Kerry en de Iraakse premier al-Abadi op de anti-IS-top
NOS Nieuws

Kerry: helft van IS-leiders geliquideerd

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat heeft inmiddels de helft van alle commandanten van de moslim-extremistische organisatie uitgeschakeld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Londen bekendgemaakt tijdens een top van de coalitie.

Iraakse en Koerdische grondtroepen, ondersteund met zo'n 2000 luchtaanvallen, hebben "belangrijke resultaten" geboekt in de strijd, aldus Kerry. Zo is 700 vierkante kilometer grondgebied heroverd op IS en loopt het aantal gedode IS-strijders ver in de duizenden.

Rekruten

Kerry benadrukte dat de coalitie er nu voor moet zorgen dat IS niet langer kan beschikken over steunfondsen en nieuwe rekruten. Ook moet de organisatie niet langer de gelegenheid krijgen om zijn boodschap wereldwijd te verspreiden, zei de bewindsman.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken, heeft in Londen afspraken gemaakt met zijn Franse collega Fabius over nauwere samenwerking om het afreizen van Syriëgangers tegen te gaan.

Belofte

In Londen waren vertegenwoordigers van 24 landen bijeen om de voortgang van de operatie te bespreken. Irak heeft nog eens herhaald dat landen die beloofd hebben Iraakse troepen te trainen, sneller in actie moeten komen.

Ook wil het Iraakse leger sneller kunnen beschikken over wapens en munitie.

Kerry verklaarde dat het Iraakse leger er twaalf brigades bij krijgt als de militairen klaar zijn met hun training. En in Qatar, Turkije en Saudi-Arabië worden trainingskampen voor Syrische oppositiestrijders geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl