NOS Nieuws

België wil energie-eiland voor de kust

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

België wil dicht bij de kust een energie-eiland aanleggen. Daarvoor zal de Belgische regering binnenkort een concessie goedkeuren. Kustgemeenten zijn bezorgd over de plannen. Ze zijn bang dat hun uitzicht wordt bedorven en dat de zeestroming zal veranderen.

Het eiland, dat op 5 kilometer voor de kust komt te liggen, dient voor de opslag van overtollige windenergie. Er wordt een gigantisch bassin aangelegd van 3 bij 1 kilometer en 30 meter diep. Het wordt gevuld met zeewater.

Windenergie kan ook zonder wind

Energieturbines

Als de windmolens in de omgeving meer stroom leveren dan nodig, wordt die extra elektriciteit gebruikt om het bassin leeg te pompen. Als het minder hard waait, mag het zeewater het bassin weer instromen, langs grote energieturbines. Zo kan ook op windstille dagen schone energie worden geproduceerd.

België heeft 182 windmolens in de Noordzee staan, veel meer dan Nederland. De komende jaren moet de capaciteit bijna worden verdrievoudigd. Het energie-eiland moet ervoor zorgen dat de windenergie optimaal wordt benut.

De aanleg van het eiland zal naar verwachting 1,6 miljard euro kosten. Een consortium van drie Belgische bedrijven zal het gaan aanleggen. Volgens de Belgische staatssecretaris Bart Tommelein is de concessie zo goed als rond. Wel moet er nog een milieu-effectrapportage komen. Over tien jaar moet het energie-eiland klaar zijn.

Uitzicht

Belgische kustgemeenten vrezen voor veranderde zeestromingen en voor het uitzicht. Volgens de projectontwikkelaars steekt het eiland maar 10 meter boven de zeespiegel uit en is het vanaf de kust nauwelijks zichtbaar.

De burgemeester van kustgemeente De Haan vreest dat het wél zichtbaar zal zijn, omdat het eiland veel dichter bij de kust ligt dan de windmolenparken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl