Jagiellonia-supporters gooiden stoelen naar agenten
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Agenten naar ziekenhuis na confrontatie met Poolse voetbalfans op de Dam

Drie politieagenten zijn gewond geraakt bij een confrontatie met supporters van de Poolse voetbalclub Jagiellonia Białystok. Dat gebeurde in het centrum van Amsterdam. Ze zijn behandeld in een ziekenhuis, laat de politie weten. Drie Poolse verdachten zijn aangehouden. Ook twee Ajax-supporters moesten mee naar het bureau vanwege belediging.

Volgens de politie sloeg de vlam in de pan toen agenten Poolse supporters controleerden op drugs en wapens en iemand aanhielden. In de Warmoesstraat en even verderop op de Dam werden agenten door een grote groep Poolse fans belaagd.

Op beelden van AT5 is te zien dat een groep supporters stoelen naar agenten en een bus van de Mobiele Eenheid gooit. Ook hebben de supporters pepperspray naar de agenten gespoten. Agenten hebben vervolgens hun wapenstok gebruikt ook ook pepperspray. Het werd volgens de politie weer rustiger door de inzet van de Mobiele Eenheid.

Veiligheidsrisicogebied

Het gebied rond de Arena is daarna aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het gebied mocht preventief gefouilleerd worden.

Een van de gearresteerden had vuurwerk bij zich en droeg een trui met daarop de letters ACAB, dat staat voor 'all cops are bastards'. Een andere aangehouden supporter was betrokken bij de vechtpartij op de Dam. Hij had een zogenoemde ploertendoder bij zich; een uitschuifbare wapenstok met een verzwaard uiteinde. Het wapen is in Nederland verboden.

De agenten zijn in het ziekenhuis onderzocht, aldus een woordvoerder. Hij kan niets zeggen over de ernst van de verwondingen.

Ajax won de wedstrijd tegen Jagiellonia Białystok met 3-0 en heeft zich daarmee geplaatst voor de Europa League.

Advertentie via Ster.nl