liveblog
Aangepast

Stroom

liveblog gesloten

Ex-Miss Turkije ondervraagd over Erdogan-satire

Voormalig Miss Turkije Merve Büyüksaraç is vorige week door de politie ondervraagd over een satirisch gedicht over de Turkse president Erdogan, wat ze op Instagram zette. Het gedicht stond in een weekblad en dat had het model gedeeld op haar Instagram. Ze haalde het offline toen een van haar vrienden waarschuwde dat het wel eens verkeer opgevat zou kunnen worden.

"Ik wilde hem helemaal niet beledigen, ik vond het gewoon grappig", zei ze tegen een Turks persbureau.

Politie Amsterdam vindt 33 kalasjnikovs in 4 maanden

De Amsterdamse politie heeft de afgelopen vier maanden 33 kalasjnikovs in beslag genomen. Dat zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg tegen AT5. In totaal nam de politie in Amsterdam het afgelopen halfjaar 300 vuurwapens in beslag. "En dat is aanzienlijk meer dan de jaren daarvoor", zei hij.

Het is 23.57 uur op de Doomsday-klok

Bulletin of Atomic Scientists stelt de Doomsday-klok bij

De vernietiging van de aarde is weer iets dichterbij: het Bulletin of Atomic Scientists, een club wetenschappers, heeft de klok bijgesteld van 5 minuten voor middernacht naar 3 minuten voor. Er staan ons "verschrikkelijke dingen" te gebeuren, waarschuwen ze.

De groep, opgericht in 1947, gebruikt de Doomsday-klok om te laten zien hoe het ervoor staat met de wereld. De klimaatverandering en kernrampen zijn de grootste bedreigingen voor de aarde. Zo dichtbij het eind zijn we niet geweest sinds 1987, tijdens de Koude Oorlog.

Kerry: helft van IS-leiders geliquideerd

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat heeft inmiddels de helft van alle commandanten van de moslim-extremistische organisatie uitgeschakeld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Londen bekendgemaakt tijdens een top van de coalitie.

700 vierkante kilometer grondgebied is heroverd op IS en het aantal gedode IS-strijders loopt ver in de duizenden.

Oekraïense separatisten vernederen gevangenen

Oekraïense separatisten hebben gevangengenomen Oekraïense soldaten door de straten van Donetsk laten paraderen. Omstanders bekogelden de gevangenen met sneeuwballen en glas. Een paar uur eerder had een granaat een trolleybus geraakt, daarbij vielen dertien doden. Volgens de separatisten zit Kiev achter die aanval.

Separatisten vernederen gevangenen

Prins Andrew ontkent seksschandaal

Andrew en de vrouw die hem beschuldigt

Prins Andrew heeft voor het eerst publiekelijk ontkend dat hij ooit seks heeft gehad met een 17-jarig meisje. De Britse prins was op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Hij vond het nodig om iets over het seksschandaal te zeggen, zei hij.

Buckingham Palace had de beschuldigingen van de vrouw eerder al ontkend. Andrew raakte begin dit jaar betrokken bij het seksschandaal rond de Amerikaanse investeerder Jeffrey Epstein. De vrouw zei dat Epstein haar had gedwongen seks te hebben met de prins. Epstein moest in 2008 de cel in wegens seks met een minderjarige.

President Jemen treedt af

De Jemenitische president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi

President Hadi van Jemen is samen met z'n premier afgetreden. "Wij willen geen deel uitmaken van er gebeurt of gaat gebeuren", zei premier Khaled Bahah op Facebook. De sjiitische Houthi-rebellen hebben hun grip op de Jemenitische hoofdstad Sanaa verstevigd. Gisteren sloten de rebellen en president Hadi nog een deal: de president deed een aantal concessies die de macht en invloed van de Houthi's vergroten.

Bioscoopzalen Doornik ontruimd na dreigementen

In de Belgische stad Doornik is een bioscoopcomplex geëvacueerd nadat verschillende keren was gedreigd met "explosies". In de bioscopen was een meerdaags filmfestival aan de gang. Het hele festival wordt nu afgelast en het gebouw wordt bewaakt door de politie.

Mogelijk hebben de dreigementen te maken met de film die vanavond zou draaien: Essence of Terror, een documentaire over mensenrechtenschendingen in Ethiopië.

Je huis ombouwen als je vrouw weg is...

...daar moet je ballen voor hebben.

Veel happy endings in Den Haag

De meeste Chinese massagesalons in Den Haag zijn er niet alleen om de spieren wat soepeler te maken. Bij onderzoek door de gemeente zijn in 21 van de 23 salons sporen van sperma gevonden. De zaken worden een half jaar gesloten en gaan bij een nieuwe overtreding definitief dicht.

Treinverkeer tijdens spits ontregeld bij Utrecht

Door een stroomstoring eerder vanmiddag rijden er tijdens de avondspits minder treinen van en naar Utrecht. De stroomstoring is inmiddels voorbij en volgens ProRail wordt de treindienst beetje bij beetje weer opgestart, maar dat gaat langzaam.

Daarom moeten reizigers rekening houden met vertragingen van een uur en grote drukte in de treinen die wel rijden. Dat kan allemaal tot 21.00 uur duren.

Rookfoto's zoals je ze niet meer ziet

Terwijl hier de discussie losbarst over het effect van confronterende plaatjes op sigarettenpakjes, zijn ze in Groot-Brittannië al een stapje verder: daar denken ze aan kale sigarettenpakjes zónder plaatjes.

The Guardian maakte een mooi overzicht van tabaksreclamefoto's door de jaren heen.

Weer Britse dode op Thais vakantie-eiland

Opnieuw is op het Thaise eiland Koh Tao een Britse toeriste dood gevonden. Vorig jaar werden op ditzelfde vakantie-eiland twee jonge Britten vermoord. Dit keer gaat het om een 23-jarige studente uit Londen die vier maanden door Zuid-oost-Azië reisde. De vrouw, Christina Annesley, stuurde enkele dagen geleden nog foto's van Koh Tao via Twitter.

Het is nog niet zeker waaraan ze is overleden, maar haar moeder heeft het op Facebook over een natuurlijke dood.

Het eiland wordt door de Thaise pers inmiddels een 'griezeleiland' genoemd, omdat vorige week ook een Franse toerist dood werd gevonden. Hij was opgehangen aan een koord, met gebonden handen.

Helpen plaatjes mensen te stoppen met roken? Stem via onze poll

Deze beelden moeten voortaan op de pakjes worden gedrukt

Lugubere foto's van nare aandoeningen op sigarettenpakjes: die kan je vanaf volgend jaar op sigarettenpakjes verwachten, om ons te laten stoppen met roken. Schijnt alleen averechts te werken, zeggen wetenschappers.

Wat denk jij? Helpen plaatjes mensen te stoppen met roken? Stem via onze poll!

Agenten Oosterhout onwel door koolmonoxide

De brandweer verricht metingen in het gebouw

De agenten die dinsdag in een politiebureau in Oosterhout onwel werden, zijn blootgesteld aan koolmonoxide. Dat blijkt volgens de politie uit metingen. De agenten hadden last van hoofdpijn, duizeligheid en benauwdheid.

Volgens een woordvoerder van de politie duurde het een paar dagen voor duidelijk was waar de koolmonoxide vandaan kwam, omdat het lek niet op een logische plek zat. Uiteindelijk bleek het een technisch mankement te zijn in een leiding.

Leerling neergestoken voor school Amsterdam

Bij een steekpartij voor een school in Amsterdam Nieuw-West is een meisje gewond geraakt. Ze werd vanmiddag tijdens een ruzie in haar rug gestoken en ligt nu in het ziekenhuis. De politie denkt dat de dader een meisje van 15 is, die wordt nu verhoord op het bureau.

Volgens een woordvoerder van de school hadden de twee na schooltijd ruzie gekregen.

Pssst... Kuifje-cover kopen?

Kuifje-fan? Dan ben je vast geïnteresseerd in de originele covertekening van de strip De geheimzinnige ster uit 1942. Vanaf zaterdag is deze te koop op een grote kunstbeurs in Brussel. Vraagprijs? 2,5 miljoen ijskoude euro's.

De cover van De geheimzinnige ster

ECB pompt ruim 1000 miljard in de Europese economie

Een onvoorstelbaar bedrag, maar volgens de bank hard nodig om de economie in Europa weer op gang te helpen. Dat geld wordt gebruikt om schulden van particulieren en bedrijven over te nemen van de banken. De ECB koopt tot en met september 2016 staatsleningen op van banken en financiële instellingen van landen in de eurozone. Dat heeft de Europese Centrale bank nooit eerder gedaan.

De ECB hoopt zo de economie weer een beetje op gang te brengen, want: geld moet rollen.

Vlaamse uni's verwachten meer Nederlandse studenten

Door het verdwijnen van de basisbeurs in Nederland verwachten Vlaamse universiteiten en hogescholen nog meer Nederlandse studenten. Nu al volgen ruim 7600 Nederlanders hoger onderwijs in Vlaanderen met zijn fors lagere inschrijfgeld en goedkopere studentenkamers.

De universiteit van Antwerpen verwacht geen praktische problemen, maar zou een massa Nederlanders niet als ideaal scenario zien. Eén op de tien studenten daar komt al uit Nederland. Van alle studenten in het Vlaamse hoger onderwijs is 3,3 procent Nederlands, aldus de Belgische krant De Morgen.

Blogger trekt 1000 stokslagen niet; sessie uitgesteld

De Saudische blogger Raif Badawi is niet voldoende hersteld voor een nieuwe reeks van vijftig stokslagen, zegt Amnesty International. Hij heeft nog te veel last van de vorige sessie stokslagen, twee weken geleden.

Vorige week kreeg Badawi ook uitstel. Dat toonde volgens Amnesty aan dat de straf onmenselijk is. "De Saudische autoriteiten moeten hem onmiddellijk vrijlaten en een einde maken aan zijn geseling", zegt de organisatie.

Badawi is veroordeeld tot tien jaar cel, een geldboete en duizend stokslagen, omdat hij in zijn blogs de islam had beledigd.

Een brief en het notitieblokje van een terreurverdachte

Terreurverdachte Mohamed B. blijft voorlopig vastzitten. Volgens de rechtbank in Rotterdam zijn er genoeg aanwijzingen om hem langer vast te houden. Het OM verdenkt B. er dan ook van dat hij een aanslag wilde plegen op politiemensen of militairen uit wraak voor de deelname van Nederlandse F-16’s aan de strijd tegen de terroristische organisatie IS.

De geheime dienst kwam B. op het spoor toen hij op internet informeerde hoe hij een bom moest maken.

Meng goed en gooi het tegen de dingen die snel voorbijkomen. Bijvoorbeeld een auto van de afvallige politie of een auto van het tirannieke leger.

Uit het notitieblokje van Mohamed B.

Ook is er een brief aan de Nederlandse regering gevonden.

Deze brief is van de volgelingen van Islamitische Staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat, bij Allah, dan zullen uw dagen zwart zijn. Oh Nederlands volk, wij zijn de leeuwen die zweren bij Allah: oog om oog, tand om tand, een eed van trouw aan IS.

De brief aan de Nederlandse regering

Man opgepakt na dood baby

Agenten hebben maandagavond in Rotterdam een 25-jarige man opgepakt voor huiselijk geweld. Hij wordt verdacht van het mishandelen van een baby met de dood tot gevolg.

Rond vijf uur kwam er een melding binnen bij 112 over een ernstig zieke baby. Hulpdiensten brachten de zuigeling naar het Sophia Kinderziekenhuis. Dinsdagavond overleed de baby aan de verwondingen. Omdat het kind zichtbare verwondingen had, is een onderzoek gestart.

Koreaanse kinderdroom: een YouTube-hit

Koreaanse kinderdroom: een YouTube-hit

Deze 'rookplaatjes' staan volgend jaar op je pakje:

Deze beelden moeten voortaan op de pakjes worden gedrukt

Monnik noemt VN-gezant 'bitch' en 'hoer'

Ashin Wirathu heeft het niet zo op de Zuid-Koreaanse VN-gezant Yanghee Lee. Zij was vorige week in Myanmar om te vertellen over de benarde situatie van een moslimminderheid. Dat zinde de monnik niet, schrijft BBC.

Wirathu zat bijna tien jaar in de cel, omdat hij onderdeel uitmaakt van de 969-beweging die geweld gebruikt tegen moslims, die een minderheid vormen in Myanmar. De VN-gezant gaf aan dat zij te maken hebben met systematische discriminatie en gaf kritiek op nieuwe regelgeving die een verbod op interreligieuze huwelijken moet regelen. Die regelgeving is toevallig samengesteld door boeddhisten. Tijdens een ontmoeting met Lee noemde Wiarthu haar een hoer.

We hebben de wet aan je uitgelegd maar de bitch bekritiseerde deze zonder dat ze er goed naar gekeken heeft. Je bent niet een gerespecteerd persoon alleen vanwege je positie. Voor ons ben je een hoer.

Ashin Wirathu

Tot nu toe 24 Nederlandse jihadisten omgekomen

De afgelopen week sneuvelden waarschijnlijk vier Nederlanders die naar Syrië vertrokken om mee te doen aan de jihad. Het dodental onder de Syriëstrijders uit Nederland komt daarmee op 24. Mogelijk loopt dat nog op, omdat de drone-aanval waarbij twee Nederlanders omkwamen een hele groep buitenlandse strijders trof.

Huurwoningen schaarser door meer vluchtelingen

Ruim een kwart van de gemeenten voorziet komend jaar problemen met de huisvesting van asielzoekers. Er komen meer vluchtelingen naar Nederland en omdat er oorlog in hun land is, mogen ze vaker (voorlopig) blijven. Dat betekent wel dat de wachttijd voor een sociale huurwoning oploopt.

Singaporees ziet geld in rook opgaan

Singapore staat bekend om zijn opgeruimdheid, maar bij een inwoner was dat waarschijnlijk niet bekend. Hij kreeg een boete van 12.800 euro omdat hij sigarettenpeuken uit het raam van zijn appartement gooide, de hoogste boete ooit voor zo'n vergrijp. De man gooide in totaal 34 peuken uit het raam.

Whatsappen via je computer? Dat kan

Gebruikers van WhatsApp kunnen voortaan appen vanaf hun computer of laptop via een speciale versie van WhatsApp voor webbrowsers. iPhone-gebruikers hebben pech, want daarmee werkt de webversie niet samen.

Scan de QR-code met je telefoon om op de computer te WhatsAppen

Drugsdrone crasht

In de Mexicaanse grensstad Tijuana is een drone neergestort die drugs vervoerde. Het toestelletje was onderweg naar California, maar kwam terecht op een parkeerterrein van een winkelcentrum. De oorzaak is waarschijnlijk overgewicht. Aan de drone hingen zes pakketjes met in totaal drie kilo crystal meth.

'Eric van Tijn jokte over Calgon-deuntje'

Eric van Tijn

Muziekproducent Eric van Tijn zou 22 jaar ten onrechte gezegd hebben dat hij de componist is van de beroemde reclameslogan van Calgon. Dat heeft de plagiaatcommissie van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra onlangs bepaald, meldt De Telegraaf.

Guenther Ress heeft het deuntje in 1980 al geschreven. Na zijn overlijden werd het ondergebracht bij een muziekuitgeverij. De rechthebbende wilde haar rechten in 2010 claimen bij Buma/Stemra, maar kwam er achter dat Van Tijn zich in 1993 al had aangemeld als componist. De plagiaatcommissie heeft haar nu in het gelijk gesteld. Van Tijn zegt nooit te hebben beweerd dat hij de tune had geschreven.

Architecten maken wolkenkrabber die niet 'mag'

Een Nederlands architectenbureau gooit z'n kont tegen de krib in China. Ze ontwerpen een eh... opmerkelijke wolkenkrabber, ondanks de oproep van president Xi Jinping minder gekke gebouwen te maken. En dat ziet er dan zo uit:

  • NL Architects
    De ontwerptekeningen
  • NL Architects
  • NL Architects
  • NL Architects
  • NL Architects
  • NL Architects
  • NL Architects

Bruidegom van burgerlijke stand naar cel

De Duitse politie heeft gisteren een man opgepakt die enkele minuten later zou trouwen. Agenten arresteerden de bruidegom op de stoep van de burgerlijke stand en voerden hem geboeid af.

De man van 25 uit Mülheim bij Essen wordt verdacht van een roofoverval. Hij zou vorige week jongeren in een speeltuin hebben belaagd en hun telefoons hebben gestolen. Ook zou hij met een machete hebben gedreigd.

'Prominente Haagse Syriëgangers gedood'

In de Syrische stad Kobani zijn twee Haagse Syriëgangers om het leven gekomen. Dat melden het AD en verschillende bronnen op sociale media. Het bericht is niet bevestigd. De twee, Soufian Z. en Driss D., komen uit Den Haag.

Soufian Z. maakte als Abu Mohammed een filmpje met de titel Oh Oh Aleppo waarin Nederlandse jihadisten werden getoond. Driss D. werd eerder opgepakt in Azerbeidzjan en Kenia op verdenking van terrorisme.

Jihadstrijder Soufian uit Den Haag

Dit ga je volgend jaar op elke pakje sigaretten zien:

Vieze beelden dus. Binnen een jaar moeten pakjes sigaretten en shag namelijk voor minimaal 65 procent bestaan uit waarschuwingsteksten en horrorfoto's van aandoeningen als gevolg van roken, schrijft de Volkskrant. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid ligt wordt ook , schrijft de minimumleeftijd voor de verkoop van de elektronische sigaret verhoogd naar 18 jaar.

Maker drone-filmpje Dom gaat door

Hij maakte met zijn drone een filmpje van de Dom in de mist, dat ging de hele wereld over en gister werd bekend dat hij daarvoor 350 euro boete moet betalen. Maar Jelte Keur gaat gewoon door met het maken van drone-filmpjes, zegt hij tegen NU.nl. “Ik vind het filmen met mijn drone gewoon veel te leuk.”

Keur denkt dat als het filmpje niet viral was gegaan, hij ook geen boete had gehad. “Dat zei de luchtverkeerspolitie. Er worden dagelijks tientallen van dit soort filmpjes geüpload, dat kunnen ze echt niet allemaal in de gaten houden.”

Goed, nog maar eens de beelden:

11 ambtenaren bestraft voor doden Nieuwjaarsnacht

De Chinese overheid heeft elf ambtenaren bestraft. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van 36 mensen in Sjanghai in de Nieuwjaarsnacht. Daarbij raakten ook 49 mensen gewond, van wie er drie nog in het ziekenhuis liggen.

De partijleider van het district Huangpu, het districtshoofd, de politiechef en de plaatsvervangend chef zijn uit hun partijfunctie gezet en ontslagen. Tegen zeven anderen zijn disciplinaire maatregelen genomen.

Tientallen mensen werden onder de voet gelopen

Tentoonstelling Charlie Hebdo afgelast

Een tentoonstelling in het Belgische Hergé Museum over Charlie Hebdo is gecanceld. Het moest een eerbetoon worden aan de slachtoffers van de aanslag op de journalisten van het satirische weekblad. Maar tijdens een crisisvergadering is besloten dat het personeel en de inwoners van Louvain-la-Neuve te veel risico lopen.

Ik was er me niet bewust van dat de toestand zo ernstig is. Het kan niet de bedoeling zijn van het museum om extra olie op het vuur te gooien. Ik was te naïef. De burgemeester en de politie hebben me duidelijk gemaakt wat de risico's waren die de expo met zich mee kon brengen.

Nick Rodwell, organisator van de expositie

Wat gebeurt er met lichaam Coulibaly?

Schutter Coulibaly in een afscheidsvideo

Mali weigert om het lichaam van de doodgeschoten terrorist Amedy Coulibaly in het land toe te laten. Een vliegtuig met het lichaam van de man stond gisteravond klaar om te vertrekken naar de Malinese hoofdstad Bamako. Op het laatste moment hebben de Malinese autoriteiten de overdracht afgeblazen.

Wat er nu met het lichaam gaat gebeuren is onduidelijk. De burgemeester van Grigny heeft nog geen verzoek ontvangen van de familie van Coulibaly om de terrorist daar te begraven. Coulibaly woonde in Grigny.

Agent VS schiet zwarte man dood

In de Amerikaanse staat New Jersey is onrust ontstaan over videobeelden van politieagenten die een zwarte man doodschieten. Het gebeurde eind vorig jaar al, in het stadje Bridgeton. Maar de beelden zijn nu pas naar buiten gekomen:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoera! Toch blote borsten in The Sun

The Sun heeft toch de page 3-girl niet afgeschaft. In de nieuwste editie van de Britse krant staat opnieuw een topless vrouw afgebeeld. De afgelopen week meldde The Times dat Rupert Murdoch persoonlijk de beslissing had genomen om geen blote vrouwen meer in zijn krant te zetten.

Bij het 35-jarige jubileum drukte The Sun heel veel blootfoto's af

Groot Spaans prostitutienetwerk opgerold

In het zuiden van Spanje is een bende opgerold die zo'n 400 vrouwen liet werken als prostituee. Onder hen waren ook minderjarige meisjes, van 14 tot 17 jaar oud. Tientallen mensen zijn opgepakt, onder wie klanten. Prostitutie is legaal in Spanje, maar niet bij minderjarigen en het mag ook niet onder dwang gebeuren.

Gemeenten snappen radicale jongeren niet

Gemeenten weten niet hoe ze met radicale jongeren moeten omgaan. Zij moeten jihadisten weer op het juiste pad krijgen, maar hebben geen flauw idee hoe ze dat aan moeten pakken, zegt de voorzitter van het genootschap van burgemeesters. "Hoe bereik je deze mensen, hoe kun je ze op andere gedachte brengen en uit bepaalde circuits halen? Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het niet."

Dichte deuren redden levens

Het dichthouden van binnendeuren kan levens redden bij woningbranden. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van een experiment dat de Brandweeracademie en Brandweer Nederland vorig jaar uitvoerden in Zutphen.