Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Depay debuteert voor Corinthians • Heracles wint bij NEC

Blijf hier op de hoogte van alles wat op en rond de Nederlandse velden gebeurt in speelronde zes van de eredivisie:

Updates gepusht krijgen? Tik op het belletje!


Depay debuteert met winst, scoort niet

Het debuut van Memphis Depay voor Corinthians zit erop. De spits viel in de 67ste minuut in en met hem in het veld liep de club uit van een 2-0 naar een 3-0 voorsprong.

Depay was twee keer dicht bij een treffer, maar kon niet op het scorebord komen. De driepunter is echter zeer welkom voor Corinthians, dat in degradatienood verkeert.

NEC-HER | 90+5' Afgelopen

Heracles Almelo boekt de eerste zege van het seizoen! Na twee vroege goals spelen de Heraclieden een prima wedstrijd waarin ze goed verdedigen en er af en toe gevaarlijk uit komen.

In de tweede helft kreeg Heracles zelfs de beste kansen. Terechte driepunter dus op bezoek bij NEC.

NEC-HER | 89' Grote kans Hornkamp

Jizz Hornkamp lijkt zijn rentree luister bij te zetten door een doelpunt te maken, maar hij mist een opgelegde kans.

De spits kan de rebound binnenkoppen na een schot van Shiloh 't Zand. Koud kunstje, zou je zeggen, want keeper Van Gassel ligt nog op de grond. Hornkamp kopt echter naast.

GAE-AJA | De reacties

NEC-HER | 76' Rentree Hornkamp

Een mooi moment voor Jizz Hornkamp: hij maakt zijn eerste eredivisieminuten van dit seizoen. De Heracles-spits kampte met een enkelblessure.

Vorig seizoen scoorde Hornkamp tien keer in 17 eredivisieduels, een prima moyenne voor een spits van Heracles Almelo.

NEC-HER | 73' Heracles op de lat

Heracles Almelo leunt zeker niet achterover. Het is zelfs dichtbij de 1-3 via invaller Juho Talvitie, een 19-jarige Fin.

Talvitie haalt hard uit, maar ziet zijn schot tot zijn eigen teleurstelling op de lat eindigen. Daarmee zit NEC nog altijd in de wedstrijd.

Debuut Depay voor Corinthians

Memphis Depay komt erin voor Corinthians! Het is de 67ste minuut van het duel tegen hekkensluiter Atlético Goianiense en zijn ploeg leidt met 2-0. Het publiek verwelkomt hem met een mega-applaus.

Kan de Oranje-international scoren bij zijn debuut in de Braziliaanse Serie A?

GAE-AJA | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - Ajax

NEC-HER | 57' Grote kansen Heracles

Plots laat Heracles Almelo zich weer zien. Tot driemaal toe komt het bijna tot scoren.

Eerst noteert Stijn van Gassel een knappe redding, daarna blokkeert Dik Proper een schot. Uit de corner die volgt, kopt Luka Kulenovic over. Dat scheelde allemaal niet veel.

NEC-HER | 55' Schot Hansen, redding De Keijzer

De tweede helft begint zoals de eerste eindigde: met NEC dat aanvalt en zoekt naar een goal.

Nu komt Sontje Hansen tot een schot uit een moeilijke hoek, maar kan Heracles-keeper Fabian de Keijzer redding brengen. Het is nog altijd 1-2.

Fabian de Keijzer

NEC-HER | 46' Tweede helft

De laatste 45 minuten van deze eredivisiezaterdag zijn begonnen. Zowel NEC als Heracles Almelo voert een dubbele wissel door. Veel spelers met een gele kaart zijn eraf gehaald.

Bij NEC gaan Bram Nuytinck en Rober Gonzalez eraf en komen Thomas Ouwejan en Sami Ouaissa erin.

Bij Heracles Almelo worden Ivan Mesik en Ruben Roosken eruit gehaald voor Justin Hoogma en Lorenzo Milani.

GAE-AJA | 90+5' Afgelopen

Het zit erop, Go Ahead Eeagles - Ajax eindigt in 1-1. Een mooi punt voor Go Ahead Eagles, voor Ajax zal het voelen als twee verloren punten.

Vlak voor tijd sloeg de vlam nog even in de pan toen Anton Gaaei zich niet kon beheersen en een flinke duw uitdeelde. Scheidsrechter Nagtegaal wist de gemoederen snel te bedaren en floot niet lang daarna af.

NEC-HER | 45+5' Rust

Het is rust in Nijmegen. Heracles kwam na een vlammende openingsfase op een 0-2 voorsprong, daarna sloeg NEC de klok en scoorde het terecht tegen.

GAE-AJA | 90' Ajax drukt

We krijgen vijf minuten extra tijd in Deventer. Het is vooral Ajax dat aanspraak maakt op de winnende treffer, Go Ahead lijkt zich te verzoenen met een gelijkspel.

NEC-HER | 45' GOAL NEC

NEC maakt vlak voor rust de aansluitingstreffer. Spits Koki Ogawa kopt binnen uit een corner, al heeft hij enigszins mazzel dat de bal van richting wordt veranderd.

Het is meer dan terecht dat NEC scoort. Het drong al langere tijd aan en creëerde meerdere kansen.

Ogawa heeft gescoord

GAE-AJA | 84' Schot Fitz-Jim

Niet voor het eerst vandaag kan Kian Fitz-Jim uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied. Maar net zoals de voorgaande keren schiet hij simpelweg te zacht. Keeper Plogmann klemt de bal relatief eenvoudig.

GAE-AJA | 78' Penalty Go Ahead?

Heel Deventer schreeuwt om een strafschop. De bal wordt richting Ajax-doel geschoten en komt tegen de hand van Davy Klaassen. Hier wordt nog wel eens een penalty voor gegeven, maar scheidsrechter Nagtegaal fluit niet.

De scheidsrechter lijkt een moment daarna naar het VAR-scherm te lopen, maar blijkt onderweg naar de bank van Go Ahead om een gele kaart uit te delen aan een brutale trainer... Bijzondere schijnbeweging. Geen penalty dus.

Niet naar het VAR-scherm, wel naar de bank van Go Ahead

GAE-AJA | 76' Tiende seizoen voor Klaassen

Het is alweer het tiende verschillende eredivisieseizoen waarin Klaassen scoort. Hij is de eerste Ajacied die dat aantal bereikt sinds Ronald de Boer en Danny Blind in 1998/99.

GAE-AJA | 71' Brobbey voor Weghorst

Wout Weghorst wordt na iets meer dan 70 minuten gewisseld. De lange spits gaf alles wat hij had, maar kwam niet echt in kansrijke posities.

Brian Brobbey komt erin en moet proberen zijn ploeg de overwinning te bezorgen.

GAE-AJA | 69' GOAL AJAX

Davy Klaassen doet het! Zeer snel na het incasseren van de openingstreffer komt Ajax op gelijke hoogte tegen Go Ahead Eagles.

Jordan Henderson levert een scherpe voorzet af richting strafschopgebied, waar Klaassen hem achterwaarts binnenkopt. Dat doet de teruggekeerde middenvelder netjes.

Klaassen kopt achterwaarts raak

GAE-AJA | 64' GOAL GO AHEAD

Het zat er al even aan te komen en nu is het zo ver: Go Ahead Eagles komt dik verdiend op een 1-0 voorsprong tegen Ajax.

De bal blijft liggen in het strafschopgebied van Ajax en uitgerekend oud-Ajacied Enric Llansana is er als eerste bij. Hij schiet de stuiterende bal hard en zuiver in de verre hoek. Mooie goal, terechte voorsprong voor de Eagles.

Llansana juicht

GAE-AJA | 60' Go Ahead domineert

In de stijl van Louis van Gaal vragen we ons af: is Ajax nou zo slecht de kleedkamer uitgekomen, of Go Ahead nou zo goed?

De thuisploeg heeft in het eerste kwartier na rust alle touwtjes in handen en bestookt de Ajax-verdediging met voorzetten. De bal op de lat van Edvardsen was vooralsnog de grootste kans, maar op deze manier kan het niet lang duren voordat er meer wordt gecreëerd.

Farioli grijpt in en brengt Davy Klassen en Owen Wijndal in het veld. Ze komen erin voor Kenneth Taylor en Ahmetcan Kaplan.

NEC-HER | 14' GOAL HERACLES

Wat een droomstart voor Heracles Almelo op bezoek bij NEC. Binnen een kwartier komt het al op een 0-2 voorsprong.

Dit keer is het de Kroaat Luka Kulenovic die scoort. Hij kan afmaken na een harde, lage voorzet van Brian De Keersmaecker. Heracles zit op rozen, NEC moet wat gaan bedenken.

GAE-AJA | 56' Weghorst toegesproken

Wout Weghorst krijgt een standje van de scheidsrechter. Hij raakte zijn tegenstander Joris Kramer in het gezicht toen hij wel heel lomp een duel in ging, waarop de Go Ahead-speler naar de grond ging.

"Rustig", gebaart de scheidsrechter naar Weghorst, die de waarschuwing accepteert.

Weghorst erkent direct zijn overtreding

GAE-AJA | 50' Go Ahead op de lat

Dat was de grootste kans van de wedstrijd voor Go Ahead Eagles! Oliver Antman legt de bal bij de tweede paal, waar Victor Edvardsen hem knap op de volley neemt. Via de bovenkant van de lat gaat de bal uit, waarmee Ajax goed weg komt.

Het vraagstuk-Gaaei is trouwens opgelost: de Deen speelt inderdaad als rechtsbuiten.

NEC-HER | 3' GOAL HERACLES

Na iets meer dan twee minuten spelen is het al raak in Nijmegen. De bezoekers uit Almelo komen op voorsprong door een fout van doelman Stijn van Gassel. Die wil een voorzet wegboksen, maar legt de bal panklaar voor Heracles-spits Mario Engels.

De gelouterde Duitser heeft geen moeite om op een leeg doel binnen te tikken. Een soort "gratis" goal voor de aanvaller, die Heracles daarmee op een 0-1 voorsprong zet.

GAE-AJA | 46' Tweede helft

De tweede helft is begonnen op de Adelaarshorst in Deventer. Ajax-coach Farioli heeft een verrassende wissel in petto.

Rechtsbuiten Bertrand Traoré speelde geen goede wedstrijd en gaat eraf. Zijn vervanger is Anton Gaaei, die normaal gesproken toch een rechtsachter is. Hoe gaat dit op het veld worden opgelost?

NEC-HER | 1' Aftrap

Ook het laatste eredivisieduel van vanavond is begonnen: NEC - Heracles Almelo, momenteel de nummers elf en zestien van de ranglijst.

Bij NEC keept Stijn van Gassel omdat Robin Roefs geblesseerd is. Bij Heracles zien we in de basis weinig verrassingen, maar keren Juho Talvitie, Jannes Wieckhoff en Jizz Hornkamp als wisselspelers wel terug in de selectie.

Oud-voetballer Vampeta: 'Heel Brazilië kijkt door Depay naar Corinthians'

Over een kwartier begint Corinthians, de nieuwe club van Memphis Depay, aan het competitieduel met Atlético Goianiense. Voormalig PSV'er en Braziliaans international Vampeta gaat zeker kijken.

Depay begint overigens op de bank, maar de verwachting is dat hij als invaller wel in actie zal komen vandaag.

Oud-voetballer Vampeta: 'Heel Brazilië kijkt door Depay naar Corinthians'

RKC-SPA | 90+5' Afgelopen

Het zit erop in Waalwijk: Sparta wint met 1-2.

Daarmee wordt RKC nog iets verder de problemen in gedrukt. Kan Henk Fraser de boel nog op de rit krijgen?

GAE-AJA | 45+1' Rust

Het is rust in Deventer. Ajax en Go Ahead Eagles houden elkaar aardig in evenwicht, maar scoren nog niet.

Krijgen we in de tweede helft wel goals te zien?

GAE-AJA | 43' Schot Adekanye geblokkeerd

Bobby Adekanye is een plaag voor de Ajax-defensie vandaag. NIemand krijgt grip op de Go Ahead-ster, die nu weer kan dribbelen en schieten.

Adekanye heeft echter pech: zijn schot belandt op de rug van ploeggenoot Victor Edvardsen, die hem daarmee onbedoeld uit het doel houdt.

GAE-AJA | 33' Kans Go Ahead

Balverlies van Bertrand Traoré leidt een counter van Go Ahead Eagles in. De thuisploeg handelt snel en mede dankzij een fraai hakje van Bobby Adekanye komt het tot een schot.

Victor Edvardsen haalt uit vanaf de rand van het strafschopgebied, maar Remko Pasveer ligt goed in de hoek en redt.

GAE-AJA | 30' Kopballetje Weghorst

Wout Weghorst doet voor het eerst een doelpoging. Uit een vrije trap van Kenneth Taylor krijgt hij zijn hoofd tegen de bal, maar een serieuze kopbal kan hij eigenlijk niet produceren. De bal rolt richting doelman Luka Plogmann.

Weghorst kopt

GAE-AJA | 28' Pasveer op het nippertje

Opwinding in de Adelaarshorst! Remko Pasveer kan maar nét voorkomen dat Josip Sutalo een eigen goal maakt.

De Kroaat speelt de bal veel te hard terug op zijn keeper, die ook wat naast zijn goal staat. De 40-jarige Pasveer trekt een machtige sprint en met een sliding kan hij de bal net voor de doellijn weghalen. Nog altijd 0-0.

Pasveer handelt net op tijd

GAE-AJA | 23' Schoten Rensch en Hato

Ajax probeert het twee keer tevergeefs met een afstandsschot. Eerst is het Rensch die de bal snoeihard voorlangs schiet, dan schiet Hato de bal nipt over.

Hato kwam vrij door goed voorbereidend werk van Weghorst, die de bal afschermde en hem goed weglegde voor de jonge verdediger.

GAE-AJA | 19' Go Ahead wordt beter

Langzaamaan wordt Go Ahead de betere ploeg in dit duel. De Deventenaren hebben de controle over de wedstrijd en worden vooral via de razendsnelle Bobby Adekanye gevaarlijk.

Enkele minuten geleden schoof Adekanye de bal voorlangs, nu wordt hij diep gestuurd maar kan hij de bal niet lekker binnen houden. Ajax-trainer Farioli oogt geïrriteerd langs de zijlijn.

Farioli coacht druk

RKC-SPA | 65' GOAL RKC

De thuisploeg doet wat terug! RKC scoort via Richonell Margaret, die kan afmaken na goed voorbereidend werk van Godfried Roemeratoe.

Krijgen we nog een heet laatste halfuur in Waalwijk?

Margaret scoort

GAE-AJA | 15' Wat doet Weghorst?

In het eerste kwartier speelt Wout Weghorst zoals we van hem gewend zijn: hij werkt zich een slag in de rondte, jaagt door op elke bal die hij ziet en kleunt de duels in.

Dat doet hij op zich best aardig. Weghorst maakt de defensie van Go Ahead nerveus en is nuttig als kaatser voor de Ajax-middenvelders. Maar kansen, die heeft hij nog niet gehad.

Wout Weghorst vraagt de bal

GAE-AJA | 10' Kroes op bekend terrein

Alex Kroes is tegenwoordig technisch directeur bij Ajax, maar eerder was hij enkele jaren in Deventer werkzaam als directeur bij Go Ahead Eagles.

Op de tribunes komt Kroes dan ook genoeg bekenden tegen, waarmee hij een amicaal praatje aanknoopt.

Kroes in een vriendelijk onderonsje

GAE-AJA | 7' Adekanye tweemaal ontsnapt

Tot twee keer toe is Go Ahead Eagles er heel gevaarlijk uit via Bobby Adekanye, die ooit nog in de jeugd van Ajax speelde.

De eerste keer wil Adekanye de bal afspelen, maar raakt hij hem verkeerd. De tweede keer gaat hij naar de grond na een duel met Jorrel Hato, maar krijgt hij geen vrije trap van de scheidsrechter. Die beslissing is wel opvallend, want Hato ging toch niet voor de bal.

RKC-SPA | 56' GOAL SPARTA

Tien minuten na rust komt Sparta op een 0-2 voorsprong in Waalwijk. Waar eerder Nassoh scoorde op aangeven van Neghli, zijn de rollen nu omgedraaid.

Rechtsbuiten Neghli krijgt een prima pass van zijn collega en prikt de bal via de onderkant van de lat onhoudbaar in het doel. Goede goal!

GAE-AJA | 3' Eerste schot Ajax

Het eerste gevaar komt van Ajax. De opgekomen Jorrel Hato speelt de bal breed op Kian Fitz-Jim, die kan schieten vanaf de rand van het strafschopgebied.

De middenvelder prikt de bal met de punt van zijn linkerschoen richting doel, maar Go Ahead-keeper Luka Plogmann brengt redding.

GAE-AJA | 1' Atrap

In Deventer zijn we begonnen aan de derde eredivisiewedstrijd van deze zaterdag: Go Ahead Eagles - Ajax.

Bij de Amsterdammers staat Wout Weghorst in de basis. De spits kennende zal hij gretig zijn om te scoren.

RKC-SPA | 46' Tweede helft

In Waalwijk is de tweede helft van RKC - Sparta begonnen.

De bezoekers brengen Julian Baas in het veld voor Joshia Kitolano. Bij RKC zien we een dubbele wissel: Reuven Niemeijer en Chris Lokesa gaan eraf, Richonell Margaret en Tim van de Loo komen erin.

FCU-WIL | De samenvatting en reacties

RKC-SPA | 45+4' Rust

We gaan rusten in Waalwijk. Sparta leidt terecht met 0-1 in een wedstrijd die niet overloopt van de grote kansen.

Kan RKC-trainer Henk Fraser nog iets bedenken om de wedstrijd om te draaien?

RKC-SPA | 39' Schoten Neghli en Nassoh

Sparta is dicht bij de 0-2. Camiel Neghli was net de aangever bij de openingstreffer en kan nu zelf uithalen. Het schot is eigenlijk heel goed: een mooie, gedrukte pegel met zijn linkerbeen. Het is echter net niet genoeg in de hoek, waardoor Jeroen Houwen redding kan brengen.

Dat doet Houwen een minuut later opnieuw, als Nassoh voor zijn tweede treffer gaat.

RKC-SPA | 35' Ook Kramer en Van der Venne op de tribune

RKC moet een 0-1 achterstand zien goed te maken, maar mist nogal wat scorend vermogen. Michiel Kramer (geschorst) en Richard van der Venne (geblesseerd) zijn er namelijk niet bij en bekijken het duel vanaf de tribunes.

Spits Oskar Zawada, een Pool die overkwam uit de Australische competitie, wacht nog op zijn eerste eredivisiegoal. Vandaag zou een mooie dag zijn om zijn doelpuntenrekening te openen.

  • NOS
    Michiel Kramer
  • Pro Shots
    Richard van der Venne

RKC-SPA | 32' GOAL SPARTA

De eerste echte kans van de wedstrijd is gelijk raak: Sparta komt op een 0-1 voorsprong in Waalwijk.

Vanaf de rechterkant maakt Camiel Neghli een actie, waarna hij een voorzet geeft. De bal komt terecht bij Mohamed Nassoh, die hard binnenschiet in de korte hoek. Prima goal, zijn eerste in de eredivisie bovendien!

Nassoh heeft gescoord

RKC-SPA | 23' Schotje RKC

RKC meldt zich via Denilho Cleonise. De snelle buitenspeler speelt zichzelf vrij op zo'n 25 meter van het doel en haalt uit. Zijn schot is in de hoek, maar mist wat kracht.

Sparta-keeper Nick Olij, weer opgenomen in de voorselectie van Oranje, stopt het schot.

Cleonise aan de bal

RKC-SPA | 16' Kalme openingsfase

RKC en Sparta maken er vooralsnog geen thriller van. Het is een openingsfase waar de bal gemoedelijk heen en weer gaat zonder dat het grote kansen oplevert.

Het wachten is op de eerste grote mogelijkheid.

RKC-SPA | 7' Ihattaren populair

Sparta is in de eerste minuten de bovenliggende partij in Waalwijk, maar of Mohamed Ihattaren daar iets van mee heeft gekregen?

De kersverse RKC'er zit op de tribune en is daar zeer populair. Veel jonge fans willen op de foto met de voormalig speler van PSV en Ajax.

  • ANP
    Ihattaren gaat op de foto
  • ANP
    Ihattaren gaat op de foto

GAE-AJA | Basisplaats Weghorst

De opstelling van Ajax is bekend!

Francesco Farioli heeft in de opstelling basisplaatsen ingeruimd voor verdediger Ahmetcan Kaplan én spits Wout Weghorst. Dat is voor de Oranje-international zijn eerste basisplaats voor Ajax.

RKC-SPA | 1' We zijn begonnen!

In Waalwijk wordt inmiddels ook gevoetbald. Nog geen Mohamed Ihattaren in de wedstrijdselectie, maar zonder hem moet trainer Henk Fraser wel weer eens een zege zien te boeken. De trainer staat ernstig onder druk na vijf nederlagen op rij.

Klein uitstapje naar Arnhem: bijzondere wedstrijd Vitesse

Een klein uitstapje naar Arnhem. Daar speelt Vitesse een bijzondere wedstrijd tegen Jong Ajax. De traditionele Airborne-wedstrijd. Tijdens die wedstrijd wordt de operatie Market Garden, van 80 jaar geleden, herdacht. In de omgeving van Arnhem werd gevochten door de geallieerden voor de vrijheid. Maar de operatie mislukte bij de Arnhemse brug. Het was 'A bridge too far'.

Tijdens die wedstrijd worden de strijders van toen geëerd. Meestal komen enkele veteranen ook zelf naar de wedstrijd kijken, maar dat is nu niet meer mogelijk. Nog zeven van hen, die vochten rondom Arnhem, zijn nog in leven.

Vanavond zijn daarom vooral familieleden van de soldaten aanwezig. Zij hebben uiteraard wel foto's bij zich van de veteranen. Vitesse speelt ook in een speciaal Airborne-shirt, dat dit jaar het uittenue is.

Speciaal voor deze wedstrijd sprak voormalig Vitesse-aanvoerder Guram Kashia een boodschap in voor de Vitesse-fans.

FCU-WIL | 90+8' Afgelopen

Het eerste uur was geweldig, daarna was de koek op. FC Utrecht wint in eigen huis met 3-2 van Willem II en behoudt daarmee de ongeslagen status.

In dit blog richten we de aandacht op RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam. Die teams trappen af om 18.45 uur.

RKC-SPA | Opstelling RKC, geen Ihattaren

Het is nog even wachten tot RKC de opstelling op sociale media publiceert, maar de namen zijn wel bekend. Mohamed Ihattaren zit nog niet bij de selectie, Michiel Kramer evenmin. De spits is geschorst.

Wie er wel in staan: Jeroen Houwen, Dario van den Buijs, Liam van Gelderen, Denilho Cleonise, Oskar Zawada, Reuven Niemeijer, Chris Lokesa, Roshon van Eijma, Godfried Roemeratoe, Aaron Meijers en Daouda Weidmann.

FCU-WIL | 84' Wachten op hoogtepunten

Er gebeurt weinig noemenswaardigs in de Galgenwaard. FC Utrecht controleert het spel zonder echte kansen te creëren.

Bij Willem II is supersub Jeremy Bokila in het veld gekomen. Hij was vorig seizoen veelvuldig trefzeker als invaller in de eerste divisie. Kan hij nog wat uitrichten?

FCU-WIL | 74' Brancard voor Van der Hoorn

Het ziet er niet goed uit voor FC Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn. Hij ligt al een tijdje met pijn op de grond en kan niet op eigen houtje van het veld af. Op een brancard wordt hij naar de catacomben gedragen, terwijl hij op zijn rechterknie lijkt te wijzen.

Het is te hopen voor Utrecht en Van der Hoorn zelf dat het meevalt. Matisse Didden, overgekomen van Roda JC, vervangt de routinier.

Van der Hoorn wordt weggedragen

FCU-WIL | 67' Vaesen dichtbij

De wedstrijd is na een waanzinnig eerste uur eindelijk wat tot rust gekomen. Toch komt Willem II bijna op gelijke hoogte.

Na een prima aanval van de Tilburgers wordt de bal strak voorgegeven door Mickael Tirpan, de rechtsback met het gezichtsmasker. Aan de voorzet mankeert eigenlijk niks, maar spits Kyan Vaesen komt net een teenlengte tekort om de bal richting doel te krijgen.

RKC-SPA | Opstelling Sparta

Sparta maakt de opstelling bekend voor het uitduel met RKC Waalwijk. Verdediger Teo Quintero keert na een blessure van enkele weken terug in de basis, verder zien we weinig verrassingen.

FCU-WIL | 59' Dubbele wissel Utrecht

Jens Toornstra en doelpuntenmaker Noah Ohio gaan eraf bij FC Utrecht. Ze worden vervangen door Victor Jensen en David Min.

Over de eigen goals van Willem II: het is voor het eerst sinds december 2010 dat de Tilburgers tweemaal in een eredivisieduel in eigen doel schieten. Destijds deden ze dat tegen ADO Den Haag.

FCU-WIL | 53' GOAL FC UTRECHT

Het doelpuntenfestijn wordt in de tweede helft gewoon vervolgd. FC Utrecht komt op een 3-2 voorsprong na opnieuw een eigen goal van Willem II.

Een goede actie van basisdebutant Yoann Cathline, eigenlijk zijn eerste van de dag, maakt de goal mogelijk. Hij geeft de bal hard en laag voor, waarop Rúnar Sigurgeirsson hem onbedoeld in zijn eigen doel schiet.

FCU-WIL | 46' Tweede helft

FC Utrecht en Willem II zijn begonnen aan de tweede helft. Ze hebben de lat heel hoog gelegd met een fantastische eerste helft; kunnen ze dat niveau in het tweede bedrijf evenaren?

Beide ploegen wisselen niet en beginnen dus met dezelfde elf spelers aan de tweede helft.

Jaap Stam wint bij debuut DOS Kampen

Jaap Stam is goed begonnen bij DOS Kampen, de amateurclub waar hij als jongetje speelde en nu als volwassen man de nieuwe hoofdtrainer is. Er werd vandaag met 2-1 gewonnen van VV Hierden.

FCU-WIL | Sandra in goed gezelschap

De man van de wedstrijd is vooralsnog Cisse Sandra, met twee goals en een weggegeven strafschop. Met zijn treffers is hij in goed gezelschap gekomen, laat Opta weten.

De 20-jarige Sandra is de jongste Belg met twee goals in een eredivisieduel sinds Zakaria Bakkali namens PSV in augustus 2013.

FCU-WIL | 45+3' Rust

Het is rust in Utrecht, en dat kan iedereen wel even gebruiken. Het was een veelbewogen eerste helft in stadion Galgenwaard.

Beide clubs scoorden twee keer, Willem II-trainer Peter Maes kreeg rood en daarna pakten Jesse Bosch (Willem II) en Souffian El Karouani (FC Utrecht) nog geel. Tijd voor een bakje thee.

FCU-WIL | 43' GOAL WILLEM II

Er gebeurt opeens van alles in Utrecht. Vlak nadat Willem II-trainer Peter Maes een rode kaart krijgt voor commentaar op de scheidsrechter, maakt zijn ploeg de 2-2.

Weer ligt een grote defensieve fout van FC Utrecht aan de basis. Nick Viergever verspeelt de bal zomaar aan Cisse Sandra, die daardoor zijn tweede goal van de dag kan maken. Wat een wedstrijd voor de Belg van Willem II: hij scoort, geeft een penalty weg en scoort daarna opnieuw. Rollercoaster.

FCU-WIL | 37' GOAL FC UTRECHT

Noah Ohio ontfermt zich over de strafschop, neemt zijn tijd en stuurt de keeper koeltjes de verkeerde hoek in. Hij zet FC Utrecht op een 2-1 voorsprong.

Het is een vermakelijke wedstrijd in een zonovergoten Utrecht, waar dus al drie keer gescoord is in 37 minuten.

Noah Ohio benut de strafschop

FCU-WIL | 35' Penalty FC Utrecht

Scheidsrechter Kooij legt de bal op de stip! Een voorzet van Souffian El Karouani wordt door doelpuntenmaker Cisse Sandra met de hand geraakt. Strafschop dus.

FCU-WIL | 29' GOAL WILLEM II

Willem II komt op gelijke hoogte in de Galgenwaard! Dat is wel terecht te noemen, want de Tilburgers groeiden de laatste minuten steeds meer in de wedstrijd.

Simpel balverlies van Ole Romeny leidt de goal in. Zijn pass wordt onderschept door Rúnar Sigurgeirsson, die hem aflegt op Cisse Sandra. De Belg schiet de bal uitstekend in de hoek en tekent zo voor de 1-1.

Doelpuntenmaker Cisse Sandra

FCU-WIL | 21' Schot El Karouani

FC Utrecht blijft ook na de 1-0 de betere ploeg. De Domstedelingen spelen verzorgd en komen zo nu en dan tot schietkansen.

Nu kan Souffian El Karouani opnieuw uithalen, nadat hij dat in de openingsfase ook al deed. Het schot uit de tweede lijn is hard, maar gaat over het doel.

FCU-WIL | 11' GOAL FC UTRECHT

Willem II-verdediger Raffael Behounek bewijst zijn ploeg geen goede dienst... Hij wil een voorzet van Jens Toornstra verdedigen met een sliding, maar hij glijdt de bal achter zijn eigen keeper in het doel.

De VAR kijkt er even naar, want Toornstra stond wellicht in buitenspelpositie, maar het doelpunt wordt goedgekeurd. Het is 1-0 voor FC Utrecht.

Behounek kan het bijna niet geloven

FCU-WIL | 9' Eerste moment Willem II, publiek laat zich horen

Ook Willem II noteert de eerste doelpoging van de wedstrijd. Spits Kyan Vaesen, die een minuut eerder nog goed werd afgestopt door Nick Viergever, schiet met links van binnen het strafschopgebied. De poging mist wat kracht, dus kan Barkas hem makkelijk stoppen.

Het publiek in de Galgenwaard laat zich ondertussen flink gelden door uit volle borst te zingen. De sfeer zit er goed in, in Utrecht!

FCU-WIL | 4' Utrecht dicht bij openingstreffer

De thuisploeg komt bijna op een vroege voorsprong. Een inworp wordt het strafschopgebied van Willem II ingeslingerd en daar probeert Mike van der Hoorn te schieten.

Dat schot wordt nog geblokkeerd, maar de rebound van Souffian El Karouani niet. Hij schiet de bal hard en laag op doel, maar keeper Didillon is scherp.

FCU-WIL | 1' Aftrap

De eredivisiezaterdag is begonnen! FC Utrecht en Willem II hebben de bal aan het rollen gebracht.

En Barkas? Die kwam weer als laatste de kleedkamer uit terwijl de vierde official al ongeduldig op hem stond te wachten. De Griekse keeper kon er wel om lachen.

Toornstra bereikt bijzondere mijlpaal

Jens Toornstra staat voor een bijzondere mijlpaal: hij komt tegen Willem II voor de 450ste keer in actie in de eredivisie. Een waanzinnig aantal voor de man uit Ter Aar.

Toornstra staat met dat aantal gedeeld 21ste op de lijst met spelers die de meeste eredivisieduels speelden. Vermoedelijk zal hij nog wel wat plaatsjes stijgen, want bijvoorbeeld Dick Advocaat (451), Hans van Breukelen (451) en Coen Moulijn (456) zijn al binnen handbereik.

Toornstra scoorde in zijn laatste eredivisieduel, tegen FC Twente

Komt Barkas op tijd het veld op?

FC Utrecht-keeperstrainer Harald Wapenaar deed gisteravond een bijzondere onthulling. Hij vertelde namelijk dat FC Utrecht-doelman Vasilis Barkas een schorsing van de KNVB boven het hoofd hangt.

De voetbalbond is er klaar mee dat Barkas telkens (erg) laat het veld op komt. "Een soort keepers-autisme", noemt Wapenaar het gedrag van de Griek, die erop staat als laatste de kleedkamer uit te komen. Hoe het precies zit, lees je hieronder.

Vaesen op schot

FC Utrecht haalde deze zomer twee nieuwe spitsen (Noah Ohio en David Min), maar ook Willem II trok offensieve versterking aan. De Belgische spits Kyan Vaesen kwam over van KVC Westerlo.

Vaesen is direct goed begonnen bij de Tilburgers. In de eerste speelronde bezorgde hij zijn club een punt op bezoek bij Feyenoord met een (curieuze) goal en een week later scoorde hij tegen Go Ahead Eagles. Aangezien hij in de vorige ronde tegen RKC ook nog een strafschop benutte, staat Vaesen na vijf speelronden al op het nette aantal van drie doelpunten.

Kyan Vaesen na zijn rake strafschop tegen RKC

Debuut Depay voor Corinthians?

We kijken vandaag ook met een schuin oog naar de Braziliaanse Série A. Daar kan Memphis Depay vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd namelijk zijn debuut maken voor zijn nieuwe club Corinthians.

Memphis' nieuwe team speelt thuis tegen hekkensluiter Atlético Goianense. Je zou zeggen: dat is een mooie gelegenheid voor de spits om te debuteren en wellicht gelijk al te scoren.

We spraken in Brazilie een clubwatcher, die denkt dat Depay in de tweede helft zal worden gebracht:

São Paulo kijkt uit naar debuut Depay: 'Memphis uitverkorene, door voetbalgoden gezonden'

FCU-WIL | De opstellingen

De opstellingen zijn binnen! Bij FC Utrecht krijgt Yoann Cathline zijn basisdebuut van Ron Jans. De snelle buitenspeler werd deze zomer overgenomen van Almere City. Verder staat Noah Ohio in de spits en dus niet David Min.

Willem II-trainer Peter Maes kiest voor dezelfde basisopstelling als in de eerste vijf eredivisieduels. Waarom ook niet: Willem II staat vijfde en beleeft een prima seizoenstart. Dat betekent ook dat Tommy St. Jago, die jarenlang voor FC Utrecht speelde, bij de Tilburgers achterin staat.

De opstellingen van FC Utrecht en Willem II

Amateurtrainer Stam begint met thuiswedstrijd tegen Hierden: 'Het draait hier niet om mij'

Jaap Stam is terug bij de club waar hij als jonge vent nog een dikke mat in de nek had hangen. "Het is altijd lekker om weer terug te zijn bij DOS, omdat je een kind van de club bent. Een goed gevoel", zegt de 52-jarige trainer, die sinds dit seizoen het eerste elftal van de club uit Kampen onder zijn hoede heeft.

Jaap Stam traint de amateurs van DOS: 'Ik ben een kind van de club'

"Inspelen, eronder komen, en weer weg. Tempo!" De zware stem van Stam buldert 's avonds over het trainingsveld in Overijssel. De 67-voudig international en oud-speler van PSV, Manchester United en Ajax zat als hoofdtrainer in de dug-out bij Reading, PEC Zwolle en Cincinnati. Nu staat hij op het veld bij de amateurs van Kampen in de eerste klasse. Vanmiddag begint het seizoen tegen het eveneens gepromoveerde Hierden.

"Ik vind het heerlijk om met de jongens bezig te zijn", zegt Stam tegen RTV Oost.

Real Madrid speelt in december in Doha om Intercontinental Cup

Real Madrid speelt op 18 december in Doha in Qatar om de Intercontinental Cup. De wedstrijd is in de plaats gekomen van het WK voor clubs 'oude stijl' en gaat tussen de winnaar van de Europese Champions League en een team dat uit de intercontinentale play-offs komt.

Het wereldkampioenschap voor clubs nieuwe stijl wordt in de zomer van 2025 voor het eerst gehouden. Wereldvoetbalbond FIFA heeft het toernooi, waar voor het eerst 32 teams aan meedoen, gepland van 15 juni tot en met 13 juli. De Verenigde Staten zijn aangewezen als gastland.

22 september

De eerste wedstrijd om de Intercontinental Cup wordt op 22 september gespeeld tussen Al Ain en Auckland City, waarna de winnaar van dat duel het op 29 oktober opneemt tegen Al Ahly uit Egypte. In Doha speelt vervolgens op 11 december de winnaar van de Libertadores Cup van Zuid-Amerika tegen de winnaar van de CONCACAF Champions League van Noord- en Midden-Amerika.

Drie dagen later treffen de clubs die die twee wedstrijden hebben gewonnen elkaar om uit te maken wie het mag opnemen tegen Real Madrid.

Heracles-middenvelder Scheperman moet knieoperatie ondergaan

Heracles Almelo kan voorlopig geen beroep doen op Sem Scheperman. De 22-jarige middenvelder moet maandag een operatie ondergaan aan zijn linkerknie.

"Ik had er al een tijdje last van, maar kon gewoon spelen en trainen", zegt Scheperman op de website van Heracles Almelo. "De afgelopen week werd de pijn heviger en een scan heeft uitgewezen dat een operatie niet langer te vermijden is. Natuurlijk is dit een streep door de rekening, maar ik ga keihard werken aan m'n herstel."

Scheperman kwam dit seizoen in alle vijf competitiewedstrijden in actie.

Sem Scheperman

Even terug naar gisteravond: PEC Zwolle - AZ (1-2)

AZ versloeg gisteren PEC Zwolle mede dankzij een fraaie stift van Sadiq en is daardoor zeker tot en met zondagmiddag, totdat PSV speelt, koploper van de eredivisie.

Bekijk hier de hoogtepunten:

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - AZ

Dit is de stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie

Dit ga je zaterdag en zondag zien

Het programma van speelronde zes

Welkom!

Nadat AZ gisteren won op bezoek bij PEC Zwolle gaat de zesde speelronde in de eredivisie verder. Met vier duels: FC Utrecht krijgt Willem II op bezoek (16.30 uur), Sparta gaat naar Waalwijk (18.45 uur), Go Ahead Eagles krijgt visite van Ajax (20.00 uur) en NEC verwelkomt Heracles Almelo (21.00 uur).

Blijf in dit blog op de hoogte van alles wat er op en rond de Nederlandse velden gebeurt. En wil je een nieuwe post gepusht krijgen? Tik dan op het belletje rechtsboven in je scherm!