Ghanese kerkdienst in de Bijlmer
Aangepast

Integratie: in de Bijlmer is de Ghanese gemeenschap een wereld op zich

In Nederland wonen naar schatting meer dan twintigduizend Ghanezen, de overgrote meerderheid van hen in Amsterdam Zuid-Oost. Ze kwamen voor een beter leven, maar voor velen werd Nederland een teleurstelling. Hoe staat het met de integratie?

Amma Asante is oud-PvdA-Kamerlid en van Ghanese afkomst. "Veel Ghanezen hebben in Ghana een beroep geleerd, maar in Nederland komen ze niet verder dan de schoonmaak. Dat geeft frustraties."

In haar ogen is de Bijlmer een plaats waar 130 culturen samenkomen. Aanpassen aan de Nederlandse cultuur is volgens haar dan ook enigszins vreemd. "Integreren in de zin van: we hebben een meerderheid en die bepaalt wat de norm moet zijn, dat is hier niet meer het geval. Want welke cultuur bepaalt dat dan?

Asante vindt dat alle culturen met elkaar een nieuwe meerderheid moeten vormen. "Met universele normen en waarden."

In de Bijlmer is de Ghanese gemeenschap een wereld op zich

De Ghanese gemeenschap in de Bijlmer is erg op zichzelf gericht. Er zijn eigen radiostations, zoals radio Recogin, met muziek en nuttige informatie. Ghanezen die vastlopen in de Nederlandse bureaucratie kunnen voor hulp terecht bij tal van Ghanese organisaties. En voor de Ghanese jeugd zijn er speciale huiswerkklassen.

In de hechte Ghanese gemeenschap helpt iedereen elkaar en zijn er duidelijke normen en waarden. Voor voorganger Emmanuel Koney van de Pentecost Revival Church - een variant op de pinkstergemeente - is Nederland wat dat betreft geen goed voorbeeld.

"Nederland moet gered worden omdat het van zijn fundamentele waarden afdrijft", zegt hij. "Jullie grondwet was gebaseerd op de bijbel. Maar nu zie je van alles gebeuren. Het secularisme viert hoogtij."

Als ik vanaf de kansel mag verbieden dat mijn zoon drugsdealer wordt, mag ik dan niet ook tegen hem zeggen dat hij geen homoseksueel moet worden?

Emmanuel Koney

In zijn kerk begeleidt Koney jongeren die een taakstraf hebben gekregen. Voor zijn werk kreeg hij veel onderscheidingen, onder andere van de politie Amsterdam. Koney hoopt niet alleen ontspoorde jongeren weer op het rechte pad te brengen, maar het héle land.

Zo verzet hij zich tegen illegale zaken als drugshandel, maar ook tegen homoseksualiteit, iets wat in Nederland volkomen legitiem is. In de ogen van Koney is het dat absoluut niet.

"Als ik niet wil dat mijn kind verslaafd raakt of drugs gaat dealen, als ik vanaf de kansel mag verbieden dat mijn zoon drugsdealer wordt, mag ik dan niet ook tegen hem zeggen dat hij geen homoseksueel moet worden? Homoseksualiteit en criminaliteit zijn hetzelfde. Dat zijn normen en waarden!"

En Koney vervolgt: "De Nederlanders hebben het christendom naar Afrika gebracht. Nu brengen wij het terug, anders wordt Nederland een duister land."

Amar Assante zegt dat er binnen de Ghanese gemeenschap verschillende opvattingen zijn over homoseksualiteit en vindt dat je ze niet over een kam moet scheren. Volgens haar wordt er in Nederland ook niet altijd even vooruitstrevend gedacht. Assante verwijst naar het tv-programma Voetbal Inside waarin volgens haar autochtone Nederlanders voortdurend minderheden voor gek zetten. "Die zeggen ook dat heel Nederland zo denkt."

Ghanese gemeenschap distantieert zich van uitspraken pastor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl