Pasgetrouwde homoparen in Florida feliciteren elkaar
NOS Nieuws

'Homohuwelijk ook verboden voor hetero's'

Een verbod op het homohuwelijk is niet discriminerend, omdat ook hetero's geen persoon van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Iedereen wordt gelijk behandeld. Dat stelt de gouverneur van de Amerikaanse staat Kentucky in aanloop naar een zaak voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

"De trouwwet van Kentucky behandelt homoseksuelen hetzelfde als heteroseksuelen", schrijft de Democraat Steve Beshear aan het Hooggerechtshof. "Mannen en vrouwen mogen trouwen met wie ze willen van het andere geslacht, en niemand - homo of hetero - mag trouwen met iemand van hetzelfde geslacht."

Beshear stelt in de brief verder dat nergens in de Amerikaanse Grondwet een recht op homohuwelijk wordt genoemd.

Kinderen

Eind deze maand behandelt het Hooggerechtshof een klacht van zes homoparen over het verbod op het homohuwelijk van Kentucky. Ook verboden uit de staten Ohio, Michigan en Tennessee worden bekeken.

Bij een lagere rechter bepleitte Kentucky al dat de staat het traditionele huwelijk moet beschermen, omdat daaruit kinderen geboren kunnen worden. "En het is in het belang van deze staat om het voortbestaan van de mensheid te garanderen."

De rechter ging niet mee in dat argument, omdat kinderloze huwelijken ook niet zijn verboden. Een hogere rechter ging echter wel akkoord met het verbod.

Absurd

De advocaat van de zes noemt de redenering van de gouverneur "absurd". "Het is alsof je alle katholieke kerken afschaft en zegt dat dat mag omdat je nog naar de protestantse kerk kan gaan."

Critici wijzen er ook op dat het Hooggerechtshof een soortgelijke redenering over huwelijken tussen mensen van verschillende rassen in 1967 afwees.

Het Hooggerechtshof doet deze zomer uitspraak in de zaak. In 2013 haalden de rechters al een streep door een landelijk verbod op homohuwelijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl