OM eist 16 en 14 jaar cel tegen gangsterduo
Het Openbaar Ministerie eist celstraffen van 16 en 14 jaar tegen Antonio Marcos van der P. en Enise B., het gangsterduo dat vorig jaar een reeks gewelddadige inbraken pleegde. Volgens het OM hebben ze hun slachtoffers respectloos behandeld en zouden ze niet uit zichzelf zijn gestopt.
De verdachten gingen doelbewust en koelbloedig te werk, schijnbaar zonder enige rem. Ze hebben geen idee hoeveel leed en verdriet ze daarmee hebben veroorzaakt, aldus de officier van justitie. Sterker nog: de verdachten leggen de schuld deels bij hun slachtoffers. Het OM spreekt van ernstige en grove schendingen van de rechtsorde.
De rechtszaak tegen de twee begon maandag. Volgens het OM zijn ze onder meer schuldig aan afpersing, bedreiging, mishandeling, vrijheidsberoving en poging tot doodslag. Net als eerder deze week zaten de verdachten schouder aan schouder in de rechtszaal en hielden ze elkaars hand vast.
De twee officieren van justitie gingen in hun requisitoir alle zaken langs. Het duo sloeg in februari 2014 achtereenvolgens toe in Echten, Meppel, Lage Mierde en twee keer in Enschede. Op 26 februari vorig jaar werden ze in Duitsland, in de buurt van Dortmund, gearresteerd.
Nachtmerrie
De inbraak in Meppel was volgens het OM een ware nachtmerrie. De twee verdachten zouden zich hebben gedragen alsof ze in hun eigen huis waren. Ze sloten de bewoonster op in een keukenkastje, terwijl ze haar kleding droegen en haar parfum gebruikten. Uiteindelijk dumpten ze de gewonde vrouw in een bos bij Lelystad, waar zij pas de volgende dag werd gevonden.
Op een camping bij Enschede maakte het duo vier slachtoffers. Een man werd van zeer dichtbij in zijn buik geschoten, waar de kogel nog steeds zit omdat weghalen te gevaarlijk is. Het was voor de man een traumatiserende ervaring, zegt de officier: hij is nu het vertrouwen in de mensheid kwijt.
Een grootmoeder die later op de dag urenlang met twee kleinkinderen werd gegijzeld, kreeg een hartinfarct en heeft sindsdien last van hartkloppingen. De officier spreekt van zwaar lichamelijk letsel, wat strafverzwarend werkt. Voor die tijd had de vrouw nooit hartklachten.
Volgens het OM kende met name Van der P. geen grenzen in het geweld dat hij bij de overvallen gebruikte. Alles was erop gericht om steeds weer te kunnen vluchten. Zijn vriendin ging volledig met hem mee. Haar rol was passiever, maar "bepaald niet ondergeschikt". Een slechte jeugd is voor zulk geweld geen excuus, aldus de officier van justitie.
Zestien jaar is de hoogste straf die het OM kon eisen. De officieren vinden de daden van beide verdachten vrijwel even zwaar wegen, ook al gebruikte Enise B. minder geweld dan haar vriend. Dat de eis tegen Antonio van der P. twee jaar hoger uitvalt, komt vooral doordat hij al een strafblad had en zijn vriendin nog niet. De twee hoorden de eisen onbewogen aan.
Symbolische waarde
De officieren eisen verder dat het duo schadevergoedingen van in totaal ongeveer 110.000 euro betaalt aan de slachtoffers. Hoewel de verdachten weinig geld hebben, zijn zulke vergoedingen volgens het OM van grote symbolische waarde voor de slachtoffers. Ze kunnen een daadwerkelijke vergoeding krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat de bedragen vervolgens op de daders zal proberen te verhalen.