Reizigers checken in en uit met een OV-chipkaart
NOS Nieuws

Kamer wil af van boete voor vergeten inchecken NS-abonnee

Regeringspartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen dat de NS stopt met het uitdelen van boetes aan reizigers met een abonnement die zijn vergeten in te checken.

Staatssecretaris Mansveld heeft al eerder met vervoerders afgesproken dat zij coulant moeten zijn tegenover jaarkaarthouders, maar volgens reizigersvereniging Rover komt het nog zo'n 65 keer per jaar voor dat vaste klanten een bekeuring krijgen omdat ze een keer vergeten in te checken.

Behandelen als zwartrijder

Kamerleden De Boer (VVD) en Hoogland (PvdA) hebben hierover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De Kamerleden willen dat de NS trouwe klanten niet langer als zwartrijders behandelt en dat conducteurs in zo'n geval iemand handmatig moeten kunnen inchecken.

De politici willen van de staatssecretaris weten of het beboeten van vaste klanten niet indruist tegen het principe dat de reiziger op nummer 1 staat. "Als je de reiziger het ov uit wil jagen, is dit echt de manier", zegt De Boer.

NS stelt dat een vervoersbewijs pas geldig is wanneer er is ingecheckt, maar zegt dat reizigers met een ov-jaarkaart in de praktijk nooit beboet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl