De agent die Eric Garner wurgde, wordt niet vervolgd. Dat leidde eerder al tot protesten in verschillende steden
NOS Nieuws

Mars tegen politiegeweld in VS

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Duizenden Amerikanen lopen vandaag mee in een mars door de straten van de hoofdstad Washington. De demonstratie is een aanklacht tegen de gewelddadige manier waarop sommige politiekorpsen optreden in zwarte wijken.

Bij verschillende incidenten kwamen afgelopen maanden jonge, ongewapende mannen om het leven. In zeker twee gevallen besloot een jury de blanke agenten niet te vervolgen. Dat leidde tot een golf van protesten en rellen in diverse steden.

Ouders

De demonstratie is het initiatief van de activist en dominee Al Sharpton. Met hem zullen de ouders van verschillende gedode jongens meelopen.

Zoals die van Michael Brown, die afgelopen augustus in de stad Ferguson met zes kogels werd doodgeschoten. Agent Darren Wilson ging onlangs vrijuit en wordt niet vervolgd, waarop woedende zwarte demonstranten winkels plunderden en in brand staken.

Wurggreep

Ook de ouders van Eric Garner zijn in Washington om "gerechtigheid te vragen voor hun zoon".

Zijn dood werd afgelopen zomer wereldnieuws, nadat op beelden te zien was hoe agenten hem in een wurggreep namen. Hoewel hij meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, lieten de agenten hem niet los. Daarop verloor Garner het bewustzijn en overleed. Ook in dit geval oordeelde een jury dat de agenten niets valt te verwijten.

Met hun protestactie willen de organisatoren bereiken dat de bevoegdheden van dergelijke lokale jury's worden beperkt. En dat het ministerie van Justitie zelf meer doet om excessief politieoptreden in te perken.

1963 en 1964

Dat de protestactie in Washington een mars is, is geen toeval. De organisatoren refereren daarmee aan de Grote Marsen van 1963 en 1964, toen honderdduizenden zwarten demonstreerden voor stem- en burgerrechten. Mensenrechtenactivist Martin Luther King hield er destijds zijn beroemde "I Have a Dream"-speech.

Of de Mars van 2014 opnieuw zo’n impact heeft, en zeer veel mensen op de been brengt, is maar zeer de vraag. Het weer is niet best in Washington vandaag, en bovendien is de demonstratie pas deze week aangekondigd.

Racistisch

Voor veel zwarte Amerikanen staat dat politieoptreden symbool voor meer misstanden. Ze voelen zich tweederangs burgers en kansarm. Ze kunnen maar moeilijk ontsnappen aan de armoede en de uitzichtloosheid van de achterstandswijk. Onder druk van bendes komen veel jongeren al gauw in aanraking met criminaliteit.

Dat gegeven werkt een harder politieoptreden in die buurten in de hand. Maar in sommige steden gaat de politie zo ver dat iedere zwarte man bij voorbaat verdacht is en routinematig wordt aangesproken, gefouilleerd of gearresteerd, ook als daar geen aanleiding toe is.

Veel zwarte Amerikanen ervaren deze houding als discriminerend, racistisch en in een enkel geval dus als levensbedreigend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl