liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Britten trappen verkiezingscampagne af met debat

7 mei is het zover in Groot-Brittannië: de Britten mogen dan naar de stembus. Vanavond was het startschot van de campagne met een groot tv-debat, met maar liefst zeven deelnemende partijen. En dat leverde enige chaos op, vertelt onze correspondent Tim de Wit.

'Het debat verliep wat chaotisch'

Bas nam vrije trappen met Balotelli

En dan sta je opeens vrije trappen te nemen met Mario Balotelli. Het overkwam Bas van Velzen. Een sponsor van de Engelse voetbalclub Liverpool zag dat Bas een goede traptechniek had, ondanks zijn wat minder atletische bouw. Dus mocht hij die showen bij Liverpool. Lang verhaal kort, dat is gewoon erg gaaf, zoals je kan zien in het filmpje hieronder.

Zo lang paarden twee panda's nog nooit

Twee Chinese panda's met de klinkende namen Lu Lu en Zhen Zhen hebben een jaarrecord in handen: ze hielden hun paringsritueel maar liefst zeven minuten en 45 seconden vol. Da's lang, voor een panda. Sowieso zijn panda's al niet zo vaak intiem met elkaar; een vrouwtjespanda is slechts enkele dagen per jaar vruchtbaar.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Jos van Rey uit VVD gezet

Jos van Rey uit de VVD gezet

Oud-wethouder Jos van Rey is na ruim vijftig jaar uit de VVD gezet. Het hoofdbestuur diende een verzoek in bij de Kamercentrale Limburg van de VVD. Die besloot dat Van Rey niet lid kon zijn van de VVD en tegelijkertijd voor een andere partij in de Provinciale Staten kon zitten.

Van Rey wilde als lijstduwer van de Volkspartij Limburg een zetel vervullen. Hij was al jaren niet meer actief voor de VVD, maar bleek dus nog altijd lid te zijn.

Terreuractie eist 147 doden in Kenia

Bij een gijzeling op een universiteit in Kenia zijn zeker 147 doden gevallen. Volgens het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is de gijzeling voorbij.

Gijzeling op universiteit Kenia

Video: Zombiegrap jaagt mensen stuipen op het lijf in Brazilië

Op de redactie sloeg de schrik ons om het hart...

Flink stap richting akkoord over Iraans atoomprogramma

Zes wereldmachten en Iran zijn het in het Zwitserse Lausanne eens geworden over de belangrijkste zaken om eind juni met een akkoord te kunnen komen over het Iraanse atoomprogramma. Het westen wil dat programma inperken en een garantie dat Iran niet werkt aan een kernbom. In ruil daarvoor belooft het westen dan hun sancties tegen Iran gedeeltelijk opheffen.

Lichaam Steve Stevaert is gevonden

Het lichaam van de vermiste Belgische oud-minister Steve Stevaert is gevonden. Een sonarboot van de politie vond een lijk in een kanaal in Hasselt. Vanochtend verdween ie na 't nieuws dat hij verdacht wordt van een verkrachting. Nadat zijn jas en fiets bij het kanaal werden gevonden, startte de politie een zoektocht met duikers.

Nierfalen door bijna vier liter ijsthee per dag

Een man uit Arkansas heeft last van nierfalen doordat hij iedere dag bijna vier liter ijsthee drinkt. Artsen wisten in eerste instantie niet wat de oorzaak was van zijn haperende nieren. Totdat de man ze meer vertelde over zijn drinkgewoontes.

IJsthee bevat een ingrediënt dat nierstenen en nierfalen kan veroorzaken. De 56-jarige man moet waarschijnlijk de rest van zijn leven aan de dialyse, zeggen de artsen.

Airbnb nu ook in communistisch Cuba

Wie van plan is om naar Cuba te gaan kan vanaf vandaag ook via Airbnb een kamer of appartement huren. Als een van de eerste Amerikaanse bedrijven is de verhuursite nu ook in het communistische land actief. Dat kon decennialang niet door een embargo. Een aantal restricties daarvan is verlicht waardoor Airbnb nu ook in Cuba overnachtingen kan aanbieden.

Havana, Cuba

Pizzeria weigert catering voor homohuwelijk

In de Amerikaanse staat Indiana heeft de eigenaresse van een pizzeria gezegd dat ze catering voor een homo-huwelijk zou weigeren. Crystal O'Connor vindt dat de nieuwe wet die bedrijven steunt in vrijheid van godsdienst, haar het recht geeft om te weigeren.

De christelijke vrouw zou wel homoseksuelen bedienen in haar restaurant, maar een huwelijk gaat haar te ver.

Lubitz zocht op internet naar zelfmoordmethoden

Andreas Lubitz, de co-piloot van het neergestorte vliegtuig van Germanwings, heeft in de dagen voor de crash op internet gezocht naar zelfmoordmethoden. Dat meldt het openbaar ministerie in Düsseldorf.

Na de crash hebben autoriteiten de huizen van de co-piloot doorzocht. Daarbij namen ze z'n tablet mee. In de dagen voor de crash zocht Lubitz naar medische behandelingen, naar methoden om zelfmoord te plegen en naar informatie over de beveiliging van cockpitdeuren.

Huiszoeking in het huis van de co-piloot

'Tweede zwarte doos Germanwings gevonden'

De tweede zwarte doos van het Germanwings-toestel is gevonden, meldt AFP op basis van justitie in Frankrijk. Op de doos staan de vluchtgegevens geregistreerd.

De eerste zwarte doos, die de voicerecorder met cockpitgesprekken bevat, werd kort na de ramp gevonden. Hoewel de doos zwaar beschadigd is, lukte het de onderzoekers wel om informatie uit de voicerecorder te krijgen.

De zwaar beschadigde voicerecorder werd al snel na de crash gevonden

Site brengt iDEAL-storingen in kaart

Vanaf vandaag kun je op de website beschikbaarheid.ideal.nl precies zien of er online storingen zijn bij een bank met iDEAL. Zo kan je direct zien bij welke bank er op dat moment niet met iDEAL kan worden betaald.

Volgens de Betaalvereniging en deelnemende banken is "storingsvrij een illusie". Maar ze zijn zich wel bewust van het maatschappelijk belang en hebben daarom de site opgezet.

iDeal

Kind doet dansend de afwas

Een kind doet wel heel vrolijk de afwas. En zijn ouders filmden het stiekem:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Negen aanhoudingen na filmpje brute mishandeling

Acht jongens en een meisje zijn aangehouden voor een brute mishandeling van een 15-jarige jongen in Krommenie. Vorige week werd een filmpje van de mishandeling online gezet waarin te zien was hoe het slachtoffer door een grote groep in elkaar getrapt werd.

De verdachten zijn in de leeftijd van 13 tot 17 jaar oud. Twee van de negen zijn inmiddels weer vrijgelaten, de andere zeven worden verhoord. Hoe het met het slachtoffer gaat, is niet duidelijk.

Politieman moet in therapie na foto met Snoop Dogg

Een Amerikaanse politieman moet van zijn baas in therapie omdat hij met Snoop Dogg op de foto staat. Billy Spears werkte backstage bij het South by Southwest festival in Texas toen Snoop Dogg met hem op de foto wilde. Geen probleem, dacht de politieman, maar zijn baas was niet blij met de foto.

Spears zou in therapie moeten, omdat hij op de foto staat met iemand met een criminele achtergrond. Of de behandeling er echt gaat komen, is nog niet duidelijk. Spears' advocaat zegt dat hij niet verantwoordelijk was voor de foto.

75 jaar na executie alsnog gratie

Harry Gleeson werd in 1941 schuldig bevonden aan de moord op zijn buurvrouw en daarom ter dood veroordeeld. Niet veel later werd hij daarom opgehangen in Dublin. Onderzoekers concludeerden dat de veroordeling is gebaseerd op indirect bewijs. De regering wil daarom gratie voor Gleeson.

Volgens Ierse media zou dit een foto zijn van Harry Gleeson uit 1941

Puntenslijper maakt van stompjes potlood een nieuwe

Dit apparaatje maakt van kleine stukjes potlood een nieuwe

In Japan is een nieuwe puntenslijper ontworpen. Deze Tsunago sharpener maakt niet alleen je potloden kleiner als je ze slijpt, maar zorgt er ook voor dat je de kleine stompjes aan elkaar vast kunt maken.

In totaal zitten er drie gaatjes in: de eerste slijpt je potlood normaal, de tweede maakt een gat in de achterkant en de derde slijpt de punt van een ander potlood zo, dat het precies in het gat past.

Meer bekend over achtergrond 'Wolf van het Noorden'

De wolf die een maand geleden in Drenthe en Groningen werd gespot, was een jaar oud. De provincie Drenthe is meer te weten gekomen over het dier, omdat onderzoekers bij gedode schapen DNA-materiaal van de wolf heeft gevonden. Zo zou hij vorig jaar rond deze tijd geboren zijn. Hij had vijf broertjes en zusjes en besloot waarschijnlijk zijn ouders te verlaten om een eigen leefgebied te zoeken. Omdat hij nog zo onervaren was, wist hij niet waar hij moest jagen en stak hij de grens over.

De wolf rende door een woonwijk in het Groningse Kolham

16 en 12 jaar cel voor gangsterduo

De rechtbank in Assen heeft Antonio Marcos van der P. (26) een gevangenisstraf van 16 jaar opgelegd. Enise B. (20) krijgt een lagere straf, zij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. De twee waren zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Van der P. en B. pleegden meerdere gewelddadige inbraken in februari vorig jaar. "Mijn leven is kapot. Ik zit in een tunnel en zie nog geen licht", zei een man die urenlang vastgebonden in een badkuip lag tijdens het proces.

Rechtbanktekening van het gangsterduo

RTL moet boeten voor misbruik met slangen

RTL heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie over het gebruik van levende slangen in een tv-programma. Er waren veel klachten gekomen over dierenmishandeling. RTL, productiebedrijf Zodiak en een reptielenhandelaar komen onder vervolging uit als ze samen 12.500 euro doneren aan de dierenbescherming.

De uitzending van Killer Karaoke waarin de slangen werden gebruikt

Politie protesteert: file op de A12

De politie heeft tussen 10.00 uur en 11.30 uur met 60 km/u over de A12 van Den Haag naar Reeuwijk gereden voor een betere cao. Zestig auto's deden mee en dat zorgde voor de nodige files.

Politieauto's rijden met 60 km/u over de A12

Bioscoopkaartjes nekken pinpasdieven

Zes mannen zijn in een bioscoop in Breda opgepakt nadat ze met een gestolen pinpas kaartjes hadden gekocht voor een film. De politie wist ze uit de zaal te pikken doordat ze genummerde plaatsen hadden gekocht.

De gestolen pas was van een vrouw van 84 uit Breda. Toen het slachtoffer met haar dochter haar bankrekening controleerde, zagen de twee dat er bij een bioscoop was gepind. De politie hoefde de mannen alleen maar op te zoeken in de bioscoopzaal. Een van hen probeerde nog te vluchten, maar kon uiteindelijk van het invalidentoilet worden geplukt.

Dierentuin ontvangt honderden 1 april-belletjes voor meneer De Leeuw

Gisteren was het 1 april en dat hebben ze geweten bij de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo. Er kwamen bijna duizend telefoontjes binnen voor meneer De Leeuw. Ook naar de heer C.H. Impansee en mevrouw G. Iraf werd gevraagd. Een verslaggever van Omroep Gelderland waagde vanochtend nog een prank call.

Bij de dierentuin gaan ze sportief om met de grappenmakers. Ze overwegen voor volgend jaar Paul de Leeuw in te huren om de telefoontjes te beantwoorden.

Teeven rijdt auto van vrouw in de prak

VVD-Kamerlid Fred Teeven is gistermiddag lichtgewond geraakt bij een auto-ongeluk in Wassenaar. Hij reed in de Peugeot 206 van zijn vrouw. Bij het ongeluk raakte Teeven met zijn hoofd tegen de voorruit. Daarna is hij kort in het ziekenhuis geweest.

Volgens een woordvoerder van de oud-staatssecretaris is het goed afgelopen en is hij "alweer druk aan het bellen". Hij zal het paasweekend benutten om tot rust te komen en volgende week weer aan het werk zijn, verwacht zij.

Max in beroep tegen Heel Holland Bakt-boete

Omroep Max gaat in beroep tegen de boete die is opgelegd door het Commissariaat voor de Media voor het programma Heel Holland Bakt. "Als het moet tot aan de Raad van State", zegt omroepdirecteur Jan Slagter. Hij noemt de boete van 162.000 euro "buitenproportioneel hoog".

De omroep krijgt de boete omdat supermarktketen Albert Heijn en Bol.com allerlei producten verkochten die met het programma te maken hebben.

Niet iedereen enthousiast over Tidal

Niet iedereen is blij met Tidal, de nieuwe muziekdienst van Jay-Z. Het grote verschil met andere streamingsdiensten zoals Spotify, is dat Tidal niet gratis is.

Maar Madonna is het niet eens met de kritiek: "Tidal gaat niet over consumptie en gierigheid! Het gaat over het beschermen van een kunstvorm die door iedereen geliefd is: muziek."

Instagramaccount van Madonna

'Homohuwelijk ook verboden voor hetero's'

"Een verbod op het homohuwelijk is niet discriminerend, omdat ook hetero's geen persoon van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Iedereen wordt gelijk behandeld." Dat schrijft de gouverneur van de Amerikaanse staat Kentucky in aanloop naar een zaak voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. "Mannen en vrouwen mogen trouwen met wie ze willen van het andere geslacht, en niemand - homo of hetero - mag trouwen met iemand van hetzelfde geslacht."

Eind deze maand behandelt het Hooggerechtshof een klacht van zes homoparen over het verbod op het homohuwelijk van Kentucky.

Inzetten voor buurtbewoners levert studiepunten op

Studenten in Groningen kunnen straks studiepunten verdienen als zij zich inzetten voor buurtbewoners in hun wijk. Volgens RTV Noord krijgen studenten Psychologie van de Hanzehogeschool bijvoorbeeld één studiepunt voor het vak Studentenparticipatie. Met dat vak wordt er dan direct een maatschappelijk stage in de wijk vervuld.

En er zijn meer ideeën: "We hebben bijvoorbeeld plannen om colleges in de wijk te houden, waarbij wijkbewoners ook welkom zijn. Studenten kunnen ook advies geven, of iets onderzoeken waar de buurt behoefte aan heeft", zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).

Studenten in Groningen

Doden bij aanval universiteit Kenia

Bij de aanval op de universiteit van Kenia zouden twee bewakers van het complex zijn omgekomen en zo'n 30 gewonden zijn. Het leger en de politie zijn begonnen met een tegenaanval.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist, maar volgens correspondent Koert Lindijer wijst alles op de islamitische terreurorganisatie al-Shabaab. Die beweging voert geregeld aanslagen uit in Kenia, ook in de omgeving van Garissa, waar de universiteit ligt.

Aanval op universiteit Kenia

In Kenia is op een dit moment een grote aanval bezig op een universiteit in het noord-oosten van het land. Gewapende mannen bestormden de campus. Er zijn geweerschoten en explosies gehoord.

Kamer wil af van boete voor 'zwartrijders' met NS-abonnee

Als je een abonnement voor de trein hebt en je vergeet in te checken, dan zou je daar geen boete voor moeten krijgen. Dat vinden VVD en PvdA. Ze willen dat de NS zijn trouwe klanten niet langer behandelt als zwartrijders en dat conducteurs in zo'n geval iemand handmatig moeten inchecken. Het gaat om alle abonnementen, dus ook de OV-studentenkaart.

Ravage bij Paaspop

Bij Paaspop in Schijndel zijn ze op dit moment als een malle aan het werk om het festivalterrein vóór morgen weer op orde te krijgen. Na het slechte weer van de afgelopen dagen is het terrein één grote ravage. Tenten moeten opnieuw worden opgebouwd en vooral de bodem moet weer begaanbaar worden. De organisatie zet honderd man extra in om het festivalterrein op te bouwen.

  • Trudy van Rijswijk / NOS
  • Trudy van Rijswijk / NOS
  • Trudy van Rijswijk / NOS

Boete om Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt gaat Omroep Max geld kosten. Het Commissariaat voor de Media geeft de omroep een boete van 162.000 euro, omdat Ahold de kans krijgt geld te verdienen met Heel Holland Bakt-producten. Tijdens het tweede seizoen van het programma was bij Albert Heijn en Bol.com, eigendom van Ahold, exclusief een serie bakproducten te koop onder de noemer Heel Holland Bakt.

Ramp met Russische vissersboot

In het verre oosten van Rusland zijn zeker 54 opvarenden van een vissersboot verdronken. Hun schip zonk nadat de machinekamer om nog onduidelijke reden onder water was gelopen. 63 mensen konden worden gered, maar naar zo'n 20 opvarenden wordt nog gezocht. Door de slechte weersomstandigheden wordt voor hun leven gevreesd.