NOS Nieuws

1100 miljard euro extra in economie eurozone

Correspondent Arjan Noorlander in Frankfurt

De ECB koopt tot en met tenminste september 2016 staatsleningen op van banken en financiële instellingen van landen in de eurozone. Nog nooit eerder heeft de Europese Centrale Bank zo massaal schuldpapieren van landen opgekocht.

De ECB gaat meer geld in omloop brengen. Maandelijks tot 60 miljard euro - in totaal komt dat neer op rond de 1100 miljard euro. Mogelijk zal het programma langer lopen. "In ieder geval tot de inflatie op een houdbaar pad van beneden maar dichtbij de 2% uitkomt", zegt president Mario Draghi van de ECB.

Met het extra geld koopt de centrale bank naast staatsleningen ook leningen van bedrijven en instellingen. Met deze verregaande maatregel hoopt de ECB dat de economie in Europa weer gaat groeien. De doelstelling is om de lage inflatie aan te pakken en deflatie te voorkomen.

Meer lucht

Het is de bedoeling dat banken en financiële instellingen meer lucht krijgen, zodat ze weer volop nieuwe leningen kunnen afsluiten. Met die leningen moeten bedrijven weer groeien.

Sparen wordt steeds minder aantrekkelijk. De spaarrente wordt door deze maatregel van de ECB nog lager. Maar dat is de bedoeling, want geld moet rollen, zegt de ECB.

Risico's

De ECB wil de risico's beperken en koopt alleen staatsleningen die de hoogste kwaliteit hebben. Voor Griekenland zullen er dus nog aanvullende voorwaarden moeten worden gesteld.

De risico's op staatsleningen komen grotendeels voor rekening van de eigen nationale centrale bank van het betreffende land. Duitsland en Nederland wilden dat graag.

Uitleg ECB-operatie

Hoe moet het werken?

De ECB koopt staatsleningen op van banken en financiële instellingen. In ruil daarvoor krijgen de banken euro's. Met dat geld kunnen ze weer meer hypotheken en leningen aan bedrijven en consumenten verstrekken. De rente gaat verder omlaag. Schulden worden draaglijker en lenen goedkoper.

Ook zorgt de stortvloed aan geld ervoor dat de euro goedkoper wordt ten opzichte van andere munten. Dat is goed voor de export.

Alles moet ervoor zorgen dat de inflatie weer naar meer normalere en gewenste niveaus stijgt.

Beurzen reageren positief

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl