NOS Nieuws

Onderhandelingen met Iran naderen deadline

  • AFP
    Geprekken over Iraans nucleair akkoord naderen deadline.

Alle belangrijkste onderhandelaars zijn er vandaag bij in het chique Beau-Rivage hotel in het Zwitserse Lausanne. Hier vindt vandaag een cruciale bespreking plaats met de afvaardiging van Iran.

Het doel is een basisovereenkomst te sluiten over het Iraanse atoomprogramma. Het land moet aantonen dat het zijn atoomenergie niet zal gebruiken voor de productie van kernwapens. In ruil daarvoor zal het Westen economische sancties tegen Iran gedeeltelijk opheffen.

Onderhandelaars

Sinds afgelopen donderdag vindt er in Lausanne overleg plaats tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse collega Javad Zarif. De ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland zijn vandaag aangeschoven. Ook de buitenlandchef van de EU is aanwezig.

Doel

Om er zeker van te zijn dat Iran geen kernwapen maakt, wil het Westen de nucleaire faciliteiten van Iran intensief gaan controleren. Iran wil als tegenprestatie dat het Westen zijn economische sancties onmiddellijk opheft.

Over allerlei details wordt op dit moment nog onderhandeld, van het terugbrengen van het aantal nucleaire centrifuges tot de afvoer van nucleaire vloeistof naar het buitenland. Op deze details kan een akkoord alsnog stuklopen.

Deadline

Afgesproken is dat er op 31 maart een raamwerk voor een nucleair akkoord moet liggen. Daarna wordt er onderhandeld over de details. In juni moet de overeenkomst helemaal af zijn.

Het is de landen er veel aan gelegen om dit keer echt zaken te doen. Dat blijkt wel uit het feit dat de ministers Kerry en Zarif elkaar in 2015 acht keer hebben ontmoet. Al twee keer eerder werd een deadline voor een overeenkomst niet gehaald. Maar optimisten zeggen dat het dit keer echt gaat lukken. Er wordt immers al 18 maanden aan gewerkt.

Alle belangrijke partijen aanwezig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl