Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

VN-gezant Kaag bezoekt school in Gaza • Israël adviseert burgers buitenlandse evenementen te mijden

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

VN-gezant Kaag bezoekt school in Gaza: 'Ze hebben hier niets'

VN-gezant Sigrid Kaag heeft een school in het midden van de Gazastrook bezocht. In vluchtelingenkamp Nuseirat ontmoette ze gevluchte families en zag ze hoe VN-hulporganisatie UNRWA het onderwijs weer probeert op te starten.

De VN-coördinator Humanitaire Hulp en Wederopbouw in Gaza zegt dat hulporganisaties de laatste weken mensen in delen van het noorden van de Gazastrook niet konden bereiken, onder meer met hulp. In delen van Noord-Gaza is de kans groot dat er een hongersnood dreigt, concludeerde VN-voedselzekerheidorganisatie IPC deze week. Deskundigen noemen de "snel verslechterende" situatie in de Gazastrook "buitengewoon ernstig".

Dit zijn beelden van het bezoek van Kaag aan Nuseirat:

VN-gezant Kaag bezoekt school in Noord-Gaza: 'Ze hebben hier niets'

Israël voert al meer dan een maand een offensief in Noord-Gaza en heeft het gebied afgesloten van de buitenwereld. Mensenrechtenexperts waarschuwen dat er mogelijk een etnische zuivering plaatsvindt.

Israël adviseert burgers buitenlandse evenementen te mijden

In een verklaring adviseert premier Netanyahu Israëlische burgers culturele evenementen en sportwedstrijden waarbij Israëliërs betrokken zijn te vermijden.

Aanleiding voor de waarschuwing zijn de geweldsincidenten in Amsterdam van afgelopen week. Verder heeft Israël naar eigen zeggen informatie over nieuwe geplande acties van pro-Palestijnse groepen in steden in onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Israël zegt video's te hebben ontdekt van folteringen door Hamas

Het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven die folteringen tonen die door Hamas zouden zijn gepleegd. Volgens het leger is op de video's te zien hoe Palestijnse burgers in Gaza worden mishandeld tijdens verhoren.

Het beeldmateriaal zou zijn gevonden tijdens operaties van Israëlische troepen in Gaza. De gefilmde mishandelingen zouden tussen 2018 en 2020 hebben plaatsgevonden in Jabalia in het noorden van Gaza.

Op de vrijgegeven beelden is te zien hoe mensen met zakken over hun hoofd aan hun handen of voeten zijn vastgebonden. Ze staan of liggen in benarde posities en een persoon krijgt stokslagen op zijn voetzool.

Volgens Israëlische media gaat het om politieke tegenstanders van Hamas en mensen die verdacht worden van het samenwerken met Israël. Ook zouden mannen die zijn vreemdgegaan en homoseksuele mannen op de beelden staan.

Hamas heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Leger Israël zegt dat militair die vreugdeschoten loste wordt bestraft

Het Israëlische leger zegt dat een militair zal worden bestraft voor het lossen van vreugdeschoten op de Gazastrook na de overwinning van Donald Trump.

Op beelden die via sociale media naar buiten kwamen is te zien dat de Israëlische militair zes keer lukraak vuurt met een automatische granaatwerper. Het leger zegt dat dit gedrag ernstig is en niet past binnen de waarden van de krijgsmacht. "De soldaat zal door zijn meerderen worden gedisciplineerd", staat in een verklaring waaruit CNN en AP citeren.

Dit is de video van de schietende militair:

Militair vuurt vreugdeschoten af na winst Trump

Het is niet de eerste keer dat Israëlische militairen door hun eigen video's in opspraak raken. Militairen filmen hoe ze huizen, scholen en andere civiele infrastructuur opblazen, plunderen in verlaten huizen, feestvieren op de puinhopen en Palestijnen belachelijk maken, schreven we afgelopen voorjaar in dit verhaal.

Zoeken naar slachtoffers in puin Jabalia

Tientallen doden bij Israëlisch bombardement op Jabalia

Tientallen doden bij Israëlisch bombardement op Jabalia

Bij een Israëlische bombardement op een woonhuis in het noorden van de Gazastrook zijn tientallen mensen gedood. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn er 33 mensen gedood, onder wie 13 kinderen. Het persbureau spreekt ook over een aanzienlijk aantal gewonden. Onder het puin van het verwoeste gebouw in Jabalia wordt gezocht naar slachtoffers en overlevenden.

Een verslaggever van Al Jazeera in de Gazastrook zegt dat er hele families zijn omgekomen: ouders met hun kinderen en kleinkinderen. De aanval vond plaats rond 06.00 uur toen veel mensen nog in het huis waren. Zonder enige vooraankondiging werd het gebouw onder vuur genomen en met de grond gelijkgemaakt.

Mannen en jongens vanochtend op de plek waar het woonhuis stond in Jabalia

Persbureau AFP meldt dat er bij een tweede luchtaanval op de Gazastrook, op de wijk Sabra in Gaza-Stad, zeker vijf mensen zijn gedood. Ook daar worden nog mensen vermist. Reuters zegt dat Israël met de aanval Wael al-Khour doodde, een functionaris van het ministerie van Welzijn in Gaza. Volgens het persbureau kwamen ook zeven van zijn familieleden om het leven, onder wie zijn vrouw en kinderen.

Het Israëlische leger zegt tegen Reuters dat het kijkt naar de berichten over beide luchtaanvallen. Israël voert al meer dan een maand een offensief in Noord-Gaza en heeft het gebied afgesloten van de buitenwereld. Mensenrechtenexperts waarschuwen dat er mogelijk een etnische zuivering plaatsvindt.

Israël ontkent gevaar van hongersnood in noorden Gaza

Israël wijst waarschuwingen van experts voor een hongersnood in het noorden van Gaza van de hand. "Helaas baseren onderzoekers zich op bevooroordeelde gegevens en oppervlakkige bronnen met bepaalde belangen", schrijft het Israëlische leger in een verklaring.

De afgelopen dagen hebben verschillende organisaties voor de gevolgen van voedseltekorten gewaarschuwd, onder wie experts van het VN-voedselzekerheidsbureau IPC. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over "de beperkte hoeveelheid hulp die burgers in Gaza bereikt".

Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties schat dat er nog tussen de 75.000 en 95.000 Palestijnen in Noord-Gaza zijn.

UNRWA-chef: 'door mensen gecreëerde hongersnood'

"Helaas is dit geen verrassing", reageert Philippe Lazzarini, topman van VN-hulporganisatie UNRWA op het IPC-rapport dat gisteren verscheen. Daarin werd geconcludeerd dat de kans groot is dat er een hongersnood dreigt in delen van Noord-Gaza. De situatie is in de Gazastrook "buitengewoon ernstig en verslechtert snel", zeiden de deskundigen van de VN-voedselwaakhond.

"Onmiddellijke actie, binnen enkele dagen en niet weken, is vereist", schrijven de experts in hun rapport. Ze roepen alle betrokken partijen ertoe op deze "catastrofale situatie" af te wenden of te verlichten.

De hongersnood is door mensen gecreëerd, schrijft Lazzarini. "Honger is tot een wapen gemaakt door de staat Israël."

'Veertig doden bij Israëlische aanvallen vandaag'

Sinds vanochtend zijn er veertig Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa op basis van medische functionarissen. Zeker 24 van de doden vielen in het noorden van de Gazastrook, onder meer in de stad Beit Lahiya. Ook kwamen mensen om het leven in een tent in Deir el-Balah en vlak bij Khan Younis. Tientallen anderen raakten gewond, meldt een journalist van nieuwszender Al Jazeera.

Mensen verzamelen zich bij een verwoeste tent in Deir-al-Balah

Demonstraties in Israël

Op verschillende plekken in Israël wordt gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de gijzelaars die al 400 dagen in de Gazastrook vastgehouden worden. Volgens het Israëlische leger worden nog ongeveer honderd gijzelaars vastgehouden in de Gazastrook. Een derde van hen zou niet meer in leven zijn.

  • EPA
    Demonstranten in Tel Aviv
  • EPA
    Demonstranten in Tel Aviv
  • EPA
    Demonstranten met een bord waarop de Israëlische premier Netanyahu wordt vergeleken met drugsbaron Escobar

Qatar: voorlopig geen bemiddeling, maar geen terugtrekking als onderhandelaar

Qatar zegt dat het voorlopig niet zal bemiddelen tussen Israël en Hamas. Maar het besluit betekent niet dat Qatar zich als bemiddelaar heeft teruggetrokken. Dat staat in een verklaring van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook spreekt de golfstaat de berichten over het politieke bureau van Hamas tegen.

Eerder vandaag waren er berichten dat Qatar zich voorlopig uit de gesprekken terugtrok totdat beide partijen "blijk geven van oprechte bereidheid om terug te keren naar de onderhandelingstafel". De persbureaus baseerden zich op functionarissen die bij de onderhandelingen betrokken zijn.

Qatar huisvest sinds 2012 het politieke kantoor van de groepering. Gisteren meldde het Amerikaanse persbureau Reuters dat de Verenigde Staten hebben gevraagd Hamas het land uit te zetten, omdat de groep het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren heeft afgewezen. Vandaag werd gemeld dat Qatar tot de conclusie zou zijn gekomen dat het politieke bureau van Hamas in Qatar geen nut meer heeft, maar die berichten spreekt Qatar nu tegen.

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken: Iran niet betrokken bij moordpoging Trump

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt de Amerikaanse beschuldiging tegen dat Iran betrokken was bij plannen om Donald Trump te vermoorden. Gisteren werden in de VS drie mensen aangeklaagd die ervan worden verdacht dat ze in opdracht van Iran plannen hadden gemaakt om Trump uit de weg te ruimen.

Het gaat om twee Amerikanen en een verdachte die zich waarschijnlijk in Iran bevindt. Hij zou telefonisch informatie hebben onthuld aan de FBI. Volgens de VS was het de Iraanse bedoeling om Trump te doden als wraak voor de Amerikaanse moordaanslag op de bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde, Qassem Soleimani, in 2020.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt op X van een verzonnen verhaal en een derderangs komedie. "Wie kan bij zijn volle verstand geloven dat een mogelijke moordenaar in Iran zit en online met de FBI praat?"

Qatar trekt zich terug uit onderhandelingen staakt-het-vuren

Qatar trekt zich terug uit de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël totdat beide partijen "blijk geven van oprechte bereidheid om terug te keren naar de onderhandelingstafel". Dat meldt persbureau AFP op basis van een diplomatieke bron. Qatar zou daarnaast tot de conclusie zijn gekomen dat het politieke bureau van Hamas in Qatar geen nut meer heeft. Het land zou Israël, Hamas en de VS op de hoogte hebben gebracht.

De golfstaat speelt samen met de VS en Egypte een belangrijke rol in de onderhandelingen, die meerdere keren in de Qatarese hoofdstad Doha plaatsvonden. Daarnaast huisvest Qatar sinds 2012 het politieke kantoor van Hamas. Daar kreeg het toen toestemming voor van de VS en Israël, om te voorkomen dat de groep zich in Iran zou vestigen.

Gisteren meldde het Amerikaanse persbureau Reuters dat de Verenigde Staten nu hebben gevraagd Hamas het land uit te zetten, omdat de groep het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren heeft afgewezen.

Dodental Tyrus loopt op

Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen van vannacht op de Zuid-Libanese stad Tyrus is gestegen naar zeven. 46 mensen raakten gewond, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.

Israëlische straaljagers namen twee gebouwen in de stad onder vuur, met grote schade tot gevolg. Volgens het Israëlische leger zaten er Hezbollah-militanten in het gebouw.

Een lichaam wordt weggedragen na de luchtaanvallen op Tyrus

Ook in een voorstad van Beiroet zijn luchtaanvallen uitgevoerd. Op deze beelden is de verwoesting te zien:

Drie doden bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon

Bij Israëlische luchtaanvallen op de stad Tyrus in het zuiden van Libanon zijn minstens drie mensen gedood. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Er zouden ook tientallen mensen gewond zijn geraakt.

Volgens het Libanese persbureau Ani waren de aanvallen gericht op drie gebouwen in de stad. Omliggende gebouwen raakten ook zwaar beschadigd. Het Israëlische leger gaf vooraf geen evacuatiewaarschuwing. Ook in Beiroet voerde Israël de afgelopen uren meerdere luchtaanvallen uit.

Enkele uren geleden meldde het Israëlische leger dat militanten uit Libanon tientallen projectielen hadden afgevuurd op Israël. Het ging om raketten en drones. De luchtmacht heeft de drones onderschept en volgens het leger kwamen vrijwel alle raketten neer in open gebied. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Rook stijgt op in een buitenwijk van Beiroet na een Israëlische luchtaanval

VS wil dat Hamas uit Qatar wordt gezet om afwijzen staakt-het-vuren

De Verenigde Staten hebben Qatar gevraagd om Hamas het land uit te zetten, omdat de groep het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren heeft afgewezen. Dat zegt een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters. "Nadat Hamas herhaaldelijk voorstellen om gijzelaars vrij te laten heeft afgewezen, zouden haar leiders niet langer welkom moeten zijn in de hoofdsteden van welke Amerikaanse bondgenoot dan ook", citeert het persbureau.

Een onderhandelingsronde afgelopen oktober leidde niet tot een overeenkomst. Hamas wees toen een voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren af. De groepering eist een permanent staakt-het-vuren.

Volgens de functionaris heeft Qatar de eis tien dagen geleden doorgegeven aan Hamas. Drie Hamas-functionarissen ontkennen tegenover Reuters dat Qatar hen heeft verteld dat ze niet langer welkom zijn.

Qatar speelt - samen met de VS en Egypte - een belangrijke rol in de onderhandelingen tussen Hamas en Israël. Sinds 2012 huisvest de Golfstaat het politieke kantoor van Hamas. Daar kreeg het toen toestemming voor van de VS en Israël, om te voorkomen dat de groep zich in Iran zou vestigen.

Na de aanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar vroeg de VS Qatar om de aanwezigheid van Hamas te heroverwegen zodra de oorlog voorbij was. De premier van Qatar zei het afgelopen jaar juist herhaaldelijk dat het Hamas-kantoor open zal blijven zolang het de onderhandelingen bevordert.

Tientallen projectielen op Israël afgevuurd vanuit Libanon

Militanten in Libanon hebben de afgelopen uren tientallen projectielen op Israël afgevuurd, meldt het Israëlische leger. Op veel plaatsen in het noorden en midden van het land ging daarom vandaag geregeld het luchtalarm af.

Het gaat om raketten en drones. De luchtmacht heeft de drones onderschept en volgens het leger kwamen vrijwel alle raketten neer in open gebied. De krant Haaretz schrijft dat een huis in Kfar Yasif, zo'n 20 kilometer ten zuiden van de grens met Libanon, beschadigd raakte door een raket. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Een raket gelanceerd vanuit Libanon komt neer in zee bij Haifa

Katz neemt stokje over van Gallant als Defensieminister

Met een ceremonie op het Israëlische ministerie van Defensie is Israël Katz geïnstalleerd als nieuwe minister van het departement. Hij heeft het stokje overgenomen van Yoav Gallant, die afgelopen week door premier Netanyahu werd ontslagen.

In zijn afscheidswoord bedankte Gallant het leger en benadrukte hij dat de missie nog niet is volbracht. "We moeten onze verplichtingen nakomen en de achtergebleven 101 gegijzelden terugbrengen naar hun families."

Katz somde in zijn eerste toespraak als defensieminister zijn prioriteiten op: het stoppen van de agressie van Iran, het blijven ontmantelen van Hamas' militaire en politieke macht en het verslaan van Hezbollah. De terugkeer van de gegijzelden is voor hem de belangrijkste "morele prioriteit".

Het ontslag van Gallant kwam niet uit de lucht vallen. Al maanden werd in Israëlische media bericht over onmin tussen Netanyahu en zijn defensieminister over het verloop van de oorlog. Het gedwongen vertrek van Gallant leidde tot straatprotesten in Israël, met name van mensen die vinden dat de regering veel te weinig doet om de gegijzelden terug te krijgen.

Katz (links) en Gallant omhelzen elkaar

VN-onderzoek: meeste doden Gaza vrouw of kind

Bij verreweg de meeste doden in de Gazastrook gaat het om vrouwen of kinderen, zegt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties (OHCHR) in een nieuw rapport. De VN-organisatie deed onderzoek naar de situatie in Gaza van november 2023 tot en met april dit jaar.

Van 8119 sterfgevallen kon de OHCHR het overlijden vaststellen. Daarbij ging het in bijna 70 procent van de slachtoffers om vrouwen en kinderen en dus niet om militanten. Volgens de organisatie wijst het hoge percentage burgerslachtoffers op een systematisch schending door Israël van de fundamentele principes van het humanitaire oorlogsrecht, zoals het maken van onderscheid en proportionaliteit.

De onderzoekers stellen vast dat het leger in Gaza wapens gebruikt waarmee het in dichtbevolkt gebied grootschalige schade aanricht. Daarmee toont Israël "ogenschijnlijk dat het niet maalt om burgerdoden en de gevolgen van de inzet van zijn oorlogsmiddelen". Ook spreken ze hun zorgen uit over gedwongen verplaatsingen en aanvallen op ziekenhuizen.

OHCHR waarschuwt dat de schendingen van het internationale mensenrecht en humanitair oorlogsrecht gezien kunnen worden als oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en uiteindelijk zelfs genocide. Het rapport wijst niet alleen op de daden van Israël, maar noemt ook de aanvallen van Hamas en Palestijnse militanten van 7 oktober 2023 en het ongericht afvuren van raketten op Israël, wat ook oorlogsmisdaden zijn.

VN-mensenrechtencommissaris Türk wil dat de daders zich voor de rechter moeten verantwoorden:

Tientallen doden bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook

Bij Israëlische bombardementen op verschillende plekken in de Gazastrook zijn tussen gisteravond en vanochtend tientallen mensen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

De meeste doden vielen in het Jabalia-kamp in het noorden van Gaza. Volgens Wafa werden 27 mensen gedood toen het Israëlische leger een huis onder vuur nam. Ook raakten mensen gewond.

Bij luchtaanvallen op twee huizen in Gaza-Stad vonden twaalf mensen de dood en raakte een onbekend aantal mensen gewond. In Beit Lahiya, ook in het noorden, werden vier mensen gedood door Israëlische vuur. In het Nuseirat-kamp in het midden van de Gazastrook kwamen vanochtend zeker twee mensen om het leven.

Nabestaanden rouwen bij de lichamen van Palestijnen die door Israël zijn gedood

Geschokte reacties uit Israëlische politiek op aanvallen Amsterdam

Israëlische hoogwaardigheidsbekleders hebben geschokt gereageerd op de antisemitische aanvallen op Israëlische voetbalsupporters in het centrum van Amsterdam. Een onbekend aantal fans van Maccabi Tel Aviv is daarbij vannacht gewond geraakt, meldt de gemeente vanochtend.

Onder anderen de Israëlische president Herzog spreekt van een pogrom, de term voor gewelddadige aanvallen of moordpartijen op Joden, uitgevoerd door een menigte. Hij noemt het een waarschuwingssignaal voor elk land dat vrijheid hoog in het vaandel wenst te houden.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Saar verwijst naar het verleden "Zoals de geschiedenis laat zien: wat begint met de vervolging van en geweld tegen Joden, stopt nooit met de Joden." Hij zegt dat vrije landen niet kunnen toestaan dat ongebreidelde haat straffeloos over straat gaat.

Israël zegt dat het twee vliegtuigen naar Nederland stuurt om de fans terug naar huis te brengen. Het Israëlische leger spreekt van een reddingsmissie.

Zeker zestien doden bij Israëlische aanvallen op scholen Gaza-Stad

Bij Israëlische aanvallen op scholen in de omgeving van Gaza-Stad zijn zeker zestien doden gevallen, melden hulpverleners. Het Israëlische leger voerde vanmiddag aanvallen uit op een school in het vluchtelingenkamp al-Shati in Gaza-Stad, waarbij zeker twaalf mensen zouden zijn gedood. Volgens Al Jazeera wordt de school, net als bijna alle scholen in Gaza, gebruikt om ontheemden op te vangen.

Vanavond meldt Al Jazeera op basis van hulpverleners dat het Israëlische leger een school even ten oosten van Gaza-Stad heeft aangevallen. Daarbij zouden vier doden zijn gevallen.

  • AFP
    Palestijnen huilen om de vele slachtoffers die worden binnengebracht bij het al-Shifa-ziekenhuis na de aanval in Gaza-Stad
  • AFP
    De lichamen van slachtoffers werden naar het al-Shifa ziekenhuis gebracht

Medewerker Netanyahu verdacht van lekken

De arrestatie van een woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu, die verdacht wordt van het laten uitlekken van geheime Hamas-documenten naar de pers, leidt tot een hooglopende discussie in Israël.

Volgens de rechtbank is door het lek mogelijk verhinderd dat Israëlische gijzelaars in Gaza zijn vrijgekomen. Netanyahu ontkent van de lekken te hebben geweten, maar critici betichten hem ervan dat hij de informatie naar buiten heeft laten brengen toen de druk op hem toenam.

Lees hier meer over de beschuldigingen:

Ontslagen defensieminister Gallant: geen reden om in Gaza te blijven

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft volgens Israëlische media familieleden van Israëlische gijzelaars verteld dat het leger geen reden heeft om in de Gazastrook te blijven. Gallant werd deze week ontslagen door premier Netanyahu, maar officieel was hij nog in functie tot en met vandaag.

Samen met legerchef Halevi zou Gallant sceptisch zijn over de noodzaak om actief te blijven in de Gazastrook. Gallant noemde onder meer de Philadelphi-corridor, de grensstrook tussen Egypte en Gaza. "Ik kan jullie zeggen wat er niet was: veiligheidsoverwegingen." Gallant benadrukte hiermee ook zijn meningsverschillen met de premier. "Netanyahu zei dat het een diplomatieke overweging was. Ik zeg jullie dat er geen diplomatieke overweging was."

De opvatting dat Israël in Gaza moet blijven om stabiliteit te creëren noemde hij "een te ongepast idee om soldatenlevens voor te riskeren".

Opnieuw evacuatiebevelen Noord-Gaza

Het Israëlische leger heeft opnieuw evacuatiebevelen afgegeven voor delen van het noorden van de Gazastrook. Een woordvoerder van het leger heeft een kaart met de gebieden gedeeld op X. Het leger zegt te zijn aangevallen vanuit de gemarkeerde gebieden op de kaart.

Voor veel Palestijnen in het gebied zal het niet de eerste keer zijn dat ze moeten vluchten voor het Israëlische leger. Eerder sprak de NOS met de Palestijnse Fatima Al Jabari. Zij vluchtte binnen een jaar tijd zeven keer binnen de Gazastrook voor het oorlogsgeweld.

Lees hier meer over haar verhaal:

Israëlische leger: vijf militairen gedood in Libanon

Het Israëlische leger heeft zojuist bekendgemaakt dat er vijf Israëlische militairen zijn gedood bij gevechten met Hezbollah in Zuid-Libanon. Zestien anderen raakten gewond. Het is niet duidelijk wanneer de gevechten plaatsvonden.

Naar eigen zeggen voerde het Israëlische leger een aanval uit op een Hezbollah-gevechtscompound. In de gebouwen zouden zich meerdere Hezbollahstrijders schuilhouden. Het leger deelt ook beelden van de gevechten en aangetroffen wapens in het gebouw. Die beelden zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Unifil: zeven VN-militairen gewond na droneaanval

De VN-vredesmacht Unifil heeft bevestigd dat er blauwhelmen gewond zijn geraakt. De VN meldt dat er een konvooi met net gearriveerde VN-militairen geraakt werd bij een droneaanval. Vijf blauwhelmen raakten lichtgewond, meldt de VN-vredesmissie. De VN-militairen zullen hun werk op hun post voortzetten, meldt Unifil.

Volgens het Libanese leger werd de aanval uitgevoerd door het Israëlische leger. De VN-vredesmissie meldt dit niet.

Burgers gedood en militairen gewond bij Israëlische aanval in Sidon

Bij een Israëlische aanval op Sidon, een grote stad in het westen van Libanon, zijn doden en gewonden gevallen. Volgens het Libanese leger zijn drie burgers gedood en zijn drie Libanese militairen en vier Maleisische Unifil-militairen gewond geraakt.

De dodelijke slachtoffers zaten volgens het leger in een auto die door een noordelijke controlepost van de stad reed. Ook de VN-militairen zaten in voertuigen die door de controlepost reden.

Unifil is de VN-vredesmacht die als opdracht heeft de vrede in het gebied te handhaven en de soevereiniteit van Libanon te waarborgen. De VN-missie is al ruim 46 jaar actief. Vorige maand meldde de vredesmissie al meerdere gewonde blauwhelmen.

Israël heeft de aanval op de controlepost in Sidon nog niet bevestigd.

Hulpverleners en blauwhelmen op de plek van de aanval in Sidon

In beeld: verwoesting in Beiroet na Israëlische aanvallen

De aanvallen van het Israëlische leger op de Libanese hoofdstad Beiroet van afgelopen nacht, hebben tot veel schade geleid. Ook de omgeving van het internationale vliegveld werd bestookt. De meeste vliegmaatschappijen hebben hun vluchten stilgelegd vanwege de veiligheidssituatie in het land.

Sinds Israël begin vorige maand een grondoffensief aankondigde in Libanon zijn de zuidelijke buitenwijken van Beiroet regelmatig het doelwit van Israëlische aanvallen.

  • EPA
    Een man maakt een foto van verwoeste gebouwen in Beiroet
  • EPA
    Mensen inspecteren de schade na de Israëlische aanvallen op Beiroet
  • EPA
    Puinhopen in Beiroet

Palestijnse evacués aangekomen in Abu Dhabi

Vanochtend zijn meerdere Palestijnse families die zijn geëvacueerd vanuit de Gazastrook aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten. Het gaat overwegend om gewonden.

De evacuatie van ruim honderd Palestijnse patiënten werd afgelopen dinsdag aangekondigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dergelijke evacuaties komen niet vaak voor maar zijn wel hard nodig, volgens de WHO. "Dit zijn ad-hocmaatregelen. We hebben al heel vaak gevraagd om permanente medische evacuaties uit Gaza", zei Rik Peeperkorn van de organisatie. Volgens hem komen zeker 12.000 mensen uit Gaza in aanmerking voor evacuatie.

Sinds de grensovergang in Rafah tussen de Gazastrook en Egypte begin mei werd gesloten, zijn er nog geen 300 patiënten uit de Gazastrook geëvacueerd, volgens de WHO. Daarbij is de evacuatie van deze week niet meegeteld.

Evacués Gaza komen aan in Abu Dhabi

Israël koopt F-15's van Amerikaanse steun

Fabrikant Boeing gaat Israël 25 F-15-straaljagers leveren. De overeenkomst ter waarde van 5,2 miljard dollar maakt deel uit van een breder pakket Amerikaanse hulp dat eerder dit jaar door de Amerikaanse regering en het Congres werd goedgekeurd.

De vliegtuigen hebben een groter bereik en een groter laadvermogen dan eerdere toestellen, meldt het Israëlische ministerie van Defensie. "Deze voordelen zullen de Israëlische luchtmacht in staat stellen haar strategische superioriteit te behouden bij het aanpakken van de huidige en toekomstige uitdagingen in het Midden-Oosten", aldus het ministerie.

De levering van de F-15-vliegtuigen staat gepland vanaf 2031, met ieder jaar vier tot zes vliegtuigen.

Zware Israëlische aanvallen op Beiroet, ook bij vliegveld

Israël heeft de afgelopen uren opnieuw zware aanvallen uitgevoerd op Beiroet. Zoals vaker waren de zuidelijke wijken van de Libanese hoofdstad het doelwit. Ook de omgeving van het internationale vliegveld werd bestookt. Boven de luchthaven was een bal van vuur te zien en er wordt schade gemeld.

Het internationale vliegveld is nauwelijks nog in gebruik. Alleen een Libanese luchtvaartmaatschappij vliegt nog op de stad. Alle andere maatschappijen hebben de vluchten stilgelegd vanwege de veiligheidssituatie.

De nachtelijke aanvallen op Beiroet volgen op een dag waarop Israël in het oosten en zuiden van Libanon zware aanvallen uitvoerde. Alleen al rond de oostelijke stad Baalbek zijn daarbij volgens Libanese bronnen veertig mensen om het leven gekomen.

Nieuwe Israëlische aanvallen op Beiroet, ook bij vliegveld

Israëlisch parlement stemt in met 'deportatiewet' voor familie 'terroristen'

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft een wetsvoorstel aangenomen waardoor de minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid krijgt om familieleden van mensen die door Israël als terroristen worden gezien, voor maximaal twintig jaar te deporteren.

Het betekent dat ook mensen met een Israëlisch paspoort gedwongen naar Gaza "of een andere bestemming die door de omstandigheden wordt bepaald" worden gebracht. Dat zou volgens die wet alleen mogen gebeuren als de familieleden "vooraf op de hoogte waren van de plannen van de terrorist en niet de nodige maatregelen hebben genomen om deze te voorkomen."

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet en juridische adviseurs hadden volgens The Jerusalem Post bezwaren tegen de wet, die volgens hen te breed was. Die zou volgens hen alleen moeten gelden voor ouders van mensen die Israël als terrorist beschouwt en die een dubbel paspoort hebben. Een meerderheid van de Knesset stemde echter met een strengere versie in.

Volgens het wetsvoorstel heeft een verdachte die volgens Israël moet worden uitgezet het recht om zich te verdedigen in een vergadering die door de minister van Binnenlandse Zaken bijeen wordt geroepen. Als in de vergadering wordt bepaald dat de verdachte schuldig is, moet de minister binnen 14 dagen een uitzettingsbevel tekenen. Bij uitzetting houdt de verdachte wel zijn Israëlische paspoort.

Netanyahu belt met Trump over Iran

De Israëlische premier Netanyahu heeft de aankomende Amerikaanse president Trump gebeld om met hem de "'Iraanse dreiging voor de veiligheid van Israël" te bespreken. Dat meldt het kantoor van de Israëlische premier.

"Het gesprek was warm en hartelijk. De premier feliciteerde Trump met zijn verkiezingsoverwinning en de twee spraken af om samen te werken voor de veiligheid van Israël. De twee bespraken ook de Iraanse dreiging", aldus een woordvoerder van Netanyahu.

30 doden bij Israëlische aanvallen in noordoosten Libanon

Bij de eerder gemelde Israëlische luchtaanvallen in de regio Baalbek in het noordoosten van Libanon zijn 30 doden gevallen. Dat meldt de gouverneur van de provincie Baalbek-Hermel op X. Ook zijn er 35 mensen gewond geraakt. In totaal ging het om 20 luchtaanvallen, aldus gouverneur Khodr.

De Libanese nieuwssite L'Orient Today meldt op basis van een verslaggever ter plekke ook 30 doden. Khodr zegt verder dat een Israëlische raket de parkeerplaats heeft geraakt naast de Romeinse tempel van Baalbek, een van grootste en best bewaarde tempels uit het Romeinse Rijk.

Het Israëlische leger heeft informatie gedeeld over aanvallen op doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon en in Beiroet, maar niet in de omgeving van Baalbek. Vorige week vrijdag voerde de Israëlische luchtmacht ook zware luchtaanvallen uit in die regio, waarbij toen volgens het ministerie van Volksgezondheid 52 doden vielen. Het gebied heeft een overwegend sjiitische bevolking en Hezbollah geniet er veel steun.

Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er bij Israëlische aanvallen sinds oktober vorig jaar meer dan 3000 mensen omgekomen, van wie de overgrote meerderheid in de afgelopen zes weken.

Reddingswerkers proberen het vuur te doven na een Israëlische aanval in de Baalbekregio

Libanon dient klacht in bij VN-organisatie over pieper-aanval

Libanon heeft een klacht tegen Israël ingediend bij de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN vanwege de ontploffende piepers in september. Bij deze aanval ontplofte duizenden piepers die veel door Hezbollah-leden werden gebruikt.

Hierbij werden 37 mensen gedood, onder wie twee kinderen, en raakten meer dan 3000 gewond. Experts zeiden kort na deze aanval al dat die waarschijnlijk in strijd is met het oorlogsrecht. Dat zegt ook de Libanese minister van Arbeid, die de klacht indiende.

"Het schept een zeer gevaarlijk precedent, als dit niet veroordeeld wordt," zei minister Bayram. "We zitten in een situatie waarin gewone voorwerpen - voorwerpen die we in het dagelijks leven gebruiken - gevaarlijk en dodelijk worden."

Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval officieel nooit opgeëist, maar alles wijst erop dat het land hierachter zat.

Hezbollah-leider: geen verwachtingen van resultaat verkiezingen VS

Hezbollah-leider Naim Qassem heeft geen verwachtingen van het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen voor een eventueel staakt-het-vuren met Israël. "De oorlog kan alleen via het slagveld worden gestopt", zei hij in een televisietoespraak, veertig dagen na de dood van zijn voorganger Hassan Nasrallah. Die kwam om het leven door een Israëlisch bombardement.

Volgens Qassem staan er tienduizenden goedgetrainde strijders klaar om naar het front te gaan. "Dit is een oorlog tegen Libanon" en er is "geen enkele plek onbereikbaar" voor de drones en raketten van Hezbollah, zei Qassem. "Als Israël zijn agressie stopt, zal er een weg zijn naar indirecte onderhandelingen via de Libanese staat".

Libanese media melden meerdere doden bij Israëlische luchtaanvallen in de omgeving van Baalbek, in het noordoosten van Libanon. Het precieze slachtofferaantal is nog niet duidelijk; het Libanese ministerie van Volksgezondheid publiceert deze informatie in de regel een dag later.

De Israëlische luchtmacht heeft ook aanvallen uitgevoerd op Beiroet, kort nadat het evacuatiebevelen had uitgevaardigd voor bepaalde appartementencomplexen waar Hezbollah-faciliteiten zouden zitten. Israëlische media melden dat Hezbollah vandaag meer dan 100 raketten heeft afgevuurd. Voor zover bekend zijn daar geen slachtoffers bij gevallen.

Rook boven Beiroet na een Israëlische luchtaanval

Iran bagatelliseert effect verkiezing Trump

De Iraanse regering bagatelliseert het effect van de verkiezing van Donald Trump op Iran. "De verkiezing van de Amerikaanse president heeft niet echt iets met ons te maken. De belangrijkste beleidspunten van de VS en Iran staan vast, ongeacht wie er aan het roer staat", zegt een woordvoerder van de regering.

De koers van de Iraanse munt, de rial, daalde evenwel naar een dieptepunt na bekendmaking van de uitslag van de verkiezing. Onder zijn eerdere presidentschap stapte Trump uit het nucleaire akkoord met Iran en scherpte hij de sancties aan.

Tegelijkertijd zegt een de plaatsvervangend opperbevelhebber van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid binnen het Iraanse leger, dat Iran klaar is voor een confrontatie met Israël. Iran houdt er rekening mee, zegt de officier, dat Israël en de VS een preventieve aanval op Iran zullen proberen uit te voeren.

Iran heeft herhaaldelijk gezegd de Israëlische aanval van vorige maand te zullen vergelden. De VS heeft Teheran gewaarschuwd dat niet te doen, omdat het Israël daarna "niet in toom zal kunnen houden". Het is nog onduidelijk hoe Trump zich gaat positioneren in de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

Aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen in een Iraanse krant

Iraanse rechtbank veroordeelt drie mensen ter dood vanwege 'spionage voor Israël'

Een Iraanse rechtbank heeft drie mensen ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage voor Israël. Dat meldt het Iraanse persbureau Fars. De veroordeelden zouden de Israëlische inlichtingendienst Mossad hebben geholpen bij de liquidatie van een Iraanse atoomwetenschapper in 2020.

Ze kunnen nog in beroep tegen de uitspraak. De nationaliteit van de veroordeelden is niet bekend. Israël heeft niet gereageerd op het nieuws.

De atoomwetenschapper, Mohsen Fakhrizadeh, werd door westerse inlichtingendiensten gezien als het brein achter het Iraanse programma om kernwapens te ontwikkelen. Iran heeft altijd ontkend dat het daarmee bezig is.

Hamas: Trump moet leren van 'fouten Biden'

Hamas wil dat Trump "leert van van de fouten van Biden" en wacht af of hij de daad bij het woord voegt wat betreft het stoppen van de oorlog. Dat zegt een woordvoerder van Hamas, Sami Abu Zuhri, tegen persbureau Reuters.

"We zullen nu zien wat zijn bewering dat hij de oorlog in een paar uur kan stoppen waard is", zegt Abu Zuhri. Trump ging er in zijn campagne prat op dat hij als president de oorlog in het Midden-Oosten zal beëindigen, wat Biden niet is gelukt. "Ik ga geen oorlogen beginnen. Ik ga oorlogen stoppen", zei Trump in zijn overwinningstoespraak.

Abu Zuhri ziet de overwinning van Trump als een "logisch" gevolg van "de criminele houding" van Biden en Harris ten opzichte van Gaza. De VS heeft Israël gedurende de oorlog steevast gesteund, zowel in woord als met wapenleveranties, al kwamen er regelmatig berichten naar buiten over de frustratie van de regering van Biden over het beleid van Netanyahu.

Een lid van het politieke bureau van Hamas, Bassem Naim, zegt tegen persbureau AFP over de verkiezing van Trump dat de "blinde steun" voor Israël moet stoppen omwille van de veiligheid en stabiliteit in de regio.

Verwoeste gebouwen in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook

Oorlog gaat door: Veel doden bij Israëlische aanval in Libanon

De Libanese hulpdiensten zeggen dat ze 30 lichamen hebben geborgen na een Israëlische luchtaanval gisteravond in de plaats Barja, ten zuiden van Beiroet. Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op de berichtgeving en heeft voor zover bekend van tevoren geen evacuatiebevel uitgevaardigd voor het getroffen appartementencomplex.

De zoektocht naar slachtoffers onder het puin is nog gaande, zeggen de hulpdiensten tegen persbureau AP. "We hopen dat het er niet meer zijn, maar de buren zeggen dat er nog mensen worden vermist", zegt een van de hulpverleners.

Reddingswerkers zijn aan het werk bij de getroffen gebouwen in Barja, Libanon

Ultrarechtse Israëlische ministers verheugd met winst Trump

Twee ultrarechtse Israëlische bewindslieden hebben verheugd gereageerd op de verkiezingswinst van Trump. "Yesssss", schrijft minister van nationale veiligheid Ben-Gvir op X, waarbij hij een eerder bericht - God bless Trump - opnieuw deelt.

"God bless Israel, God bless America", schrijft minister van Financiën Smotrich op X.

Ook een organisatie van Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever is blij met de uitslag. "We verwachten een bondgenoot die onvoorwaardelijk naast ons staat in onze strijd", zegt het hoofd van een overkoepelende kolonistenraad tegen persbureau Reuters.

De regering van Biden stelde eerder dit jaar sancties in tegen bepaalde organisaties van kolonisten vanwege het geweld dat zij gebruiken tegen Palestijnen op de Westoever.

Minister Ben-Gvir vorige maand op een conferentie over de kolonisatie van Gaza

Netanyahu feliciteert Trump met 'historische terugkeer' in Witte Huis

Premier Netanyahu heeft Trump gefeliciteerd met de verkiezingswinst in de VS. "De grootste comeback uit de geschiedenis!", schrijft hij op X. Netanyahu noemt de "historische terugkeer" van Trump in het Witte Huis een "nieuw begin voor Amerika". De winst van Trump biedt volgens Netanyahu een "hernieuwde toewijding aan het verbond tussen Israël en Amerika".

Het is nog onduidelijk of en in hoeverre Trump een andere koers wil gaan varen aangaande Israël en de oorlogen in Gaza en Libanon. Hij profileerde zich in eerste instantie als de meest pro-Israëlische kandidaat en heeft gezegd dat hij Netanyahu "de klus wilde laten afmaken" in Gaza. Ook heeft hij gezegd dat onder zijn presidentschap een aanslag zoals op 7 oktober nooit zou zijn gebeurd.

Afgelopen weken heeft hij meerdere keren gezegd dat hij vrede zou brengen in het Midden-Oosten. Israëlische media schreven vorige week op basis van anonieme bronnen dat Trump van Netanyahu verwacht dat de oorlogen voorbij zijn voordat hij zou worden geïnaugureerd als president in januari.

Gisteren schreef Trump op X dat "een recordaantal" Amerikaanse Arabieren en moslims in de swing states voor hem zouden gaan stemmen. "Ze weten dat Kamala het Midden-Oosten gaat binnenvallen wat miljoenen moslims het leven gaat kosten. Stem voor Trump en breng vrede!"

Trump speelde hiermee in op de onvrede binnen de gemeenschap van Arabische Amerikanen over de steun die Biden en zijn vicepresident Harris aan Israël hebben gegeven gedurende de oorlog. Uitslagen uit de VS laten zien dat bepaalde districten in Michigan waar veel moslims wonen inderdaad naar Trump zijn gegaan, waar ze vier jaar geleden naar Biden gingen.

Netanyahu ontslaat minister van Defensie Israël

De Israëlische premier Netanyahu heeft minister Gallant van Defensie ontslagen. Volgens Netanyahu is er te veel verschil van inzicht tussen hem en Gallant over het oorlogsbeleid en heeft hij geen vertrouwen meer in de strategieën van Gallant.

Sinds het begin van de Gaza-oorlog hebben de twee geregeld verschillende standpunten ingenomen over de strategie. Een eerdere poging van Netanyahu om Gallant te ontslaan, in maart vorig jaar, leidde tot grote demonstraties tegen de premier, waarna hij het ontslag introk.

Minister Israël Katz van Buitenlandse Zaken is tot de nieuwe minister van Defensie benoemd. Gideon Saar, die al in het kabinet zat als minister zonder portefeuille, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

In een reactie op X zegt Gallant dat de veiligheid van de staat Israël de missie van zijn leven was en altijd zal blijven.

Zeven doden bij Israëlische acties op Westelijke Jordaanoever

Bij verschillende militaire acties van het Israëlische leger op de door Israël bezette Westelijke Jordaanover zijn zeker zeven mensen gedood, meldt Al Jazeera. Dat baseert zich op het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Ramallah. Vijf mensen kwamen om bij aanvallen bij Qabatiya, ten zuiden van Jenin. Twee anderen zijn omgekomen in Tammun.

In Qabatiya verwoestte het leger gebouwen door ze op te blazen of plat te bulldozeren. In die plaats vielen in september ook zeven doden bij Israëlische acties. Daar ontstond opschudding over omdat er beelden waren van Israëlische militairen die de levenloze lichamen van drie Palestijnen van een dak gooiden. Onder internationaal recht horen militairen de lichamen van gedode tegenstanders of strijders met respect te behandelen en terug te geven aan de nabestaanden.

Israëlische commando's bereikten Libanon in boten onder de radar

Commando's van de Israëlische marine die vrijdag in de Noord-Libanese stad Batroun een Hezbollah-lid gevangen namen en ontvoerden, zijn daar gekomen met kleine boten die op vissersschepen leken. Ze voeren onder de radar en waren ontdaan van apparatuur waarmee hun locatie kon worden bepaald. Dat blijkt uit een eerste onderzoek naar de actie door het Libanese leger, waar de krant Ad-Diyar over schrijft.

De man die in Batroun werd gekidnapt was de Libanees Imad Amhaz, volgens Israël een hooggeplaatst Hezbollah-lid en een "belangrijke bron van kennis" over de zeemacht van militante beweging. Amhaz is overgedragen aan de militaire inlichtingendienst van Israël voor ondervraging.

VN-vredesmacht Unifil, die de kust van Libanon monitort, werd er in Libanese media van beschuldigd dat het van de actie op de hoogte was. Unifil-schepen moeten de Israëlische commando's hebben waargenomen, was de redenering. Maar een Unifil-woordvoerder sprak dat met klem tegen.

Veldkamp: oorlog Gaza verschrikkelijk, humanitaire situatie catastrofaal

De oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza is "verschrikkelijk" en de humanitaire situatie in het gebied is "catastrofaal". Dat heeft minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken gezegd in Bureau Buitenland op NPO Radio 1. Hij herhaalt het Nederlandse standpunt dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen na de aanval door Hamas op 7 oktober vorig jaar.

"Maar dat betekent niet dat we geen kritiek mogen leveren op de wijze waarop Israël die oorlog voert. Op dit moment gebeurt dat wel op een wijze waar ik heel ernstige zorgen over heb." Nederland, zegt hij, brengt die zorgen ook aan Israël over.

'Tastbaar steun verlenen'

"Wij spreken Israël hierover vaker aan dan misschien bekend is. Ik weet dat diplomatie tegenwoordig vaak wordt verward met het idee dat je boze verklaringen op sociale media plaatst, maar ik probeer te kijken waar we tastbaar steun kunnen verlenen." Hij doelt onder meer op het beschermen van hulpverleners en journalisten in Gaza en het vaccineren van Palestijnse kinderen daar tegen polio, ook al zijn dat "misschien niet dingen waarmee je de grote wereldvrede bereikt".

Verder ziet hij een serieuze rol weggelegd voor Nederland als bemiddelaar. Veldkamp denkt dat Nederland en bijvoorbeeld Qatar elkaar op dat gebied kunnen aanvullen. Nederland heeft goede contacten met Palestijnen, verschillende landen in de regio en met Israël "op allerlei niveaus, van kolonels tot en met de premier". "En ik zie dat bijvoorbeeld in Qatar juist wordt gewaardeerd dat waar zij bepaalde kanalen kunnen gebruiken, wij andere kanalen kunnen gebruiken om te komen tot een staakt-het-vuren in de regio en het voorkomen van erger."

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken

Drone bij vesting van Massada onderschept

De Israëlische luchtmacht zegt een drone uit de lucht te hebben geschoten bij de wereldberoemde vesting van Massada, ten zuidwesten van de Dode Zee. Bij de vesting, een bekende toeristische attractie, klonk het luchtalarm. Volgens Israëlische media is de drone afgevuurd vanuit Irak, waarvandaan sjiitische strijdgroepen vaker drones afschieten op Israëlische doelen.

De vesting van Massada is door de Unesco aangemerkt als Werelderfgoed. Het complex is kort voor het begin van de jaartelling gebouwd door koning Herodes. In 73 n. Chr. werd het ingenomen door de Romeinen, die daarvoor twee jaar strijd moesten leveren met de Zeloten, de laatste groep Joodse opstandelingen. Toen Romeinse legionairs de vesting bestormden bleken vrijwel alle rebellen, onder wie ook vrouwen en kinderen, zichzelf om het leven te hebben gebracht. Sindsdien geldt de citadel in Israël als symbool van Joods verzet.

Islamitisch Verzet in Irak (IRI), een koepel van door Iran gesteunde milities, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor meerdere droneaanvallen op Noord-Israël, waaronder die op Haifa. Ook spreekt de groepering van "een betekenisvol doel in het zuiden", waarmee wellicht op Massada wordt gedoeld.

WHO: evacuatie meer dan honderd patiënten uit Gaza verwacht

Woensdag zullen ruim honderd Palestijnse patiënten uit Gaza worden geëvacueerd. Onder hen zijn kinderen met verwondingen door bombardementen of chronische ziekten, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De patiënten zullen in een konvooi naar Kerem Shalom worden gebracht, een grensovergang tussen Gaza en Israël in het uiterste zuiden van Gaza. Een dergelijke evacuatie van zieken en gewonden uit Gaza komt bijna nooit voor.

"Dit zijn ad hoc-maatregelen. We hebben al heel vaak gevraagd om permanente medische evacuaties uit Gaza", zegt Rik Peeperkorn van de WHO. Volgens hem komen 12.000 mensen uit Gaza voor evacuatie in aanmerking.

Degenen die morgen weg kunnen worden overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten en Roemenië.

Hezbollah schiet tientallen raketten af op Noord-Israël, luchtalarm in Haifa

Hezbollah heeft gisteren opnieuw het noorden van Israël bestookt met raketten. Er zijn volgens het Israëlische leger 90 raketten afgeschoten. Verschillende zijn onderschept door de Israëlische luchtafweer, andere zouden in onbewoond gebied zijn ingeslagen. Er zijn geen slachtoffers gemeld. De Israëlische luchtmacht claimt een lanceerinstallatie in Zuid-Libanon, waarvandaan dertig raketten werden afgevuurd, te hebben aangevallen en getroffen.

De steden Safed en Haifa in Noord-Israël waren doelwit van de raketaanvallen.

In Haifa klonk het luchtalarm:

Luchtalarm in Haifa

Zeker 30 doden door Israëlische luchtaanvallen Gaza

Bij Israëlische luchtaanvallen in Gaza zijn gisteravond en vanochtend zeker dertig mensen omgekomen, melden Palestijnse hulpdiensten. Vanochtend kostten aanvallen op Gaza-Stad en de centraal gelegen plaatsen Zuweida en Deir al-Balah het leven aan tien mensen, onder wie vier kinderen en twee vrouwen.

Gisteravond heeft Israël doelen bestookt in Beit Lahia, dat tegen Gaza-Stad aan ligt. Ten minste twintig mensen zijn daardoor gedood. De directeur van een lokaal ziekenhuis zegt dat er een gebouw is getroffen waar meerdere gezinnen hun toevlucht hadden gezocht. Israël stelt dat het doel van de aanval een wapenopslagplaats was, "er zijn meerdere maatregelen genomen om de kans op burgerslachtoffers te verkleinen".

Onder de doden zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza acht vrouwen en zes kinderen. Israël zegt, zoals gebruikelijk, niets over de bombardementen. In het algemeen stelt Israël dat het zich in Gaza richt op strijders van Hamas en dat de slachtoffers onder burgers zijn te wijten aan het feit dat de militanten zich onder hen begeven.

Slachtoffers luchtaanval Gaza begraven

VS bezorgd om toenemend geweld door Israëlische kolonisten op Westoever

De Verenigde Staten maken zich "ernstige zorgen" over het toenemende geweld door extremistische Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van berichten dat kolonisten vijftien tot twintig auto's in brand hebben gestoken in de plaats Al-Bireh op de Westoever.

Volgens de woordvoerder heeft het ministerie deze zorgen duidelijk gemaakt aan de Israëlische regering en die gevraagd er alles aan te doen om de situatie te de-escaleren en de daders ter verantwoording te roepen.

Aanvallen van kolonisten op Palestijnen op de Westoever komen regelmatig voor. VN-hulporganisatie OCHA telde vorige maand 270 aanvallen, waarbij 60 Palestijnen gewond raakten en meer dan 1000 olijfbomen van Palestijnse boeren werden vernield. Israëlische veiligheidstroepen grijpen doorgaans niet in.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelde in juli vast dat de Israëlische aanwezigheid op de Westoever op meerdere vlakken het internationaal recht schendt en dat Israël, inclusief de kolonisten, zich moet terugtrekken van de Westoever.

Uitgebrande auto's in Al-Bireh op de Westelijke Jordaanoever

Meer dan 3000 doden in Libanon sinds oktober 2023

Sinds oktober vorig jaar zijn in Libanon meer dan 3000 mensen omgekomen door het oorlogsgeweld tussen Israël en Libanon. Dat meldt het Libanese ministerie van Gezondheid. Er vielen 13.000 gewonden.

Direct na de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar mengde Hezbollah zich in het conflict. Zowel Hamas als Hezbollah wordt gesteund door Iran.

In september escaleerde de oorlog tussen Israël en Hezbollah na een grootschalige Israëlische aanval op communicatieapparatuur van Hezbollah. Op 1 oktober viel Israël Libanon binnen met grondtroepen. Naar schatting zijn sindsdien 1,2 miljoen Libanezen op de vlucht geslagen.

In Israël zijn 72 mensen omgekomen door aanvallen van Hezbollah, onder wie dertig soldaten.

Een maand grondoorlog in Zuid-Libanon: wat weten we daarover?

Israëlische aanval op Damascus

Israëlische raketten hebben burgerdoelen geraakt in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat zegt de Syrische minister van Defensie. Volgens de minister werd de raketaanval gelanceerd vanuit de door Israël bezette Golanhoogten aan de Syrische grens. Er worden geen doden of gewonden gemeld.

Volgens Syrische media werd de buitenwijk Sayyidah Zaynab geraakt, een Hezbollah-bolwerk. Die regio is eerder doelwit geweest van Israëlische aanvallen. Het Israëlische leger meldt dat het inlichtingenfaciliteiten van Hezbollah heeft geraakt bij de aanval.

Sinds 7 oktober vorig jaar is het aantal Israëlische aanvallen op doelen in Syrië toegenomen. Meerdere Hezbollah-strijders en andere militanten die gesteund worden door Iran zouden bij die aanvallen zijn omgekomen.

UNRWA-topman: humanitaire hulp Gaza op dieptepunt

Het hoofd van de VN-organisatie UNRWA, Philippe Lazzarini, waarschuwt dat de humanitaire hulp voor Gaza op het laagste punt is sinds het begin van de oorlog. Hij zegt op X dat Israël dagelijks dertig vrachtwagens met hulp toelaat, en dat dit slechts 6 procent van de hulp is die voor de oorlog Gaza binnenkwam.

Volgens Lazzarini is dit niet genoeg om de meer dan 2 miljoen mensen te helpen die honger lijden, ziek zijn en leven onder erbarmelijke omstandigheden.

Een week geleden nam Israëlische parlement een wet aan die UNRWA verbiedt. Een woordvoerder van UNRWA zei vandaag tegen het Franse persbureau AFP dat het verbod zal leiden tot het ineenstorten van de humanitaire hulp in Gaza. De VN-organisatie is de belangrijkste distributeur van hulp, en miljoenen Gazanen zijn voor hulp afhankelijk van UNRWA.

Vijf arrestaties in Israëlisch onderzoek naar lekken van geheime documenten

Vijf mensen zijn opgepakt in een onderzoek van een Israëlische rechtbank naar een lek van geheime documenten, melden persbureaus Reuters en AP. Een van de gearresteerden is een woordvoerder van premier Netanyahu. De rechtbank zegt dat het lek mogelijk heeft verhinderd dat gijzelaars in Gaza zijn vrijgekomen.

De documenten werden afgelopen september gelekt, toen er nog onderhandelingen plaatsvonden over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Het Londense medium The Jewish Chronicle en het Duitse Bild schreven op basis van de documenten dat Hamas psychologische oorlogsvoering heeft gebruikt tegen Israël en van plan was de gijzelaars naar Egypte te ontvoeren.

Het was een tijd waarin Netanyahu met toenemende kritiek te maken had van familieleden van de gijzelaars en een groot deel van de Israëlische bevolking, over het feit dat een deal uitbleef. De artikelen ondersteunden de stelling van Netanyahu dat dat lag aan Hamas. Tot een deal is het ook sindsdien niet gekomen.

Volgens AP waren Israëlische media sceptisch over de artikelen omdat de documenten verdraaide informatie zouden bevatten.

Netanyahu ontkent dat een woordvoerder betrokken was bij de overtreding en zegt dat hij via de media hoorde van het lek.

Zijn muziekstudie stopte, dus ging Saleh langs opvangplekken in Gaza

Zijn studie aan het conservatorium kon door de oorlog niet langer doorgaan. Dus trok Saleh Jabr met zijn oed (een snaarinstrument) langs opvangplekken in Gaza om kinderen even te laten ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en te vermaken met muziek.

"We gaan al een jaar niet naar school, het enige wat we kunnen doen is proberen eten te halen en waterflessen te vullen," zegt een van de kinderen. "De oorlog zal stoppen en we zullen hieruit komen. Het zal weer zoals vroeger worden".

Bekijk hier de video:

Zijn muziekstudie stopte, dus ging Saleh met zijn instrument langs opvangplekken in Gaza

12 doden bij Israëlische luchtaanvallen in Gaza

Bij Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook zijn vandaag zeker twaalf doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van medici in Gaza. Zeven doden vielen bij een aanval op twee huizen in Beit Lahia in het uiterste noorden en vijf bij verschillende aanvallen in Centraal-Gaza en het zuiden.

Het Israëlische leger heeft niet op deze specifieke aanvallen gereageerd, maar zei eerder vandaag wel twee militanten van de Palestijnse Islamitische Jihad te hebben gedood bij een luchtaanval in Centraal-Gaza. Een Israëlische militair is vandaag zwaargewond geraakt bij gevechten in Gaza, zegt het leger.

Verwoeste gebouwen in Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook

Duitsland roept Israël op hulp toe te laten tot noorden Gaza

Duitsland roept Israël op meer humanitaire hulp toe te laten tot het noorden van Gaza, waar medische en voedseltekorten tot een "wanhopige" en "ondraaglijke" situatie hebben geleid. Dat zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds het begin van een nieuw Israëlisch offensief vorige maand is het noorden vrijwel volledig afgesloten van hulpgoederen en kan er nog nauwelijks medische zorg worden geleverd. Het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahia werd gisteravond geraakt door Israëlisch vuur, zei de directeur van het ziekenhuis, Hossam Abu Safiya.

Hierbij werden watertanks, de kinderafdeling en een slaapzaal van het ziekenhuis beschadigd en raakte een kind zwaargewond, aldus Abu Safiya. Het ziekenhuis werd de afgelopen weken ook al meerdere keren beschoten en binnengevallen door Israëlische troepen. Vorige week verloor Abu Safiya zijn zoon bij een Israëlische aanval.

Een VN-onderzoek concludeerde vorige maand dat Israël doelbewust de gezondheidzorg van Gaza heeft vernield, wat Israël vervolgens categorisch ontkende. Israël zegt dat het ziekenhuizen aanvalt omdat Hamas zich daar schuilhoudt. Persbureau AP trok gisteren, na maandenlang onderzoek naar de ziekenhuizen in Noord-Gaza, de conclusie dat Israël geen noemenswaardig bewijs heeft geleverd voor deze bewering.

Patiënten worden gehandeld in het Kamal Adwan-ziekenhuis (foto van 26 oktober)

Iran bekritiseert plaatsing Amerikaanse bommenwerpers in Midden-Oosten

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Esmaeil Baghaei, noemt de plaatsing van zware Amerikaanse B-52-bommenwerpers in het Midden-Oosten "destabiliserend", terwijl de spanningen tussen Iran en Israël oplopen.

Zaterdag stuurde het Pentagon B-52-bommenwerpers, straaljagers en marineschepen naar het Midden-Oosten, die daar in de komende maanden zullen arriveren. Het Pentagon zei in een begeleidende verklaring dat als Iran of zijn bondgenoten Amerikaanse doelen in de regio aanvallen, "de VS alle nodige maatregelen zullen nemen om ons volk te verdedigen".

Baghaei zegt dat de aanwezigheid van Amerikaanse bommenwerpers Iran niet zal tegenhouden "zich te verdedigen" en dat het land de Israëlische aanval van vorige maand "kordaat" zal beantwoorden. Bij die Israëlische aanval, die weer een reactie was op een Iraanse raketaanval daarvoor, kwamen vier Iraanse militairen en een burger om het leven. De Iraanse hoogste leider Khamenei dreigde al met een "verpletterende reactie".

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van Iraanse en Arabische diplomatieke bronnen dat Iran een "sterke en complexe" aanval voorbereidt, die krachtiger zal zijn dan de eerdere aanval. De Amerikanen zouden Iran hebben gewaarschuwd dat ze "Israël niet zal kunnen tegenhouden" als Iran inderdaad opnieuw aanvalt, meldde nieuwssite Axios.

Een Amerikaanse B-52-bommenwerper

Kolonisten steken auto's in brand op Westoever

Israëlische kolonisten hebben 15 tot 20 auto's in brand gestoken in de Palestijnse plaats Al-Bireh, nabij Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Israëlische media bevestigen dat gemaskerde mannen de auto's in brand staken en zeggen dat de Israëlische politie een onderzoek is gestart.

Aanvallen van kolonisten op Palestijnen op de Westoever komen regelmatig voor. VN-hulporganisatie OCHA telde vorige maand 270 aanvallen, waarbij 60 Palestijnen gewond raakten en meer dan 1000 olijfbomen van Palestijnse boeren werden vernield. Israëlische veiligheidstroepen grijpen doorgaans niet in.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelde in juli vast dat de Israëlische aanwezigheid op de Westoever op meerdere vlakken het internationaal recht schendt en dat Israël, inclusief de kolonisten, zich moet terugtrekken van de Westoever.

Uitgebrande auto's na een aanval van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever

Harris richt zich tot Arabische Amerikanen in laatste dagen voor verkiezingen

Kamala Harris heeft in een van haar laatste toespraken voor de verkiezingen gezegd dat ze er alles aan zal doen om de oorlog in Gaza te stoppen, als ze wordt verkozen. Ze hield haar pleidooi in Michigan, een belangrijke swing state in de verkiezingen.

Michigan kent 200.000 Arabische Amerikanen, die doorgaans op een kandidaat van de Democratische Partij stemmen, maar van wie gezegd wordt dat er nu veel twijfelen vanwege de steun van de regering van president Biden en vicepresident Harris aan Israël in de oorlogen in Gaza en Libanon.

Harris richtte zich aan het begin van haar pleidooi direct tot de Arabische Amerikanen. "Dit jaar is moeilijk geweest. De omvang van dood en verderf in Gaza, de burgerslachtoffers en ontheemding in Libanon, het is verwoestend. En als president zal ik er alles aan doen om de oorlog in Gaza te beëindigen", zei ze.

Een Libanees-Amerikaanse vrouw in Michigan vertelde persbureau Reuters dat ze niet van plan is op Harris te stemmen, omdat zij "de genocide financiert". Trump was vrijdag in Michigan, sprak daar met een delegatie van Arabische Amerikanen, en beloofde ook de oorlog in het Midden-Oosten te zullen stoppen.

Presidentskandidaat Kamala Harris tijdens haar toespraak in Michigan

Mensenrechtenexperts waarschuwen voor etnische zuivering in noorden Gaza

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties slaan alarm vanwege de aanhoudende belegering door het Israëlische leger van het noorden van Gaza. Het gedwongen vertrek van Palestijnen, het tegenhouden van humanitaire hulp en het grove geweld dat gebruikt wordt, wijzen op een etnische zuivering, zegt onder meer de Israëlische organisatie B'tselem.

In het noorden zijn inwoners al bijna een maand van de buitenwereld afgesloten. Israël laat al die tijd vrijwel geen humanitaire hulp binnen, waardoor tienduizenden mensen geen voedsel en water meer hebben, terwijl het leger zware bombardementen uitvoert. Inwoners is opgedragen naar het zuiden, tot onder de zogenoemde Netzarim-corridor, te vertrekken.

Volgens Israël is de belegering nodig om te voorkomen dat Hamas zich kan hergroeperen in het noorden van Gaza.

Lees hier verder:

Israël informeert VN over verbod UNRWA

Israël heeft de Verenigde Naties laten weten het akkoord op te zeggen dat regelt dat de VN-hulporganisatie UNRWA in door Israël bezet kan opereren. Dat blijkt uit een brief van de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Jacob Blitshtein, die in handen is van de Amerikaanse nieuwswebsite Axios.

Vorige week nam het Israëlische parlement een wet aan om UNRWA te verbieden in Israël. De brief aan de VN is een bevestiging van die nieuwe wet. Deze zal ingaan over drie maanden.

Israël stelt dat UNRWA is geïnfiltreerd door leden van Hamas. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de aanslagen van Hamas op 7 oktober 2023.

Het verbod op UNRWA zou grote gevolgen kunnen hebben voor de toch al beperkte hulpverlening aan Gaza. Miljoenen Gazanen zijn op dit moment voor hulp afhankelijk van UNRWA.

Een Palestijns kind op een zak met meel bij een distributiecentrum van UNRWA

Israëlisch leger: man opgepakt na grondaanval in Syrië

Het Israëlische leger zegt dat het onlangs een grondactie uitgevoerd heeft in Syrië, waarbij het een Syrische man heeft gearresteerd. Volgens Israël heeft de man banden met Iran. Hij zou onder meer surveillance-operaties aan de grens uitvoeren en informatie verzamelen over operaties die het Israëlische leger aan de grens uitvoert.

Het leger zou de man al langer in het vizier hebben gehad. Hij is meegenomen naar Israël, waar hij is verhoord. Wanneer de operatie precies heeft plaatsgevonden zegt het leger niet.

Het is voor zover bekend voor het eerst in de huidige oorlogssituatie dat Israëlische militairen voet zetten op Syrisch grondgebied. Wel heeft het het afgelopen jaar meermaals luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië, vaak gericht op leden van Hezbollah of functionarissen uit Iran.

Welkom

Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.