liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort Nieuws

liveblog gesloten

Chelsea Manning op Twitter

De Amerikaanse klokkenluiders Chelsea Manning communiceert vanuit de Amerikaanse gevangenis via Twitter. Ze heeft geen internet, dus schrijft haar tweets op papier en citeert die vervolgens over de telefoon.

Manning lekte vertrouwelijke documenten naar Wikileaks en kreeg daar 35 jaar cel voor. Ze worstelde al die tijd met haar identiteit en besloot na haar veroordeling door het leven te gaan als vrouw met de naam Chelsea Manning.

Banketbakkerij De Maro waarschuwt voor glas in eierkoeken

Bankerbakkerij De Maro waarschuwt voor stukjes glas in hun eierkoeken. Mogelijk zijn er kleine stukjes glas in het meel van de speltvolkoren eierkoeken beland. Het gaat om eierkoeken met een houdbaarheid die verloopt in de periode 14-2-2015 tot en met 14-4-2015.

Met Paaspop is het festivalseizoen begonnen

Op een regenachtig en modderig terrein onder Den Bosch is met Paaspop het festivalseizoen afgetrapt. Onder meer Kensington, Selah Sue en Racoon treden op. En hoewel het eigenlijk niet mag, komen de selfiesticks gewoon het terrein op.

Er moest flink wat modder worden weggewerkt...

Spaanse grottendeskundigen vermist

Twee Spaanse grottendeskundigen worden vermist. Ze waren met een groep op expeditie in Marokko, maar verlieten de groep. Er wordt op dit moment naar ze gezocht.

België wil eiland voor kust met energie

België wil dicht bij de kust een energie-eiland aanleggen. Daarvoor zal de Belgische regering binnenkort een concessie goedkeuren. Kustgemeenten zijn bezorgd over de plannen. Ze zijn bang dat hun uitzicht wordt bedorven en dat de zeestroming zal veranderen.

Het eiland, dat op 5 kilometer voor de kust komt te liggen, dient voor de opslag van overtollige windenergie. Er wordt een gigantisch bassin aangelegd van 3 bij 1 kilometer en 30 meter diep. Het wordt gevuld met zeewater.

Hayley Okines was 17 maar had het lichaam van een 104-jarige

Hayley Okines was 17, maar had het lichaam van een 104-jarige. Donderdagavond overleed ze. Hayley had progeria, een ziekte waardoor haar lichaam acht keer zo snel verouderde als gemiddeld. Eerder werd al een documentaire gemaakt over haar bijzondere leven.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'Jongen van 18 uit Utrecht omgekomen in Syrië'

Een jongen uit Utrecht is omgekomen bij gevechten in Syrië, meldt RTV Utrecht. Het zou gaan om de 18-jarige Zaid K. Z'n ouders gaven hem in september als vermist op. Volgens buurtgenoten was hij geradicaliseerd. De gemeente en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding kunnen het bericht niet bevestigen.

Enorme brand in Kentucky

Enorme brand in Kentucky

In de Amerikaanse staat Kentucky is een fabriek deels verwoest door een enorme brand. Brandweerlieden uit verschillende steden helpen mee bij het blussen van het gebouw in het dorpje Louisville. Hoe groot de schade is, is nog niet duidelijk.

Ruzie met bijl mondt uit in schietpartij

In een winkelcentrum in Breda is een man neergeschoten. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij later aan zijn verwondingen overleed. Volgens een lokale bron hadden enkele mannen ruzie gekregen op een parkeerterrein. Een van hen ging vervolgens een steekwapen en een bijl halen. Daarna ontstond een vechtpartij en werd een van de betrokkenen met zo'n zes schoten neergeschoten.

1600 Schietpartij Breda

Israël stelt eisen aan definitief verdrag Iran

Premier Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu wil dat in de definitieve overeenkomst met Iran wordt opgenomen dat Iran het bestaansrecht van Israël erkent. Dat zei hij na een vergadering met zijn kabinet over de afspraken die Iran en zes wereldmachten gisteren maakten over het Iraanse nucleaire programma.

Volgens Netanyahu waren de ministers unaniem in hun veroordeling van de overeenkomst met Iran. De afspraken met Iran zijn voorlopig: uiterlijk 30 juni moeten de details zijn uitgewerkt in een definitief akkoord.

Wilde flamingo gespot in de Biesbosch

Wilde flamingo in de Biesbosch

In de Biesbosch hebben vogelaars een wilde flamingo ontdekt. Het beestje hoorde waarschijnlijk bij een groep van vijf flamingo's die overwinterden bij het IJsselmeer.

Boswachter Thomas van der Es houdt het voor mogelijk dat de groep is verdwaald en deze flamingo op eigen houtje is verder getrokken. Het zou kunnen dat de vogel over een paar dagen weer aansluit bij de groep, maar hij kan ook langer blijven zwerven.

Oss krijgt monument voor anticonceptiepil

De inwoners van Oss hebben binnenkort een wel heel bijzonder monument in hun stad staan. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans onthult volgende week vrijdag een bouwwerk ten ere van de anticonceptiepil, het belangrijkste exportproduct van Oss.

Het kunstwerk is 14 meter lang, 7 meter breed en ongeveer een meter hoog. Er zitten 21 lichtkoepels met led-lampen in. Elke dag gaat er één uit, een verwijzing naar vrouwen die de pil uit de strip halen. Na 21 dagen worden alle lampen een week lang rood, voor de stopweek.

Het monument krijgt de vorm van een pillenstrip.

Politieman schuldig aan doodrijden 18-jarige vrouw

Een lid van een arrestatieteam die in 2013 een 18-jarige scooterrijdster doodreed, is vrijdag veroordeeld. De rechtbank in Den Bosch legde de man een half jaar voorwaardelijke rijontzegging op. Justitie had vrijspraak gevraagd.

De politieman reed in een colonne van politieauto's met sirene en zwaailicht door Eindhoven, op weg naar een verwarde man die dreigde zichzelf en politiemensen dood te schieten. Hij reed daarbij hard door rood en raakte de jonge vrouw, die later overleed aan haar verwondingen. De politieman werd aanvankelijk niet vervolgd. Nabestaanden dienden daarover een klacht in bij het gerechtshof, waarna de zaak alsnog aan de rechtbank werd voorgelegd.

Afluisterapparaat gevonden bij etentje met Hennis

Minister Hennis met de Poolse defensieminister Tomasz Siemoniak

In een Pools restaurant waar minister Hennis woensdag een overleg had met haar Poolse collega, is door beveiligers een afluisterapparaatje gevonden. Het pand in Warschau werd voor aanvang van het gesprek grondig doorzocht.

Beide landen benadrukken dat gesprekken met gevoelige informatie nooit worden gevoerd in een restaurant, maar op het ministerie. De Poolse justitie onderzoekt nog wie de apparatuur heeft geplaatst. Vorig jaar leidde een afluisterschandaal bijna tot de val van het Poolse kabinet.

Gegijzelden Parijs klagen media aan

Zes mensen die de gijzelingsactie in een supermarkt in Parijs hebben overleefd, klagen meerdere Franse media aan. Het verwijt is dat ze roekeloos met de veiligheid van de gegijzelden zijn omgegaan, die zich in een koelcel verstopten.

Vooral BFMTV moet het ontgelden. Volgens de advocaat van het zestal maakte de tv-zender de schuilplaats live in de uitzending bekend, terwijl gijzelnemer Amedy Coulibaly nog mensen onder schot hield. Hij bracht vier mensen om het leven en werd uiteindelijk zelf doodgeschoten door de Franse politie.

'Co-piloot gaf extra gas voor de crash'

Brokstukken van het neergestorte vliegtuig

De informatie uit de tweede zwarte doos bevestigt dat de co-piloot van Germanwings het vliegtuig moedwillig heeft laten crashen.

Franse onderzoekers zeggen dat de piloot tijdens de daling de snelheid van het vliegtuig herhaaldelijk heeft opgevoerd. Hij zou de automatische piloot hebben ingeschakeld om het vliegtuig te laten dalen naar honderd voet, dat is een hoogte van enkele tientallen meters. Daarna paste hij de automatische piloot zo aan om meer snelheid te maken.

Blunder assistente helpt vrouw aan nieuwe auto

Een deelneemster aan het televisieprogramma The Price Is Right kan haar geluk niet op. In de Amerikaanse spelshow krijg je een voorwerp te zien dat je precies op waarde moet schatten. In dit geval was het een auto. Gok je het juiste bedrag? Dan win je de bolide.

De vrouw gaf het verkeerde antwoord, maar mocht van geluk spreken dat de assistente haar dag niet had:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Uiteindelijk ging de deelneemster dus alsnog op vier wielen naar huis.

Grote fraudezaak bij Leger des Heils

Een administratief medewerker van het Leger des Heils heeft afgelopen zes jaar 850.000 euro verduisterd. De man werkte bij de afdeling jeugdbescherming. Volgens het Leger des Heils heeft de man facturen van zorgaanbieders vervalst. De fraude kwam aan het licht toen een collega zijn werk overnam omdat hij ziek thuis zat.

De man is ontslagen en er is aangifte gedaan.

Politie arresteert 34-jarige man met twee miljoen aan briefgeld

De politie heeft een 34-jarige man aangehouden nadat agenten dinsdag een bijzondere ontdekking deden in een Amsterdamse hotelkamer. Daar lag voor bijna twee miljoen euro aan contant geld. De briefjes lagen netjes gesorteerd in de hoek van de kamer of waren verpakt in tassen. De man wordt verdacht van witwassen.

Uber-chauffeur wil inbreken bij huis van zijn klant

Een 51-jarige Uber-chauffeur uit Colorado heeft geprobeerd in te breken in het huis van een van zijn klanten. Gerald Montgomery zette een vrouwelijke klant af bij het vliegveld en ging meteen terug naar haar huis om haar spullen te stelen.

Uiteindelijk is het hem niet gelukt, de huisgenoot van de vrouw betrapte de chauffeur op heterdaad. Hij vluchtte, maar de politie kon hem al snel achterhalen door zijn foto op het bonnetje.

Filipino's nagelen zich aan het kruis

  • ANP
    Wat doe jij op Goede Vrijdag? Op de Filipijnen nagelen tientallen gelovigen zich ten noorden van hoofdstad Manilla aan het kruis.
  • ANP
    Dat doen de Filipino's om het lijden van Jezus na te bootsen.
  • ANP
    De deelnemers zien de kruisiging als boetedoening voor hun zonden.
  • ANP
    Het jaarlijkse ritueel kon vrijdag rekenen op grote belangstelling. Naar schatting kwamen er 60.000 mensen op af.
  • ANP
    Spijkers worden met een hamer in voeten en handen geslagen.
  • ANP
    De gelovigen houden er, als het goed is, lichamelijk niks aan over. De wonden door de spijkers genezen doorgaans binnen enkele weken.

1-aprilgrap wordt werkelijkheid

Het begon als een 1-aprilgrap op Reddit: een iPhone-hoesje in de vorm van een Game Boy. Na veel enthousiaste Redditers, besloot gamebedrijf Hyperkin het hoesje echt te maken.

De accessoire heet Smart Boy, past op de Iphone 6 en tovert de smartphone om in een kleine spelcomputer. Volgens Hyperkin kunnen er Game Boy cartridges in en komt er een batterij in de hoes te zitten waardoor de telefoon het langer volhoudt.

Of de hoes er echt gaat komen is nog niet helemaal duidelijk, Nintendo moet wel akkoord gaan met het plan.

Terrorist Kenia opgepakt bij vluchtpoging

Een van de vijf daders van de terreuractie van al-Shabaab op een universiteit in Kenia is tijdens de gijzeling opgepakt, meldt de Keniaanse overheid. De politie zou hem hebben overmeesterd toen hij probeerde te vluchten. "De anderen hielden het uren langer vol en gingen door met het executeren van studenten", zegt correspondent Koert Lindijer.

Volgens Lindijer duurde de actie zo'n veertien uur. Ongeveer zes uur nadat de aanslag was begonnen zou de politie een van de terroristen hebben opgepakt. "De vier anderen droegen vermoedelijk zelfmoorduitrustingen en hebben zichzelf uiteindelijk waarschijnlijk opgeblazen."

Vermiste Tim Wiechers zit op een indianen-eiland

Eind vorige maand werd de Nederlandse Tim Wiechers, een backpacker in Panama, als vermist opgegeven. Sinds 10 maart had zijn familie niets meer van hem gehoord. Tot vannacht. Toen zette hij een paar dingen op Facebook.

Wiechers

Obama imiteert Frank Underwood

De Amerikaanse president Barack Obama heeft als 1-aprilgrap geprobeerd Frank Underwood uit House of Cards te imiteren. Of het hem is gelukt, mogen jullie zelf bepalen:

Lenende mbo'ers hebben hogere schulden

Mbo'ers hebben vaker en hogere schulden dan andere studenten. Dat ziet het Nibud. "In vier jaar tijd is de gemiddelde schuld van lenende studenten bijna verdrievoudigd." De gemiddelde schuld van mbo'ers is nu 3681 euro, in 2011 was dat nog 1265 euro. Een op de vijf studenten geeft aan een lening te hebben, tegen een op de zes in 2011.

Italiaanse media: de paus moet op dieet

Paus Franciscus moet minder eten en meer bewegen, schrijven Italiaanse media. Van Paus Franciscus is bekend dat hij van pizza's houdt en sinds hij twee jaar geleden paus werd, zou hij flink zijn aangekomen. Volgens Italiaanse media mag de paus van zijn dokters vooral niet meer zoveel pasta eten

'Kabinet wil verheerlijken anorexia verbieden'

Het kabinet onderzoekt of, net als in Frankrijk, ook hier een verbod kan komen op het verheerlijken van anorexia. Gisteren ging het Franse parlement akkoord met een wetsvoorstel dat het aanmoedigen van excessief vermageren strafbaar maakt.

In De Telegraaf zegt staatssecretaris Van Rijn dat hij anorexia een verschrikkelijk probleem vindt. "Daarom wil ik onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om een wet te maken die vergelijkbaar is met de Franse." In Nederland lijden zo'n 6000 mensen aan anorexia.

Vierde seizoen van House of Cards aangekondigd

Heerlijk, er komt een vierde seizoen van House of Cards. In 2016, dus we moeten nog even wachten, maar ach. Deze zomer worden de nieuwe afleveringen opgenomen, meldt Netflix.

200.000 euro voor gouden tip na aanslag in Kenia

Er staat een prijs op het hoofd van de man achter de aanslag op een universiteit in Kenia, schrijft de BBC. Kenia geeft bijna 200.000 euro aan degene die de tip geeft die leidt naar Mohamed Kuno. Die Keniaan sloot zich in 2010 aan bij al-Shabaab. Bij de terroristische aanslag van gisteren werden 147 mensen vermoord, onder wie veel studenten.

147 doden bij aanslag al-Shabaab in Kenia

Het Rode Kruis in Kenia schrijft dat ouders die denken dat hun kind is gedood door terroristen, vanaf vanochtend terechtkunnen bij een mortuarium in Nairobi. Gisteren vielen terroristen van al-Shabaab een universiteit in buurland Kenia aan. Bij die aanslag vielen 147 doden, onder wie veel studenten.

Met deze aanslag is al-Shabaab geslaagd in zijn opzet om zoveel mogelijk mensen te doden

Afrika-correspondent Koert Lindijer
Gijzeling op universiteit Kenia

Chrysler betaalt 138 miljoen na dood 4-jarige

Autofabrikant Chrysler betaalt 138 miljoen euro aan een Amerikaans gezin vanwege de dood van hun zoontje van 4. Volgens een jury kwam dat kind in 2012 om het leven door een slecht geplaatste brandstoftank. De jongen zat in een jeep die van achteren werd aangereden. De brandstoftank scheurde bij die botsing open en vloog in brand. Als de tank op een andere plek had gezeten, had de jongen volgens de familie nog geleefd. Dat vond de jury ook.

Relschoppers Rome melden zich na tonen beelden

Opnieuw hebben een paar verdachten van de rellen in Rome zich gemeld bij de Rotterdamse politie. Gisteravond liet het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond beelden zien van relschoppers. Die vochten met de politie voor de wedstrijd AS Roma - Feyenoord. Van de negen verdachten die werden getoond, meldden zes mannen zich nog dezelfde avond.

De Barcaccia-fontein in het centrum van Rome na het bezoek van de fans

New Yorkse vrouwen beschuldigd van plannen bomaanslag

In New York zijn twee vrouwen opgepakt die plannen zouden hebben voor een bomaanslag. De vrouwen zouden zich 'inwoners van de Islamitische Staat' noemen en leerden via internet hoe ze een bom moesten maken. De vrouwen van 28 en 31 waren huisgenoten. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze levenslang de bak indraaien.

Zwaarbewapende agenten voor het gerechtsgebouw waar de vrouwen werden voorgeleid

Vermiste zeiler gered na 66 dagen op zee

Voor de oostkust van Amerika is een zeiler gered die ruim twee maanden vermist was. Een Duits schip ontdekte de zeiler op ruim 300 kilometer van de kust. De man kwam eind januari in de problemen doordat zijn schip beschadigd raakte. Hij overleefde door het eten van rauwe vis en het drinken van regenwater.

Feest in Teheran na 'historisch akkoord'

Feest in de hoofdstad van Iran. Daar zijn vannacht tienduizenden mensen de straat opgegaan om de overeenkomst over het atoomprogramma te vieren, dat gisteren werd bereikt. Uit toeterende auto's wapperden Iraanse vlaggen en veel mensen maakten met hun vingers het V-teken.