James Holmes in 2012
NOS Nieuws

Schutter Batmanfilm krijgt levenslang

De man die in juli 2012 in een bioscoop in een voorstad van Denver twaalf mensen doodschoot, is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

James Holmes was door de jury al schuldig bevonden aan alle aanklachten. Hij kon levenslang of de doodstraf krijgen. Voor de doodstraf is unanimiteit van de jury vereist, maar de juryleden konden het er niet over eens worden. Daarom krijgt Holmes automatisch levenslang.

De nu 27-jarige Holmes kocht een kaartje voor een nachtelijke première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises. Kort na het begin van de voorstelling ging hij naar zijn auto, haalde daar vier vuurwapens op en tooide zich met helm, gasmasker en gevechtskleding.

Vervolgens bracht hij in de zaal een traangasgranaat tot ontploffing en opende hij het vuur op de bioscoopbezoekers. Zeventig mensen raakten gewond.

Gestoord

Holmes en zijn advocaat betoogden tijdens het proces dat hij psychisch gestoord is, maar daar ging de jury niet in mee. Volgens zijn advocaat lijdt hij aan schizofrenie. Tijdens het proces maakte Holmes vaak een afwezige indruk; dat zou komen door zijn medicijnen.

Rechtbanktekening van James Holmes en zijn advocaat
Batmanschutter krijgt levenslang

In de loop van de rechtszaak zijn honderden getuigen gehoord en duizenden bewijsstukken verzameld. Voordat Holmes het bloedbad aanrichtte had zijn psychiater de politie al voor hem gewaarschuwd. Een schietclub weigerde hem als lid omdat hij zo'n vreemde indruk maakte.

De schietpartij in Aurora geldt als een van de zwaarste massamoorden in de recente Amerikaanse geschiedenis en het proces heeft dan ook veel aandacht gekregen. De massamoord deed het debat in de VS over wapenbezit opnieuw oplaaien.

Excuses

Op het vonnis werd door nabestaanden van de slachtoffers van Holmes met afgrijzen gereageerd. De grootvader van een zesjarig meisje zei dat "onze geliefden er niet meer zijn", terwijl Holmes nog leeft. De aanklager heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden, omdat het hem niet is gelukt de jury ervan te overtuigen dat Holmes de doodstraf verdient.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl