen geen andere doden of gewonden. Volgens de autoriteiten stond hij op het punt met een motor naar een druk plein te rijden om zijn aanslag te plegen.

Al-Shabaab pleegt sinds 2006 aanslagen in Somalië en in buurland Kenia.

EPA
Al-Shabaab pleegde onlangs een bomaanslag op een overheidsgebouw in de hoofdstad

Vrouw mishandeld om opgesloten hond

In Drenthe heeft een vrouw een andere vrouw mishandeld tijdens een ruzie over een hond die opgesloten zat in een auto. Een 21-jarige vrouw zag dat er in de volle zon in een potdichte auto een hond zat opgesloten en waarschuwde de politie. Die spoorde de eigenaresse van de auto op, een vrouw uit Groningen.

Toen die terugkwam bij haar auto, trof zij daar de vrouw van 21 aan. Er ontstond een ruzie, en de Groningse zou de meldster een paar keer hebben geslagen, onder meer in haar gezicht en op haar borst. De vrouw uit Groningen werd daarop aangehouden. Met de hond gaat het goed.

Gijzelaars Mali bevrijd uit hotel

Franse en Malinese militairen hebben vanochtend een einde gemaakt aan de bezetting van een hotel in Centraal-Mali. Vier gegijzelden zijn bevrijd, zegt een Malinese legerwoordvoerder. Wel zijn er enkele doden gevonden.

Gisteren werd het hotel in de stad Sévaré aangevallen door moslimextremisten. Toen vielen er zeven doden; vier Malinese militairen, een VN-militair en twee van de aanvallers.

Kassa voor oordopbedrijven

De laatste jaren worden er steeds meer oordopjes verkocht. De groei komt onder meer doordat jongeren zich bewuster zijn van de gevaren van gehoorschade. Oordopbedrijf Alpine meldt een groei van ruim 50 procent in twee jaar. Bij Comfoor/Pluggerz steeg de verkoop in een jaar met 30 procent en bij Thunderplugs gingen ze van nul naar een half miljoen oordoppen in drie jaar tijd.

Een op de vijf jongeren heeft gehoorschade. Onder meer de dj's van 3FM deden mee aan een campagne om hier wat tegen te doen.

Lichaam jonge vrouw aangespoeld op strand van Zandvoort

In Zandvoort is vanochtend op het strand het lichaam van een jonge vrouw aangespoeld. De politie wil nog niks zeggen over de identiteit, dus ook niet of het gaat om de vrouw gaat die woensdagmiddag verdween. Agenten hebben de omgeving afgezet en doen onderzoek.

'We gaan wel naar alle 112-meldingen'

Dat zegt de politie. Een van de actievoerende agenten zegt in het AD dat als mensen na een ongeluk of inbraak 112 bellen, het maar de vraag is of de politie nog wel langskomt. "Als er bij iemand is ingebroken, komen we niet meer langs om onderzoek te doen." Niet waar, zegt een politiewoordvoerder. "We gaan wel naar alle 112-meldingen." De politiebonden voeren al maanden actie voor een beter cao. Dit weekend zijn daardoor vijf voetbalwedstrijden afgelast.

ANP
Agenten willen een beter cao

Geen wereldtitel voor Nederlandse waterpolovrouwen

Het is de Nederlandse waterpolovrouwen niet gelukt om bij de WK zwemmen in Kazan de wereldtitel in de wacht te slepen. Ze verloren krap van de Verenigde Staten met 5-4. Nederland begon goed aan de finale maar de Amerikaanse vrouwen waren fysiek sterker. Ook misten ze in de laatste kwart van de wedstrijd een strafworp.

Oranje verliest WK-finale

Wel heeft Nederland onverwacht goed gepresteerd op dit WK. Deze finaleplaats was de eerste in 17 jaar.

Per dag overlijden gemiddeld 2,5 Nederlandse toeristen

Per dag komen er gemiddeld 2,5 Nederlandse toeristen om in het buitenland. In 2014 overleden er 900 vakantiegangers, blijkt uit cijfers die de Telegraaf heeft berekend. Gisteren overleed nog een 19-jarig meisje toen ze verongelukte bij een quad-ongeluk.

De 900 vakantiegangers is de helft van alle sterftegevallen in het buitenland. De andere helft bestaat onder meer uit zakenreizigers, expats en pensionado's. Het ongeluk met vlucht MH17 valt ook binnen deze cijfers.

Tweede Zwarte Zaterdag

AFP
Wachten, wachten en nog eens wachten.

Net als vorige week is het druk op de snelwegen naar het zuiden in Frankrijk. Ten zuiden van Lyon stond vanochtend voor 7.00 uur al 25 kilometer file, en bij Parijs stonden om 5.00 uur al de eerste files.

De ANWB waarschuwde gisteren voor een tweede Zwarte Zaterdag. Vorige week stond er op het hoogtepunt in de ochtend op de Franse snelwegen 880 kilometer file.

Schutter Batmanfilm krijgt levenslang

James Holmes, die in juli 2012 in een bioscoop in een voorstad van Denver twaalf mensen doodschoot, is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. James Holmes was door de jury al schuldig bevonden aan alle aanklachten. Hij kon levenslang of de doodstraf krijgen. Voor de doodstraf is unanimiteit van de jury vereist, maar de juryleden konden het er niet over eens worden. Daarom krijgt Holmes automatisch levenslang.

EPA
Rechtbanktekening van James Holmes en zijn advocaat