Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax met overtuigende cijfers naar Europa League • Pas 16-jarige Mokio jongste Ajacied in Europa

Vanavond de loting voor de Champions League (met PSV en Feyenoord) en de beslissingen in de play-offs van de Conference League en de Europa League (met Ajax)

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Hierbij sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen! Morgen vanaf 13.00 uur is de loting van de Europa League, ook met een nieuw format, met FC Twente, AZ en Ajax. Tot dan of een andere keer!

De Europa League

Bergwijn geen aanvoerder Ajax meer, Farioli kiest voor Henderson

Steven Bergwijn is niet langer de aanvoerder van Ajax. Francesco Farioli heeft Jordan Henderson aangewezen als nieuwe captain. zo vertelde de coach na de wedstrijd tegen Jagiellonia Bialystok in de play-offs van de Europa League.

Afgelopen seizoen kreeg Bergwijn van de toenmalige trainer Maurice Steijn de aanvoerdersband en die hield de aanvaller ook onder Steijns opvolger John van 't Schip. Farioli kiest nu voor de 34-jarige Henderson.

"Ja, Jordan wordt de aanvoerder", zei Farioli. "Stevie (Bergwijn), Steven (Berghuis) en Remko (Pasveer) zijn ook belangrijk, ze zijn ook leiders in de groep, maar er kan er maar één de band dragen. Dat wordt Jordan."

Bergwijn geen aanvoerder Ajax meer, Farioli kiest voor Henderson

Uitblinker Fitz-Jim nog niet tevreden: 'Wil dominanter zijn'

Uitblinker Fitz-Jim nog niet tevreden: 'Wil dominanter zijn'

Club uit Wales schrijft historie

Voor het eerst in de historie heeft een club uit Wales zich geplaatst voor de groepsfase van een Europees toernooi. The New Saints, de kampioen van Wales, speelden in de play-offs van de Conference League met 0-0 gelijk tegen FK Panevežys uit Litouwen en dat was na de 0-3 uitzege van vorige week voldoende om door te gaan.

The New Saints vieren de plaatsing voor de hoofdfase

Van Bronckhorst met Besiktas naar poulefase Europa League

Trainer Giovanni van Bronckhorst heeft zich met Besiktas geplaatst voor de poulefase van de Europa League. De Turkse club was met 5-1 te sterk voor FC Lugano. Dat was voldoende na de 3-3 een week eerder in Zwitserland.

De Italiaanse aanvaller Ciro Immobile opende de score in de 7de minuut. Shkelqim Vladi zette de bezoekers na bijna een uur nog op gelijke hoogte, maar daarna scoorde Besiktas in korte tijd drie keer via Gedson Fernandes, Rafa Silva en opnieuw Immobile. Salih Ucan bepaalde in de blessuretijd met de vijfde treffer de eindstand.

Voormalig Groningen-doelman Sergio Padt en oud-Fortuna- en Sparta-speler Deroy Duarte haalden met Loedogorets de poulefase na een 2-1-zege op Petrocub-Hîncesti uit Moldavië, na de 4-0 zege van vorige week in Bulgarije. Anderlecht won net als een week eerder met 1-0 van Dinamo Minsk

AJA-JAG | Klaar in Amsterdam

Ajax heeft zich geplaatst voor de hoofdfase van de Europa League. Na de 4-1 overwinning in Polen was Ajax ook in de eigen Johan Cruijff Arena met 3-0 te sterk voor Jagiellonia Bialystok. Met kersverse aanwinst Wout Weghorst op de tribune werden de treffers gemaakt door Kian Fitz-Jim, Kenneth Taylor en Brian Brobbey.

De loting voor de hoofdfase van de Europa League is vrijdag om 13.00 uur in Monte Carlo.

Lees hieronder het verslag:

Drie agenten gewond bij confrontatie met Poolse voetbalsupporters op de Dam

Drie politieagenten zijn gewond geraakt bij een confrontatie met supporters van de Poolse voetbalclub Jagiellonia Białystok op de Dam. Twee Polen zijn aangehouden. Dat meldt de lokale omroep AT5.

Lees hieronder verder:

AJA-JAG | 81' Debuut Rugani

Als invaller maakt de Italiaanse verdediger Daniele Rugani, gehuurd van Juventus, zijn debuut. Ook de 16-jarige Belg Jorthy Mokio heeft zijn debuut gemaakt. De verdediger. overgekomen van KAA Gent, verving Kian Fitz-Jim.

AJA-JAG | 75' Paal!

Ajax kan de score verder uitbouwen tegen de geslagen Polen. Traoré raakt de paal.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 3-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | 64' DOELPUNT AJAX!

Met de nieuwe spits Wout Weghorst op de tribune bewijst Brian Brobbey zijn waarde. Op aangeven van Taylor tikt de spits binnen.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 3-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | 67' Band van Henderson naar Bergwijn

Jordan Henderson wordt vervangen bij Ajax. Branco van den Boomen komt er voor hem in en de aanvoerdersband gaat naar Bergwijn, de aanvoerder van vorig seizoen.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 2-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | 64' DOELPUNT AJAX!

Fitz-Jim zet de aanval op, Henderson geeft door aan Brobbey en nadat Henderson de bal heeft teruggekregen, biedt de Engelsman aan Taylor de niet te missen kans. Een vlotte aanval leidt tot de tweede goal.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 2-0 (heenduel 4-1)

Ajax viert de 2-0

AJA-JAG | 60' Fitz-Jim valt op

Kian Fitz-Jim blijft opvallen met zijn energieke spel. Nu is de middenvelder weer dicht bij de goal, maar doelman Max Stryjek redt op de inzet vanuit een moeilijke hoek. Even later is Baas na een corner van Taylor dicht bij een goal, maar de verdediger mist het doel.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 1-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | Tweede helft

De tweede helft start bij Ajax - Jagiellonia Bialystok. Geen wijzigingen bij beide teams en het spelbeeld is ook ongewijzigd in het begin: Ajax heeft de bal.

Van de Beek debuteert met assist voor Girona

Donny van de Beek heeft als invaller zijn officiële debuut gemaakt voor Girona tegen Osasuna (4-0). De middenvelder, die overkwam van Manchester United, gaf in de 90ste minuut een assist op de vierde goal van Cristhian Stuani. Van de Beek viel tien minuten voor tijd in.

AJA-JAG | Rust

Ajax domineert de eerste helft en zet dat overwicht vlak voor rust om in een doelpunt.

Niet geheel toevallig scoort de actieve Kian Fitz-Jim. Even daarvoor had de middenvelder ook zelf kunnen schieten, maar besloot hij te passen.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 1-0 (heenduel 4-1)

Kian Fitz-Jim viert de 1-0

AJA-JAG | 43' DOELPUNT AJAX!

Nu is het wel raak. Fitz-Jim verovert zelf de bal, krijgt de bal terug van Bergwijn en scoort via de binnenkant van de paal. Het is de eerste goal in Ajax 1 voor de 21-jarige middenvelder.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 1-0 (heenduel 4-1)

Kian Fitz-Jim maakt de 1-0

AJA-JAG | 39' Bergwijn eindpunt fraaie aanval

Waar Ajax tot toe in een te laag tempo domineerde, zit er snelheid in deze mooiste aanval van de wedstrijd. Via onder anderen Taylor en Fitz-Jim komt de bal bij Bergwijn. Keeper Stryjek redt op de zwakke inzet van de linksbuiten.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 0-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | 37' Eerste Poolse dreiging

Voor het eerst brengt Jagiellonia Bialystok Ajax in problemen. Eerst kan Afimico Pululu ver komen en daarna brengt Ajax-verdediger Youri Baas redding bij een scrimmage.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 0-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | 30' Eerste kaarten

De eerste gele kaart is voor Taras Romanczuk na een vermeende overtreding op Kian Fitz-Jim. De Poolse aanvoerder, geboren in Oekraïne, raakt met een stevige sliding de bal als de Ajacied de bal te ver voor zich uitspeelt, maar neemt Fitz-Jim daarna mee.

Even later krijgt ook Ajax-aanvoerder Jordan Henderson geel na een vermeende overtreding op Rui Correia. Een goedmakertje voor de Polen van arbiter Maurizio Mariani.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 0-0 (heenduel 4-1)

Geel voor Jordan Henderson

AJA-JAG | 20' Bergwijn bedient Brobbey

Steven Bergwijn geeft een indraaiende voorzet van links en die landt op het hoofd van de vliegende Brian Brobbey. De inzet gaat een paar meter naast, Het is al de tweede poging tot een kopgoal van Brobbey dit duel. Brobbey en Bergwijn laten zich zien in de openingsfase.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 0-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | 15' Groot overwicht Ajax

Ajax zet Jagiellonia flink onder druk in de openingsfase. De Polen komen niet van de eigen helft. Het resulteert buiten de kopbal van Brobbey en een schotje van Bergwijn nog niet tot mogelijkheden voor Ajax.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 0-0 (heenduel 4-1)

AJA-JAG | Nu al applaus voor Weghorst

Op de tribune zit de nieuwe aanwinst Wout Weghorst. Als de spits in beeld is op het videoscherm klinkt luid applaus.

Wout Weghorst

AJA-JAG | 4' Kopkans Brobbey

Daar is de eerste kans voor Brian Brobbey. De spits kopt de bal in de handen van doelman Max Stryjek.

Ajax - Jagiellonia Bialystok 0-0 (heenduel 4-1)

Mateusz Skrzypczak en Brian Brobbey

AJA-JAG | Aftrap

Na een minuut stilte voor de overleden oud-voetbaltrainer Sven-Göran Eriksson begint Ajax - Jagiellonia Bialystok in de Johan Cruijff Arena.

Ajax tegen Jagiellonia

Berghuis vier weken uitgeschakeld

Ajax-coach Francesco Farioli meldt op Ziggo dat Steven Berghuis ongeveer vier weken uit de roulatie is. De 32-jarige linkspoot raakte dinsdag geblesseerd op de training. Een MRI-scan maakte de ernst van de blessure duidelijk. Farioli vertelde niet waar Berghuis last van heeft.

Opstelling Jagiellonia Bialystok

Opstelling: Max Stryjek;, Michal Sácek, Dusan Stojinovic, Mateusz Skrzypczak, João Moutinho; Darko Churlinov, Taras Romanczuk, Nené, Kristoffer Normann Hansen; Jesús Imaz, Afimico Pululu.

Confrontaties tussen Poolse supporters en politie bij Arena

NOS-verslaggever Joep Schreuder blikt vanuit Amsterdam vooruit op Ajax - Jagiellonia Bialystok in de play-offs van de Europa League en de rellen rondom het duel. De politie heeft het gebied rondom de Johan Cruijff Arena zojuist uitgeroepen tot risicogebied vanwege rellen met Poolse fans.

Confrontaties tussen Poolse supporters en politie bij Arena

Ajax begint met Bergwijn tegen Jagiellonia Białystok

Steven Bergwijn begint aan de thuiswedstrijd tegen Jagiellonia Białystok in de play-offs van de Europa League. Het is de eerste basisplaats van het seizoen voor Bergwijn, die vanwege het EK later aansloot.

De aanvaller vormt een voorhoede met Brian Brobbey en Bertrand Traoré. Bergwijn was afgelopen seizoen de aanvoerder van Ajax, maar nu niet meer. Net als vorige week in Polen draagt Jordan Henderson de band. Steven Berghuis ontbreekt bij Ajax door een blessure.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Fitz-Jim, Henderson, Taylor; Traoré, Brobbey, Bergwijn.

Loting voorbij

Het is afgelopen in Monaco. Een nieuw tijdperk is begonnen, met de loting voor een nieuw Champions League-seizoen in het nieuwe format.

Lees hieronder alles terug:

Wedstrijden PSV (in willekeurige volgorde)

Liverpool (thuis)

Paris Sant-Germain (uit)

Juventus (uit)

Sjachtar Donetsk (thuis)

Sporting CP (thuis)

Rode Ster Belgrado (uit)

Girona (thuis)

Stade Brest (uit)

Wedstrijden Feyenoord (in willekeurige volgorde)

Manchester City (uit)

Bayern München (thuis)

Bayer Leverkusen (thuis)

Benfica (uit)

Lille OSC (uit)

RB Salzburg (thuis)

Sparta Praag (thuis)

Girona (uit)

Alle tegenstanders Feyenoord bekend

Naast Manchester City, Bayern München, Bayer Leverkusen, Benfica krijgt Feyenoord te maken met RB Salzburg, Lille, Sparta Praag en net als PSV het Girona van Daley Blind en Donny van de Beek.

Alle tegsnstanders PSV bekend

Naast Liverpool, Parijs Saint-Germain, Juventus en Sjachtar Donetsk worden dat Sporting CP, Rode Ster Belgrado, Girona en Stade Brest.

PSV ook tegen Juventus en Sjachtar Donetsk

PSV krijgt Juventus, de nieuwe club van Teun Koopmeiners, als tegenstander, in Turijn. En ook het Oekraïense Sjachtar Donetsk is een opponent. De ploeg van coach Marino Pusic komt naar Eindhoven.

Tegenstanders PSV: Liverpool, Parijs Saint-Germain, Juventus, Sjachtar Donetsk.

Feyenoord treft ook Bayer Leverkusen en Benfica

Uit pot 2 moet Feyenoord het opnemen tegen Bayer Leverkusen en Benfica, zo blijkt uit de lijstjes van de Duitse en de Portugese club. Het duel met Leverkusen is thuis en met Benfica is in Lissabon.

Tegenstanders Feyenoord: Manchester City, Bayern München, Bayer Leverkusen, Benfica

PSV in Eindhoven tegen Slots Liverpool en in Parijs tegen PSG

Liverpool is tegenstander van PSV! Het duel met de ploeg van Arne Slot wordt in Eindhoven gespeeld. Verder moet de Nederlandse kampioen naar Parijs voor een treffen met Paris Saint-Germain.

Feyenoord treft Manchester City en Bayern in Champions League

Het eerste team uit pot 1 is Manchester City en na een druk op de knop van Cristiano Ronaldo rolt Feyenoord uit de computer als een van de tegenstanders!

En daarna volgt uit pot 1 ook Bayern München als tegenstander voor de Rotterdammers. De data van de wedstrijden worden zaterdag bekend. Het duel met Manchester City is in Manchester en dat met Bayern is in Rotterdam.

Ronaldo geëerd als topscorer aller tijden

Nu alle eer voor vijfvoudig Champions League-winnaar Cristiano Ronaldo. Uit handen van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin krijgt hij een trofee als topscorer aller tijden van de Champions League. De 39-jarige Portugees scoorde 140 keer in 183 wedstrijden. voor Manchester United, Real Madrid en Juventus.

Cristiano Ronaldo in 2016 met de Champions League

Lotingshow begint

Met fraaie oude beelden van onder anderen Johan Cruijff met Ajax en Ruud Gullit met AC Milan start de lotingshow in Monaco. Zoals gezegd, wordt het door het nieuwe Champions League-format lotingtechnisch een historische avond,

Cristiano Ronaldo present in Monaco

Cristiano Ronaldo mag als speler van Al-Nassr dan wel niet meer deelnemen aan de Champions League, de 39-jarige Portugees is wel present bij de loting. Ronaldo wordt vanavond als topscorer aller tijden van de Champions League (140 doelpunten in 183 wedstrijden) in de bloemetjes gezet.

Cristiano Ronaldo

Ondertussen in Amsterdam: Ajax presenteert Weghorst

Op de dag van de Europese wedstrijd maakt Ajax de komst van spits Wout Weghorst bekend. De 32-jarige spits tekent tot medio 2026.

"Wout staat voor absolute topsportbeleving en dat vinden wij enorm belangrijk bij Ajax", lichtte technisch directeur Alex Kroes toe in een persbericht. "Hij is een veel scorende spits die het iedere tegenstander continu lastig maakt. Er komen veel wedstrijden aan de komende maanden, dus we zijn blij dat Wout ons komt versterken."

Vorige week: Ajax dicht bij groepsfase na simpele zege in Polen

Vorige week kende Ajax in Polen een opvallend gemakkelijke avond in de eerste wedstrijd. De Amsterdammers domineerden het eerste duel van het tweeluik met de Poolse landskampioen Jagiellonia Bialystok en wonnen met 4-1. De grote man was spits Chuba Akpom met een hattrick.

Daarmee nam Ajax al een voorschot op een plek in de groepsfase van de Europa League en dat moet vanavond definitief worden.

Lees hieronder het verslag van vorige week:

Video: zo werkt de nieuwe opzet

Zo werkt de nieuwe opzet van de Champions League

De verdeling van potten: PSV en Feyenoord in één pot

Slovan Bratislava, LOSC Lille, Dinamo Zagreb en Rode Ster Belgrado bereikten als laatste ploegen gisteravond de hoofdfase van de Champions League. Daarmee werd de verdeling van de teams in de vier potten bij de loting ook definitief. PSV en Feyenoord zitten samen in pot 3.

Champions League-potten

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Manchester City Bayer Leverkusen Feyenoord Slovan Bratislava
Bayern München Atlético Madrid Sporting AS Monaco
Real Madrid Atalanta Bergamo PSV Sparta Praag
Paris Saint-Germain Juventus Dinamo Zagreb Aston Villa
Liverpool Benfica RB Salzburg Bologna
Internazionale Arsenal LOSC Lille Girona
Borussia Dortmund Club Brugge Rode Ster Belgrado VfB Stuttgart
RB Leipzig Sjachtar Donetsk Young Boys Sturm Graz
FC Barcelona AC Milan Celtic Stade Brestois

Bijna geen balletjes meer bij nieuwe CL-loting: 'Er waren er minstens 1.000 nodig geweest'

Zien we Giorgio Marchetti de befaamde balletjes trekken bij de Champions League-loting vanavond? De bekende ceremoniemeester, te herkennen aan zijn kleine ronde brilletje, kondigde jarenlang de wedstrijden aan die ons in het Europese voetbal te wachten stonden. Maar zijn rol komt grotendeels ten einde.

Door het nieuwe Champions League-format worden de tegenstanders van PSV en Feyenoord in de groepsfase niet langer bepaald door de traditionele balletjes, maar door een computer. Waarom? "Met de balletjes werd het allemaal te ingewikkeld, omdat er te veel mogelijkheden waren", legt Nils Mackay uit, data scientist bij statistiekenbureau Opta.

Lees hieronder meer:

Welkom!

Welkom bij ons liveblog. Vanaf 18.00 uur volgen we de loting voor de Champions League, met PSV en Feyenoord. Daarna gaan we over naar de play-offs van de Conference League en de Europa League, met om 20.00 uur Ajax - Jagiellonia Bialystok in de Johan Cruijff Arena.

De Champions League