F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen noteert zesde tijd in VT2 • Leclerc is in deze training de snelste

In dit liveblog volgden we de eerste twee vrije trainingen van de Grand Prix van Azerbeidzjan.

liveblog gesloten

Dit was 'm dan voor vandaag!

Dit was 'm dan voor vandaag. We hebben een dag gezien waarin Red Bull tekenen van herstel toont en Charles Leclerc en Franco Colapinto hun auto niet altijd op het circuit konden houden.

Morgen gaan we zien wat deze dag nu eigenlijk waard is.

We hopen jou dan ook weer terug te zien in dit liveblog. Tot dan!

Morgen is het tijd voor VT3 en kwalificatie

De dag van vandaag zit erop in Bakoe. Morgen wordt er weer geracet in Azerbeidzjan. Kan Max Verstappen dan zijn goede dag een vervolg geven?

Om 10.30 uur is de derde vrije training in Azerbeidzjan. Om 14.00 uur is de kwalificatie voor de race van zondag.

Verstappen zou daarin zomaar een gooi kunnen doen naar pole position, dat zou een welkome opsteker zijn na weken van ongenoegen over de auto.

Verstappen na de tweede vrije training in Bakoe

Verstappen komt beter voor de dag in Bakoe, Leclerc snelste in tweede training

Max Verstappen is op de eerste dag van de Grand Prix van Azerbeidzjan beter voor de dag gekomen dan in voorgaande Formule 1-weekenden. Na in de incidentrijke eerste training de snelste tijd te hebben gereden, zette hij in de tweede sessie de zesde tijd op de klokken op het stratencircuit in Bakoe.

Deze dag zal de Nederlander in ieder geval weer wat goede moed geven.

VT2 Bakoe | Het zit erop voor vandaag

Het is klaar voor vandaag! Max Verstappen pakt uiteindelijk de zesde tijd in de tweede vrije training, maar het lijkt erop dat de Nederlander niet voluit is gegaan. Zijn teamgenoot, Sergio Pérez, is namelijk een halve seconde sneller. Charles Leclerc was de allersnelste deze middag.

Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

Welke conclusies kunnen we trekken na vandaag?

  • Red Bull doet het niet heel slecht, het ziet er goed uit voor het team van Verstappen.
  • Ferrari en Mercedes doen ook goed mee. McLaren zit er ook aardig bij, dus er zijn veel coureurs die kans maken op een mooi weekend.
  • Het zonlicht kan wel eens een rol gaan spelen tijdens de kwalificatie op zaterdag.

VT2 Bakoe | Russell heeft problemen

George Russell stopt iets eerder met zijn tweede vrije training. Hij heeft problemen met de auto, zo meldt hij over de boardradio. Na de eerste vrije training waren er ook al problemen met zijn bolide, dus voor de Mercedes-coureur verloopt deze dag ook zeker nog niet vlekkeloos.

George Russell

VT2 Bakoe | Nog vijf minuten

Nog vijf minuten. We zien dat Leclerc, ondanks wat opstartproblemen vandaag, toch de snelste ronde nu achter zijn naam heeft staan. Net voor Sergio Perez. Verstappen heeft vooralsnog de zesde tijd achter zijn naam staan.

Is er in de laatste vijf minuten van deze tweede vrije training nog ruimte voor verbetering?

VT2 Bakoe | Nog een kwartier

Er valt nog een kwartier te rijden in deze tweede vrije training.

Voorlopige de snelste coureurs in VT2:

  1. Perez
  2. Hamilton
  3. Sainz
  4. Piastri
  5. Verstappen

VT2 Bakoe | Verstappen naar binnen... om een helm te wisselen

Verstappen duikt naar binnen. Nee, er is niks mis met zijn auto, maar de Nederlander besluit wel een kleine wijziging door te voeren. Hij zet een andere helm op.

Dit omdat de Red Bull-coureur toch wel wat veel last heeft van de zon. Er zit ook een ander vizier op de helm.

VT2 Bakoe | Leclerc schiet weer rechtdoor

Oei! Weer bijna grote problemen voor Charles Leclerc. Nu weet de Monegask wel een botsing met de muur te voorkomen, maar de Ferrari-coureur had weer even een schrikmomentje.

Nu rijdt Leclerc weer rechtdoor in een bocht, maar gelukkig is daar nu een uitloopstuk te bekennen.

VT2 Bakoe | McLaren meldt zich ook vooraan

McLaren, het team met de uitdagers van Verstappen in het kampioenschap, meldt zich nu ook vooraan. Oscar Piastri is nipt sneller dan de Nederlander.

Lando Norris staat nog in de pits, maar heeft nog geen fatsoenlijke tijd neergezet. Hij zal straks ongetwijfeld nog een poging gaan wagen.

McLaren in Bakoe

VT2 Bakoe | Verstappen klaagt over de zon

Verstappen klaagt over de zon in de tweede vrije training. Hij zegt dat zijn zicht ernstig verminderd wordt door het licht. Dat is nu een probleem, maar morgen dan ook zeker. Als de kwalificatie om 14.00 uur Nederlandse tijd wordt gereden.

De situatie zal dan niet echt anders zijn.

VT2 Bakoe | Pérez doet het goed, Verstappen naar snelste tijd

In tegenstelling tot Stroll, gaat het bij Sergio Pérez wel aardig. De teamgenoot van Max Verstappen heeft tot op heden de derde tijd genoteerd, achter Carlos Sainz en Max Verstappen. Het ziet er niet heel verschrikkelijk uit voor Red Bull dit weekend.

Voorlopige snelste tijden tweede vrije training:

  1. Carlos Sainz: 1.43,323
  2. Max Verstappen: +0.079
  3. Sergio Pérez +0.411
  4. Oliver Bearman +0.597
  5. Yuki Tsunoda+ 0.695
Sergio Pérez

VT2 Bakoe | Stroll niet tevreden

Lance Stroll was allesbehalve tevreden met zijn eerste vrije training vanmorgen. Hij riep over de boardradio: 'Dit is geen auto op dit moment'. In de tweede vrije training gaat het nog niet veel beter, vooralsnog heeft hij de 17de tijd genoteerd.

Lance Stroll in Bakoe

VT2 Bakoe | Verstappen komt goed weg

Max Verstappen komt daar goed weg. De auto reageert niet op het moment dat de Nederlander wil insturen voor een bocht en schiet rechtdoor. De coureur heeft dat op tijd door en trapt vol op de rem. Zo houdt Verstappen zijn auto net op tijd uit de muur.

VT2 Bakoe | Nog geen nieuwe crashes

In de eerste vrije training zagen we verschillende crashes. Colapinto en Leclerc plaatsten hun auto in de muur in Azerbeidzjan, maar beide heren hebben niet dusdanig veel schade opgelopen dat ze niet meer konden starten.

Vooralsnog is de tweede vrije training nog gevrijwaard van zulke incidenten. Laten we hopen dat dat zo blijft.

De auto van Leclerc in VT1

VT2 Bakoe | Verstappen zet zijn eerste tijd neer

Verstappen rijdt nu toch op de mediums en daarmee zet hij meteen de snelste tijd neer. Nog niet iedereen heeft een rondje gereden, maar 1.45,563 is voorlopig de snelste tijd. Leclerc, Sainz en Piastri volgen hem op de hielen.

VT2 Bakoe | We zijn begonnen!

We zijn begonnen aan de tweede vrije training. Weer staat er een uur op de klok. Verstappen gaat meteen als eerste de baan op. We gaan zien of de Nederlander, op de zachte band, zijn tijd van de ochtend nog wat verder kan aanscherpen.

Leuk feitje: Bearman reed nog nooit een tweede vrije training

Een leuk feitje tussendoor. Oliver Bearman reed nog nooit een tweede vrije training. Tot vandaag dan.

De Brit reed al wel vaker een eerste vrije training en hij reed zelfs al eens een race voor Ferrari, maar een tweede vrije training zat er nog niet in.

We gaan zo zien hoe succesvol die training wordt.

Bakoe is ook 's nachts niet lelijk

Niet alleen overdag is de stad mooi, ook 's avonds is het best een prachtige stad, zo zag onze verslaggever ter plaatse.

Het is best mooi in Bakoe

De coureurs schitteren in Azerbeidzjan langs schitterende gebouwen, zoals deze onderstaande middeleeuwse stadsmuur. Maar ze rijden ook langs prachtige paleizen en luxe woningen. Een deel van het parcours gaat langs het oude centrum, dat Unesco werelderfgoed is.

Maar of de coureurs daar nou veel van zien in hun auto, dat is maar de vraag.

Perez langs de middeleeuwse stadsmuur

Terug naar 2021: Hamilton profiteert niet van klapband Verstappen

2021 was het seizoen van de titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Het initiatief wisselde elke zoveel races. Na zijn zege in Monaco pakte Verstappen voor het eerst de leiding in het WK. Ook in Bakoe leek Verstappen op weg naar de zege.

Enkele ronden voor het einde kon er echter een streep door de zege, toen de achterband van Verstappen klapte op het lange rechte stuk en hij vol de muur inging. De crash was stevig, maar had veel erger kunnen zijn. De wedstrijdleiding koos ervoor om de race te onderbreken met een rode vlag.

Wat volgde was een sprintrace van twee rondjes, waarbij er vanaf de grid een normale start werd uitgevoerd. Sergio Pérez startte op 'poleposition', voor Hamilton. Laatstgenoemde kende een geweldige start en hij ging als eerste richting bocht 1, maar Hamilton verremde zich compleet. Hij schoot rechtdoor en lag allerlaatste. Pérez won de race en hield daarmee de schade voor Red Bull beperkt. Hamilton finishte buiten de punten.

Max Verstappen stapt uit zijn gehavende Red Bull

Colapinto hoopt op comfortabeler weekeinde met aangepast stoeltje

Franco Colapinto

Williams-coureur Franco Colapinto had geen gelukkige eerste vrije training. Hij plaatste de auto in de muur. Het is te hopen voor de Argentijn dat hij geen pijn heeft overgehouden aan de botsing.

Vorige week maakte Colapinto zijn debuut in de F1 voor Williams. Na de GP op Zandvoort werd de Argentijn in de auto van de ondermaats presterende Logan Sargeant gezet.

In Monza werd hij verdienstelijk twaalfde, maar Colapinto beweerde na afloop nog nooit zoiets pijnlijks te hebben meegemaakt. "Ik had niet eerder in een stoeltje dat is gemaakt van carbon gereden. Het is echt enorm stijf. Alsof je op een muur zit, zo hard. Ook al wordt het op maat gemaakt na een scan van je lichaam, het was nog niet optimaal."

"Gelukkig is dat opgelost, ik denk dat ik me dit weekeinde een stuk beter ga voelen. De nek van een Formule 1-coureur wordt het meeste belast en daar had ik geen klachten. Fysiek sta ik er dus goed voor. Nu het stoeltje ook in orde is, ziet het er goed uit."

Bottas spreekt 'niet meer' met andere klasses, hoopt op nieuw F1-contract

Valtteri Bottas is er voor 99 procent van overtuigd dat hij ook volgend jaar in de Formule 1 rijdt. Bottas heeft een aflopend contract en voert gesprekken met de leiding van Sauber om dat te verlengen. "We drinken veel koffie. Er is een hoop om over te praten, maar we gaan de goede kant op."

Slecht 13 coureurs in de Formule 1-geschiedenis reden meer GP's dan Bottas, sinds 2013 actief in de F1. Hij rijdt in Bakoe zijn 239ste grand prix. "Ervaring is mijn kracht. Als het team kiest voor ervaring, verwacht ik dat ze bij mij uitkomen."

Nico Hülkenberg (16de op de ranglijst met 219 GP's) is al bevestigd bij Sauber voor volgend jaar. Bottas (35) hoopt dan Hülkenbergs teamgenoot te zijn. Op de vraag of hij ook heeft gesproken heeft om in andere raceklasses te rijden, is zijn cryptische antwoord "nu niet meer".

Puntloos onderaan

Sauber is dit seizoen het enige nog puntloze team. Een elfde plaats van Bottas' teamgenoot Zhou Guanyu in Bahrein, aan het begin van het seizoen, is de beste prestatie vooralsnog. "Er komt in oktober nog een update aan, maar ik verwacht geen wonderen dit jaar", zegt Bottas. "Als we helemaal geen punten scoren, is dat een bittere pil."

De Fin ligt niet wakker van dat scenario. "Je moet zorgen dat je bezig blijft met andere dingen, dan denk je er niet heel veel aan. Als je gaat waterfietsen over de Middellandse Zee bijvoorbeeld, denk je aan andere dingen. Maar het hoort erbij. Ik moet alles blijven geven, dat is het enige dat ik kan doen."

Bottas op zijn 'waterfiets' op de Middellandse Zee

Formule 2: Verschoor pakt pole position

Nederlands succes in de Formule 2. Richard Verschoor heeft in de kwalificatie pole position in Bakoe bemachtigd. Hij was nipt sneller dan Kimi Antonelli en Victor Martins. Het is de tweede pole position voor de Nederlander, eerder lukte hem dat in Monaco.

De kwalificatie in Azerbeidzjan was een levendige waarin onder andere beide Campos-auto's in de eerste bocht tegen de muur botsten.

Voor de Nederlander Niels Koolen was zijn tweede F2-weekend minder succesvol. Hij kwalificeerde zich als laatste. Hij was ruim zeven seconden langzamer dan zijn landgenoot.

De race in de Formule 2 vindt zondagochtend om 07.35 uur Nederlandse tijd plaats.

Twee F1-optreden voor Bearman: 'Fijn dat ik het nu eerder wist'

Oliver Bearman maakt dit weekeinde een opvallende rentree in de Formule 1. Hij komt voor de tweede keer dit jaar in actie, maar wel voor een ander team. Bearman wil zichzelf natuurlijk laten zien, maar hoeft niet alles op alles te zetten zich te bewijzen, want hij heeft al een contract voor 2025. Hoe zit dat?

Eerder dit jaar in Saudi-Arabië maakte Bearman op 18-jarige leeftijd voor Ferrari zijn debuut in de F1. Hij was de vervanger van Carlos Sainz. Door een blindedarmontsteking moest Sainz zich op zaterdagochtend halsoverkop terugtrekken voor de rest van het weekeinde en werd Bearman in zijn auto gezet.

Oliver Bearman

Bearman maakte al onderdeel uit van het opleidingsprogramma van Ferrari en verdiende een F1-contract bij Haas, dat met Ferrari-motoren rijdt. Dit weekeinde mag hij - 19 jaar inmiddels - opnieuw warmdraaien in zijn nieuwe werkomgeving, omdat Kevin Magnussen na een botsing in Monza een schorsing van één race heeft gekregen.

"Het helpt dat ik het nu langer van tevoren weet", zegt Barman aan de vooravond van zijn tweede F1-optreden. "Ik heb hard getraind, maar dat was ik toch al aan het doen omdat me voorbereid op volgend jaar. Het is een geweldige kans meer ervaring te krijgen. Ik wil het gebruiken om stap voor stap te groeien."

Op naar VT2 in Bakoe

Dit was 'm dan. VT1 in Azerbeidzjan. Straks, om 15.00 uur, is daar alweer de tweede vrije training. Dan zullen we enigszins kunnen zien of de opleving van Verstappen langer standhoudt dan één training.

Wij zijn er uiteraard de hele tijd bij, dus je kunt ook de tweede vrije training in dit blog volgen.

Wil je het verslag van de eerste vrije training lezen? Dat kan hieronder:

VT1 Bakoe | Wat een ronde! Verstappen naar snelste tijd

Wauw! Het venijn zit in de staart. Max Verstappen rijdt een hele goede eerste en tweede sector en pakt daar heel veel tijd. De derde sector is iets minder, maar uiteindelijk houdt de Nederlander genoeg over om de snelste ronde te rijden: 1.45,546.

Verstappen is drie tienden sneller dan Hamilton en Perez.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar wat gaat dit betekenen voor de rest van het weekend? Zit de Nederlander er weer gewoon bij?

Verstappen rijdt naar de snelste tijd in Bakoe tijdens VT1

VT1 Bakoe | Verstappen bij de snelsten

Vooralsnog lijken de problemen voor Verstappen nog niet heel groot. Het kan zijn dat er een hoop gemaskeerd wordt door de zachte banden, maar de Nederlander zit er tot nu toe goed bij. Hij rijdt vooralsnog de tweede snelste tijd, achter Lewis Hamilton. En hij zit er dichtbij.

Verstappen in Bakoe

VT1 Bakoe | Nog tien minuten

Er wordt weer geracet. Er zijn ongeveer nog tien minuten over in deze sessie. Vooralsnog is Lewis Hamilton de snelste, voor Lando Norris en Oscar Piastri. Kan Verstappen nog een gooi doen naar de snelste tijd in deze eerste vrije training?

VT1 Bakoe | Terug naar 2017: Ricciardo komt bovendrijven in chaos

Vooralsnog wordt er nog weinig geracet in Bakoe. Dat lijkt een beetje op een van de eerste races in de Azerbeidzjaanse hoofdstad.

Voor de eerste race in Bakoe, in 2016, werden chaotische toestanden verwacht. Die bleven echter uit. Liefhebbers van spektakel werden in 2017 alsnog op hun wenken bediend. Met onder meer een clash bij de start tussen Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas en het uitvallen van Max Verstappen door motorpech, gebeurde er al snel een hoop.

Hier bleef het echter niet bij. Tijdens een van de safety car-situaties knalde Sebastian Vettel achterop de Mercedes van Lewis Hamilton. Vettel vond dat hij een 'brake check' kreeg en wilde letterlijk verhaal halen bij Hamilton. De Duitser reed ineens naast zijn titelrivaal en stuurde op hem in. Vettel kreeg een 10 seconden stop/go-penalty. Hamilton won echter ook niet, want zijn hoofduitrusting kwam los te zitten. Hij moest een nieuwe halen in de pitstraat en kwam weer achter Vettel terecht.

Ondertussen maakten Force India-teamgenoten Esteban Ocon en Sergio Pérez elkaar het leven zuur toen ze tegen elkaar aanreden na een herstart.

Genoeg slachtoffers, en Daniel Ricciardo profiteerde optimaal. De toenmalig teamgenoot van Verstappen startte als tiende, maar vocht zich een weg naar voren met onder andere een 'triple overtake'. Ricciardo won de race. Bottas vocht zich terug en werd tweede, nadat hij op de finishlijn nog de 18-jarige Lance Stroll had gepasseerd. Voor Stroll werd het wel zijn eerste podium in de Formule 1.

Feest bij Daniel Ricciardo en Lance Stroll

VT1 Bakoe | Weer een rode vlag, nu is Colapinto de pineut

Weer een rode vlag! Nu is Franco Colapinto de pineut. Logan Sargeant werd aan de kant gezet bij Williams na een crash, maar zijn opvolger kan er ook wat van. Colapinto heeft ook last van het feit dat er weinig grip is op het nog gladde stratencircuit.

De vrije training ligt dus weer even stil.

VT1 Bakoe | We gaan weer door

We gaan weer door. Er staan nog zo'n 25 minuten op de klok. Doordat dit al de tweede keer was dat er een rode vlag werd gehesen, zijn de coureurs nog weinig echt op de baan geweest. Het zal dus nu weer een drukke bedoening worden op de straten van Bakoe.

VT1 Bakoe | Leclerc in de muur, weer rode vlag!

Charles Leclerc gaat de muur in. De coureur van Ferrari rijdt op bocht 15 af en neemt de bocht niet echt, daardoor rijdt hij vol rechtdoor en staat zijn auto in de muur geparkeerd.

De auto ziet er niet goed uit. Leclerc is veilig. Hij zegt dat hij tijdens het remmen een vuil deel van de baan heeft geraakt.

Er wordt nu hard gewerkt om de baan weer op te ruimen en de auto weg te halen van het circuit. Pas daarna kan er weer geracet worden.

VT1 Bakoe | Leclerc neemt snelste ronde van Verstappen over

Charles Leclerc heeft de snelste ronde tot nu toe van Verstappen overgenomen. Leclerc rijdt naar een tijd van 1.46,608, dat is wel maar 0.030 seconden sneller dan Verstappen.

  1. Leclerc
  2. Verstappen
  3. Norris
  4. Russel
  5. Hamilton

VT1 Bakoe | Problemen voor Ocon

Esteban Ocon zit in de problemen. Alhoewel, zijn auto heeft problemen. Die wil niet meer echt vaart maken en dus gaat de Fransman weer heel snel terug de pits in.

Esteban Ocon

VT1 Bakoe | De sessie is hervat

De sessie is hervat. Op zes coureurs na is iedereen weer op de baan om te testen wat wel en wat niet werkt.

VT1 Bakoe | Stuk van de auto op de baan

Er is iets van duidelijkheid. Het circuit was vuil en moest worden schoongemaakt. Het lijkt erop dat er een ijzeren onderdeel van een van de wagens op het circuit terecht is gekomen.

Het zal niet lang meer duren voordat de sessie hervat kan worden.

VT1 Bakoe | Rode vlag!

De rode vlag wappert! Alle coureurs moeten van het gas. Wat is er aan de hand? Op het eerste oog lijkt er niet zoveel gebeurd te zijn, want alle auto's rijden nog gewoon over het circuit.

De sessie ligt in ieder geval even stil nu. Dat betekent dat alle coureurs wel naar binnen gaan.

VT1 Bakoe | Eerste tijden staan op het bord

We zijn ongeveer tien minuten onderweg en de eerste tijden staan op het bord. Het zijn nog geen spectaculaire tijden, maar we moeten hier ook nog niet al te veel waarde aan hechten.

De coureurs met de snelste tijden tot nu toe:

  1. Hamilton: 1.47,618
  2. Piastri: 1.48,230
  3. Leclerc: 1.48,340
  4. Verstappen: 1.48,664
  5. Alonso: 1.49,068

VT1 Bakoe | We zijn los!

We zijn los. De eerste wagens zijn de stad zojuist ingereden. Onder hen Oliver Bearman (voor Haas) en Franco Colapinto (voor Williams) zij zijn relatief nieuw in dit Formule 1-veld. Bearman rijdt omdat Kevin Magnussen na een botsing in Monza een schorsing van één race heeft gekregen.

Voor Colapinto is het zijn tweede F1-race ooit nadat Logan Sargeant het seizoen niet mocht afmaken bij Williams. Dat nadat zijn auto een zware crash had tijdens de GP van Zandvoort.

Bijna alle coureurs, op Albon, Ocon en Norris na, zijn nu op de baan.

VT1 Bakoe | We gaan beginnen aan de eerste training

Over een paar minuten gaan we beginnen aan de eerste vrije training. Het lijkt droog te blijven in Azerbeidzjan, nadat het vanmorgen wel even geregend heeft in Bakoe. De wagens zullen zo de eerste rondjes gaan rijden over het stratencircuit.

Wie gaan we zo als eerste naar buiten zien komen voor een rondje?

Geen sprintrace, maar 'normaal' weekend

Vorig jaar reden de coureurs in Bakoe een speciaal weekend. Toen werd er een sprintrace verreden voor de grote race op zondag. De sprintrace werd destijds gewonnen door Sergio Pérez, die voor Charles Leclerc eindigde. Verstappen eindigde als derde.

Verstappen was toen overigens niet de enige Nederlandse coureur in die race, ook Nyck de Vries reed mee. Hij eindigde op een veertiende plek na enkele sterke inhaalacties.

Dit weekend is er maar één Nederlander actief op het circuit en rijden we een 'normaal' raceweekend. Dus twee vrije trainingen vandaag, morgen een vrije training en een kwalificatie en zondag de race.

Coureurs maken zich op voor eerste vrije training

Om 11.30 uur, over ongeveer een half uurtje, staat de eerste vrije training op het programma. De coureurs zijn ondertussen allemaal aangekomen op het circuit en maken zich op voor de eerste test van dit weekend.

  • Reuters
    Daniel Ricciardo
  • Reuters
    Lando Norris
  • Reuters
    Lance Stroll en Fernando Alonso
  • Reuters
    Alex Albon en Franco Colapinto
  • Reuters
    Sergio Pérez

Enthousiasme bij Aston Martin na komst Newey

Newey schudt Alonso de hand, naast vader en zoon Stroll

Waar de gezichten bij Red Bull op onweer staan de laatste weken, zijn er vrolijke gezichten bij Aston Martin. De komst van topontwerper Adrian Newey bezorgt teambaas Mike Krack een onafgebroken glimlach. En zelfs Lance Stroll, normaal gesproken uitblinker in korte, afgemeten antwoorden tijdens de persconferenties, veert ervan op.

"Aston Martin is het team van de toekomst", zegt Fernando Alonso. "Met een nieuw deel van de fabriek dat net is geopend, de windtunnel die vanaf januari in gebruik gaat, de komst van Adrian én van Honda (motorleverancier vanaf 2026, red.) krijgt de visie van Lawrence echt vorm."

Lawrence Stroll is de ambitieuze eigenaar van het team, dat met Saudische sponsorgelden de top van de Formule 1 wil bestormen. Misschien zelfs met Max Verstappen vanaf 2026, als een nieuw reglement in de Formule 1 van kracht wordt.

Lees hieronder meer over de stap van Newey naar Aston Martin:

Verstappen meldt zich bij de auto na bezoek in fabriek

Max Verstappen meldt zich bij de auto in Bakoe. Hij weet natuurlijk wat voor wagen er straks bestuurd gaat worden, maar zijn kennis over de bolide is wel wat gegroeid. De Nederlander is namelijk in aanloop naar de race in Azerbeidzjan naar de fabriek van Red Bull in Milton Keynes getrokken. Samen met zijn teamgenoot Sergio Pérez hoopten de coureurs te kunnen helpen bij het oplossen van de problemen.

Over een uurtje gaan we zien of dat bezoekje ook daadwerkelijk wat heeft opgeleverd.

Verstappen meldt zich bij de auto

Vraagtekens bij Verstappen voorafgaand aan race in Bakoe

"Als we presteren zoals in Monza, zijn de wereldtitels nog steeds onrealistisch."

Max Verstappen hoopt dit weekeinde verbetering te zien bij zijn Red Bull, anders begint zijn geloof in een nieuwe wereldtitel te verdampen. Ook al staat Verstappen nog 62 punten voor op Lando Norris, die marge is geen zekerheid voor de drievoudig wereldkampioen.

"Dit is een totaal ander circuit met andere uitdagingen en beperkingen dan in Monza. We zullen zien gedurende het weekeinde waar we staan."

Lees hier meer van Verstappen:

Van kilometers rechtdoor naar een steegje bij een kasteel

Het circuit in Bakoe is er een van uitersten. Het rechte stuk van start-finish is meer dan twee kilometer lang. De eerste sector is een afwisseling van rechte stukken en 90 graden-bochten.

In de tweede sector wordt het ineens erg krap. Het hoogtepunt van de baan is bocht 8, waar coureurs linksaf slaan en een soort steegje inrijden bij het oude, middeleeuwse centrum van de stad.

De derde sector is sneller, maar kent nog een aantal verraderlijke bochten. Verwacht dit weekend veel gele vlaggen, vooral als iemand rechtdoor geschoten is en zijn auto moet draaien.

Circuit in Bakoe

Goedemorgen en welkom!

Goedemorgen!

De auto's worden weer van stal gehaald en we gaan weer racen. Max Verstappen probeert in Bakoe weer een beetje meer uit zijn auto te halen, zodat het kampioenschap dit jaar nog gewoon een optie blijft. De Nederlander heeft McLaren-coureur Lando Norris in zijn nek hijgen.

Maar het circuit in Bakoe belooft niet veel goeds, als we Helmut Marko moeten geloven. Hij verwacht in Azerbeidzjan en in Singapore erg weinig van de Red Bull auto, zo liet hij in de media ontvallen.

We gaan het meemaken. Vanaf 11.30 uur gaan we naar de eerste vrije training kijken, de tweede vrije training is om 15.00 uur.