Lars Boom
NOS Wielrennen

Tourstart Lars Boom om cortisolwaarden op losse schroeven

Het is uiterst onzeker of Lars Boom de Tour de France kan rijden. De cortisolwaarden in het bloed van de renner van Astana voldoen niet aan de eisen van de MPCC, de vereniging van professionele wielerteams voor een geloofwaardige wielersport. Dat betekent overigens niet dat Boom is betrapt op dopinggebruik.

Cortisol is het hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt.

Voor de UCI is een lage cortisolwaarde geen reden om een renner een startverbod op te leggen, maar de MPCC hanteert strengere regels. Volgens de MPCC mag een renner met te lage cortisolwaarden acht dagen niet starten, omdat die zouden kunnen duiden op een verminderde gezondheid.

Astana-ploegleider Alexandre Vinokoerov heeft volgens de Franse krant l'Equipe geëist dat hij Boom mag vervangen voor de Tour. De organisatie staat echter niet toe dat een renner zo kort voor de start nog wordt gewisseld. "Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start'', zou Vinokoerov hebben gezegd.

Bennet voor de Giro

De Nieuw-Zeelander George Bennett van Lotto-Jumbo overkwam eerder dit jaar hetzelfde als Boom, vlak voor de start van de Giro d'Italia. Later bleken de cortisolmetingen van de MPCC niet helemaal waterdicht te zijn, waarop de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo uit de MPCC stapte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl