Solar Impulse 2 op weg naar Hawaï
NOS Nieuws

Record voor zonnevliegtuig Solar Impulse

De piloot van het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 heeft het record voor de langste solovlucht ooit gebroken. Tijdens de oversteek van Japan naar Hawaï evenaarde piloot André Borschberg het record van Steve Fossett uit 2006, 76 uur, en de reis is nog niet eens voorbij.

Borschberg zal in totaal zo'n 120 uur onderweg zijn. Tussendoor doet hij hazenslaapjes van 20 minuten terwijl het vliegtuig op de automatische piloot staat. Ook doet hij aan yoga om te ontspannen.

Solar Impulse 2 had al enkele andere records gebroken. Zo vloog een zonnevliegtuig nog nooit langer dan 100 uur aan één stuk en is ook de afstand van 5600 kilometer ongekend.

Ook 's nachts

De Solar Impulse 2 is sinds 9 maart onderweg voor een reis om de wereld in 12 etappes. Het vliegtuig van 72 meter breed blijft in de lucht door 17.000 zonnecellen, die ook accu's opladen zodat het vliegtuig 's nachts door kan. Het vliegtuig haalt een snelheid van maximaal honderd kilometer per uur.

Borschberg vertrok afgelopen maandag uit Japan, nadat hij daar eerder een ongeplande tussenlanding had gemaakt wegens slecht weer. Omdat het weer tot nu toe goed is, zal Borschberg waarschijnlijk vandaag aankomen in Hawaï.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl