NOS NieuwsAangepast

Klopjacht: welke opties heeft politie?

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

De politie jaagt met man en macht op het vuurwapengevaarlijke duo Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan. Welke opties hebben de autoriteiten om de twee in te rekenen?

Tips

Zoveel mogelijk ogen en oren creëren die uitkijken naar de twee. Politie en justitie hebben niet voor niets de namen en signalementen vrijgegeven van het stel dat een spoor van geweld achterliet. Tips van het publiek zijn de snelste kans op succes. Naar aanleiding van de aandacht in Opsporing Verzocht zijn 65 tips binnengekomen.

Natuurlijk moet een afweging worden gemaakt of een tip waardevol is of niet. Geografie speelt een belangrijke rol. Belt iemand vanaf Texel, terwijl de kans het meest aannemelijk is dat de twee zich in het grensgebied tussen Nederland en Duitsland ophouden, wordt een tip natuurlijk minder serieus genomen.

Maar ook de inhoud van de tip is belangrijk: heeft iemand ze zelf gezien? Klopt het signalement of de omschrijving of zelfs het kenteken van bijvoorbeeld de vluchtauto?

Communicatie

Wie reist of communiceert laat sporen achter. Mobiele telefoons maken gebruik van zendmasten, reizen kost geld. De politie zal onderzoeken of het gewelddadige stel gebruikmaakt van telefoons, en zo ja, of die te lokaliseren zijn, of er wordt gepind, of gebruik wordt gemaakt van creditcards.

De kans dat het stel een geldspoor achterlaat lijkt klein, ze roven vooral en stelen auto's, desnoods door middel van gijzeling.

Kentekenherkenning

Vind de speld in de hooiberg. Op diverse plaatsen in het land maakt de politie gebruik van kentekenherkenning (ANPR). Met systemen boven de weg, maar ook met speciale auto's. Wie er voorbijrijdt wordt gescand. Dat kan heel specifiek. In de grensstreek beheert de marechaussee bovendien het systeem @migoboras: een camerasysteem voor het mobiel grenstoezicht.

Dat is vooral bedoeld om mensenhandel en smokkel op te sporen. Maar het is ook inzetbaar bij dit geval. Specifieke voertuigen en kentekens kunnen in het systeem worden ingevoerd. Zo kan heel gericht naar die ene vluchtauto worden uitgekeken.

Signalering

Zorg dat ze niet te ver kunnen komen. De twee staan internationaal gesignaleerd, zoals dat heet. Dat betekent dat ze niet de buitengrenzen van de EU over kunnen, of bijvoorbeeld het vliegtuig kunnen nemen. Zodra ze hun paspoort moeten laten zien, zijn ze erbij.

Patrouille

En natuurlijk zit de politie aan beide kanten van de grens ook niet stil. Iedere opsporingsambtenaar in het gebied zoekt naar het Nederlandse duo. Vanuit de politie, maar ook bijvoorbeeld vanuit de marechaussee. De opsporingsdiensten werken daarbij nauw samen met Duitse collega's in grensoverschrijdende teams. Dat gebeurt in uniform en in burger.

Tijd

Tijd is vriend en vijand van de opsporingsdiensten. Zolang de twee niet zijn gepakt, kunnen ze meer slachtoffers maken. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans op nieuwe slachtoffers. Maar het speelt de speurders ook in de kaart. Het wordt steeds lastiger voor het gevluchte stel om een slaapplaats te vinden.

Een hotelletje pakken zit er niet meer in, inbreken op vakantieparken en campings valt op den duur ook op. Vaak vallen vluchtende criminelen uiteindelijk terug op hun netwerk van vrienden, familie of bekenden. En reken maar dat dit netwerk ook in kaart wordt gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl