Kerry, Mogherini en Zarif geven een persconferentie over de gemaakte afspraken
NOS NieuwsAangepast

Flinke stap richting akkoord over Iraans atoomprogramma

Zes wereldmachten en Iran zijn het in het Zwitserse Lausanne eens geworden over de belangrijkste zaken om eind juni met een akkoord te kunnen komen.

De Europese topdiplomaat Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif noemen het in een gezamenlijke verklaring een beslissende stap.

Meer controle

De Iraanse nucleaire capaciteit wordt volgens de plannen verlaagd. De Iraanse nucleaire faciliteiten moeten worden aangepast of gesloten.

Iran kan nu binnen drie maanden een atoombom bouwen. Dat wordt volgens de nieuwe afspraken minstens een jaar. Ook komt er meer internationale samenwerking, wat leidt tot meer controle door de internationale gemeenschap.

Het Westen bouwt de economische sancties af als Iran zich aan de afspraken houdt.

Principe-overeenkomst

De gesprekken in Zwitserland hebben langer dan een week geduurd. De 'P5+1 groep', de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland, willen voorkomen dat Iran een kernbom kan maken. Iran wil een einde aan de economische sancties van het Westen tegen Iran.

De partijen onderhandelen al meer dan een jaar over het atoomprogramma. 31 maart was de oorspronkelijke deadline voor een principe-akkoord. Eind juni moet er een definitieve overeenkomst zijn.

Onder druk van Iran wordt de overeenkomst van vandaag geen akkoord genoemd, zegt correspondent Thomas Erdbrink. "Dat klinkt gek, maar dat komt doordat de Iraanse geestelijk leider, ayatollah Khamenei, heeft bepaald dat er maar één akkoord mag komen en dat na dat akkoord alle sancties moeten worden opgeheven. Dus anders zouden morgen de sancties moeten worden opgeheven, maar dat kan niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl