eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Sparta wint in Tilburg door puntertje Neghli • Ruime zeges NEC en Heerenveen

Dit was ons liveblog over de eredivisie. Er staan vandaag vier wedstrijden op het programma:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was het eredivisievoetbal voor vanavond. Morgen gaat speelronde 4 verder met drie wedstrijden: FC Utrecht - FC Twente, PEC Zwolle - Heracles en PSV - Go Ahead.

Geen Klassieker, die is uitgesteld naar woensdag 30 oktober.

Bedankt voor het volgen van dit blog, tot morgen.

De nieuwe stand in de eredivisie

De uitslagen en het programma van morgen

Speelronde 4 van de eredivisie

WIL-SPA | 90+9' Afgelopen

Sparta boekt de eerste zege en bezorgt daarmee Willem II de eerste nederlaag van het seizoen.

Willem II-Sparta 1-2

Lees hier het verslag:

WIL-SPA | 88' Doelpunt Sparta!

Camiel Neghli doet het weer! Vorig weekend al een fraaie treffer, nu scoort de buitenspeler weer. Deze is misschien iets minder mooi, maar wel heel knap en minstens zo belangrijk.

Hij doet het met de punt van de schoen van randje zestien en lijkt Sparta zo naar de overwinning te schieten.

Willem II-Sparta 1-2

Camiel Neghli

WIL-SPA | 84' Doelpunt Willem II!

Met het nodige geluk komt Willem II naast Sparta, 1-1! Cisse krijgt de bal uit een hoekschop voor zijn voeten, zijn schot gaat via meerdere benen de hoek in, dan is zelfs Sparta-keeper Nick Olij kansloos.

Willem II-Sparta 1-1

Cisse Sandra

WIL-SPA | 80' Slotoffensief

Sinds de afgekeurde treffer van Spartaan Meissen gaat het spel vooral in de andere richting. Willem II zet aan voor een slotoffensief om niet met lege handen achter te blijven.

Kansen creëren is wel een probleempje voor de Tilburgers, op deze manier valt er weinig te halen.

Willem II-Sparta 0-1

WIL-SPA | Doelpunt Sparta telt niet

Scheidsrechter Allard Lindhout wordt naar de kant geroepen, de videoscheidsrechter kan geen uitsluitsel geven. Buitenspel is nauwelijks te constateren, maar er is ook een onreglementair blok gezet door een Sparta-speler. Dat is een overtreding, vrije trap voor Willem II.

Jammer voor Rick Meissen, zijn doelpunt gaat niet door.

WIL-SPA | 60' Doelpunt afgekeurd?

Sparta scoort, maar de vlag gaat omhoog en dan fluit de scheidsrechter voor buitenspel. Waar precies, is moeilijk te zien. De videoscheidsrechter spoelt de beelden terug. Even afwachten dus of deze treffer telt.

WIL-SPA | 48' Doelpunt Sparta!

Dat is het betere werk. Na een doelpuntloze eerste helft zonder al te veel hoogtepunten schiet Sparta na rust uit de startblokken. Pelle Clement maakt de 0-1. Hij maakt zelf de voorbereidende actie, legt dan af maar krijgt de bal per toeval weer voor zijn voeten. Keeper Didillon ziet het lage schot te laat om er nog iets aan te doen.

Willem II-Sparta 0-1

Pelle Clement viert de 0-1 met Djevencio van der Kust

HEE-NAC | Afgelopen, Heerenveen wint

Door een uitstekende tweede helft van sc Heerenveen heeft Robin van Persie zijn eerste zege als trainer in het betaald voetbal binnen. Heerenveen walst na rust over NAC heen, 4-0.

Lees hier het verslag:

WIL-SPA | Rust

Halverwege staat het 0-0 in Tilburg. In de eerste helft was Sparta-keeper Nick Olij uitblinker door een paar fraaie reddingen. Behalve die kansjes van de thuisploeg was het niet veel.

Over een kwartiertje verder.

Willem II-Sparta 0-0

HEE-NAC | 84' Doelpunt Heerenveen!

En dat is vier! Heerenveen is op dreef in de tweede helft. Invaller Ion Nicolaescu maakt zijn tweede van de avond, de vierde voor zijn club. Deze keer is het een simpel klusje voor de topscorer aller tijden van het Moldavische nationale elftal (15 goals), hij krijgt hem op een presenteerblaadje van Ché Nunnely.

sc Heerenveen-NAC 4-0

WIL-SPA | 33' Reddingen Olij

Willem II had dertig minuten geen kans gehad, nu twee grote in korte tijd. Eerst Cisse Sandra met het hoofd, daarna Kyan Vaesen met zijn rechter. Maar Sparta heeft een van de betere keepers van de eredivisie, dat bewijst Nick Olij hier maar weer eens. Hij redt twee keer, met name de eerste duik zag er fraai uit.

Bondscoach Ronald Koeman zal het graag zien, hij heef Olij bij de selectie van Oranje gehaald voor de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (7 september) en Duitsland (10 september).

Willem II-Sparta 0-0

Nick Olij duikt de bal uit zijn doel

HEE-NAC | 70' Derde doelpunt Heerenveen!

Heerenveen dendert door en wil de eerste overwinning van het seizoen zo snel mogelijk veilig stellen. Simon Olsson kan het zelf doen, maar legt in kansrijke positie nog terug op Ion Nicolaescu. De ingevallen spits rondt het wel af: 3-0.

sc Heerenveen-NAC 3-0

Ion Nicolaescu

WIL-SPA | 28' Sparta beter

De berichten komen al een tijdje vooral uit Heerenveen, en dat zegt ook iets over de wedstrijd in Tilburg. Willem II en Sparta zorgen voor weinig spektakel. Sparta oogt beter, maar qua kansen blijft het tot nu toe bij een kopbal (over) van spits Tobias Lauritsen.

Willem II-Sparta 0-0

HEE-NAC | 64' Kans NAC

Heerenveen staat op een comfortabele voorsprong, maar is er nog niet. Zoveel wordt wel duidelijk als NAC een aanval opzet over de rechterflank. Maxi Balard kan uithalen, maar torpedeert de bal na een lage voorzet over het doel de tribune in. Dit had de 2-1 kunnen zijn.

sc Heerenveen-NAC 2-0

HEE-NAC | Van Persies op de tribune juichen mee

Na de 1-0 zagen we al de vreugde bij Heerenveen-trainer Robin van Persie, bij de 2-0 juichen ook zijn vrouw en zoon mee op de tribune. Shaqueel, jeugdspeler van Feyenoord, lacht om de gebalde vuist van zijn moeder, die Robin imiteert.

Bouchra en Shaqueel van Persie

HEE-NAC | 50' Doelpunt Heerenveen!

Wat een start van Heerenveen in de tweede helft. Eerst al die kans van Luuk Brouwers, daarna in korte tijd twee doelpunten!

Bij NAC ziet het er allemaal niet best uit, meerdere verdedigers verzuimen de bal weg te werken en dan is het simpel voor Brouwers, die 2-0 maakt.

sc Heerenveen-NAC 2-0

HEE-NAC | Eerste voorsprong trainer Van Persie

Een vreugdesprong en gebalde vuisten, Robin van Persie is dolblij. Voor het eerst staat hij als trainer op voorsprong in de eredivisie. Dat lukte niet tegen Ajax (1-0 verlies) en FC Utrecht (1-1).

Heerenveen-trainer Robin van Persie

HEE-NAC | 47' Doelpunt Heerenveen!

De tweede helft in Heerenveen is begonnen, en hoe! Heerenveen zoekt meteen de aanval en dat levert flinke kansen op. Eerst raakt Luuk Brouwers de lat, de bal stuitert via de onderkant van de lat weg.

Nog geen minuut later is het wel raak. Sam Kersten dribbelt en legt af, Simon Olsson staat net buiten de zestien en besluit maar gewoon uit te halen. Buiten bereik van de keeper schiet hij raak in de verre hoek.

sc Heerenveen-NAC 1-0

WIL-SPA | 1' Aftrap

De laatste eredivisie van deze zaterdag is begonnen in Tilburg, met een lege 'King Side'. Die tribune, waar de fanatieke aanhang normaliter zit, blijft voor straf leeg vanwege het herhaaldelijk afsteken van vuurwerk tijdens een eerdere wedstrijd.

Maar aan sfeer geen gebrek, de mensen op de andere tribunes hebben er zo te horen veel zin in. Hopelijk de spelers van Willem II en Sparta ook. Beide ploegen hebben nog niet verloren dit seizoen, komt er vanavond een winnaar?

Willem II-Sparta 0-0

De lege King Side in Tilburg

HEE-NAC | 45+5 Rust

Flinke kansen aan beide kanten, toch staat het halverwege nog 0-0. Namens NAC misten Raul Paula (naast) en Kacper Kostorz (redding keeper) grote kansen, aan de andere kant raakte Ilias Sebaoui de paal. Vlak voor rust kreeg Heerenveen-verdediger nog een goede kopkans, maar de bal belandde recht in de handen van de doelman.

NAC liep wel schade op in de eerste helft. Paula en Dominik Janosek gingen geblesseerd van het veld. Zij werden vervangen door Leo Sauer en Kostorz

sc Heerenveen-NAC 0-0

WIL-SPA | Geen wijzigingen bij de oudjes van de eredivisie

De laatste wedstrijd van deze avond begint straks om 21.00 uur in Tilburg: Willem II - Sparta.

  • De twee van de drie oudste profclubs (1896 en 1888) speelden al 38 keer in Tilburg. De thuisploeg won zeventien keer en Sparta zeven keer.
  • De laatste editie, drie jaar geleden, eindigde in 0-3.
  • Nummer 7 Willem II won dit seizoen een keer en speelde twee keer gelijk. De laatste nederlaag dateert van 1 maart.
  • Nummer 10 Sparta speelde tot nu toe drie keer gelijk en verloor slechts 1 van zijn laatste 8 duels.

Bekijk hier de opstellingen van beide ploegen:

De opstellingen van Willem II en Sparta

FOR-NEC | Afgelopen, NEC wint

Het eindsignaal in Sittard, waar Fortuna de ongeslagen status kwijt raakt. NEC was, met name in de eerste helft, veel beter en wint verdiend.

Fortuna Sittard-NEC 0-3

FOR-NEC | 88' Doelpunt NEC!

De genadeklap, voor het geval de wedstrijd nog niet was beslist. Sami Ouaissa maakt de 0-3 voor NEC uit de omschakeling.

Fortuna deed er alles aan om het in ieder geval nog spannend te maken en kreeg daar ook de kansen voor. Maar als er weer een aanval spaak loopt, slaan de bezoekers uit Nijmegen toe. Ouaissa maakt het heel koeltjes af, knap gedaan door de 19-jarige invaller, die deze zomer werd overgenomen van Roda JC.

Fortuna Sittard-NEC 0-3

HEE-NAC | 35' Sebaoui raakt de paal

Gevaarlijke aanval van Heerenveen. Luuk Brouwers dribbelt de zestien in en legt op het juiste moment af op linksbuiten Ilias Sebaoui, die geen moment twijfelt en schiet. Iedereen veert op, want die bal lijkt erin te gaan, maar ketst dan toch via de paal terug. NAC ontsnapt.

sc Heerenveen-NAC 0-0

FOR-NEC | 79' Tijd dringt voor Fortuna

Het is echt veel beter wat Fortuna in de tweede helft laat zien. NEC wordt achteruit gedrukt en de Limburgers krijgen de nodige kansen. Toch is het nog niet echt spannend, want de voorsprong van NEC is voorlopig nog veilig. Een snel doelpunt en het kan nog een leuke slotfase te worden.

Fortuna Sittard-NEC 0-2

HEE-NAC | Toch wel NAC-fans! Met goedkeuring van het thuispubliek

NAC mocht van de KNVB voor straf geen uitsupporters meenemen naar Heerenveen, toch duiken er nu fans in het geel op. Zij zitten gewoon bij Heerenveen-supporters in een vak naast het lege uitvak.

Via spandoeken wordt over en weer gecommuniceerd. De NAC-fans bedanken die van Heerenveen voor de gastvrijheid, de harde kern van Heerenveen spreekt zich uit tegen collectieve straffen.

HEE-NAC | 13' Kans NAC, Paula mist

Oei, daar had Raul Paula veel meer mee kunnen doen. De buitenspeler duikt op voor het doel van Heerenveen en schuift de bal langs keeper Mickey van der Hart langs het doel.

Gemiste kans voor NAC, dat in het eerste kwartier gewaagd is aan de thuisploeg.

HEE-NAC | 1' Aftrap

Geen uitsupporters, wel een goede sfeer in Heerenveen.

NAC moet het vandaag voor straf doen zonder hun fans vanwege wanordelijkheden met vuurwerk tijdens en na het promotieduel tegen Excelsior afgelopen seizoen.

sc Heerenveen-NAC 0-0

FOR-NEC | Tweede helft iets later begonnen

De rust duurde iets langer, want toen de arbiters het veld weer op kwamen constateerden zij een gat in het net van een van de doelen. Dat moest natuurlijk eerst even gerepareerd worden, om mogelijke spookdoelpunten te voorkomen.

Fortuna gaat het na rust heel anders aanpakken. Shawn Adewoye en Josip Mitrovic zijn in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Syb van ottele en Samuel Bastien. Trainer Danny Buijs gaat met drie centrale verdedigers spelen.

Fortuna Sittard-NEC 0-2

  • NOS
    Gat in het net in Sittard
  • NOS
    De oplossing

HEE-NAC | De opstellingen

Tijdens de rust van Fortuna-NEC alvast een korte vooruitblik op de wedstrijd die om 20.00 uur begint: sc Heerenveen - NAC.

  • Van de 23 eerdere edities won NAC er vier. Heerenveen boekte vijftien zeges. De laatste editie was zes jaar geleden. Toen won Heerenveen met 2-1 door een goal van Mitchell van Bergen in de 90ste minuut.
  • Nummer 15 sc Heerenveen won nog niet onder trainer Robin van Persie.
  • NAC won al wel dit seizoen, van Ajax, maar verloor van Groningen en Utrecht.

Bekijk hier de opstellingen:

De opstellingen van Heerenveen en NAC

FOR-NEC | Rust

Het scheelde weinig of Fortuna had vlak voor rust nog iets teruggedaan, maar NEC zoekt met een verdiende voorsprong de kleedkamer op. Over een kwartier verder in Sittard.

Fortuna Sittard-NEC 0-2

FOR-NEC | 40' Doelpunt NEC!

Rober González verdubbelt de voorsprong van NEC. Hij kopt raak, net als bij de 0-1 komt de assist van een back. Nu van de andere kant, Thomas Ouwejan met een fijne voorzet richting de tweede paal, waar González raak kopt.

Van het foutloze Fortuna, dat het in de eerste twee wedstrijden zo goed deed, zien we vanavond weinig terug. NEC leidt verdiend.

Fortuna Sittard-NEC 0-2

FOR-NEC | 35' Doelpunt NEC!

Koki Ogawa zet NEC op voorsprong met een fraaie treffer.

Het gevaar van beide ploegen kwam tot nu toe vooral uit corners en vrije trappen die hoog voor het doel komen. Het doelpunt komt uit een voorzet na een aanval van de Nijmegenaren. Brayann Pereira zet voor vanaf de rechterflank en dan laat Ogawa het er wel heel makkelijk uitzien.

De Japanner is ontsnapt aan de aandacht van zijn directe tegenstander en stuurt de bal dan met binnenkant voet in een keer uit de lucht in het hoekje. Wat een controle!

Fortuna Sittard-NEC 0-1

Koki Ogawa

FOR-NEC | 24' Eerste kansjes

Een poging van afstand van Thomas Ouwejan, een stevige kopbal van Bram Nuytinck, de eerste kansjes van de wedstrijd zijn voor NEC.

Al snel daarna komt ook een antwoord van Fortuna, maar het avontuur van de dribbelende Kristoffer Peterson eindigt voor hij tot een schot komt.

Fortuna Sittard-NEC 0-0

FOR-NEC | 15' Nog geen kansen

Kwartiertje op de klok, nog weinig reden voor opwinding in Sittard. NEC heeft meer de bal, maar is op de helft van de tegenstander soms wat onzorgvuldig en komt nog niet tot echte kansen. Fortuna wacht rustig af.

Fortuna Sittard-NEC 0-0

FOR-NEC | 1' Aftrap

De wedstrijd in Sittard is begonnen. Zet de thuisploeg de sterke competitiestart door met een derde overwinning? Of kan NEC dat voorkomen? Dan moeten de Nijmegenaren wel, als eerste dit seizoen, scoren tegen Fortuna.

Fortuna Sittard-NEC 0-0

FOR-NEC | De opstellingen

We schakelen door naar de tweede wedstrijd van vandaag: Fortuna Sittard - NEC.

De thuisploeg begint met dezelfde elf die ook aan de eerste twee wedstrijden van dit seizoen begonnen. Met zes punten in de tas heeft trainer Danny Buijs dan ook weinig redenen om te wisselen.

Bij NEC, dat na drie duels op drie punten staat, een opvallende basisplaats voor Thomas Ouwejan. De (van nature) linksback kwam deze zomer over van Schalke 04 en moest het tot nu toe doen met twee korte invalbeurten, maar staat vandaag in de basis. Volgens de kenners start de ex-AZ'er zelfs in de voorhoede.

Wat NEC-coach Rogier Meijer precies heeft bedacht, zien we straks. De aftrap in Sittard is om 18.45 uur.

De opstellingen van Fortuna en NEC

ALM-GRO | 90+5' Afgelopen

Almere City begon goed en kwam na acht minuten op voorsprong, na de gelijkmaker van FC Groningen leek het in de slotfase nog alle kanten op te kunnen.

Door de 1-1 blijft de naar de eredivisie gepromoveerde club uit Groningen ook in het vierde duel van het seizoen ongeslagen. Almere pakt na drie nederlagen het eerste punt.

Almere City-FC Groningen 1-1

ALM-GRO | 81' Gronings slotoffensief

Het spelbeeld was sinds de negende minuut lang vrij eentonig: Groningen heeft de bal en Almere zakt in. Maar inmiddels zit de vaart erin bij de bezoekers, de 1-1 heeft ook de giio aangewakkerd dat in Almere veel meer te halen valt voor FC Groningen.

Met nog tien minuutjes op de klok, plus blessuretijd, lijkt er genoeg tijd voor nog een doelpunt.

Almere City-FC Groningen 1-1

ALM-GRO | 67' Bijzonder debuut Dankerlui

Almere City-coach Hedwiges Maduro wisselt vrijwel meteen na de Groningse gelijkmaker. Hij haalt doelpuntenmaker Baptiste Guillaume en Faiz Mattoir naar de kant en brengt twee debutanten.

Ruben Providence en Damil Dankerlui werden donderdag officieel gepresenteerd bij de club en maken nu hun eerste minuten. Met name voor Dankerlui is dat een bijzonder moment. De vleugelverdediger speelde in de jeugd van Almere voor hij in 2011 werd opgepikt door Ajax.

Later speelde hij drie seizoenen voor FC Groningen, de tegenstander van vandaag in Dankerluis eerste officiële wedstrijd voor Almere City.

Almere City-FC Groningen 1-1

ALM-GRO | 66' Gelijkmaker FC Groningen!

Aanvoerder Leandro Bacuna zorgt voor de gelijkmaker in Almere. De Groningse rechtsback met groen geverfd haar komt mee op en kopt raak uit een voorzet van Marvin Peersman: 1-1.

Almere City-FC Groningen 1-1

Leandro Bacuna

ALM-GRO | 46' Tweede helft

De tweede helft begint met een wijziging bij de thuisploeg. Junior Kadile komt in de ploeg voor Thomas Robinet, aangever bij het tot nu toe enige doelpunt.

FC Groningen wisselt nog niet.

Almere City-FC Groningen 1-0

ALM-GRO | Rust

Het begon leuk, met een vroeg doelpunt van Almere City, sindsdien gebeurt er weinig in deze eerste (officiële) editie van Almere City-FC Groningen. Bij rust staat het 1-0.

Groningen heeft nog geen vuist kunnen maken, lukt het trainer Dick Lukkien daar in de rust iets aan te veranderen? Over een kwartier verder.

Almere City-FC Groningen 1-0

ALM-GRO | 28' Groningen doet weinig met de bal

Sinds de openingstreffer van Baptiste Guillaume lijkt FC Groningen wakker. De bezoekers nemen de controle en hebben veel balbezit. Het enige minpuntje, de ploeg van trainer Dick Lukkien doet er weinig mee, FC Groningen heeft nog niet één schot richting het doel gelost.

Almere City vindt het prima, zij staan op voorsprong en zakken ver terug op eigen helft.

Almere City-FC Groningen 1-0

ALM-GRO | 8' Doelpunt Almere City!

De eerste kans van de wedstrijd was nog niet aan Almere City besteed, de tweede is wel raak. Thomas Robinet controleert de bal en legt dan klaar voor Baptiste Guillaume, die naar zijn goede been kapt en scoort.

Het is de eerste treffer in Nederlandse dienst voor de 29-jarige Belg. De spits, overgekomen van Guingamp, pakte rood bij zijn debuut in Almere tijdens de wedstrijd tegen AZ (0-1), waarin drie spelers rood kregen.

Almere City-FC Groningen 1-0

ALM-GRO | 1' Aftrap

De wedstrijd in Almere is begonnen. Stije Resink, de 'neutrale toeschouwer', heeft inmiddels ook een plekje gevonden op de tribune.

Almere City-FC Groningen 0-0

Stije Resink op de tribune voor de wedstrijd tussen zijn oude en nieuwe club

ALM-GRO | Lukkien: Groningen klaar op transfermarkt

"Wij zijn tevreden met deze selectie. We hopen dat het hier bij blijft", zegt FC Groningen-coach Dick Lukkien bij ESPN. De transferwindow sluit de markt dinsdag, maar Lukkien verwacht niets meer in Groningen.

De selectie van de Groningers werd deze zomer versterkt met keeper Etienne Vaessen, verdediger Finn Stam (huur), middenvelders Stije Resink en Thijs Oosting en spits Brynjolfur Willumsson.

De laatste transfer was een uitgaande: Kevin van Veen keert terug naar Schotland, het land waar hij eerder zo succesvol was. Hij wordt verhuurd aan St. Mirren.

Dick Lukkien op de bank in Almere

ALM-GRO | Resink kijkt toe

Middenvelder Stije Resink (21) maakte uitgerekend deze week de overstap van Almere City naar FC Groningen. De in Almere opgeleide Resink brak door in de Keuken Kampioen Divisie speelde en liet vervolgens ook in de eredivisie zijn talent zien. Hij speelde meer dan 100 officiële wedstrijden voor de club.

Groningen sloeg toe, en dat leverde Almere City een recordbedrag op. De transfer werd gisteren afgerond. Het enige jammere: we zien Resink vandaag niet in actie. Hij zit als 'neutrale toeschouwer' op de tribune tijdens het duel tussen zijn oude én nieuwe club

Stije Resink

ALM-GRO | Groningen ongewijzigd

Geen verrassingen in de opstelling van trainer Dick Lukkien. Waarom zou hij ook? De Groningers zijn nog ongeslagen na twee overwinningen en het gelijkspel van vorige week tegen AZ (0-0).

ALM-GRO | Drie wijzigingen bij de thuisploeg

Bij Almere City keren Ricardo Visus, Baptiste Guillaume en Thomas Robinet terug in de basis. Visius en Guillaume waren geschorst na hun rode kaarten bij hun Eredivisie-debuut (tegen AZ op 10 augustus). Robinet is weer fit na een blessure.

Het gaat ten koste van Christopher Mamengi en Logan Delaurier-Chaubet. Ook Stije Resink zien we vanavond niet in actie, waarover straks meer.

ALM-GRO | Primeur!

De eerste wedstrijd van de dag is een bijzondere. Het duel Almere City - FC Groningen werd nog nooit gespeeld in Eredivisie of eerste divisie.

Oefenen deden de clubs al wel meermaals. De laatste onderlinge confrontatie was een oefenwedstrijd in april in Almere (2-2). Die wedstrijd werd overigens na 80 minuten beëindigd vanwege onweer.

De stand in de eredivisie

Gisteravond won AZ simpel op bezoek bij RKC (0-3), daarom is de stand nu als volgt:

Welkom!

De vierde speelronde van de eredivisie gaat vandaag verder met vier wedstrijden. De voetbalavond begint in Almere, waar 'City' het opneemt tegen FC Groningen.

Daarna volgen de wedstrijden Fortuna Sittard - NEC, sc Heerenveen - NAC en Willem II - Sparta.

Veel plezier!