Het duo werd uiteindelijk in een Duits hotel opgepakt
NOS Nieuws

Waar wordt het gangsterduo van beschuldigd?

"Ze hebben geen idee hoeveel leed en verdriet ze hebben veroorzaakt", zei de officier van justitie over het gangsterduo, dat vorig jaar een reeks gewelddadige inbraken pleegde. Het OM eiste vanmiddag celstraffen van 16 en 14 jaar tegen Antonio Marcos van der P. en Enise B.

Waar wordt het duo van beschuldigd? En wat gebeurde er rondom de aanhouding? Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen:

* In december 2013 slaan de twee op de vlucht na een politiecontrole in Aduard (Groningen). Na een wilde achtervolging botsen ze in de stad Groningen tegen een geparkeerde auto. Ze worden opgepakt. Het OM bepaalt vervolgens dat de twee worden vrijgelaten.

* Op maandag 10 februari 2014 ontvoert het duo in Echten (Drenthe) een man uit Ruinen onder bedreiging van een vuurwapen. Hij wordt in de kofferbak van zijn eigen auto gestopt, maar weet met zijn been te voorkomen dat de klep helemaal dichtgaat. Zo kan hij na korte tijd ontsnappen en de politie waarschuwen, maar de verdachten zijn dan al gevlucht.

* Ze dringen diezelfde dag nog een huis in Meppel binnen, waar ze de bewoonster bedreigen en mishandelen. Vervolgens nemen ze haar mee in de auto en laten haar in een bos in Lelystad achter. De vrouw wordt een dag later gevonden.

* Op dinsdag 18 februari plegen ze vermoedelijk een gewapende overval op een woning in het Brabantse Lage Mierde. De bewoner wordt 's ochtends verrast door het duo. De overvallers binden drie voorbijgangers en de bewoner vast in de woning. Ze bedreigen hen en eisen geld. De bewoner wordt daarbij ernstig mishandeld. De vier weten zich pas 's middags los te krijgen.

* Op vrijdag 21 februari publiceert de politie de volledige namen van de twee verdachten. Aan het bericht zijn ook foto's toegevoegd. Volgens de politie is het niet uitzonderlijk dat de volledige naam en foto's van de verdachten worden verspreid.

* Op maandag 24 februari schieten de twee vermoedelijk een man neer als hij hen betrapt wanneer ze in zijn caravan willen inbreken op een camping in Enschede. De man belandt op de intensive care, maar zijn echtgenote blijft ongedeerd.

De twee verdachten vluchten met de auto van het echtpaar. Even later gijzelen ze in een woning elders in de stad een gezin. Ze nemen de vader mee in zijn auto de grens over naar Duitsland en laten hem later vrij in Ahaus.

* Op dinsdag 25 februari begint de politie een massale zoektocht naar de man en de vrouw. De politie zoekt onder meer in de Duitse stad Gronau, nadat een getuige heeft gemeld de twee daar te hebben gezien. De zoektocht levert niets op. Het stel is nog steeds spoorloos.

In de avond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Er komen 35 tips binnen. Op basis van een tip die niet via Opsporing Verzocht binnenkomt, gaat de klopjacht verder in Winschoten. De politie heeft het duo daar niet aangetroffen.

* Op woensdag 26 februari vindt de politie de auto van het stel in Münster. De wagen staat op een parkeerplaats. Het is niet duidelijk hoe lang het voertuig daar al staat. Ook is onbekend of er iets in de auto is gevonden. Inwoners van Münster krijgen het dringende advies om geen onbekenden binnen te laten.

Getuigen melden dat het stel in Keulen is gezien. De politie trekt deze tip na.

De Duitse politie meldt dat het tweetal is opgepakt. Het stel wordt gearresteerd in een hotel in Schwerte, vlak bij Dortmund. Bij de aanhouding wordt geen geweld gebruikt en er vallen geen gewonden.

* Op maandag 2 maart 2015 begint in Assen het proces tegen het duo. De twee worden verdacht van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot doodslag en poging tot moord.

* Op vrijdag 6 maart eist het OM celstraffen van 16 en 14 jaar tegen het tweetal. Het OM spreekt van ernstige en grove schendingen van de rechtsorde. Met name Van der P. kende geen grenzen in het geweld dat hij gebruikte, zegt het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl