EK atletiek-blog
NOS SportAangepast

Goud, zilver en brons op estafettes • Nederland sluit EK af met twaalf medailles

De slotdag van de EK atletiek in Rome, met vanavond onder meer:

liveblog gesloten

Twaalf Nederlandse medailles

Met het goud, zilver en brons op de estafettes zet de Nederlandse ploeg het totaal bij deze EK op twaalf medailles: drie gouden, vier keer zilver en vijfmaal brons. Daarmee zijn het de meest succesvolle EK voor Oranje. Het vorige recordaantal medailles stond op acht. Dat was de score op de EK's van 1938 (Parijs), 1950 (Brussel) en 2018 (Berlijn).

Bedankt voor het volgen van de liveblogs en de uitzendingen.

Geniet hier na van de drie Europese titels - Femke Bol, Jessica Schilder en de estafettevrouwen op de 4x400 meter - op muziek:

  • NOS
    Het medailleklassement van de EK in Rome

Polsstokhoogspringen | Net niet voor Duplantis

Het zit er niet in vanavond. Wel een derde Europese titel, geen nieuw wereldrecord voor Armand 'Mondo' Duplantis.

In april zette de Zweed het wereldrecord op 6,24 meter. In Rome gaat de lat dus naar 6,25 meter. Maar in drie pogingen komt Duplantis er niet over. Een buiging voor het publiek, en dan loopt hij nog een ererondje, voor alle atletiekfans die voor de Duplantis-show zijn blijven zitten in het Olimpico. Een mooie afsluiter van de slotavond van deze EK.

  • Reuters
  • Reuters
    Armand Duplantis

Polsstokhoogspringen | Nog een poging te gaan

6,25 meter... Een ongelooflijke hoogte, zelfs voor bijna alle finalisten hier in Rome. Op één na: Armand Duplantis.

Maar ook hij heeft er in zijn eerste, en tweede poging moeite mee. Bij de eerste poging heeft hij genoeg hoogte, maar tikt hij de lat op de weg omlaag aan. Hij gaat het zo nog één keer proberen.

Polsstokhoogspringen | Goud Duplantis, maar het is nog niet klaar

Emmanouil Karalis moet de strijd staken. De Griek kan niet wat Armand Duplantis kan. En dat is helemaal niet gek. Karalis, die als enige met Duplantis meekon over 5,87 meter, neemt dolblij genoegen met zilver.

Het brons is voor de Turk Ersu Sasma. Hij kon mee tot 5,82.

En Duplantis? Die gaat nog even door. 'Mondo' gaat nu over 6,10 meter, de hoogste sprong ooit op een Europees kampioenschap. En dan gaat de lat nog naar 6,25 voor, 1 centimeter hoger dan zijn wereldrecord!

  • Reuters
    Armand Duplantis
  • Reuters
    Armand Duplantis

4x100m (m) | Mannen met zilver: 'Kon nog beter'

"Het was een rommelige race", zegt Nsikak Ekpom na afloop van de race, waarin de Nederlanders naar zilver sprintten. "Dit geeft extra motivatie om dat olympische ticket binnen te halen", meent Elvis Afrifa.

Sprinters na zilver op EK: 'Het kon nog beter, het was best rommelig'

4x100m (v) | 'Heel mooi om dit samen te vieren'

"Mijn eerste EK outdoor medaille, en de eerste met deze ploeg. Dat we dit samen mogen vieren, is heel mooi", zegt Nadine Visser, startloopster van de sprintploeg die brons veroverde. "We gingen voor medailles natuurlijk. Na de goede race van gisteren gingen we vol vertrouwen de finale in."

Marije van Hunenstijn merkte daarna hoe dichtbij elkaar het zat in de finale. "We gingen met iedereen gelijk op. Bij het laatste stuk hield ik echt mijn adem in."

Minke Bisschops was als derde aan de beurt: "Het was spannend bij de wissel, dus ik was een beetje bang. Maar het ging goed."

Tasa Jiya maakte het af met een sterke eindsprint: "Ik had een soort laserfocus op de Zwitserse, ik weet niet precies hoe het ging. Op de finish wist ik niet of ik het had.

4x100m (m) | ZILVER Nederland, achter machtige Italianen

De eerste wissel van Elvis Afrifa naar Taymir Burnet lijkt niet lekker, maar Burnet trekt vol door in het spoor van de Italiaanse topper Marcell Jacobs.

Xavi Mo Ajok brengt Nederland nog meer naar voren in de laatste bocht en geeft, nog altijd achter Italië, als tweede door aan Nsikak Ekpo. Ekpo houdt onder volle druk van meerdere landen stand en sprint naar de tweede plaats.

Italië - met naast Jacobs ook Matteo Melluzzo, Lorenzo Patta en Filippo Tortu - wint in 37,82. Nederland klokt 38,46, niet snel genoeg voor de bonus van olympische kwalificatie. Het brons is voor de Duitsers in 38,52.

4x100 meter-mannen sprinten naar twaalfde Nederlandse EK-medaille

4x100m (v) | BRONS Nederland, achter VK en Frankrijk

Slotloopster Tasa Jiya lijkt het niet te kunnen geloven, maar het is echt waar. Met haar duik over de streep bezorgt ze de Nederlandse sprintploeg brons op de 4x100 meter.

Na startloopster Nadine Visser brengt Marije van Hunenstijn Nederland helemaal terug in de strijd, Minke Bisschops gaat goed door de laatste bocht en dan gooit Jiya er nog een versnelling uit.

De Britse formatie is al uit het zicht, daarachter wordt het een spannend duel tussen meerdere landen om de medailles. Frankrijk snelt weg, Jiya klopt de Zwitserse en de opstomende Duitse om het brons.

Visser, Van Hunenstijn en Bisschops zoeken Jiya op om de medaille te vieren.

  • NOS
    Tasa Jiya en Minke Bisschops
  • NOS

Polsstokhoogspringen | Vloon achtste in finale

Nee, hoger dan 5,75 meter lukt niet vanavond voor Menno Vloon. De Nederlander komt in drie pogingen niet over 5,85 meter en eindigt als achtste.

Vijf anderen zijn al wel over die hoogte. Vier van hen lijken te gaan strijden om een podiumplaats, want Armand Duplantis is op dit onderdeel van een andere orde.

Finale 1.500m | Fenomeen Ingebrigtsen slaat weer toe

Jakob Ingebrigtsen pakt weer de dubbel! Net als op de EK van 2018 en 2022 wint de pas 23-jarige Noor ook in Rome goud op de 5.000 én 1.500 meter.

In de eindstrijd van de 1.500 meter pakt Ingebrigtsen al snel de koppositie. Hij leidt de groep de laatste ronde in en zet dan een vlammende versnelling in. Niemand kan in zijn spoor blijven, achter de gouden Noor (3.31,95) pakt de Belg Jochem Vermeulen zilver in 3.33,30, Pietro Arese (3.33,34) voegt de bronzen medaille toe aan de oogst van thuisland Italië.

Jakob Ingebrigtsen

Finale verspringen | Mihambo herovert EK-titel

Verspringster Malaika Mihambo herovert haar Europese titel. De Duitse kampioene van 2018 (twee jaar geleden tweede achter Ivana Vuleta) zegeviert in Rome met een sprong van 7,22 meter.

Mihambo bezorgt Duitsland het eerste goud van deze EK. Ze werd eerder ook wereldkampioene in 2019 en 2022 en olympisch kampioene in 2021. Mihambo had in Rome geen last van Vuleta; de houdster van de Europese en de wereldtitel sloeg deze EK over.

Mihambo, die in de kwalificatie haar eerste zeven meter van het seizoen had gesprongen, laat bij haar tweede poging de winnende sprong noteren. Met 6,94 meter bij haar laatste poging sprong Larissa Iapichino nog naar het zilver voor Italië.

10.000 meter | Bijrol Schutte, goud Lobalu

Dominic Lobalu zet de finale over 10.000 meter naar zijn hand. Goud voor Zwitserland. Lobalu blijft voor Yann Schrub (Fra) en Thierry Ndikumwenayo (Spa).

Noah Schutte kon lang aanhaken bij de sterke groep, maar zakte steeds verder terug en komt als achttiende over de streep.

Zwitser Lobalu wint 10.000 meter, Schutte speelt geen rol van betekenis

4x100 m | Opstellingen sprintploegen

De estafettes over 4x100 meter vormen straks het slotakkoord van de EK in Rome. Om 22.40 uur zijn de vrouwen aan de beurt. Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya lopen, dezelfde samenstelling als in de series dus.

De mannen zijn tien minuten daarna aan de beurt. Ook daar geen wissels ten opzichte van de series: Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo Ajok en Nsikak Ekpo. Die vier plaatsten zich met overtuiging voor de finale, en hopen op een snelle tijd vanavond.

Het is de voorlaatste kans om zich te verzekeren van plaatsing voor de Olympische Spelen. Daarvoor moet het viertal onder 38,30 lopen. De snelle mannen hebben tot het eind van deze maand om, op basis van tijd, te stijgen op de wereldranglijst. Slaagt Nederland in de EK-finale niet in die missie, dan volgt later deze maand een herkansing in Geneve.

Polsstokhoogspringen | Vloon over 5,75

Na twee foutsprongen is het zijn laatste kans, en die is goed! Menno Vloon springt over 5,75 meter en mag door. Zeven andere finalisten gingen ook over 5,75. Armand Duplantis slaat deze hoogte over. Hij stapt later weer in.

Menno Vloon over 5,75

Speerwerpen | Eindelijk goud voor Vadlejch

Jakub Vadlejch sleept eindelijk een hoofdprijs in de wacht. De Tsjechische speerwerper, die al olympisch zilver, WK-zilver en tweemaal WK-brons pakte, passeert met zijn laatste poging de Duitse titelverdediger Julian Weber.

Weber zag lange tijd niemand in zijn buurt komen. Hij stond sinds zijn eerste poging aan de leiding met 85,94 meter. Bij het sluiten van de markt gaat Vadlejch daaroverheen: 88,65 meter.

Jakub Vadlejch

10.000m (m) | Eindstrijd met Schutte

Nadat eerder vanavond al de B-race werd gelopen, is het nu tijd voor de A-race met daarin Nederlander Noah Schutte. De winnende tijd van de B-race was 28.24,93, naar alle waarschijnlijkheid gaat het nu een stuk sneller.

Kan de 29-jarige Schutte meedoen om de medailles? Zijn beste jaartijd op de tien kilometer is 27,58.

Noah Schutte

Finale 800m (v) | Hodgkinson klasse apart

Er staat geen maat op Keely Hodgkinson in de finale over 800 meter. De 22-jarige Britse loopt dominant op kop prolongeert haar Europese titel met overmacht. Hodgkinson wint in 1.58,65.

Het zilver is voor Gabriela Gajanová uit Slowakije, die met een eindsprint nog wat inliep op de uitbollende Hodgkinson. Anaïs Bourgoin uit Frankrijk verovert brons. Alle medailles worden gevierd, want tweede of derde worden achter wereldtopper Hodgkinson is ook heel mooi.

In Europa staat zij vooralsnog op eenzame hoogte, met vier EK-titels op een rij: outdoor in 2022 en 2024, indoor in 2021 en 2023.

Keely Hodgkinson

4x400m (v) | Estafettevrouwen: "Supercool, heel mooie race"

"We hebben onze plek verdedigt, echt supercool", zegt Femke Bol. "Dat ik het stokje zo vooraan kreeg, echt perfect", complimenteert de slotloopster het werk van haar teamgenoten.

Het Oranje-kwartet startte als favoriet. "Een beetje druk, maar wel lekker", beschrijft Klaver het gevoel voor de finale. "We lopen veel estafettes, maar het went gewoon nooit. Dat houdt ons scherp, dit was een heel mooie race."

Cathelijn Peeters is dolblij, net als Femke Bol pakt zij twee avonden op rij een medaille. "Ik heb misschien iets te weinig geslapen. Eén dagje op adrenaline, we storten morgen wel in", lacht Peeters.

Estafettevrouwen maken favorietenstatus waar: 'Die druk houdt ons scherp'

4x400m (m) | België klopt Italië

Slotloper Alexander Doom van België krijgt als eerste het stokje voor de laatste ronde. De Europees kampioen over 400 meter heeft nog een versnelling in huis en laat er geen twijfel over bestaan. De Belgen - met Doom, Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden en Dylan Borlée - winnen in 2.59,84.

Het zilver is voor Italië, nipt voor Duitsland.

Belgen pakken goud in estafettefinale 4x400 meter

Bekijk hier de gouden race van de estafettevrouwen

Klaver, Peeters, De Witte en Bol lopen naar EK goud op 4x400 meter

4x400m (v) | GOUD voor Klaver, Peeters, De Witte en Bol

Startloopster Lieke Klaver heeft de beste start en geeft als eerste het stokje door, Cathelijn Peeters mag na het uitkomen van de bocht naar binnen en heeft de koppositie.

De sterke Rashidat Adeleke haalt Peeters al snel in, maar de Nederlandse gaat mee in het spoor van de Ierse. Lisanne de Witte lijkt in duel met de Belgische Cynthia Bolingo om de tweede plaats, maar net als in de serie is haar slotstuk ijzersterk.

Femke Bol mag het afmaken. Ze begint op kop, en houdt stand. Sharlene Mawdsley, slotloopster van Ierland, komt nog in de buurt. Maar het Nederlandse kwartet prolongeert in 3.22,39 de Europese titel!

Achter Ierland (tweede) pakt België het brons.

  • NOS
    Femke Bol komt als eerste over de streep
  • ANP

Polsstokhoogspringen | Vloon over 5,65 meter

Menno Vloon had een tweede poging nodig bij zijn aanvangshoogte (5,50 meter), maar gaat vervolgens soepel in een keer over 5,65 meter. Ook topfavoriet Armand Duplantis stapt in en gaat over 5,65.

De Zweed bekijkt het hierna waarschijnlijk weer van een afstandje. Voor Vloon en de anderen gaat de lat straks op 5,75 meter.

Ook de finales van het speerwerpen (mannen) en verspringen (vrouwen) zijn inmiddels begonnen.

4x400m | Nederland met Bol, Klaver, Peeters en De Witte

De opstelling van de Nederlandse estafettevrouwen is bekend. Lisanne de Witte behoudt haar plek na het sterke optreden in de series. Femke Bol, hier al bezig aan de voorbereidingen, komt zoals verwacht in actie. Ook Lieke Klaver komt het team versterken en na haar prachtige avond met brons op de 400 meter horden zien we ook Cathelijn Peeters vanavond weer in actie.

Met Bol, Klaver, De Witte en Peeters loopt Nederland vanavond in de samenstelling waarin in maart de wereldtitel indoor werd veroverd in Glasgow.

Lieke Klaver, Femke Bol, Cathelijn Peeters en Lisanne De Witte

Polsstokhoogspringen | Vloon in finale, Duplantis favoriet

De finale van het polsstokhoogspringen gaat beginnen. Menno Vloon wordt voorgesteld aan het publiek. En achter hem, in het gele jack, staat de grote favoriet. Wereldrecordhouder Armand Duplantis gaat voor zijn derde Europese titel. En, mocht de eindstrijd beslist zijn, wachten er hoogstwaarschijnlijk ook nog pogingen op een nieuw wereldrecord. Dat staat nu op 6,24 meter.

Menno Vloon

4x400m (v) | Bol in actie bij titelverdediger op estafette?

Femke Bol en coach Laurent Meuwly

Op de warmloopbaan buiten het stadion overlegt Femke Bol met coach Laurent Meuwly. Bol gaat vanavond voor haar derde medaille tijdens deze EK. Naar alle waarschijnlijkheid loopt Bol in de finale van de 4x400 meter estafette.

Het Oranje-kwartet deed het in de series zonder Bol, Cathelijn Peeters en Lieke Klaver, maar plaatste zich door een machtige eindsprint van Lisanne de Witte toch rechtstreeks voor de eindstrijd.

In de eerste estafettefinale van de avond (om 21.05 uur) verdedigen de Nederlandse vrouwen de Europese titel over 4x400 meter. Twee jaar geleden in München voltooide Femke Bol met de estafetteploeg haar gouden hattrick op de EK.

De Witte maakt achterstand goed en loodst estafettevrouwen naar finale 4x400 m

10.000 meter | Eerst de B-race

De avond begint in het Olimpico met de B-race van de 10.000 meter. In tegenstelling tot de 10.000 meter bij de vrouwen gisteravond, is het veld bij de mannen in tweeën opgedeeld. Om 20.12 uur zijn de op papier mindere lopers (op basis van seizoenstijden en persoonlijk records) ingedeeld. Later op de avond (22.26 uur) wacht de A-finale, met daarin Noah Schutte.

De medailles worden verdeeld op basis van tijd. Er kan dus een verrassing komen uit het 'B-veld', al zullen we dat pas aan het eind van de avond weten.

Bij de vrouwen verliep de eindstrijd gisteravond overigens rommelig. Met 33 atletes aan de start leken juryleden het nauwelijks te kunnen bijhouden, na afloop klaagden verschillende deelnemers over verkeerde informatie over het aantal nog te lopen rondes.

'Gouden kroon' (50.000 euro) voor Bol

Femke Bol met haar gouden medaille van de 400 meter horden

Voor Femke Bol zijn de EK atletiek ook financieel al een succesvol toernooi. De organisatie looft bij deze editie, voor het eerst, flink prijzengeld uit. In totaal gaat het om 500.000 euro.

De verdeling daarvan deed nogal wat wenkbrauwen fronsen. Slechts tien van de in totaal 42 goudenmedaillewinnaars in Rome krijgen betaald. De verschillende disciplines zijn bij zowel de mannen als vrouwen opgedeeld in vijf categorieën, zoals springen, sprinten en horden, of werpen. Alleen de beste prestatie per categorie levert de 'Gold Crown' en een beloning van 50.000 euro op.

Inmiddels zijn in drie van die categorieën alle onderdelen afgerond, waardoor drie atleten zeker zijn van 50.000 euro.

De winnende tijd van Bol (52,49 seconden) in de finale 400 meter horden was goed voor 1.253 punten via de rekenmethodes van World Athletics, een puntenaantal waar geen Europees kampioene aan kon tippen op de 100, 200, 400 of 400 meter horden.

Voor Karsten Warholm geldt hetzelfde bij de mannen (categorie sprint en horden). Bij de technische onderdelen werd de uitzonderlijke prestatie van Sandra Elkasevic beloond, zij veroverde het goud bij het discuswerpen. Haar winnende afstand (67,04 meter) leverde meer punten op dan de winnaressen bij het kogelstoten (Jessica Schilder), kogelslingeren en speerwerpen.

Het avondprogramma

  • 20.12 uur: 10.000 meter (m) B-race
  • 20.20 uur: Finale polsstokhoogspringen, met Menno Vloon
  • 20.28 uur: Finale speerwerpen (m)
  • 20.54 uur: Finale verspringen (v)
  • 21.05 uur: Finale 4x400 meter (v), met Nederland
  • 21.17 uur: Finale 4x400 meter (m)
  • 21.28 uur: Finale 800 meter (v)
  • 21.44 uur: 10.000 meter (m), A-race met Noah Schutte
  • 22.26 uur: Finale 1.500 meter (m)
  • 22.40 uur: Finale 4x100 meter (v), met Nederland
  • 22.50 uur: Finale 4x100 meter (m), met Nederland

Nu al medaillerecord in Rome

Met nog een avond vol finales voor de boeg zijn de EK in Rome nu al de meest succesvolle Europese kampioenschappen ooit voor de Nederlandse ploeg. Gisteravond voegde Diane van Es de negende Nederlandse medaille toe aan de buit.

Het vorige recordaantal medailles stond op acht. Dat was de score op de EK's van 1938 (Parijs), 1950 (Brussel) en 2018 (Berlijn).

De winst van Femke Bol op de 400 meter horden betekende de tweede gouden medaille, na de Europese titel van Jessica Schilder, die haar titel met succes verdedigde bij het kogelstoten. Jorinde van Klinken (kogelstoten en discuswerpen) en Van Es zorgden voor drie zilveren medailles en Nederland veroverde al vier keer brons: de gemengde estafetteploeg op de 4x400 meter, Liemarvin Bonevacie en Lieke Klaver op de 400 meter en gisteravond Cathelijn Peeters op de 400 meter horden.

Vanavond kan de teller nog verder oplopen, zeker in de estafettefinales liggen kansen voor Nederland.

Het medailleklassement voor de slotdag

Nog even nagenieten: Goud, zilver en brons op één avond

"Echt ongekend! Nederland moet hier niet aan gaan wennen, want het is echt niet normaal", jubelde Femke Bol gisteravond na de finale van de 400 meter horden. Bol prolongeerde haar Europese titel, in haar kielzog voegde Cathelijn Peeters daar ook nog een prachtige bronzen medaille aan toe.

Terwijl Bol en Peeters hun verhaal deden, knokte Diane van Es zich een weg naar een verrassende zilveren medaille op de 10.000 meter. De 25-jarige Rotterdamse voerde haar plan tot in de puntjes uit en bekroonde dat met haar eerste medaille op een internationaal seniorentoernooi.

Buonasera!

Welkom op dag 6 van de EK atletiek, de slotdag in Rome. Hier houden we je de hele avond op de hoogte van de verrichtingen van de Nederlandse (en Europese) topatleten in het Stadio Olimpico.

Vanavond worden de laatste medailles verdeeld en staan er vier estafettefinales op het programma. Drie Nederlandse teams komen in actie. Menno Vloon opent de avond in de finale van het polsstokhoogspringen. Tussen het estafettegeweld door loopt Noah Schutte de 10.000 meter.

Het volledige programma eruit ziet, zetten we later op een rijtje.

Veel plezier!

Stadio Olimpico