File in de buurt van Lyon
NOS Nieuws

Vandaag was zwarter dan Zwarte Zaterdag

Het was vandaag drukker op de Franse wegen dan vorige week op Zwarte Zaterdag. Op het hoogtepunt, rond 12.50 uur, stond er 970 kilometer file. Vorige week was dat 880 kilometer.

De grote drukte had geen bijzondere oorzaak. In het noordoosten van Frankrijk regende het hard, maar daar kwamen geen extreem lange files voor. De meeste vertraging was er in het zuiden, waar het grootste deel van het vakantieverkeer reed.

De langste files stonden ten zuiden van Lyon, waar het verkeer over zo'n 100 kilometer langzaam moest rijden. Ook op de grens tussen Frankrijk en Spanje was het druk; automobilisten hadden er in beide richtingen een uur vertraging. Hetzelfde gold voor verkeer bij Bordeaux.

Niet de drukste

Hoewel het vandaag dus drukker was dan verwacht, was het nog altijd iets rustiger op de Franse wegen dan vorig jaar. Toen stond er op de drukste dag 994 kilometer.

  • Google Maps
    Drukte op de Franse wegen aan het begin van de middag
  • Google Maps
    Ook in Italië en Zwitserland staan files

Volgens de ANWB was het in de andere landen relatief rustig. In Duitsland was de A8 het drukst, daar stond tussen München en Salzburg in totaal zo'n 30 kilometer. Voor de Zwitserse Gotthardtunnel en de Oostenrijkse Karawankentunnel liep de wachttijd op tot ongeveer een uur.

Hitte

Automobilisten moesten rekening houden met de hitte. Op sommige plaatsen was het vandaag zo'n 40 graden.

Morgen wordt het naar verwachting opnieuw druk. Dan gaan veel mensen op weg naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl