Aangepast

De Onderstroom in Deurne: meer varkens dan mensen

Natuur versus economie in Deurne

In het landelijke gebied van de gemeente Deurne speelt zich een strijd af die ook in de rest van het land woedt. De strijd tussen natuur en economie. Nieuwsuur is in Deurne.

Natuur versus economie

Bergen

Eerder was Jan in Bergen. Die verhalen staan hieronder.

Illegale recreatiewoning

Hoe moeilijk is het om je recht te halen als je een conflict hebt met de gemeente? Ieder jaar worden duizenden juridische geschillen uitgevochten tussen burgers en de overheid. Die rechtszaken duren soms jaren en leiden tot veel onbegrip en frustratie.

Ook de familie Muelink heeft inmiddels een hele stapel juridische dossiers. Ze procederen al jaren tegen de gemeente Bergen om een illegale recreatiewoning achter hun huis weg te krijgen. Ze winnen iedere zaak, maar de gemeente geeft niet toe.

Hoe ongelijk is de strijd als je in conflict komt met de gemeente?

Drie nachten op, drie nachten af

Ook Ingrid Schouw is verwikkeld in een juridische strijd die al twee jaar duurt. Het heeft haar tienduizenden euro's gekost.

Schouw woont al elf jaar boven haar manege om dag en nacht op de paarden te kunnen letten. Maar omdat er geen woonbestemming is, wil de gemeente niet dat ze daar permanent woont.

De Onderstroom: Drie nachten op, drie nachten af

Burgers en bestuurders lijnrecht tegenover elkaar

Burgerparticipatie klinkt mooi, maar het leidt in de praktijk tot veel conflicten. Want burgers mogen dan wel meepraten, maar wordt er ook echt naar ze geluisterd? In de gemeente Bergen zijn de verhoudingen totaal verziekt: burgers en bestuurders staan lijnrecht tegenover elkaar.

Zo stemde de gemeenteraad van Bergen over een omstreden nieuw plan voor het centrum. 'Mooi Bergen' wordt het genoemd, het plan om het dorp van een nieuwe entree te voorzien met onder meer een Aldi-supermarkt. De tegenstanders van het plan hebben geen enkel vertrouwen op een goede afloop en verzetten zich.

Burgerparticipatie leidt in de praktijk tot conflicten

Oproep

In Bergen in de provincie Noord-Holland is het mooi wonen, zo vlak aan de kust. Toch spelen ook hier problemen. Een deel draait daarbij om de kloof: de afstand die burgers soms voelen ten opzichte van hun bestuurders, of de kloof tussen burgers onderling.

Jan Eikelboom is twee weken in de gemeente Bergen. Een aantal verhalen heeft hij al op de radar, maar hij is ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Woon je in Bergen en heb je een verhaal voor Jan? Mail dan naar onderstroom@nieuwsuur.nl.

De Onderstroom: Nieuwsuur in Bergen

Schiedam

Eerder was Jan Eikelboom in Schiedam. Die verhalen staan hieronder.

Handgemaakte kussens voor vluchtelingen

De dames van de stichting Met Respect en Dialoog (MeReDia) willen dat vluchtelingen zich thuisvoelen in Schiedam. Ook al weten ze dat niet elke Schiedammer daar net zo over denkt.

Welkomskussens voor vluchtelingen

Bomenkap

De kwestie die in Schiedam de gemoederen het hoog doet oplopen is de geplande kap van zo'n tachtig bomen. Ze moeten wijken voor een nieuw fietspad, tot woede van veel bewoners.

Volgens bomenexpert Huib Sneep staat de Schiedamse democratie op het spel. Het gaat niet alleen om een paar bomen. "Zeker niet, het gaat om alle zaken daar omheen. En om het luisteren naar burgers met goede argumenten."

Kijk hieronder de reportage zoals die is uitgezonden in Nieuwsuur.

Geplande kap van tachtig bomen in Schiedam

De strijd tegen de leegstand in de winkelstraat

Veel Nederlandse steden kampen met leegstand in de winkelstraat. Schiedam weet er alles van.

Van alle middelgrote steden in Nederland heeft Schiedam, met tachtigduizend inwoners, de meeste winkels leegstaan: één op de vier winkels staat leeg. In de Hoogstraat is dat zelfs bijna één op drie.

De gemeente schakelt daarom 'De Winkelmeiden' in.

De Winkelmeiden

Weg uit de Hoogstraat

Voor de allerlaatste keer ontvangt hij zijn gasten, Asher Omiri. 37 Jaar had hij een restaurant aan de Hoogstraat in Schiedam. Het is een nostalgische avond met vaste gasten die er al jaren komen. Allemaal hebben ze gezien hoe de Hoogstraat is veranderd.

De Onderstroom: Hoogstraat kampt met leegstand

Zwerfafval

Joost Krop uit Schiedam-Oost deed onlangs 'het experiment met de paraplu'. Een kapotte paraplu lag in een perkje, vlakbij een prullenbak. "Eens kijken hoe lang die paraplu blijft liggen", dacht hij. Het duurde uiteindelijk weken.

Het paraplu-experiment

Kijk hieronder de reportage over het paraplu-experiment zoals die is uitgezonden in Nieuwsuur.

Wie ruimt in Schiedam-Oost het zwerfafval op?

Wonen en werken

In Schiedam-Oost komen steeds meer Bulgaren en Polen wonen. Het is er goedkoop wonen en ze zoeken er werk. Deze Bulgaarse jongen hoopt in Nederland uiteindelijk een bekende beatboxer te kunnen worden. Hij laat ons alvast wat horen.

Verpaupering

Nel is vice-voorzitter van de bewonerscommissie in haar wijk Schiedam-Oost. Ze ergert zich aan de verpaupering; afval, dichtgetimmerde ramen en fietswrakken. Maar tegelijk is ze trots op haar buurt, ook omdat ze die samen met buurtgenoten probeert op te knappen.

Ondanks verpaupering is Nel trots op haar buurt

Buurthap

Het karakter van Schiedam-Oost is de laatste jaren veranderd. De bewoners missen het contact met elkaar. Onze verslaggever at mee bij de 'Buurthap', een initiatief om buurtbewoners dichter tot elkaar te brengen.

De Buurthap

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl