Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

PSV wint ruim van RKC en pakt koppositie • Lozano maakt er twee als invaller

Dit is ons blog over de eerste speelronde in de eredivisie:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten het eredivisieblog voor vandaag. Maar niet getreurd: morgen zijn we er gewoon weer en hebben we ook een paar prachtige wedstrijden op het programma staan.

Een goede nacht en tot morgen!

PSV-RKC | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van PSV - RKC Waalwijk

De stand na de vrijdag- en zaterdagduels van speelronde 1

De stand na de vrijdag- en zaterdagduels in de eerste eredivisiespeelronde

ALM-AZ | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van Almere City - AZ

PSV-RKC | 90+4' Afgelopen

Het zit erop voor vanavond. De eredivisie-zaterdag wordt afgesloten met een 5-1 zege van PSV op RKC.

De Eindhovenaren waren veel beter dan hun Waalwijkse bezoekers en drukken dat ook uit in de score. De formatie van Peter Bosz staat bovenaan de ranglijst door de ruime overwinning.

PSV-RKC | 87' Goede redding Houwen

Jeroen Houwen verricht een hele knappe redding op een goede kopbal van Ricardo Pepi. De RKC-keeper zag er weliswaar niet goed uit bij de eerste goal van Hirving Lozano, maar kan natuurlijk gewoon prima keepen. Dat bewijst hij hier.

PSV-RKC | 84' Eredivisiedebuut Dams

Matteo Dams mag invallen van Peter Bosz. De 20-jarige Belg speelde al enkele seizoenen voor Jong PSV en mocht deze zomer meedoen met het eerste elftal in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Blijkbaar heeft Dams genoeg indruk gemaakt op Bosz, dus mag hij zijn debuut maken in de eredivisie. Een mooi moment voor hem.

Het is overigens een minder mooi moment voor Olivier Boscagli, die het veld schijnbaar geblesseerd moet verlaten. Het is voor de Monegask te hopen dat het meevalt.

PSV-RKC | 79' GOAL PSV

PSV stelt direct na de tegengoal weer orde op zaken. Guus Til is zoals altijd zeer actief in het jagen en verovert de bal hoog op het veld. Hij behoudt het overzicht en geeft strak voor op Hirving Lozano.

Lozano loopt de bal netjes binnen en maakt zo zijn tweede van de avond. Dat is een lekkere invalbeurt voor de Mexicaan.

Een blije Hirving Lozano

PSV-RKC | 77' GOAL RKC

RKC maakt de eretreffer! Daarbij wordt het flink geholpen door PSV.

Eerst kopt Jordan Teze de bal recht omhoog terwijl hij hem moet wegwerken. Dan springt keeper Walter Benítez volledig langs de bal. Richard van der Venne, die deze zomer terugkeerde in Waalwijk, maakt daarna simpel af.

ALM-AZ | De vierde ooit

Drie directe rode kaarten in één duel, dat voelde al vrij uniek. Dan zijn er gelukkig altijd de experts van Opta om dat te bevestigen.

Almere City - AZ was pas het vierde eredivisieduel ooit waarin dat gebeurde.

PSV-RKC | 73' GOAL PSV

De zojuist ingevallen Hirving Lozano zet PSV op een 4-0 voorsprong. Een beetje gelukkig is het wel.

Van vrij grote afstand haalt Lozano uit en dat is niet eens een heel goed schot. Zwak en door het midden. Toch gaat de bal erin, omdat keeper Jeroen Houwen zich verkijkt op de bal.

PSV-RKC | 69' Vierdubbele wissel

Een kwartet aan wissels dat in één keer in het veld komt, dat zie je niet vaak. Peter Bosz doet het vandaag gewoon, maar als je ziet wat voor klasbakken hij nog op de bank had zitten dan is dat niet eens zo gek,

Erin: Hirving Lozano, Ricardo Pepi, Jordan Teze en Guus Til

Eruit: Noa Lang, Luuk de Jong, Richie Ledezma en Joey Veerman

Vier wissels tegelijk komen het veld in

PSV-RKC | 59' De Jong mist

Luuk de Jong is vandaag erg belangrijk als aangever en aanspeelpunt, maar als afmaker mag het nog wel iets scherper.

De Jong krijgt de bal aangespeeld van Tillman en kan een-op-een met de keeper afmaken. Hij schiet de bal met links echter in het zijnet. Zwakke inzet van de man die al zo veel goals maakte in zijn loopbaan.

De Jong schiet in het zijnet

PSV-RKC | 57' Teze loopt warm, lauw applaus

Jordan Teze loopt zich warm en dat is wel even een momentje. De verdediger, al zeventien jaar verbonden aan PSV, had aanvankelijk geweigerd om het duel met RKC te spelen. Hij aast op een transfer naar AS Monaco. Nadat zijn trainer Peter Bosz zich duidelijk had uitgesproken over die actie ("onacceptabel"), bood Teze zijn excuses aan en was hij toch weer welkom in de PSV-selectie.

De reactie van het publiek is lauw te noemen. Sommigen klappen, anderen fluiten lichtjes, maar een overweldigende reactie is het zeker niet.

PSV-RKC | 48' PSV schiet uit de startblokken

Als RKC had gehoopt dat PSV het in de tweede helft rustig aan zou doen, dan komen ze bedrogen uit. De Eindhovenaren gaan gewoon door met aanvallen.

Malik Tillman krijgt de bal aan de rechterkant, kruist behendig voor zijn tegenstander langs en haalt uit. Keeper Houwen noteert echter een prima redding, waardoor het 3-0 blijft.

PSV-RKC | 46' Tweede helft

We zijn begonnen aan de tweede helft bij PSV - RKC.

Gaat PSV er een grote score van maken, of kan RKC nog wat terugdoen?

ALM-AZ | 90+7' Afgelopen

Deze slotfase had alle ingrediënten voor een spektakel. Er stonden nog maar 19 van de 22 spelers op het veld, de voorsprong van AZ was minimaal en het thuispubliek ging er nog eens achter staan.

Toch viel de slotfase een beetje tegen. Almere probeerde het wel, maar kon het niet bolwerken. AZ leek vooral bezig met het verdedigen van de voorsprong. Dat lukte overigens wel, dus winnen de Alkmaarders met 0-1 in Almere. De eerste driepunter van het seizoen is binnen na deze opmerkelijke wedstrijd.

PSV-RKC | 45+2' Rust

Het is rust in Eindhoven. Hoewel RKC enkele mogelijkheden creëerde, is PSV duidelijk veel beter.

Dik verdiend staat PSV met 3-0 voor door mooie goals van Bakayoko, Schouten en Tillman.

ALM-AZ | 80' RODE KAART ALMERE

Het is toch niet te geloven. Scheidsrechter Van den Kerkhof moet nóg een keer de rode kaart trekken.

Ricardo Visus, eveneens een debutant van Almere vanavond, kan zijn frustraties blijkbaar niet de baas. Van achteren voert hij een lompe tackle uit op de benen van Clasie. Geen intentie om de bal te spelen dus wederom een terechte rode kaart. De derde van de avond.

Van den Kerkhof trekt voor de derde keer rood

PSV-RKC | 37' GOAL PSV

In de post hieronder hadden we het over vrij uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied. Bij PSV mag Malik Tillman dat doen, en dat doet hij echt geweldig.

De jonge Amerikaan, die deze zomer definitief werd overgenomen van Bayern Munchen, schildert de bal met een heerlijke curve in de verre kruising. Bijna achteloos maakt Tillman een prachtige goal waarmee hij zijn ploeg op een 3-0 voorsprong zet.

Tillman schiet raak

ALM-AZ | 72' Clasie dichtbij

Jordy Clasie is natuurlijk meer een passer dan een schutter. Maar als je dan zo vrij mag uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied, dan moet de bal toch minstens op doel.

Clasie schiet net voorlangs en baalt daar duidelijk van. Het is nog altijd 0-1.

NEC-TWE | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van NEC - FC Twente

PSV-RKC | 28' GOAL PSV

De 2-0 die er al een tijdje aan zat te komen valt dan uiteindelijk in de 28ste minuut. Na wat gepriegel bij RKC achterin krijgt Luuk de Jong de bal.

De PSV-aanvoerder kijkt goed om zich heen en legt breed op de inlopende Jerdy Schouten. Die schuift de bal rustig in de hoek en verdubbelt de voorsprong.

Schouten scoort

ALM-AZ | 62' Almere houdt stand

Almere City zat eigenlijk maar een paar minuten in de wedstrijd. Dat was de periode dat het een man meer had dan AZ.

Inmiddels zijn de krachtsverhoudingen weer hersteld en is AZ dominant. Het leidt nog niet tot goals, vooral omdat Almere met hand en tand verdedigt. Ze geven de Alkmaarders absoluut niets cadeau.

PSV-RKC | 18' Open huis

Het lijkt af en toe wel open huis bij RKC Waalwijk achterin. Net als voor de afgekeurde goal van zojuist wordt Noa Lang geheel vrijstaand de diepte ingestuurd.

Lang kapt zijn tegenstander handig uit met de buitenkant van zijn voet en haalt hard uit, maar dat schot wordt op tijd geblokkeerd. Nog altijd is het 1-0.

PSV-RKC | 11' Afgekeurde goal PSV

Het lijkt 2-0 te worden voor PSV als Malik Tillman alert is bij een rebound. Het Philips Stadion viert feest, maar de videoscheidsrechter grijpt in.

Eerder in de aanval was het buitenspel voor Johan Bakayoko, dus gaat het feestje niet door.

PSV-RKC | 9' GOAL PSV

Johan Bakayoko was vorig seizoen al één van de beste spelers in de eredivisie en dat is hij natuurlijk nu nog steeds. De Belgische buitenspeler zet PSV op een 1-0 voorsprong.

Bakayoko neemt een lange pass van Veerman perfect aan, maakt een lichaamsschijnbeweging en schiet de bal zuiver in de verre hoek. Knappe goal van Bakayoko.

PSV-RKC | 7' Bal van de lijn!

RKC komt voor de tweede keer erg gevaarlijk voor het doel van PSV. Sterker nog: het scoort op een haar na.

Richard van der Venne schuift de bal langs Benítez, maar zijn schot wordt ternauwernood van de lijn gehaald door Ledezma. Het scheelde heel weinig, of PSV stond al op achterstand. Tot frustratie van trainer Peter Bosz.

ALM-AZ | 46' Tweede helft

We begonnen de eerste helft met 22 man, maar aan de aftrap van de tweede staan er nog maar 20.

Wat kunnen zij laten zien?

PSV-RKC | 1' Aftrap

Precies op tijd zijn we begonnen aan het laatste eredivisieduel van vanavond: PSV - RKC.

Na 50 seconden maakt Johan Bakayoko zijn eerste goede actie van het seizoen. Hij dribbelt voorbij zijn tegenstander Meijers en geeft een voorzet op maat. De ingelopen Malik Tillman neemt de bal op de slof, maar schiet net naast.

PSV-RKC | Gerets op walk of fame

Een mooi moment voorafgaand aan PSV - RKC: Eric Gerets krijgt een tegel op de Eindhovense walk of fame.

Gerets kwam als speler tot meer dan 200 duels voor PSV en won met de club zes (!) landstitels en de Europa Cup I in 1988. Als trainer leidde hij de Eindhovenaren nog eens naar twee landstitels. Een echte, onvervalste clublegende die nu een teken van waardering krijgt.

Eric Gerets en Marcel Brands

ALM-AZ | 45+4' Rust

We gaan rusten in Almere en dat is hoog nodig. Na een vroege openingstreffer van Ibrahim Sadiq krijgen beide teams een rode kaart. Vlak voor rust krijgt Stije Resink nog een gele kaart na een redelijk onbesuisde sliding, waarmee hij gelukkig geen echte schade aanricht.

Tijd om even af te koelen dus.

NEC-TWE | 90+5' Afgelopen

De eerste helft was bijzonder vermakelijk, de tweede helft was redelijk slaapverwekkend. Nadat FC Twente de 1-2 maakte, is er weinig meer gebeurd.

Zo pakken de Tukkers drie punten op de eerste eredivisiespeeldag, NEC speelt prima maar blijft nog even puntloos. Geen man overboord voor het team van Rogier Meijer: het seizoen is nog lang.

ALM-AZ | 35' RODE KAART ALMERE

Het regent rode kaarten in Almere. Dit keer krijgt de thuisploeg de rode prent, en ook deze is terecht.

Debutant Baptiste Guillaume schopt Jelle Goes als de bal niet in de buurt is en dat wordt opgemerkt door de videoscheidsrechter. Hij raakt zijn tegenstander weliswaar niet hard, maar het is bijzonder onsportief.

Guillaume moet eraf, dus voor de rust is het al tien tegen tien. Waar eindigt dit?

Gillaume druipt af

ALM-AZ | 31' Terug naar de tekentafel

AZ-coach Maarten Martens is er niet gerust op. Zijn ploeg staat voor in Almere, maar speelt ook met een man minder door de rode kaart van Dekker.

Terug naar de tekentafel dus. Met magneetjes op een whiteboard maakt Martens zijn spelers duidelijk wat de bedoeling is.

ALM-AZ | 25' Almere jaagt, Zoet redt

Jeroen Zoet houdt AZ voorlopig in de wedstrijd. Hij noteert een knappe redding op een grote kans van Almere City.

Almere's Jochem Ritmeester van de Kamp wordt vrijgespeeld en kan de bal inschieten van binnen het strafschopgebied, maar hij stuit op de AZ-keeper, die goed in de hoek ligt. Het blijft nog even 0-1.

ALM-AZ | 19' RODE KAART AZ

Maxim Dekker eist een negatieve hoofdrol op. De 20-jarige verdediger wil een counter van Almere City stoppen met een sliding, maar heft het been wel heel erg hoog. Hij raakt zijn tegenstander Kornelius Hansen hard.

Scheidsrechter Van den Kerkhof geeft een - terechte - rode kaart, waardoor AZ met tien man staat. Kan Almere hiervan profiteren?

Dekker krijgt de rode kaart

NEC-TWE | 71' NEC wordt beter

Nadat FC Twente de 1-2 maakte via Alec van Hoorenbeeck, hebben de Tukkers wat gas teruggenomen.

Of is het NEC dat juist een tandje bij heeft gezet? De Nijmegenaren groeien in de wedstrijd en worden steeds gevaarlijker. In de laatste twintig minuten kan deze wedstrijd nog alle kanten op.

ALM-AZ | 5' GOAL AZ

Net als Feyenoord en FC Twente eerder vandaag, maakt AZ al snel het eerste doelpunt van het eredivisieseizoen. Na iets meer dan vier minuten is het raak.

De snelle buitenspeler Ibrahim Sadiq wordt de diepte ingestuurd en pikt de bal op. Hij dribbelt even en haalt dan loepzuiver uit vanaf de rand van het strafschopgebied. De bal verdwijnt onhoudbaar in de hoek. Mooie goal!

Sadiq kijkt zijn schot na

ALM-AZ | 1' Aftrap

Het avondzonnetje zakt langzaam onder de bescheiden tribunes in Almere terwijl scheidsrechter Van den Kerkhof fluit voor het begin van de wedstrijd.

Almere City - AZ is onderweg!

NEC-TWE | 54' GOAL FC TWENTE

FC Twente pakt opnieuw de voorsprong in Nijmegen. Uit een prima corner van aanwinst Bas Kuipers kopt verdediger Alec van Hoorenbeeck ook goed in. Het is 1-2.

Van Hoorenbeeck

PSV-RKC | De opstellingen

Om 21.00 uur begint de laatste eredivisiewedstrijd van vanavond: landskampioen PSV tegen RKC Waalwijk.

Bij PSV is Jordan Teze de opvallendste afwezige. Nadat hij in eerste instantie had geweigerd te spelen, werd hij toch weer tot de wedstrijdselectie toegelaten na het maken van excuses. Toch speelt Richie Ledezma op zijn plek rechtsachterin. Verder speelt het 'Oranje-middenveld' bestaande uit Jerdy Schouten en Joey Veerman en is Noa Lang fit genoeg voor een basisplaats.

Bij RKC geen Michiel Kramer. In de spits staat de Pool Oskar Zawada, die in de laatste jaren indruk maakte in de Australische competitie. Een speler met een bijzonder profiel, dus daar gaan we eens goed op letten.

NEC-TWE | 46' Tweede helft

We hervatten de wedstrijd NEC - FC Twente. Zo te zien hebben beide ploegen niet gewisseld, al deed Twente dat gedurende de eerste helft al wel noodgedwongen door een hoofdblessure van Youri Regeer.

De clubs beginnen de tweede helft in ieder geval met dezelfde 22 mannen die de eerste helft eindigden.

FEY-WIL | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Willem II

ALM-AZ | Oud-international Zoet op goal

De eerste keeper van AZ is dit seizoen Rome-Jayden Owusu-Oduro, maar de jongeling uit de eigen opleiding is nog niet helemaal fit. Daarom verdedigt een oude bekende vandaag het doel: Jeroen Zoet.

Zoet keerde deze zomer terug in Nederland, na vier jaar bij La Spezia in Italië. Hij speelde weinig in de jaren dat de club op het hoogste niveau actief was, maar vorig seizoen op het tweede niveau kwam hij tot 25 duels.

Daarvoor stond Zoet jarenlang onder de lat bij PSV (en kort bij FC Utrecht), waar hij uitgroeide tot international. Hij kwam elf keer uit voor het Nederlands elftal. Nu is hij dus terug op Nederlandse bodem.

Jeroen Zoet

NEC-TWE | 45+5' Rust

Een vroege goal van Sam Lammers op assist van Sayf Ltaief werd ongedaan gemaakt door een kopbal van Kodai Sano. We gaan dus rusten met een 1-1 stand.

De statistieken van de eerste helft, vanuit het perspectief van thuisploeg NEC:

  • Schoten: 6-8
  • Schoten op doel: 2-2
  • Balbezit: 47% - 53%

NEC-TWE | 45+3' Tweemaal Vlap

Het ging lang gelijk op, maar inmiddels is Twente wel echt de betere ploeg. Tweemaal is Michel Vlap dichtbij.

De eerste keer wordt hij geweldig vrijgespeeld door teamgenoot Sam Lammers, maar treuzelt hij iets te lang met schieten. De tweede keer schiet hij wel op tijd, maar gaat de poging over het doel.

NEC-TWE | 39' Twee keer de lat!

FC Twente is twee keer zeer dicht bij de voorsprong. Uit een geweldige corner van Michel Vlap kopt Daan Rots in, maar de bal stuitert via de onderkant van de lat óp de lijn uit het doel. Zelfs in de herhaling lijkt het echt alsof de bal eroverheen is, maar er is geen doellijntechnologie om dat definitief te bepalen.

In de rebound wordt de bal nog eens ingekopt door Bas Kuipers, maar ook hij raakt de lat. Curieuze situatie.

NEC-TWE | 32' 'Witte wissel'

FC Twente voert een 'witte wissel' door, waarmee je officieel geen wisselmoment verliest. Dat mag als een speler hoofdletsel heeft, zoals Youri Regeer nu. Gelukkig lijkt het mee te vallen en kan Regeer wel zelf van het veld, hij wordt vervangen door Anass Salah-Eddine.

Dit betekent tegenwoordig dat NEC ook een extra wissel krijgt, en dus in totaal zes keer kan wisselen in deze wedstrijd. Beide ploegen moeten immers even vaak kunnen wisselen in een duel.

Regeer moet het veld verlaten

ALM-AZ | De opstellingen

Om 20.00 uur wordt er in Flevoland gevoetbald: Almere City - AZ staat dan op het menu.

Bij thuisploeg Almere zien we enkele nieuwe namen, zoals Ricardo Visus, Vasilios Zagaritis, Baptiste Gillaume en Álex Balboa. Er is opnieuw creatief gescout in Almere. Dat leverde vorig seizoen een leuke selectie vol opvallende spelers op.

Ook aan de zijde van AZ zijn er enkele nieuwelingen. Spits Troy Parrott kennen we, want die scoorde vorig seizoen liefst 17 keer voor Excelsior. Verder is de rechtsback nog steeds een Japanner, al is de vertrokken Yuki Sugawara nu vervangen door Seiya Maikuma.

NEC-TWE | 28' GOAL NEC

Twente-speler Ltaief was net de held, maar laat nu zijn man lopen. NEC-rechtsback Bart van Rooij staat helemaal vrij en kan de bal rustig voorgeven.

In het strafschopgebied staat Kodai Sano, die de bal goed binnenkopt. Echte spitsengoal van de Japanse spits, die vorig seizoen enigszins tekortschoot met vijf treffers.

NEC-TWE | Wie is Sayfallah Ltaief?

Hij gaf direct zijn visitekaartje af met een geweldige assist: Sayfallah Ltaief. Wie is deze nieuweling van FC Twente?

Ltaief is een linksbuiten die werd geboren in Zwitserland, maar international is voor het land waar zijn ouders vandaan komen: Tunesië. Hij kwam voor ongeveer anderhalf miljoen over van FC Basel, nadat hij vorig seizoen in de Zwitserse competitie goed was voor acht goals en zes assists.

Opmerkelijk: hij kreeg ook negen gele kaarten. Schuilt er een temperamentvol karakter achter deze gracieuze dribbelaar?

Ltaief

NEC-TWE | 16' Superredding Unnerstall

Lars Unnerstall laat weer eens zien waarom hij al jaren één van de beste keepers van de eredivisie is. De bal wordt kiezelhard op zijn doel geschoten, maar Unnerstall tikt hem met een fraaie reflex uit de gevarenzone. Wat een mooie redding van de Duitser van FC Twente.

NEC-TWE | 8' GOAL FC TWENTE

FC Twente komt snel op voorsprong op bezoek bij NEC. Sam Lammers, die al zo'n succesvol halfjaar bij FC Utrecht achter de rug had met tien goals, opent zijn doelpuntenrekening.

Het is echter vooral de assist van Sayfallah Ltaief die de complimenten verdient. De snelle aanvaller dribbelt langs de linkerflank, passeert twee verdedigers en legt de bal panklaar voor het doel neer. Lammers hoeft echt alleen maar binnen te lopen.

Doelpuntenmaker Lammers kwam over van het Schotse Rangers

NEC-TWE | 1' Aftrap

In het Goffertstadion hebben NEC en FC Twente de bal aan het rollen gebracht. Het zijn twee ploegen die vorig seizoen een uitstekend jaar beleefden. Twente werd derde en mag daarom uitkomen in de voorrondes van de Champions League. NEC werd heel verdienstelijk zesde.

De hoofdtrainers die verantwoordelijk waren voor die successen zijn gewoon op hun plek blijven zitten. Rogier Meijer (NEC) en Joseph Oosting (FC Twente) begroetten elkaar voor de wedstrijd en kwamen erachter dat ze vanmorgen allebei een donkerblauwe polo uit de kledingkast hebben getrokken. Niks mis mee natuurlijk.

Meijer en Oosting

FEY-WIL | 90+8' Afgelopen

Het zit erop. Net als vorig seizoen begint Feyenoord het eredivisieseizoen met een gelijkspel in eigen huis. Dat is teleurstellend, want Feyenoord was enkele klassen beter en had de wedstrijd veel eerder moeten beslissen.

Voor Willem II is het een bonuspuntje, want er zullen normaal gesproken niet veel clubs met een punt weggaan uit De Kuip.

FEY-WIL | 90+4' Op de lat!

Ramiz Zerrouki is héél dicht bij de winnende treffer. De Feyenoorder schiet een vrije trap direct richting doel, waar iedereen een voorzet verwacht.

De poging is zeker niet slecht, maar belandt op de lat. Wat een pech voor Zerrouki.

FEY-WIL | 89' Debuut 16-jarige Mathijsen

Wat een prachtig moment voor de 16-jarige Jens Mathijsen. In een volle Kuip mag hij zijn debuut maken voor Willem II.

Hij is de zoon van Joris Mathijsen, die nog een WK-finale speelde namens Oranje en voor zowel Willem II als Feyenoord speelde. Net als zijn oudeheer is Jens een centrale verdediger.

Direct krijgt hij een gele kaart omdat hij een ingooi weigert te nemen. De scheidsrechter beoordeelt dat als tijdrekken.

FEY-WIL | 83' GOAL WILLEM II

Willem II komt tegen alle verhoudingen in op gelijke hoogte tegen Feyenoord. Een lange bal van achteruit wordt totaal verkeerd ingeschat door keeper Timon Wellenreuther...

De Feyenoord-doelman mist de bal en stompt Willem II-spits Kyan Vaessen tegen zijn hoofd. De Belg kopt de bal nog wel richting doel en tergend langzaam rolt die over de lijn. Het is 1-1!

Wellenreuther heeft de bal gemist en baalt

CIT-UTD | Manchester City wint

Jammer voor Erik ten Hag. Door een misser van Johnny Evans verliest hij de strafschoppenreeks en daarmee de strijd om de Community Shield.

FEY-WIL | 77' Wereldredding Didillon

De Franse Willem II-keeper Thomas Didillon onderscheidt zich. Van heel dichtbij wordt de bal ingeschoten door Bart Nieuwkoop, maar met een geweldige reflex houdt de keeper de bal uit het doel.

FEY-WIL | 70' Slechte verbinding met VAR

Een opvallend moment: Santiago Giménez claimt vastgehouden te worden, maar scheidsrechter Higler geeft aan dat hij het niet kan checken bij de VAR. De verbinding is schijnbaar slecht.

Dat is gelijk het laatste wapenfeit van Giménez, die eigenlijk wel recht had op de penalty. Hij wordt gewisseld voor Ayase Ueda.

Bij Willem II komt de man erin die we eerder in dit blog al bespraken: Jeremy Bokila, een echte supersub.

CIT-UTD | 90+4' Penalty's!

Altijd leuk: een strafschoppenreeks. Erik ten Hag en Pep Guardiola spreken hun mannen toe en wijzen de nemers aan.

In de Community Shield doet men niet aan verlengingen bij een gelijkspel. In plaats daarvan gaat we direct naar penalty's, wat stiekem toch wel een stuk leuker is.

NEC-TWE | Opstellingen

Om 18.45 uur trappen NEC en FC Twente af in het Goffertstadion in Nijmegen. De opstellingen zijn bekend.

Bij Twente is er een basisplaats voor aanwinsten Sam Lammers (spits), Bas Kuipers (linksback) en Sayfallah Ltaief (linksbuiten). Verder zien we de bekende namen van trainer Joseph Oosting.

NEC-trainer Rogier Meijer heeft een basisplaats ingeruimd voor Basar Önal, een 20-jarige Doetinchemmer die overkwam van De Graafschap. Verder staat Robin Roefs in de goal, want Jasper Cillessen vertrok deze zomer naar Las Palmas in Spanje.

CIT-UTD | 89' GOAL MANCHESTER CITY

Bernardo Silva maakt gelijk! De Portugees kopt raak uit een prachtige voorzet van de 21-jarige Oscar Bobb.

CIT-UTD | 82' GOAL MANCHESTER UNITED

Manchester United komt op voorsprong! Het is de jonge Alejandro Garnacho, een 20-jarige aanvaller met opvallend geblondeerd kapsel, die de ban breekt.

Na 82 minuten dribbelt hij het strafschopgebied in en schiet hij de bal keurig in het hoekje. Mooie goal, die zomaar kan betekenen dat Manchester United de Community Shield wint.

FEY-WIL | 52' Grote kansen Giménez

Oei, Giménez had daar meer kunnen betekenen voor Feyenoord. In de eerste minuten van de tweede helft komt hij twee keer in scoringspositie.

Zeker de tweede kans is echt groot, maar hij schiet hem met recht op de keeper. Het blijft 1-0.

FEY-WIL | 49' Vlam in de pan

Zo tam als de eerste helft eindigde, zo vurig begint de tweede helft.

Eerst vraagt Paixao (en alle fans in de Kuip met hem) om een penalty nadat hij naar de grond gaat in het strafschopgebied. In de tegenstoot kan Willem II counteren, maar dat lukt niet helemaal. Willem II-middenvelder Amine Lachkar schiet de bal dan hard op het hoofd van Kasanwirjo, die op de grond lag. Bewust of niet, dat is een vervelende actie.

Het stadion ontploft, maar scheidsrechter Higler slaagt er snel in de gemoederen tot bedaren te brengen. Lachkar krijgt geel en de rust keert weder.

FEY-WIL | 46' Tweede helft

Het tweede bedrijf is begonnen in Rotterdam.

Vooralsnog wordt er niet gewisseld door beide ploegen. Zien we straks nog wat debutanten in de tweede helft? Wellicht Feyenoord-versterking Anis Hadj-Moussa, die leuke dribbelaar die vorig seizoen zoveel indruk maakte bij Vitesse. Of de Argentijnse spits Julián Carranza, die overkwam van Philadelphia Union.

FEY-WIL | Rust

We gaan na precies 45 minuten rusten in Rotterdam. Na een leuke openingsfase waarin Feyenoord op 1-0 kwam, ging het tempo volledig uit de wedstrijd. Het is vrijwel uitsluitend Feyenoord dat de bal heeft, maar tot echte kansen komen de Rotterdammers niet.

De statistieken na een helft voetbal:

  • Schoten: 9-0
  • Schoten op doel: 2-0
  • Balbezit: 84% - 16%

CIT-UTD | 54' Afgekeurde goal United

Manchester United-speler Bruno Fernandes schiet de bal werkelijk geweldig achter doelman Ederson. Het is een heerlijke krulbal in de verre kruising.

De grensrechter gooit echter roet in het eten (of eigenlijk deed Fernandes dat zelf), want het is buitenspel. Goal afgekeurd.

FEY-WIL | 36' Bokila loopt zich warm

Het loopt voor geen meter bij Willem II, dus laat trainer Peter Maes een aantal mogelijke invallers warmlopen. Onder hen bevindt zich een leuke speler: Jeremy Bokila.

Bokila is een 35-jarige spits met de Congolese nationaliteit die als specialiteit heeft: scoren als invaller. Hij maakte vorig seizoen elf goals in de eerste divisie, waarvan negen als invaller. Het seizoen daarvoor scoorde hij acht keer, waarvan zes keer als invaller.

Dat belooft wat!

FEY-WIL | 26' Poging Hancko

Er zijn weinig verdedigers die zo vaak in het strafschopgebied van de tegenstander komen als Dávid Hancko. Ook nu stoomt hij weer op naar voren om het vijandelijke doel onder vuur te nemen.

Via een Tilburgs voetje gaat de bal naast, dus krijgt Feyenoord een corner. De vijfde van de wedstrijd alweer.

Het schot van Hancko wordt aangeraakt door Doodeman

FEY-WIL | 20' Feyenoord drukt door

Willem II heeft vooralsnog een zware dag in De Kuip. De promovendus staat met de rug tegen de muur.

Feyenoord heeft telkens veel mensen op de helft van Willem II en de spelers weten elkaar goed te vinden. Het is wachten op de volgende kans.

FEY-WIL | 11' GOAL FEYENOORD

Feyenoord komt op 1-0! De 19-jarige Antoni Milambo zet de Rotterdammers op voorsprong.

Het is een gemiste omhaal van Santiago Giménez die deze goal gek genoeg mogelijk maakt. De bal stuitert door en Milambo is het meest attent. Hij veegt de bal knap in de bovenhoek vanaf een meter of vijftien. Mooie goal van de jongeling, die ook al tegen PSV scoorde in de Johan Cruijff Schaal.

Milambo wordt gecomplimenteerd door Paixao

FEY-WIL | 10' Feyenoord controleert

In de eerste tien minuten is het balbezit zoals verwacht voor Feyenoord. De verhoudingen: 78% - 22% in het voordeel van de thuisploeg.

Aanvoerder Lutsharel Geertruida, die zijn 200ste duel voor Feyenoord speelt, heerst achterin. Voorin is Giménez bedrijvig met het schot dat we eerder vermeldden, een handig hakje en een knappe beweging waarmee hij wegdraaide bij zijn tegenstander Tommy St. Jago.

Geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord in de openingsfase.

FEY-WIL | 2' Schotje Giménez

Het eerste gevaar is van Feyenoord. Omdat Bart Nieuwkoop erg attent is op een lange pass, komt de bal bij Santiago Giménez terecht.

Vanaf een meter of twintig schiet de Mexicaan, maar zijn poging is wat zwak. Het publiek in De Kuip beloont het schot met een luid applaus: zij zijn blij met de aanvallende intenties van hun Feyenoord.

FEY-WIL | 1' Aftrap

Er is afgetrapt. Ook voor Feyenoord en Willem II is het eredivisieseizoen 2024/25 begonnen.

Voor de aftrap schudden Feyenoord-trainer Brian Priske en Willem II-trainer Peter Maes elkaar amicaal de hand en kletsten ze een tijdje met elkaar. De Deen en de Belg lijken het goed te kunnen vinden.

Peter Maes en Brian Priske

FEY-WIL | Beelen haakt geblesseerd af

Feyenoorder Thomas Beelen lijkt in de warming-up geblesseerd te raken en kan niet beginnen aan de wedstrijd. Hij neemt wel plaats op de bank, maar wordt vervangen door Neraysho Kasanwirjo.

Kasanwirjo werd begin 2023 overgenomen van FC Groningen en vorig seizoen uitgeleend aan het Oostenrijkse Rapid Wien.

Feyenoord-trainer Priske heeft niet veel verdedigers meer over, dus hij zal hopen dat er geen geblesseerden meer bij komen...

CIT-UTD | 1' Aftrap

We zijn begonnen op Wembley! Het Manchester United van Erik ten Hag gaat het, nu nog zonder bankzitters Joshua Zirkzee en Antony, opnemen tegen een jeugdig Manchester City.

Het is een mooie kans op een nieuwe prijs voor Ten Hag, die deze zomer versterking kreeg van Ruud van Nistelrooij en René Hake als assistenten in zijn technische staf.

FEY-WIL | Nieuwe keeper Willem II

Bij Willem II staat vandaag Thomas Didillon onder de lat, een 28-jarige Franse keeper met ervaring in de hoogste divisies van Frankrijk (FC Metz) en België (o.a. Anderlecht en KRC Genk). Hij heeft een aardige staat van dienst.

De basisplaats van Didillon gaat ten koste van Joshua Smits, die vorig seizoen nog werd uitgeroepen tot beste keeper van de eerste divisie. Dat is een flinke teleurstelling voor Smits, meldde het Brabants Dagblad eerder deze week. De 31-jarige Nijmegenaar is "ontgoocheld."

Thomas Didillon

FEY-WIL | Laatste duel van Hancko?

Dat Dávid Hancko aan de aftrap staat van het eerste eredivisieweekend is best opvallend te noemen. De Slowaakse verdediger was vorig seizoen één van de uitblinkers van Feyenoord, speelde een prima EK en staat in de belangstelling van menig topclub. Liverpool, Atlético Madrid en Paris Saint-Germain kwamen allemaal voorbij als mogelijke geïnteresseerde clubs in de (soms wat onbetrouwbare) wandelgangen.

Hancko zelf blijft er koel onder. "Natuurlijk is het geen teleurstelling als ik hier blijf. De Kuip blijft elke wedstrijd speciaal", zei hij. Vandaag mag hij in ieder geval nog één keer genieten van dat fraaie stadion in Rotterdam-Zuid.

FEY-WIL | Opstellingen

De opstellingen zijn bekend! Calvin Stengs moet het eerste eredivisieduel van het seizoen overslaan, hij is ziek.

Feyenoord-trainer Priske heeft verder gekozen voor de verwachte namen, waarbij de Peruaan Marcos Lopez op linksback speelt vanwege de blessure van Quilindschy Hartman en het feit dat Gijs Smal niet helemaal fit is. Timon Wellenreuther gaat keepen, hij heeft de concurrentiestrijd met Justin Bijlow vooralsnog gewonnen.

Bij Willem II zien we ook veel spelers die vorig seizoen al bij de club zaten. De Belgische spits Kyan Vaessen maakt zijn debuut, net als Mickael Tirpan, Cissé Sandra en keeper Thomas Didillon.

Jeugdig City

Ook City maakt de opstelling bekend, en in het blauwe gedeelte van Manchester krijgt een aantal jongelingen de kans.

De 21-jarige James McAtee, een centrale middenvelder, maakte al eerder zijn debuut maar staat voor het eerst in de basis voor Manchester City. Voor de 19-jarige Nico O'Reilly, eveneens een centrale middenvelder, is het wel echt zijn debuut voor de hoofdmacht van de Citizens. Beide spelers werden geboren in (een voorstad van) Manchester en spelen al sinds hele jonge leeftijd in de City-opleiding.

Op rechtsbuiten zien we verder de 21-jarige Oscar Bobb, een Noorse speler die in 2019 overkwam van de jeugdopleiding van Vålerenga IF. Hij maakte vorig seizoen één goal in de Champions League en één goal in de Premier League.

Zirkzee op de bank bij United - City

Geen basisplek voor Joshua Zirkzee in de wedstrijd om de Community Shield tegen Manchester City:

Kritiek op speelstijl doet Feyenoord-trainer Priske weinig: ‘Vier goals bij PSV mag je niet vergeten’

Voor Feyenoord en de nieuwe trainer Brian Priske begint vanmiddag (16.30 uur) de competitie. In Rotterdam-Zuid is het gepromoveerde Willem II de eerste tegenstander bij de start van de eredivisie. Ondanks kritiek zal Priske zijn speelwijze niet aanpassen, zo kondigt hij aan.

"Het is moeilijk om antwoord op de vraag te geven waar Feyenoord op dit moment staat", zegt de Deense Feyenoord-trainer bij Rijnmond. "Er zijn vraagtekens, over de spelers en de speelwijze. Het is nooit eenvoudig om daar een makkelijk antwoord op te geven. Maar we staan er scherp op."

Brian Priske

Om 16.00 uur Community Shield: United vs. City

Ook in Engeland begint het voetbalseizoen traditioneel met de wedstrijd tussen de landskampioen en bekerwinnaar. Vanmiddag (16.00 uur) staan kampioen Manchester City en Manchester United, winnaar van de FA Cup, op Wembley tegenover elkaar in de strijd om het Community Shield.

United-trainer Erik ten Hag kan niet beschikken over zijn sterkste elftal. Leny Yoro, Tyrell Malacia en aanvaller Rasmus Højlund zijn in elk geval niet van de partij. Verder staan er achter de namen van Harry Maguire, Victor Lindelöf, Joshua Zirkzee en Aaron Wan-Bissaka vraagtekens.

Erik ten Hag met zijn assistenten Ruud van Nistelrooy en Rene Hake

Teze (PSV) toch van de partij vanavond

Verdediger Jordan Teze zit vanavond toch bij de wedstrijdselectie van PSV. Hij wil naar AS Monaco en zei niet voor PSV meer te willen spelen en trainen, maar is daar gisteren op teruggekomen.

"Ik wil graag iedereen binnen PSV, de supporters, mijn medespelers en de leiding laten weten dat ik spijt heb van mijn voornemen om niet te spelen. Ik ben gestreeld door de interesse van een grote buitenlandse club, maar ik ben een kind van PSV. Ik zal er morgen staan als de trainer een beroep op mij doet", aldus de 24-jarige Teze.

PSV en trainer Peter Bosz laten weten zijn excuses te aanvaarden. "Jordan maakt gewoon deel uit van de wedstrijdselectie voor het duel met RKC en is vastbesloten de competitie succesvol af te trappen", aldus de club in een verklaring.

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - NAC Breda (4-1)

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - NAC Breda

Welkom!

Welkom in het eerste eredivisieblog van het seizoen. Er staan vandaag vier duels op het programma: Feyenoord-Willem II (16.45 uur), NEC-FC Twente (18.45 uur), Almere City-AZ (20.00 uur) en PSV-RKC (21.00 uur).