Minister Hennis met de Poolse minister van Defensie Siemoniak
NOS Nieuws

Afluisterapparaat gevonden bij etentje met Hennis

In een Pools restaurant waar minister Hennis woensdag een overleg had met haar Poolse collega Tomasz Siemoniak, is een afluisterapparaatje gevonden. Dat meldt minister Siemoniak op Twitter.

Voordat zij in het restaurant in Warschau gingen eten, werd het pand grondig doorzocht. Dat is een standaardprocedure. Beveiligers vonden toen het afluisterapparaatje.

Siemoniak benadrukt dat "gevoelige" gesprekken op het ministerie van Defensie worden gevoerd. "Het restaurant is de plek om elkaar beter te leren kennen, om te praten over de cultuur, de bilaterale betrekkingen en over films."

Wie het afluisterapparaatje heeft geplaatst, is niet duidelijk. De Poolse justitie onderzoekt dat.

Het ministerie van Defensie in Den Haag zegt de uitkomst af te wachten. Het herhaalt dat vertrouwelijke gesprekken met Polen plaatsvonden op het ministerie en niet in een restaurant.

Afluisterschandaal

Vorig jaar leidde een afluisterschandaal bijna tot de val van het Poolse kabinet. Een weekblad publiceerde toen een gesprek dat plaatsvond in een restaurant.

Daarin bespraken het hoofd van de centrale bank en de minister van Binnenlandse Zaken hoe de bank de regering kon helpen bij de komende verkiezingen. De toenmalige premier Donald Tusk kwam toen onder vuur te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl