Vakantiegangers in de file bij Vienne in Zuid-Frankrijk
NOS NieuwsAangepast

Zwarte Zaterdag lijkt over zijn piek heen

Zwarte Zaterdag lijkt sinds het middaguur over zijn piek heen. Om 12.30 uur stond op de Franse wegen naar het zuiden 845 kilometer file. Maar sindsdien is de filedruk enigszins teruggelopen, meldt de ANWB.

De belangrijkste knelpunten in Frankrijk zijn de A6 en A7 naar het zuiden, de A10 van Parijs naar Bordeaux en de routes door het Massif Central, de A71 en de A75. Automobilisten die via de Rhônevallei naar Spanje rijden, moeten rekening houden met 2,5 uur vertraging. Vanmorgen was dat nog 3,5 uur.

De wachttijd voor de Mont Blanctunnel naar Italië is teruggelopen tot twee uur. Rond 16.00 uur stond er in Frankrijk nog 480 kilometer file. Volgens de VID was het de een na drukste Zwarte Zaterdag sinds 2000. Alleen vorig jaar was het drukker.

Duitsland

Ook de Duitse wegen staan vooral in het zuiden vol, met name de A8 van München naar Salzburg. Toch ziet de ANWB ook daar "gaatjes" ontstaan in de lange rijen auto's. Verderop in Oostenrijk staan vakantiegangers stil op de A10 van Salzburg naar Villach. De wachttijd voor de Karawankentunnel naar Slovenië bedraagt een uur.

In Zwitserland is de wachttijd voor de Gotthardtunnel afgenomen van twee uur naar een half uur.

Vanmorgen om 06.00 uur werden de eerste files gemeld in Frankrijk en Zuid-Duitsland. Behalve vakantiegangers uit het noorden van Europa zijn ook de Fransen en Italianen gisteravond en vanochtend op weg gegaan naar hun vakantiebestemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl