liveblog
Aangepast

Stroom NOS op 3

liveblog gesloten

Tour de France al voorbij voor Lars Boom

Lars Boom start morgen niet in de Tour de France. Volgens de Franse krant L'Equipe is de cortisolwaarde in het bloed van de Astana-wielrenner te hoog. Dat betekent trouwens niet dat Boom is betrapt op dopinggebruik, maar volgens de regels mag hij komende dagen niet starten in een wedstrijd.

Grote rally's in Athene

In Athene zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren voor én tegen Europa. Premier Tsipras, die hoopt op een nee zondag bij het referendum, sprak de nee-stemmers toe. Er braken ook rellen uit.

Bommelding op vlucht van Amsterdam naar Curaçao

Een KLM-vliegtuig dat van Amsterdam naar Curaçao vloog, is na een bommelding geland op de internationale luchthaven van Sint-Maarten. De luchthaven is ontruimd en het toestel staat inmiddels leeg op het platform, meldt NOS-correspondent Dick Drayer.

De politie onderzoekt de melding.

Hete varkens in de modder

We gaan er niet te veel woorden aan vuil maken. Varkens hebben het het - net als wij- heet. Maar de dieren zweten niet, dus duiken ze de modder in. Modderbadderen op hoog niveau:

Varkens genieten van een modderbad

Zonnevliegtuig geland op Hawaii

Solar Impulse veilig geland op Hawaii

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is na vier dagen en 21 uur geland op het eiland Hawaï. De Zwitserse piloot André Borschberg zette het eenmansvliegtuig veilig aan de grond op een klein vliegveld bij Honolulu na de oversteek van de Stille Oceaan. Afgelopen maandag steeg hij op vanaf het Japanse vliegveld van Nagoya.

De piloot heeft met zijn vlucht het record voor de langste solovlucht ooit gebroken. Het oude record stond op naam van Steve Fosset, die in 2006 76 uur deed over de oversteek van Japan naar Hawaï. De Zwitser vloog de route, zoals verwacht, in iets minder dan 120 uur.

Boze chauffeurs blokkeren taxistrook Schiphol

Taxichauffeurs hebben weer actiegevoerd op Schiphol. Ze blokkeerden enkele uren de taxistrook voor de aankomsthal. De chauffeurs zijn boos omdat taxi's zonder speciale Schipholvergunning tegenwoordig ook klanten mogen oppikken op de luchthaven. Dat leidt volgens hen tot ronselpraktijken en oneerlijke concurrentie.

Jongen van 9 vangt een vis van ruim 270 kilo

Dit Amerikaanse jongetje ving tijdens het vissen een drie meter lange witte steur van ruim 270 kilo. "Het was het spannendste wat ik ooit met een vis heb meegemaakt", zei hij. "Het was zo moeilijk om hem aan de lijn te houden. Ik dacht dat de vis mij in het water zou trekken."

Na het avontuur liet hij de steur weer vrij in de rivier.

Aanhoudingen om mishandeling NS-beveiliger in Almere

In Almere heeft de politie twee mensen aangehouden omdat ze gisteren een beveiliger van de NS zouden hebben mishandeld op station Almere Centrum.

Een man van 33 trapte een toegangspoortje op het station open. Toen de beveiliger daar wat van zei, pikte de man dat niet en werd hij aggressief. Ook trapte zijn vriendin van 24 de beveiliger in zijn kruis. Ze worden nu verdacht van mishandeling, belediging en openlijke geweldpleging.

Vuurwerklessen van de Amerikaanse regering

Morgen is het 4 juli, de nationale feestdag van de Verenigde Staten, waarop ook veel vuurwerk wordt afgestoken. De Amerikaanse consumentenbond waarschuwt feestvierders alvast: hang niet boven een vuurpijl als deze afgaat, want dan explodeert je hoofd.

Nederland wil VN-tribunaal MH17-verdachten

Nederland wil met Maleisië, België, Australië en Oekraïne de Verenigde Naties vragen om een tribunaal op te richten om de verdachten van de MH17-ramp te vervolgen. "Rechtvaardigheid voor de slachtoffers is vanaf het eerste moment onze prioriteit geweest", zei premier Rutte. "Wij vragen nu steun bij de VN voor de oprichting van een internationaal tribunaal."

Rusland vindt het nog te vroeg om na te denken over hoe de verantwoordelijken van de ramp vervolgd moeten worden. Als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad kan Rusland met een veto een tribunaal blokkeren.

Uitspraak Varoufakis 'is van het begin tot het einde uit zijn duim gezogen'

De Griekse minister van Financiën Varoufakis zei vanochtend dat er nieuwe voorstellen zijn gedaan en dat ongeacht de uitslag van het referendum een deal zo goed als rond is.

Maar volgens minister Dijselbloem "is het van het begin tot het einde uit zijn duim gezogen; ik weet niet of dat een uitdrukking is die ze ook in Griekenland kennen."

Dijsselbloem: uitspraken Varoufakis uit duim gezogen

UberPop stopt voorlopig in Frankrijk

Taxidienst Uber stopt voorlopig met UberPop in Frankrijk. Volgens het bedrijf kwam de veiligheid van de chauffeurs in gevaar. Vorige week waren er demonstraties van taxichauffeurs waarbij onder andere auto's van Uberchauffeurs werden beschadigd.

Taxichauffeurs kieperden UberPop-auto's om

Tarik Z. 15 maanden in de cel

Tarik Z. is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank acht hem onder meer schuldig aan gijzeling. De scheikundestudent viel het NOS-gebouw op 29 januari binnen met een gasalarmpistool en gijzelde een beveiliger. Hij eiste zendtijd in het journaal van 20.00 uur.

Rechtbanktekening van de verdachte Tariq Z. samen met zijn zijn advocaat

Ongelimiteerd porno streamen via 'Sexflix'

Het streamen van films en series is vast onderdeel geworden van onze samenleving, maar een genre ontbreekt nog binnen het aanbod. Maar niet voor lang, want vanaf september kunnen liefhebbers ook ongelimiteerd erotische films streamen via 'Sexflix'.

'Sexflix' is trouwens nog maar een werktitel, omdat de naam voor problemen kan zorgen. Naast de gelijkenis met 'Netflix' kan de merknaam niet in Europa geregistreerd worden omdat er 'sex' in voorkomt.

Vos valt Britse sporters aan

Een agressieve vos heeft bij een sportclub in het Britse Cambridgeshire acht mensen aangevallen. De sporters waren net onderweg naar huis, toen het dier te voorschijn kwam en hen belaagde. Ze besloten uiteindelijk in de kantine te schuilen tot de vos was gevangen.

Directeur Willem II 'onaangenaam verrast'

Algemeen directeur Berry van Gool is "onaangenaam verrast" door de onthulling van de Volkskrant over matchfixing bij Willem II. "Wij hebben een half jaar geleden contact gezocht met het Openbaar Ministerie en de KNVB", zegt Van Gool. "Die zijn met een onderzoek bezig waar wij onze medewerking aan verlenen."

Van Gool gaat de gewraakte wedstrijden niet opnieuw bekijken. "Wij moeten vooruit en werken volledig mee aan het onderzoek. We willen dat de waarheid zo snel mogelijk naar buiten komt. Dat is belangrijk voor de naam van de club en de individuele spelers. Iedereen heeft baat bij de waarheid op tafel."

Stille tocht voor Mitch Henriquez

De familie van Mitch Henriquez organiseert zaterdag een stille tocht in Den Haag. De familie benadrukt dat het een tocht met "respect en kalmte" moet zijn. "Wij willen hier geen relschoppers, rustverstoorders of mensen met slechte intenties bij hebben."

De tocht begint zaterdag om 17.30 uur vanaf station Den Haag Moerwijk en eindigt in het Zuiderpark. Dat is de plek waar Henriquez hardhandig werd gearresteerd, wat waarschijnlijk leidde tot zijn dood.

Ook vandaag minder treinen door hitte

Het is nog steeds heet, dus ook vandaag rijden er minder treinen. De NS zet op zeven trajecten vanaf het eind van de ochtend minder sprinters in. Vooral reizigers rond Utrecht, Rotterdam en Nood-Holland krijgen daar mee te maken.

In de treinen die wel rijden is het warm, waarschuwt de NS, omdat de airco maar maximaal 5 graden kan koelen. "Bij een buitentemperatuur van boven 35 graden is het effect van de airco dan ook nauwelijks merkbaar. Het blijft dus warm in de trein, al wordt de lucht wel ververst."

Door deze maatregel creëren we iets meer lucht in de dienstregeling.

Woordvoerder NS

Mannen op hoge hakken sprinten door Madrid

Honderden mannen renden gisteren verkleed en op hoge hakken door de straten van Madrid, tijdens de jaarlijkse Gay Pride-straatrace. Enige voorwaarde: de hak moet minimaal 10 centimeter hoog zijn.

Het ging los vannacht

  • Marijn Vlasblom / NOS Ooggetuige
  • Marijn Vlasblom / NOS Ooggetuige
  • Henry van Arem / NOS Ooggetuige
    Apeldoorn
  • Jelte van der Valk / NOS Ooggetuige
    Bliksem slaat in Friesland
  • Jonathan van de Lustgraaf / NOS Ooggetuige
    Veenendaal

Astronauten ISS kunnen weer eten en drinken

De astronauten in het internationale ruimtestation ISS kunnen opgelucht ademhalen; er is een bevoorradingscapsule onderweg. Vanochtend werd in Baikoenoer in Kazachstan met succes een Russische Progress-capsule gelanceerd. Hoognodig, want eerdere bevoorradingsmissies mislukten.

De astronauten hebben nog genoeg eten om het nog een paar maanden uit te houden, maar ze hebben wel dringend een nieuwe filter voor het waterzuiveringssysteem nodig. Dat systeem maakt drinkwater van hun urine.

Russische raket met succes gelanceerd

'Eén op de drie Griekse kinderen leeft in armoede'

Een op de drie kinderen in Griekenland leeft onder de armoedegrens, drie jaar geleden was dat nog één op de vijf. Dat heeft de Griekse kinderombudsman gezegd op een bijeenkomt van Europese kinderombudsmannen. Ze zijn bang dat de situatie verder verslechtert, door de grote financiële problemen van Griekenland.

Wat de uitkomst van het referendum ook zal zijn, er dreigt een humanitaire crisis voor Griekenland die steeds grimmiger wordt.

Kinderombudsman Marc Dullaert

Tv-ploeg tijdens live-uitzending overvallen

In San Francisco zijn twee tv-ploegen bestolen toen ze live op tv waren. Bij één van de cameraploegen gebeurde dat net op het moment dat de verslaggever de uitzending in zou gaan. Ineens stond er een gewapende man naast ze die de apparatuur wilde meenemen:

'Meer wedstrijden Willem II gefixt'

Het matchfixingschandaal rond voetbalclub Willem II breidt zich uit, schrijft de Volkskrant. Volgens de krant zijn nog eens drie competitiewedstrijden gemanipuleerd in het seizoen 2009-2010. De krant baseert zich op e-mails tussen voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo en een matchfixer. Twee andere competitieduels uit dat seizoen en een bekerduel uit 2008 waren al verdacht.

Ook oud-Willem II-spelers Maikel Aerts, Sergio Zijler en Jens Janse zouden erbij betrokken zijn, maar dat wordt door hen ontkend.

Ibrahim Kargbo zou zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing

Weer rellen in de Schilderwijk

Het was voor de vierde nacht op rij onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. Er zijn honderd mensen aangehouden wegens samenscholing, dat mocht sinds gisteren niet meer. De arrestanten werden geboeid en in groepjes afgevoerd. Tot het einde van de avond was het redelijk rustig, maar daarna sloeg de sfeer om. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken.

Veel branden door blikseminslagen

Veel brand afgelopen avond, vanwege de vele blikseminslagen. Vooral uit het noorden en oosten van het land kwamen brandmeldingen. In Friesland waren er drie forse branden. In Ootmarsum in Twente kwamen 2000 biggen om bij een brand in een stal. Daar was de brand al zo hevig, dat de brandweer niets meer kon doen.

En in een trein bij Apeldoorn viel een gewonde, ook waarschijnlijk weer door blikseminslag, zegt de brandweer. Hoe het nu met de machinist gaat is niet bekend.