De flamingo in de Biesbosch
NOS Nieuws

Wilde flamingo strijkt neer in de Biesbosch

Vogelaars hebben in de Biesbosch een wilde flamingo ontdekt. Het dier heeft zich waarschijnlijk losgemaakt van een groep van vijf flamingo's, die heeft overwinterd bij het IJsselmeer.

Boswachter Thomas van der Es houdt het voor mogelijk dat de groep is verdwaald en deze flamingo op eigen houtje is verder getrokken. Het zou kunnen dat de vogel over een paar dagen weer aansluit bij de groep, maar hij kan ook langer blijven zwerven.

De bewuste flamingo is een Europese flamingo. Anders dan flamingo's uit de Cariben is die wit van kleur. De vogel eet zoetwatergarnalen en kreeftjes.

Het is de tweede keer dat in de Biesbosch een flamingo is gespot. De vorige keer was maar liefst 84 jaar geleden, op 24 december 1931. De flamingo werd toen doodgeschoten om te kunnen onderzoeken. Dat zal nu niet gebeuren; Van der Es noemt de nieuwe gast "heel bijzonder".

Genoeg voedsel

De boswachter vermoedt dat de flamingo uit Zuid-Europa komt. "Het voedselaanbod is hier goed", zegt hij. "Hij kan ook rusten in ondiep water. Dus de flamingo kan hier makkelijk overleven."

In Nederland worden vaker flamingo's gespot, maar wilde exemplaren komen hier zelden voor. Bekend is dat net over de grens bij Enschede, in het Duitse Zwillbrocker Venn, een grote broedkolonie woont. Die verblijft ook geregeld rond het Grevelingenmeer, tussen Zuid-Holland en Zeeland. Maar die flamingo's worden volgens Van der Es niet beschouwd als wild.

Wilde flamingo in de Biesbosch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl