Guus van den Broek in zijn ouderlijk huis in Deurne.
Aangepast

Noodgedwongen wonen bij ouders: ook in Deurne hebben starters het moeilijk

Hij had het zelf ook graag anders gezien. De 28-jarige leerling-accountant Guus van den Broek zit op zijn bed in zijn ouderlijk huis. "Dat was niet helemaal de bedoeling. Het liefst was ik tweeënhalf jaar geleden al uit huis gegaan. Maar het vinden van een geschikte woning is lastig hier in Deurne."

Hij is niet de enige met dit probleem. Starters en jonge gezinnen in het Brabantse Deurne hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning. Daarom heeft de gemeente het realiseren van woningen voor deze doelgroep als prioriteit gesteld.

Er lopen heel wat nieuwbouwprojecten, maar het zijn er niet genoeg. Volgens Richard Bakens is er te weinig aanbod. Hij is sinds 1999 makelaar in Deurne.

"Zoals het nu op de startersmarkt gaat, heb ik het nog niet meegemaakt. In de jaren voor de crisis was de hele markt goed. Maar de laatste tijd, zeker het laatste halfjaar, zijn de woningen voor starters hier heel gewild. De huizen onder twee ton gaan als zoete broodjes."

'Dit was niet helemaal de bedoeling'

Tijdens de crisis stonden woningen in Deurne soms maanden te koop. Nu zijn ze vaak al na een paar dagen weg. Ook aan goedkope huurwoningen is een tekort. Aanvankelijk zocht Guus van den Broek naar zo'n woning.

"Ik vang iedere keer bot. Ik heb me op ongeveer zestig verschillende woningen ingeschreven bij de woningcoöperatie, maar ik ben nog niet uitgenodigd voor een gesprek. Ontzettend frustrerend. Het speelt ook niet alleen bij mij, maar bij veel van mijn leeftijdsgenoten."

Fijn dorp

Van den Broek wil graag in Deurne blijven wonen omdat hij daar zijn vrienden en sociale activiteiten heeft. "Ik heb hier mijn vriendengroep, en de samenleving is hier heel hecht. We hebben gewoon een heel fijn dorp om in te wonen."

Voorlopig zal de gekte op de woningmarkt nog wel even aanhouden, maar voor Van den Broek was er onlangs goed nieuws. Hij werd ingeloot voor een nieuwbouwproject.

Zijn nieuwe woning wordt rond augustus 2018 opgeleverd, twee jaar na het begin van zijn zoektocht. Hij werpt een blik op de bouwput. "Er valt nog veel te doen, maar eindelijk heb ik dan mijn eigen plekje in Deurne."

Reportage: Ook in Deurne vinden starters moeilijk een huis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl