Protest in Ferguson voor de doodgeschoten tiener Michael Brown
NOS Nieuws

Agent VS schiet zwarte man dood

In de Amerikaanse staat New Jersey is onrust ontstaan vanwege het doodschieten door de politie van een zwarte man. Het incident gebeurde op 30 december in de stad Bridgeton, maar komt nu pas in het nieuws omdat lokale media videobeelden hebben opgevraagd.

Op de beelden, gemaakt met de camera op het dashboard van een politieauto, is te zien hoe een aanhouding van een automobilist die een stopbord heeft genegeerd uit de hand loopt. Tijdens de aanhouding waarschuwt een van de twee agenten zijn collega dat er een pistool in het dashboardkastje ligt.

Het latere slachtoffer, Jerame Reid, krijgt te horen dat hij zijn handen moet laten zien en dat hij wordt neergeschoten als hij probeert iets te pakken. Vervolgens lijkt het erop dat een van de agenten probeert om het pistool uit de auto te halen. Als Reid met zijn handen omhoog uitstapt, klaarblijkelijk tegen de zin van de agenten, klinken er schoten.

Agent VS schiet zwarte man dood

In Bridgeton, een stad met zo'n 25.000 inwoners, zijn al protesten geweest. De twee politieagenten, een blanke en een zwarte man, zijn met verlof gestuurd in afwachting van het onderzoek.

Jerame Reid (36) zat volgens persbureau AP 13 jaar in de cel nadat hij als tiener op agenten had geschoten. Vorig jaar werd hij opgepakt vanwege drugsbezit. Een van de agenten die hem toen aanhield, was ook aanwezig bij de aanhouding die Reid zijn leven kostte.

De afgelopen maanden waren er verschillende incidenten waarbij agenten ongewapende zwarte mannen doodschoten. De bekendst is de zaak van de zwarte tiener Michael Brown (18). Hij werd in augustus doodgeschoten door een agent. In de maanden erna waren er massale protesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl