NOS NieuwsAangepast

Nederlandse jihadist: laat ons gaan

"De Nederlandse overheid moet jongeren die willen vechten in het Midden-Oosten laten gaan." Dat zegt Abu Mohammed, die zelf naar Syrië is vertrokken. "Ze zijn ons toch liever kwijt dan rijk."

Volgens de AIVD zijn er 130 Nederlandse jihadisten naar het Midden-Oosten afgereisd om daar te vechten. De veiligheidsdienst wil jihadgangers tegenhouden. De dienst maakt zich zorgen om de gevolgen voor de Nederlandse samenleving als de strijders terugkomen.

Omdat de jihadisten reizen via Turkije geeft de AIVD hun namen door aan de Turkse autoriteiten. Zij sturen de jongens terug.

Zijn droom

Toch lukte het Abu Mohammed om Syrië te bereiken. Hij pleit ervoor dat Nederland mensen die naar Syrië willen, laat gaan. "Ik heb veel contact met Nederlanders en buitenlanders in Syrië en niemand heeft ooit iets gezegd over plannen om na terugkeer een aanslag te plegen", zei hij in een interview met de NOS. "Iedereen is gefocust op Syrië en Irak."

Abu Soemaya, of Abu Mohammed, is 26 jaar en komt uit de Haagse Schilderswijk. Met een groep Nederlandse vrienden zit hij in een Syrische plaats, vlak bij de Turkse grens. Namens wie hij praat, is onduidelijk.

Oh Oh Aleppo

Abu Mohammed maakte het filmpje 'Oh Oh Aleppo', waarin een groep Nederlandse jihadisten wordt getoond. En een filmpje waarin hij mensen oproept vragen te stellen aan Nederlandse Jihadisten. "Propaganda voor de één, maar voor ons de waarheid."

Vanmiddag is op deze website een uitgebreid interview met Abu Mohammed te lezen en te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl