Het echtpaar Van Wieringen voor hun huis, naast de illegale woning
Aangepast

Vriendjespolitiek in Deurne? 'Het lijkt wel een bananendorp'

"Onbetrouwbaar en onbehoorlijk, het lijkt wel een bananendorp." Zo omschrijft Saskia van Wieringen het gemeentebestuur van het Brabantse Deurne. Zij en haar man Peter Hall wonen in een oude boerderij die grenst aan een natuurgebied. Direct naast hun huis staat een illegaal huis, waar de gemeente volgens hen iets aan moet doen. Maar tot ontsteltenis Van Wieringen gebeurt dit niet.

Ze wijst naar het huis. "Al in de jaren negentig is al vastgesteld dat het zonder bouwvergunning gebouwd is. Waarom staat dat huis er nog steeds?"

'Daar staat een illegaal gebouwd huis'

Op de keukentafel van het stel liggen tientallen dossiers van het juridische gevecht dat zij al meer dan tien jaar voeren met de gemeente. Het is een proces vol bezwaarschriften en advocaatkosten, en doet volgens Van Wieringen en Hall het vertrouwen tussen burger en bestuur geen goed.

Maar burgemeester Hilko Mak zegt dat de gemeente niets verkeerd doet. "Gemeenten kunnen ervoor kiezen om een woning legaal te maken. Dat heeft dan de voorkeur, omdat mensen dan nog gebruik kunnen maken van zo'n woning." Als buren hier last van hebben, zoals Van Wieringen en Hall, kunnen zij volgens de burgemeester bezwaar indienen.

Het lijkt erop dat het hier belangrijker is wie je kent, dan of je gelijk hebt.

Frank van Tilburg, fractievoorzitter oppositiepartij Deurne Transparant

Maar Van Wieringen en Hall zijn ervan overtuigd dat de gemeente er alles aan doet om hen dwars te zitten. Ze beschuldigen het politiek bestuur van vriendjespolitiek: ze zouden worden beïnvloed door mensen die er baat bij hebben dat het illegale huis blijft staan. Volgens de burgemeester is dit volstrekte onzin. Hij zegt geen enkele partij voor te trekken.

Frank van Tilburg woont al zijn hele leven in Deurne en kent de gemeenschap van binnenuit. De fractievoorzitter van oppositiepartij Deurne Transparant onderzocht de zaak en volgens hem kiest de gemeente wel degelijk partij.

"Dat zie ik doordat men elke keer aan de andere kant staat dan de familie Van Wieringen. En dat de familie Van Wieringen uiteindelijk elke keer gelijk krijgt van de Raad van State. Het lijkt erop dat het hier belangrijker is wie je kent, dan of je gelijk hebt."

Principekwestie

Van Wieringen en Hall verwachten dat de juridische strijd nog jaren zal duren. Maar ze zijn niet van plan om deze principekwestie op te geven. Beelden in hun tuin herinneren hen aan de tijd dat ze in Afrika woonden. Soms heeft het echtpaar Van Wieringen het gevoel dat ze daar nog steeds zijn.

Hall: "De gemeente volgt de regels niet, zoals je vaak ziet in Afrika. Daar is veel corruptie. Maar we hadden niet verwacht dat het er hier ook zo aan toe zou gaan."

Reportage: Gemeente Deurne beschuldigd van vriendjespolitiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl