Van Persie heeft eerste zege binnen: Heerenveen legt NAC over de knie

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - NAC Breda

Robin van Persie heeft met sc Heerenveen de eerste zege van het eredivisieseizoen geboekt. In het Abe Lenstra-stadion was zijn ploeg met 4-0 te sterk voor het gepromoveerde NAC Breda.

Voor de 41-jarige Van Persie is de ruime zege een welkome opsteker na een nederlaag (1-0 bij Ajax) en een gelijkspel (1-1 tegen FC Utrecht) in de eerste twee speelrondes van het seizoen.

Eredivisiestand na zaterdag 31 december

Hoewel Van Persie nog wachtte op zijn eerste overwinning als hoofdcoach, kreeg hij de voorbije weken van meerdere eredivisieprominenten al de nodige lof toebedeeld vanwege zijn spelvisie en manier van leidinggeven.

In NAC trof Heerenveen een aangeslagen tegenstander. De club uit Breda verspeelde vorige week in blessuretijd een voorsprong en verloor in eigen huis uiteindelijk met 2-1 van FC Utrecht. Een week eerder had het nog verrassend met 2-1 gewonnen van Ajax.

Toch uitfans

Bovendien moest NAC het in Friesland stellen zonder de steun van uitsupporters. De KNVB legde die strafmaatregel op nadat supporters zich eind vorig seizoen hadden misdragen tijdens een play-offwedstrijd tegen Excelsior.

Desondanks vonden enkele supporters met hulp van Friese fans een plekje in het stadion. Met spandoeken over en weer bedankten ze elkaar voor de gastvrijheid.

NAC-supporters bedanken Heerenveen-fans voor hun gastvrijheid
  • ANP
    Heerenveen-fans tonen een spandoek met steunbetuiging aan de supporters van NAC

Het duel in Heerenveen kwam moeizaam op gang. NAC kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar een schot van Raul Paula eindigde net naast het doel. Aan de andere kant van het veld raakte Ilias Sebaoui even later de paal. Ook de rebound werd niet benut.

NAC moest voor rust al twee keer noodgedwongen wisselen. Na een half uur ging Dominik Janosek geblesseerd naar de kant, tien minuten later kon Paula niet meer verder.

Het was de vervanger van Paula, de Pool Kacper Kostorz, die vlak voor rust nog een gevaarlijke poging noteerde. Zijn schot werd knap gered door Heerenveen-doelman Mickey van der Hart.

Felle hervatting wordt beloond

Na de pauze veranderde het spelbeeld. De thuisploeg begon fel aan de tweede helft en dat werd al gauw beloond. In de tweede minuut na rust maakte Simon Olsson de openingstreffer.

Twee minuten later verdubbelde Luuk Brouwers de voorsprong namens Heerenveen. NAC kreeg enkele mogelijkheden op de aansluitingstreffer, maar met twee treffers stelde de ingevallen Ion Nicolaescu de zege veilig voor de Friezen.