Lieke Klaassen scoort in de WK-finale
NOS Sport

Waterpolosters verliezen WK-finale

De Nederlandse waterpolosters zijn er in Kazan niet in geslaagd de wereldtitel binnen te halen. De ploeg van Arno Havenga verloor in de eindstrijd nipt van de Verenigde Staten: 5-4.

Nederland, dat 17 jaar geleden voor het laatst in de WK-finale stond, begon goed aan het duel. Door een treffer van Yasemin Smit werd de eerste periode met een 1-0 voorsprong afgesloten. Kort na het begin van de tweede periode hadden de Amerikaanse vrouwen de rollen omgedraaid door snel twee keer te scoren.

Serie straffen

Nederland kwam moeilijk door de Amerikaanse defensie heen. Nederland liep tegen een serie straffen op, die het team ook niet hielp. Net als in de spetterende halve finale tegen Italië kon Oranje wel terugvallen op een sterke keepster. De 18-jarige Laura Aarts onderscheidde zich opnieuw met voortreffelijke reddingen.

Nederland had echter pech dat de Amerikanen met Ashleigh Johnson ook een topkeepster in het water hadden liggen. De kansen die Oranje kreeg, werden door Johnson teniet gedaan. Zelfs een strafworp van Sabrina van der Sloot stopte ze.

Oranje verliest WK-finale

Nederland had moeite met de fysiek sterke tegenstander en kon de overtalsituaties niet uitbuiten. De gemiste strafworp in het laatste kwart brak de ploeg op. Door de tweede treffer van de avond van Maud Megens kwam Nederland daarna nog wel tot 5-4 terug, maar verder liet de olympisch kampioen van Londen het niet komen.

Heel zuur, noemt Arno Havenga de nederlaag tegen de Verenigde Staten

Bondscoach Arno Havenga vond de nederlaag heel zuur. "We waren gelijk aan Amerika, dat maar vijf keer scoort. We hebben veel in ondertal gespeeld en dat kost heel veel kracht. Deels hebben we dat aan onszelf te wijten, maar soms hadden we ook geen mazzel met de arbitrage. De Amerikanen hebben het slim uitgespeeld."

Havenga keert naar huis met het gevoel dat er de afgelopen tijd veel bij Oranje is gebeurd. "Ik heb de meiden gezegd dat ze heel trots mogen zijn op de ontwikkeling die ze het afgelopen anderhalf jaar hebben gemaakt. Er is nog winst te boeken, maar ik ben er ook trots op bondscoach van deze meiden te mogen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl