Duizenden nee-stemmers zijn bijeen op het plein voor het parlementsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden Grieken demonstreren voor en tegen deal

In de Griekse hoofdstad Athene hebben tienduizenden voor- en tegenstanders van een deal met Europa en het IMF gedemonstreerd. In het centrum raakten enkele tientallen betogers slaags met de politie. Na enige tijd was de rust hersteld.

De Griekse premier Tsipras riep de Grieken nogmaals op om 'nee' te stemmen bij het referendum zondag over een akkoord met de schuldeisers. Hij riep de Grieken op om "een trots nee" te laten horen tegen de ultimatums en tegen degenen die Griekenland tiranniseren. Een nee-stem staat volgens Tsipras voor de keuze "om in waardigheid in Europa te leven".

In Brussel waren zo'n duizend mensen op de been die de nee-stemmers in Griekenland steunen.

Tspiras: zeg nee tegen de ultimatums

'Harde houding'

Voor het parlementsgebouw kwamen 's middags duizenden Grieken bijeen om te demonstreren tegen de bezuinigingen en voor de harde houding van de linkse regering tegenover andere EU-landen.

Tegelijkertijd verzamelden zich voor het oude Olympia-stadion duizenden Grieken die zondag 'ja' gaan stemmen, onder het motto "Wij blijven in Europa."

Overigens willen ook veel nee-stemmers dat Griekenland in de eurozone blijft. Zij zijn het alleen niet eens met de eisen van Europa en het IMF.

Drie Grieken, drie meningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl