James Holmes kort na de schietpartij
NOS Nieuws

Dader Batman-shooting schuldig aan moord

James Holmes, de man die in een bioscoop twaalf mensen doodschoot, is schuldig aan meervoudige moord. Dat heeft een jury in de Amerikaanse staat Colorado bepaald. Dezelfde jury moet nu gaan bepalen of de 27-jarige Holmes levenslang of de doodstraf krijgt. Het is niet bekend hoelang dat deel van de rechtszaak gaat duren.

James Holmes schoot op 20 juli 2012 twaalf mensen dood in een bioscoop in Aurora in Colorado. Zeventig bezoekers raakten gewond bij de schietpartij, die plaatsvond tijdens een vertoning van de Batman-film The Dark Knight Rises.

Holmes werd op de parkeerplaats aangehouden en vertelde agenten daar dat hij The Joker was, een personage uit een eerdere Batman-film. In zijn appartement werden meer dan dertig zelfgemaakte granaten gevonden. Tijdens de eerste zitting maakte hij een verwarde indruk.

Toerekeningsvatbaar

De jury moest bepalen of Holmes wel of niet toerekeningsvatbaar was tijdens de schietpartij. Zelf zei hij onschuldig te zijn omdat hij psychische problemen zou hebben. Hij hoorde volgens zijn advocaten stemmen in zijn hoofd. De jury ging niet mee in deze theorie.

De twaalf juryleden geloofden twee psychiaters die na onderzoek concludeerden dat Holmes niet gestoord is. De inhoudelijke behandeling van de zaak begon eerder dit jaar. De afgelopen maanden zagen de juryleden 200 getuigen langskomen waaronder 70 slachtoffers van de schietpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl