Weer grote demonstratie tegen Israëlische regering • Jordanië dropt opnieuw hulppakketten
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
- Centrale bank Israël pleit voor dienstplicht ultraorthodoxe joden
- Paus roept op tot staakt-het-vuren
- Netanyahu ondergaat hernia-operatie
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
Leger Israël meldt doden van Hezbollah-commandant
Het Israëlische leger meldt dat Hezbollah-commandant Ismail al Zin is omgekomen door een luchtaanval. Zijn voertuig werd geraakt in het Zuid-Libanese dorp Kounine, meldt het leger op chatapp Telegram. Hezbollah heeft zijn dood bevestigd.
Volgens het Israëlische leger was Al Zin "een belangrijke commandant in de antitankraket-eenheid van Hezbollah" en was hij "verantwoordelijk voor tientallen antitankraketten tegen Israëlische burgers en troepen".
Weer grote demonstratie tegen regering Netanyahu
In Jeruzalem zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering van premier Netanyahu. De demonstranten eisen dat de premier opstapt en willen dat er een deal tot stand komt voor het vrijlaten van gijzelaars.
De kritiek op de regering is de afgelopen tijd toegenomen, onder meer omdat het Netanyahu niet lukt om alle gijzelaars vrij te krijgen. Bij de demonstratie vanavond roepen sommigen ook op om ultraorthodoxe joden niet langer vrij te stellen van dienstplicht. Discussies daarover brengen veel spanning teweeg in het oorlogskabinet.
Gisteravond waren er ook betogingen in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. In Tel Aviv kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie, waarna zestien mensen werden opgepakt.
Netanyahu herhaalt plannen voor grondoffensief Rafah
De Israëlische premier Netanyahu heeft op een persconferentie herhaald dat hij de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, wil binnenvallen. Hij zegt dat "niets Israël ervan weerhoudt om een grootschalig grondoffensief te starten".
Meerdere landen, waaronder Israëls belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten, hebben zich uitgesproken tegen zo'n grondoffensief. In en rondom de stad wonen 1,4 miljoen Palestijnen; het merendeel is er vanuit andere delen van de Gazastrook naartoe gevlucht. Er zijn grote zorgen over de humanitaire situatie in het gebied.
Israël treft al weken voorbereidingen voor de operatie in Rafah. De stad wordt door Israël gezien als het laatste grote bolwerk van Hamas.
De premier wordt later vanavond geopereerd aan een hernia. Minister van Justitie Levin neemt tijdens Netanyahu's afwezigheid diens taken waar. Netanyahu zegt op de persconferentie dat hij ervan uitgaat dat hij snel weer aan het werk kan.
Hamas: nog geen datum voor nieuwe gesprekken
Volgens Hamas is er nog geen nieuwe datum voor gesprekken over een bestand. Dat zegt woordvoerder Osama Hamdan tegen nieuwszender Al Jazeera.
Een anonieme functionaris van de militante Palestijnse organisatie zei eerder vandaag tegen persbureau AFP dat er "nog geen enkele indicatie of beslissing binnen Hamas is over het sturen van een delegatie naar een nieuwe onderhandelingsronde in Caïro of Doha".
De functionaris zegt verder dat hij twijfelt of "er enige vooruitgang zal worden geboekt in deze onderhandelingen". "De standpunten liggen te ver uit elkaar. Netanyahu is niet serieus en niet geïnteresseerd."
Israëlische media meldden eerder dat er vandaag een Israëlische delegatie in Cairo is aangekomen voor gesprekken over een bestand.
Jordanië voert opnieuw luchtdropping uit
Jordanië heeft opnieuw droppings van hulpgoederen boven de Gazastrook uitgevoerd. Het land heeft vanuit de lucht tien pakketten afgeworpen, in samenwerking met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.
Hulporganisaties en de Verenigde Naties wijzen erop dat de grote voedseltekorten in Gaza niet kunnen worden opgelost met de luchtdroppings. Het is veel effectiever om hulpgoederen via land binnen te laten, maar Israël houdt de grenzen al sinds het begin van de oorlog grotendeels dicht.
Centrale bank Israël pleit voor dienstplicht ultraorthodoxe joden
De Israëlische centrale bank pleit ervoor dat ook ultraorthodoxe joden de dienstplicht moeten vervullen. Met die oproep in het jaarverslag mengt de bank zich in een verhitte discussie.
Van oudsher is deze groep Israëliërs juist vrijgesteld van de dienstplicht, maar verschillende politici binnen het oorlogskabinet hebben zich recent uitgesproken tegen die vrijstelling. Daardoor dreigt er een breuk binnen de regering.
De bank stelt dat de vrijstelling van ultraorthodoxe joden de economie schaadt. Dienstplichtigen, militairen en hun echtgenoten zijn nu meer van hun tijd kwijt aan het Israëlische leger, waardoor zij volgens de centrale bank minder bijdragen aan economische groei. Als de groep mensen die het Israëlische leger kan oproepen, wordt uitgebreid, zou dat de impact op de economie verzachten, aldus de bank.
Vandaag zou eigenlijk de deadline aflopen voor nieuwe wetgeving over de dienstplicht, maar premier Netanyahu heeft om dertig dagen uitstel gevraagd.
Niet alle ultraorthodoxe joden zijn tegen het opheffen van de vrijstelling. Lees meer:
Netanyahu ondergaat hernia-operatie, minister neemt taken waar
De Israëlische premier Netanyahu wordt vandaag geopereerd aan een hernia, meldt zijn kantoor. De hernia is gisteren tijdens een routinecontrole ontdekt.
De 74-jarige premier zal tijdens de operatie onder volledige narcose worden gebracht. Minister van Justitie Levin neemt zijn taken tijdelijk over.
De operatie valt samen met nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars door Hamas. Israëlische media melden dat een Israëlische delegatie vandaag in Caïro is aangekomen.
Paus roept op tot staakt-het-vuren in Gaza
Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Hij riep ook op tot het toelaten van meer humanitaire hulp tot Gaza en het vrijlaten van alle Israëlische gijzelaars. Hij vroeg ook aandacht voor de kinderen in Gaza: "Hoeveel lijden zien we in hun ogen, ze zijn vergeten hoe ze moeten lachen", zei hij. Paus Franciscus sprak zijn paasrede traditiegetrouw uit vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
Bekijk de toespraak:
Lees hier het hele verhaal:
Fel protest in Tel Aviv tegen regering Netanyahu
In Israël is gisteravond op verschillende plekken geprotesteerd tegen de regering van Netanyahu. In Tel Aviv waren duizenden mensen op de been om de vrijlating van gijzelaars af te dwingen. Het protest was fel, er werden zestien mensen gearresteerd.
Weer protesten tegen Netanyahu
Op verschillende plekken in Israël zijn mensen opnieuw de straat op gegaan om te demonstreren tegen premier Netanyahu. Ze eisen dat hij aftreedt, onder meer omdat hij er niet in is geslaagd alle door Hamas gegijzelde mensen te bevrijden.
Er waren betogingen in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. In Tel Aviv kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie, waarna zestien mensen werden opgepakt. Volgens Al Jazeera gingen er in Tel Aviv tienduizenden de straat op en was het daarmee het grootste protest sinds het begin van de oorlog in Gaza.
Naar verwachting wordt er de komende dagen opnieuw gedemonstreerd. Vanaf morgen staan er grote protesten tegen Netanyahu op het programma in Jeruzalem.
Legerstafchef vanuit al-Shifa-ziekenhuis: doel bereikt, gevecht nog niet klaar
De stafchef van het Israëlische leger, Herzl Halevi, stelt dat het doel van de inval in het al-Shifa-ziekenhuis is bereikt. Hij omschrijft het doel als het arresteren en doden van een groot aantal militanten en Hamascommandanten. De operatie is overigens nog steeds bezig.
De hoogste militair deed de bekendmaking in een video, die volgens het leger gisteren is opgenomen in het binnengevallen ziekenhuis. "Er is een belangrijk signaal afgegeven: een ziekenhuis is geen veilige plek", verwees hij naar de gevechten met Hamas en Islamitische Jihad. Het is de tweede keer in de oorlog dat Israël het medische complex is binnengevallen. Analisten zien dat als signaal dat Hamas, ondanks zware verliezen, verre van verslagen is.
De nieuwste legeroperatie bij het medische complex duurt inmiddels bijna twee weken. In die tijd zijn volgens Israël honderden militanten van Hamas en Islamitische Jihad opgepakt of gedood. Ook werd de dood van meerdere Hamascommandanten gemeld, evenals de vondst van wapens. Vandaag zou de plaatsvervangend leidinggevende van het Hamasraketprogramma zijn gedood op het terrein.
De door het leger vrijgegeven informatie valt niet te controleren. Wel duidelijk is dat intussen vele tientallen arrestanten weer zijn vrijgelaten. Opgepakte journalisten beschrijven mishandelingen door militairen. Een aantal Palestijnen dat gevlucht is, stelt executies te hebben gezien door het Israëlische leger. Israël weerspreekt die aantijgingen. Legerchef Halevi zegt in de video dat medisch personeel ongedeerd is gebleven.
Palestijnse Rode Halve Maan: Vijf doden bij chaos hulpverlening Gaza
De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat zeker vijf mensen zijn gedood en tientallen gewond zijn geraakt bij het verdelen van hulpgoederen in de Gazastrook. Dat gebeurde toen duizenden mensen stonden te wachten op een konvooi met voedselhulp, bestaande uit 15 vrachtwagens. De hulp zou verdeeld worden op een rotonde in Gazastad, in het noorden van de Gazastrook.
Ooggetuigen zeggen tegen persbureau AFP dat gewapende mannen die toezicht hielden op de hulpverlening, in de lucht schoten. De ooggetuigen zeggen verder dat Israëlische militairen hebben geschoten en dat mensen zijn aangereden door vrachtwagens met hulpgoederen. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan hebben drie van de omgekomen Palestijnen schotwonden.
Het is niet de eerste keer dat er op deze specifieke plek Palestijnen kwamen bij het verdelen van hulpgoederen. Op 23 maart zijn volgens Hamas bij dezelfde rotonde 23 Palestijnen gedood door Israëlisch vuur. Israël spreekt dat tegen.
Het incident zou vanochtend vroeg hebben plaatsgevonden. Op beelden van AFP is te zien hoe vrachtwagens door het gebied rijden. Op de achtergrond zijn schoten te horen:
WHO: 9000 patiënten hebben noodevacuatie uit Gaza nodig
Zo'n 9000 patiënten in de Gazastrook moeten dringend worden geëvacueerd, omdat ze levensreddende zorg nodig hebben. Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat onder andere om de behandeling van kanker, verwondingen door Israëlische bombardementen en chronische aandoeningen.
"Met slechts tien ziekenhuis in heel Gaza die minimaal functioneren, wordt duizenden patiënten gezondheidszorg ontnomen", schrijft de directeur-generaal van WHO op X.
Tot nu toe zijn er volgens de WHO 3400 patiënten naar het buitenland geëvacueerd, onder wie 2198 gewonden en 1215 zieken. Maar dat is niet genoeg, schrijft Tedros. "Wij dringen er bij Israël op aan om goedkeuringen voor evacuaties te bespoedigen, zodat patiënten in kritieke toestand kunnen worden behandeld."
Tweede lading hulpgoederen naar Gaza vanuit Cyprus
Een tweede lading hulpgoederen voor Gaza heeft de haven van Larnaca in Cyprus verlaten, meldt persbureau Reuters. Er zou bijna 400 ton voedsel aan boord zijn. Het is de tweede hulpzending vanuit Cyprus.
Begin deze maand zette de Europese Commissie een maritieme corridor op voor noodhulp aan Gaza. De eerste lading werd 15 maart gelost. De haven in Gaza is door Israëlische bombardementen niet meer te gebruiken. Bij de eerste lading werden de goederen daarom via een geïmproviseerde steiger van puin aan wal gebracht en vanuit daar door hulporganisaties verspreid.
Deze vorm van hulp bieden aan Gaza zal het tekort aan voedsel en hulpgoederen verkleinen, maar hulporganisaties waarschuwen dat meer hulp nodig is. Naast hulpgoederen verschepen, voeren verschillende landen ook voedseldropping uit boven Gaza. Maar daarvan zeggen hulporganisaties dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Hulp via land wordt grotendeels door Israël tegengehouden, omdat dat land de inhoud van de hulppakketten wil controleren en wil voorkomen dat het bij Hamas terechtkomt.
De Open Arms, een reddingsschip van een Spaanse NGO, vertrekt met humanitaire hulp voor Gaza vanuit Larnaca:
'13-jarige Palestijnse jongen gedood op de Westelijke Jordaanoever'
Israëlische troepen hebben een 13-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten tijdens een inval op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De dood van Mutasem Kameel wordt volgens het persbureau bevestigd door de directeur van het al-Razi ziekenhuis in Jenin.
Het Israëlische leger laat in een verklaring aan persbureau Reuters weten dat "de omstandigheden van het incident worden onderzocht".
Volgens Wafa waren er confrontaties tussen Israëlische troepen en Palestijnen in de stad Qabatiya, ten zuiden van de stad Jenin. Dat gebeurde tijdens een militaire inval van het Israëlische leger vóór zonsopgang. Het Israëlische leger zegt dat Palestijnse schutters hebben geschoten en dat ze daarom terugschoten.
Sinds het begin van de oorlog in Gaza is ook het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever flink toegenomen. Niet alleen voert het Israëlische leger aanvallen uit, ook Joodse kolonisten plegen aanslagen bij Palestijnse dorpen. Volgens de VN hebben het Israëlische leger en kolonisten sinds oktober meer dan 400 Palestijnen gedood.
Andersom plegen Palestijnen ook aanslagen op Israëliërs. Daarbij zijn volgens de VN op de Westoever zeker zestien Israëliërs gedood en ruim honderd gewond geraakt.
Rouwende mensen naast het lichaam van de 13-jarige Mutasem Kameel:
Correspondent over gewonde VN-waarnemers in Zuid-Libanon
Vanochtend raakten drie VN-waarnemers van de vredesmissie UNIFIL en een Libanese vertaler gewond door een explosie in hun omgeving. Dat gebeurde vlak bij het dorp Rmeish, een paar kilometer van de grens met Israël vandaan.
"Dat is een gebied waar UNIFIL al tientallen jaren dagelijks patrouilles uitvoert", vertelt correspondent Daisy Mohr vanuit Beiroet. "In de Libanese media horen we dat het gaat om een Australiër, een Noor, een Chileen en hun Libanese tolk. Ze patrouilleerden volgens de nieuwszenders hier te voet toen in hun buurt een drone ontplofte. De vier gewonden zijn per helikopter naar het ziekenhuis afgevoerd."
De burgemeester van het dorp Milad Alam zegt tegen persbureau Reuters dat hij de vertaler heeft gesproken en dat zijn toestand stabiel is. "Vanuit Rmeish hoorden we een knal en zagen toen een UNIFIL-auto voorbijrijden. De buitenlandse waarnemers werden per helikopter en auto naar ziekenhuizen in Tyrus en Beiroet gebracht", zegt hij. De burgemeester geeft geen details over de toestand van de VN-waarnemers.
De VN-vredesmacht zegt nog onderzoek te doen naar de oorzaak van de ontploffing. In een verklaring laat UNIFIL weten dat aanvallen van vredeshandhavers "onacceptabel" is. Twee bronnen spraken eerder tegenover Reuters van een Israëlische aanval. Het Israëlische leger ontkent dat.
"Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, onderzoek moet uitwijzen wat er is gebeurd", vertelt Mohr. "Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat Israël UNIFIL op dit moment doelgericht onder vuur heeft genomen. De VN-vredesmacht werkt in het gebied samen met het Israëlische en Libanese leger om de rust te bewaren. Die samenwerking is ook voor Israël van belang. Het zou natuurlijk wel kunnen dat er een fout is gemaakt, maar dat is nu nog speculeren."
De Libanese premier Najib Mikati veroordeelt de aanval op VN-personeel.
'Drie VN-waarnemers en vertaler gewond geraakt bij explosie Zuid-Libanon'
Drie VN-waarnemers van de vredesmissie UNIFIL en een vertaler zijn in Libanon gewond geraakt door een explosie in hun omgeving. Dat bevestigt de VN-vredesmacht in het land, dat het voorval "onacceptabel" noemt.
Twee bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat de VN-auto is geraakt bij een Israëlische luchtaanval. Dat zou zijn gebeurd in de buurt van het dorp Rmeish, een paar kilometer van de grens met Israël vandaan.
Het Israëlische leger spreekt de berichten direct tegen en zegt geen aanval te hebben uitgevoerd.
Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober beschieten de Libanese militante groep Hezbollah en het Israëlische leger elkaar dagelijks. Afgelopen donderdag waarschuwde de vredesmacht van de VN nog voor een mogelijke escalatie in het gebied vanwege de oplopende spanningen tussen Hezbollah en Israël. "Het is noodzakelijk dat deze escalatie onmiddellijk stopt. We roepen alle partijen op hun wapens neer te leggen", schreef UNIFIL in een verklaring.
UNIFIL is al tientallen jaren actief in het vaak onrustige grensgebied met Libanon en Israël. Ook Nederland deed lang mee aan die missie, maar nu niet meer.
Op deze foto zijn militairen van de VN-vredesmissie te zien in het zuiden van Libanon afgelopen november:
CNN: Israël wil maandag met VS praten over offensief Rafah
Israël heeft de Verenigde Staten voorgesteld maandag in gesprek te gaan over het geplande offensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Dat melden Amerikaanse functionarissen aan de nieuwszender CNN.
De Israëlische premier Netanyahu annuleerde een eerder gepland bezoek vorige week nog, omdat de VS weigerde een veto te gebruiken bij een VN-resolutie waarin onder andere werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. De VS onthield zich van stemming, waardoor de de VN-Veiligheidsraad voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog zo'n oproep kon doen.
In Rafah verblijven momenteel zo'n 1,5 miljoen Palestijnen. De meesten zijn naar de zuidelijke stad gevlucht vanwege de Israëlische aanvallen op de rest van de Gazastrook. De situatie in de stad is schrijnend. Er is een groot tekort aan medicijnen en voedsel en mensen kunnen geen kant op.
Premier Netanyahu roept al weken dat hij bezig is met de voorbereidingen om de stad binnen te vallen. Rafah is volgens hem het laatste Hamas-bolwerk en hij zegt dat een grondoffensief nodig is om de oorlog te winnen. De VS wil dit voorkomen uit angst voor een nog grotere humanitaire ramp en wil alternatieven bespreken met de Israëlische delegatie.
Ook de Europese Unie voert druk uit op Israël om de stad niet aan te vallen. "De Europese Raad is diep bezorgd over de catastrofale humanitaire situatie in Gaza en de buitenproportionele gevolgen voor burgers, met name kinderen", schreven de EU-leiders onlangs nog in een verklaring. Een aanval op Rafah zou die situatie alleen maar verergeren en dus dringt de EU er bij Israël op aan daarvan af te zien.
Er zijn regelmatig Israëlische luchtaanvallen op de stad Rafah, zoals te zien is op deze video eerder deze week:
'Israël wil internationale troepenmacht om hulp te begeleiden in Gaza'
Israël wil dat een internationale troepenmacht met militairen uit Arabische landen gaat toezien op het bezorgen van hulpgoederen in de Gazastrook. Dat melden verschillende Israëlische en Amerikaanse media.
De Israëlische minister Gallant van Defensie zou dit plan deze week hebben besproken tijdens zijn bezoek aan Washington en positieve reacties hebben gekregen.
De troepenmacht zou onder meer hulpkonvooien gaan begeleiden. Drie Arabische landen moeten de soldaten gaan leveren voor zo'n troepenmacht. Het Amerikaanse medium Axios bericht op basis van een Amerikaanse en een Israëlische bron dat Egypte een van deze landen is.
Het is twijfelachtig in hoeverre Arabische landen bereid zouden zijn aan een dergelijke troepenmacht deel te nemen. De overwegend pro-Palestijnse bevolking in de Arabische wereld kan dit opvatten als samenwerking met Israël. Een ander mogelijk obstakel is dat Arabische landen naar verluidt alleen willen meewerken als Israël zich committeert aan de oprichting van een Palestijnse staat, waar premier Netanyahu tegen is.
Washington Post: nieuwe wapenleveranties VS aan Israël
De VS heeft deze week toestemming verleend voor de levering van bommen en straaljagers ter waarde van miljarden dollars aan Israël, meldt The Washington Post op basis van bronnen bij de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.
Het nieuws komt op een moment dat de VS zich publiekelijk de laatste tijd juist kritischer opstelt tegenover Israël. De zorgen betreffen met name het aangekondigde Israëlische offensief in Rafah. Zo'n offensief zou de levens van honderdduizenden burgers in gevaar brengen.
President Biden noemde het "een fout" als Israël Rafah zou binnenvallen en de VS sprak geen veto uit over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dat viel slecht bij de Israëlische premier Netanyahu, die herhaaldelijk heeft gezegd dat een inval van Rafah noodzakelijk is om Hamas te verslaan.
De nieuwe wapenleveranties laten volgens The Washington Post zien dat de regering van Biden ondanks dergelijke onenigheden niet van plan is wapenleveranties te stoppen of te verminderen. "Voorwaarden stellen aan hulp is niet ons beleid geweest", citeert de krant een functionaris.
Israëlische militair omgekomen in Gaza, harde gevechten gemeld
Het Israëlische leger zegt dat een militair is omgekomen bij gevechten in het zuiden van de Gazastrook. Zestien anderen zijn gewond geraakt, van wie zes ernstig. De slachtoffers zouden zijn gevallen toen een Hamas-strijder een granaat had geschoten in een gebouw waar de militairen zich bevonden.
Het totaal aantal omgekomen Israëlische soldaten sinds het grondoffensief van Israël in de Gazastrook komt hiermee volgens Israëlische cijfers op 254.
Al Jazeera bericht dat er vandaag hard wordt gevochten tussen het Israëlische leger en Hamas op verschillende plekken in de Gazastrook, en meldt tientallen slachtoffers aan Palestijnse zijde. Zo vielen er volgens de nieuwszender zeventien doden bij een Israëlische aanval op een politiestation in Gaza-Stad, en nog eens vijftien bij een aanval op een sportschool.
Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza, dat wordt bestuurd door Hamas, zijn sinds het begin van de oorlog op 7 oktober zeker 32.623 Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen.
Nederland gaat opnieuw via lucht hulp droppen in Gaza
Nederland gaat de komende maand opnieuw via de lucht voedselhulp leveren aan Gaza. De hulp zal worden gedropt in samenwerking met Jordanië en andere internationale partners, en in overleg met Israël. Dat schrijven de demissionaire ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in een brief aan de Tweede Kamer.
Indien nodig zal Nederland ook in de verdere toekomst "via de lucht, met partners en in breder internationaal verband" aanvullende humanitaire steun aan Gaza leveren, zo staat in de brief.
Nederland dropte in februari voor het eerst noodrantsoenen en medische hulp via de lucht in Gaza. Andere landen, waaronder Egypte, Jordanië, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk, voeren ook luchtdroppings uit.
De ministers schrijven verder dat de humanitaire situatie "een nieuw dieptepunt" heeft bereikt en "het versnellen en verruimen van toegang over land" de beste manier is om meer hulpgoederen Gaza in te krijgen. Tegelijk noemt de brief "de volledige medewerking van Israël" daarbij een belangrijke voorwaarde.
Gisteren sommeerde het Internationaal Gerechtshof Israël "zonder blokkades en vertraging" hulp Gaza in te laten, omdat daar nu hongersnood heerst. EU-buitenlandchef Borrell zei eerder dat Israël honger als oorlogswapen gebruikt in Gaza. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza zijn zeker dertig Palestijnen overleden aan de gevolgen van ondervoeding.
Het droppen van hulp is niet zonder risico. Dinsdag verdronken twaalf Palestijnen toen ze hulppakketten probeerden te bereiken die in zee waren geland, aldus de Palestijnse autoriteiten.
Rusland veroordeelt aanval Noord-Syrië
Rusland heeft de dodelijke luchtaanvallen in Noord-Syrië van afgelopen nacht scherp veroordeeld. Dergelijke acties kunnen "extreem gevaarlijke gevolgen" hebben, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zonder verdere details te geven.
Vermoedelijk zit Israël achter de aanvallen, maar dat heeft het land zelf niet bevestigd. Wel zei de Israëlische minister van Defensie Gallant eerder vandaag dat Israël het aantal "aanvallen in het noorden" gaat uitbreiden, zo berichtte de Times of Israel.
Gallant zei dat Israël Hezbollah zal treffen "waar de organisatie ook opereert, in Beiroet, Damascus en plekken verder weg".
Syrië is een belangrijke bondgenoot van Rusland in het Midden-Oosten. Israël beschiet vaker posities van Hezbollah of Iraanse milities in Syrië. De vrees bestaat dat zulke bombardementen tot een escalatie kunnen leiden, zoals een grootschalige confrontatie tussen Hezbollah en Israël.
Bij de luchtaanval kwamen 42 mensen om het leven, volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Het doelwit zou een raketdepot van Hezbollah zijn geweest in de buurt van de stad Aleppo. Veel van de slachtoffers zouden Syrische militairen en Hezbollah-strijders zijn.
Het Syrische minister van Defensie zegt dat er ook burgers bij de aanval zijn omgekomen.
Ook langs de grens tussen Israël en Libanon zijn beschietingen toegenomen. Israël zei eerder vandaag een hoge commandant van Hezbollah te hebben gedood.
Gisteren zei de woordvoerder van het Witte Huis dat het bewaren van de rust aan de grens tussen Israël en Libanon van het "grootste belang" was, en een "topprioriteit" voor president Biden.
Delegatie Israël toch weer naar Qatar
Premier Netanyahu heeft in gesprek met de hoofden van de Israëlische inlichtingen- en veiligheidsdiensten, Mossad en Shin Bet, groen licht gegeven voor een voorzetting van de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars. Dat staat in een verklaring van het kantoor van Netanyahu.
Deze onderhandelingen zijn de komende dagen in Egypte en Qatar, Israëlische delegaties zijn daar dan ook. Volgens de Times of Israel gaan de hoofden van de Mossad en Shin Bet zelf waarschijnlijk niet naar Cairo, maar mogelijk wel naar de Qatarese hoofdstad Doha.
Op dinsdag berichtte Reuters dat Israël zijn delegatie had teruggeroepen uit Qatar omdat de onderhandelingen op een "dood spoor" waren beland. Bij de gesprekken zit de Israëlische delegatie om de tafel met de hoofden van de Amerikaanse CIA en de Egyptische inlichtingendienst. De premier van Qatar speelt een bemiddelende rol. Zowel Egypte als Qatar heeft 'open kanalen' met Hamas.
De onderhandelingen verlopen uiterst moeizaam. Hamas wil onder meer dat het Israëlische leger zich terugtrekt uit de Gazastrook en dat er een staakt-het-vuren komt voor onbepaalde tijd. En in ruil voor vrijlating van de gijzelaars moet een bepaald aantal Palestijnse gevangenen door Israël worden vrijgelaten. Israël wil de oorlog voortzetten totdat Hamas volledig is uitgeschakeld.
Hongersnood 'goed mogelijk' in Noord-Gaza: VS-functionaris
Het is "goed mogelijk" dat er hongersnood heerst "in ten minste delen" van het noorden van de Gazastrook, zegt een hooggeplaatste functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters.
In het zuiden en midden van Gaza is er een reëel risico op hongersnood, zegt hij verder. Reuters citeert de functionaris op basis van anonimiteit.
De VS hoopt in de tweede helft van april een maritieme corridor te openen voor noodhulp voor Gaza. Een beperkt aantal beschikbare vrachtwagens zou op dit moment volgens de functionaris de reden zijn dat er niet meer hulp kan worden uitgedeeld in het zuiden en midden van Gaza. De VS werkt eraan meer vrachtwagens beschikbaar te krijgen, aldus de functionaris.
Gisteren sommeerde het Internationaal Gerechtshof Israël "zonder blokkades en vertraging" hulp Gaza in te laten, omdat er "hongersnood is begonnen". De VN en tal van hulporganisaties zeggen dat Israël verhindert dat er genoeg voedsel en andere hulp de Gazastrook in kan.
Verder zegt de functionaris dat Israël de VS heeft ingelicht over "sommige aspecten" van een humanitair plan voor een mogelijk Rafah-offensief, maar dat de VS nog wacht op uitgebreide informatie. Wat die 'humanitaire aspecten" inhouden, is niet duidelijk. De VS en de Europese Unie maken zich zorgen over het risico op grote aantal burgerslachtoffers bij een Israëlische aanval op Rafah. Er zitten daar 1,4 miljoen Palestijnen, waarvan veel in tenten, met weinig opties om elders heen te vluchten.
Premier Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat Israël wel van plan is Rafah aan te vallen, omdat dit nodig zou zijn om Hamas te verslaan.
Stil paasweekend in Jeruzalem
Normaal gesproken in het topdrukte in de Goede Week en met Pasen in Jeruzalem. Duizenden christenen lopen in het voetspoor van Jezus over de Via Dolorosa de berg op waar hij is gekruisigd.
Dit jaar is het veel stiller. Buitenlandse gelovigen blijven weg vanwege de oorlog in Gaza en het geweld op de Westelijke Jordaanoever. Ook Nederlandse christenen hebben massaal afgezien van een reis naar het Heilige Land.
Lees hier meer:
Israël: 'Belangrijke leider Hezbollah gedood'
Het Israëlische leger claimt een belangrijke leider van de Libanese beweging Hezbollah om het leven te hebben gebracht. Op ongeveer 17 kilometer van de grens met Israël en Libanon is Ali Abed Akhsan Naim bij een luchtaanval gedood.
Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat hij een leider was van de militaire tak van Hezbollah en de tweede man van een eenheid die verantwoordelijk is voor het afvuren van raketten op Israël.
'Negen vrachtwagens met hulpgoederen bereiken Gaza'
Negen vrachtwagens van het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties hebben het noorden van Gaza bereikt. Dat heeft een agentschap van het Israëlische ministerie van Defensie gemeld op X.
Dat agentschap heeft als taak de humanitaire hulp voor Gaza te coördineren. In maart opende het Israëlische leger een nieuwe route voor hulp in het noorden van Gaza. Volgens het agentschap zijn er via die route inmiddels 47 vrachtwagens met hulpgoederen het gebied in gegaan.
Dodental na Israëlische aanval in Syrië opgelopen tot 42
Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er minstens 42 mensen omgekomen bij de nachtelijke Israëlische aanval op Noordwest-Syrië. Onder de doden zijn zes leden van de Libanese Hezbollah-beweging.
Het Syrische ministerie van Defensie zegt dat er bij de bombardementen in Aleppo ook burgers zijn omgekomen. Ook zouden raketdepots zijn van Hezbollah verwoest.
Israël en Hezbollah hebben vooralsnog niet gereageerd op de aanvallen.
'Tientallen doden bij Israëlische aanval in Noordwest-Syrië'
Bij een aanval in Noordwest-Syrië die vermoedelijk door Israël is uitgevoerd zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten ruim dertig mensen om het leven gekomen.
Volgens de oppositiegroep raakten de luchtaanvallen raketdepots van de Libanese Hezbollah-beweging in de buurt van het vliegveld van Aleppo. Onder de doden zouden veel militairen zijn en vijf leden van Hezbollah.
Het Syrische ministerie van Defensie bevestigt de aanvallen en stelt dat die hebben geleid tot "de dood en verwonding van een aantal burgers en materiële verliezen aan publieke en private eigendommen". Israël wordt niet aangewezen als schuldige. Er wordt gesproken over "bombardementen door terroristische organisaties".
Israël heeft nog niet gereageerd, maar doet dat vaak niet bij aanvallen op buitenlandse doelen.
Het observatorium deelde (nog onbevestigde) beelden die mogelijk van de aanval gemaakt zijn:
Israël meldt belangrijke Hamas-commandant gedood te hebben
Israël meldt een Hamas-commandant te hebben gedood die volgens hen een van de tien belangrijkste commandanten was van de terroristische groep. Ra'ad Thabat was volgens het Israëlische leger een vertrouweling van Hamas-leider Yahya Sinwar. Hij zou zijn gedood bij het al-Shifa-ziekenhuis toen hij naar buiten kwam om een aanval op soldaten uit te voeren.
Hamas bevestigt gisteren onder meer gevochten te hebben met Israëlische soldaten in Khan Younis en in Gaza-stad in de buurt van het ziekenhuis, meldt Al Jazeera. Maar daarbij meldt de groep niet de dood van de commandant.
'Doden bij nieuwe luchtaanval op vluchtelingenkamp Maghazi'
Bij een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp Maghazi in het midden van de Gazastrook zijn volgens Al Jazeera zeker zes mensen om het leven gekomen.
Volgens Al Jazeera was één huis doelwit van de aanval. Maghazi was eind december ook doelwit van luchtaanvallen. Toen vielen er volgens Palestijnse artsen ruim honderd doden. Dat was een van de dodelijkste nachten in Gaza sinds Israël daar luchtaanvallen uitvoert.
Amerikanen schieten vier Houthi-drones uit de lucht
Het Amerikaanse leger heeft woensdagavond drie Houthi-drones uit de lucht geschoten. Deze drones waren volgens het leger onder meer op weg naar een Amerikaans fregat. Voor zover bekend zijn er geen schepen beschadigd geraakt.
Ondanks toegenomen beveiliging blijven Houthi-rebellen schepen in de Rode Zee bestoken met drones en raketten. Ze beschieten naar eigen zeggen vooral boten met een link met Israël. Houthi's eisen dat Israël stopt met de aanvallen op Gaza. Zij worden gesteund door Iran, een van Israëls grootste vijanden.
Familie van Israëlische soldaten in Nederland bedreigd
Familieleden van Israëlische soldaten in Nederland hebben te maken met bedreigingen, blijkt uit een rondgang van de NOS. De gegevens van Israëlische militairen met een Nederlands paspoort gaan rond op sociale media.
Gisteren stonden drie onbekende vrouwen in Amstelveen op de stoep van de moeder van een Israëlische soldate. "Ze schreeuwden dat ik de moeder ben van een kindermoordenaar", zei deze Shirli tegen de NOS. Andere betrokkenen zeggen online bedreigingen te hebben gekregen.
Lees hier meer:
Netanyahu: 'militaire druk' nodig om gijzelaars vrij te krijgen
"We bereiden ons voor om Rafah in te trekken," zei premier Netanyahu vandaag op een bijeenkomst met de families van Israëlische soldaten die door Hamas worden gegijzeld. Netanyahu zei dat "stevige militaire druk" de enige manier is om de gegijzelden vrij te krijgen.
Er zitten nog 134 gijzelaars vast in de Gazastrook en het is onduidelijk hoe het met hen gaat. Wekelijks zijn er demonstraties in Israël tegen de regering omdat die te weinig zou doen om de gijzelaars vrij te krijgen.
Dinsdag haalde Israël haar delegatie terug vanuit Qatar, waar met de VS en Egypte werd onderhandeld over een staakt-het-vuren en een uitwisseling van gevangenen. Een Israëlische bron zei dat de gesprekken door de eisen van Hamas op een "dood spoor" waren beland.
Een Hamas-functionaris vertelde Iraanse media vandaag dat hij niet optimistisch is over het bereiken van een staakt-het-vuren op de korte termijn, maar dat Hamas openstaat voor het hervatten van de onderhandelingen. Hamas wil dat het Israëlische leger zich terugtrekt uit de Gazastrook en gevluchte Palestijnen terug naar hun huizen laat keren, terwijl Israël zegt dat de oorlog pas kan eindigen als Hamas volledig is uitgeschakeld.
De bombardementen op Gaza gaan ondertussen door. Bij een Israëlische luchtaanval in Rafah kwamen vandaag zeker twaalf Palestijnen om het leven, meldt persbureau Reuters op basis van gezondheidsfunctionarissen.
Zowel de Europese Unie als de VS heeft Israël aangespoord Rafah niet binnen te vallen, vanwege het grote aantal burgerslachtoffers dat hierbij zou kunnen vallen. In de stad in het zuiden van de Gazastrook zitten 1,4 miljoen Palestijnen opeengepakt. Veel van hen verblijven in tentenkampen. Netanyahu houdt vol dat het noodzakelijk is Rafah binnen te vallen, om Hamas te verslaan.
Zorgen om escalatie rond grens Libanon-Israël
Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen in Libanon gisteren is opgelopen tot achttien, zegt het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken op X. De slachtoffers zouden burgers en hulpverleners zijn. Het ministerie wil bij de VN-Veiligheidsraad een klacht indienen tegen Israël.
Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober beschieten de Libanese militante groep Hezbollah en het Israëlische leger elkaar dagelijks. Gisteren kwam in het noorden van Israël een man om het leven bij een raketaanval van Hezbollah. Ook vandaag waren er beschietingen, maar zover bekend vielen daarbij geen slachtoffers.
Het lijkt er vooralsnog op dat Hezbollah en Israël een grotere confrontatie willen voorkomen, maar het oplaaiende geweld leidt tot zorgen. Zo waarschuwt de VN-vredesmissie in Zuid-Libanon, UNIFIL, voor escalatie. "Het is noodzakelijk dat deze escalatie onmiddellijk stopt. We roepen alle partijen op hun wapens neer te leggen", aldus UNIFIL in een verklaring.
Een woordvoerder van het Witte Huis noemde vandaag het bewaren van de rust bij de grens tussen Israël en Libanon van "het grootste belang" en een "topprioriteit" voor president Biden.
Bekijk hier welke rol Hezbollah speelt in het conflict:
Internationaal Gerechtshof: Israël moet ongehinderd hulp voor Gaza toelaten
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eist dat Israël ongehinderd en zonder vertraging hulp toelaat tot de Gazastrook. De uitspraak is een aanvulling op het tussenvonnis van het hof in het proces dat Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Dat land beschuldigt Israël van genocide.
In de uitspraak staat dat de "catastrofale levensomstandigheden van Palestijnen in de Gazastrook verder zijn verslechterd" sinds het tussenvonnis van 26 januari en dat "Palestijnen in Gaza niet langer alleen maar het risico lopen op hongersnood (...) maar dat hongersnood is ingezet".
Volgens het hof waren de voorlopige maatregelen die waren afgekondigd in het tussenvonnis niet meer voldoende. Het hof bepaalde toen dat Israël er alles aan moet doen om genocide te voorkomen in Gaza. Ook maakte het hof duidelijk dat Israël er alles aan moet doen om bewijs van eventuele misdaden te bewaren. Een aanvulling op die bepalingen acht het hof nu op zijn plaats.
Israël laat maar beperkt hulpgoederen toe tot de Gazastrook, wat volgens een vorige week verschenen rapport van de VN heeft geleid tot catastrofale omstandigheden in Noord-Gaza. Dat betekent dat het voedselgebrek dusdanig is dat het fataal kan zijn. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er zeker 27 kinderen overleden aan de gevolgen van ondervoeding.
Het hof specificeert in het nieuwste document dat Israël meer grensovergangen met Gaza moet openen, de capaciteit van deze grensovergangen moet verhogen en ze "zo lang als nodig" open moet houden.
Frankrijk gaat UNRWA-financiering hervatten
Frankrijk stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA), aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk was een van de landen die de financiering voor UNRWA in januari opschortte nadat Israël medewerkers van de organisatie beschuldigde van betrokkenheid bij de terreuraanval van Hamas in Israël op 7 oktober.
"We gaan onze bijdrage leveren en tegelijkertijd ervoor zorgen dat aan de voorwaarden wordt voldaan waardoor UNRWA haar missie kan vervullen op een manier die niet aanzet tot haat of geweld," zei een woordvoerder van het ministerie, zonder verdere details te geven.
Van de landen die in januari de steun aan UNRWA opschortten, hebben Finland, Zweden, Australië en Canada deze inmiddels weer hervat. Nederland heeft dat (nog) niet gedaan. Het hoofd van UNRWA zei dinsdag dat de organisatie nog tot eind mei de middelen heeft om haar operaties te bekostigen.
De Israëlische regering vindt dat UNRWA opruit tegen Israël en noemt de organisatie "onderdeel van het probleem".
Ook in Libanon krijgen Palestijnen hulp van UNRWA:
Opnieuw luchtalarm in Noord-Israël, dodental loopt op in Libanon
Ook vandaag worden beschietingen vanuit Libanon op Noord-Israël gemeld. Volgens het Israëlische leger zijn negen raketten en een drone onderschept. En in Libanon is het dodental als gevolg van Israëlische luchtaanvallen opgelopen tot zestien, melden lokale media.
Gisteren viel in Israël een dode door raketaanvallen van Hezbollah uit Libanon. Vooralsnog lijkt vandaag geen sprake van schade of slachtoffers in Noord-Israël. Volgens het leger passeerde één raket de luchtverdediging, maar landde die in open veld.
Israël heeft gisteren vergeldingsbombardementen uitgevoerd in het buurland. Daarbij kwamen naast Hezbollah-strijders ook meerdere verpleegkundigen om, aldus landelijke Libanese media. Sinds de oorlog in Gaza uitbrak, zijn er vrijwel dagelijks beschietingen over en weer geweest. Een escalatie van het conflict is tot nu toe uitgebleven.
Rutte: gaat de verkeerde kant op met antisemitisme in Nederland
Het gaat "echt de verkeerde kant op" met antisemitisme in Nederland. Dat zei demissionair premier Rutte voorafgaand aan de ministerraad vanochtend. "Ik maak me grote zorgen dat mensen met een Joodse achtergrond op dit moment worden lastiggevallen vanwege die achtergrond en vanwege de situatie in Israël", zei Rutte. "Daar heeft die persoon niets mee te maken."
Volgens de minister-president is niet zozeer de vraag wat 'Den Haag' hiertegen doet, maar moet de samenleving het "collectief met elkaar oppakken". "We zijn een van de meest open landen van de wereld. Daar hoort dit bij, dat je elkaar aanspreekt op gedrag."
Rutte refereerde onder meer aan het verstoren van een optreden van zangeres Lenny Kuhr afgelopen weekend door pro-Palestijnse activisten. Die noemden haar een terrorist en beschuldigden haar van genocide.
Al Jazeera: video van militairen die man doodschieten en met bulldozer onder zand bedelven
Nieuwszender Al Jazeera heeft een video gepubliceerd waarop te zien zou zijn dat het Israëlische leger een ongewapende Palestijn doodschiet. Verderop in de video lijken bulldozers lichamen onder zand te bedelven. De NOS heeft geverifieerd dat de video is gemaakt op het strand iets ten zuiden van Gaza-Stad. Ook gaat het om beelden die pas recent online zijn verschenen.
In Palestijnse media wordt schande gesproken van de video, vanuit Israël is nog geen officiële reactie. De beelden lijken te zijn gefilmd op forse afstand van de veronderstelde beschieting. Er zijn verschillende shots te zien van een man, die ongewapend lijkt en met een witte zakdoek lijkt te zwaaien. Ook lijken er Israëlische militairen te zien aan het begin van de video. Maar op het moment dat de Palestijn wordt neergeschoten, zijn er geen schutters in beeld.
De man zakt in elkaar en vervolgens zit er een knip in de video. Het volgende beeld is van een bulldozer, die volgens de nieuwszender lichamen wegduwt en onder het zand begraaft. Op basis van de video valt niet vast te stellen of het inderdaad om gedode personen gaat. Ook spreekt Al Jazeera van meerdere Palestijnen die zouden zijn gedood, op weg naar huis in Noord-Gaza, maar op de video is één man te zien die lijkt te worden doodgeschoten.
Let op, deze beelden kunnen als heftig worden ervaren:
In de oorlog zijn vaker beelden opgedoken van ogenschijnlijk ongewapende Palestijnen die worden gedood. Vorige week circuleerde een video van een veronderstelde drone-aanval door Israël op vier mannen, eveneens gedeeld door Al Jazeera. Ze lopen op een zandweg bij Khan Younis en lijken uit de lucht beschoten te worden. Er volgt een knip in het beeld, waarna te zien is dat de twee mannen die nog leven opnieuw worden beschoten.
Het Israëlische leger zei afgelopen zaterdag dat het incident wordt onderzocht. Een woordvoerder benadrukte tegenover de Israëlische krant Haaretz dat de veronderstelde luchtaanval plaatsvond in een gebied waar het leger een volledig evacuatiebevel voor had afgekondigd, omdat er wordt gevochten. Ook zegt het leger dat er in de omgeving Hamas-strijders actief zijn in burgerkleding.
Kolonisten roepen op tot legeroffensief na aanslag op Westoever
Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is een aanslag gepleegd. Israëlische media schrijven dat drie gewonden naar een ziekenhuis in Jeruzalem zijn gebracht. Naar aanleiding van de aanslag roept de belangenvereniging voor kolonisten, de Yesha Council, op tot een Israëlisch legeroffensief tegen "alle dreigingen op de Westoever".
Een schoolbus werd vanmorgen beschoten door een nog voortvluchtige schutter. Daarbij raakten voor zover bekend drie Israëliërs gewond: mannen van 30 en 21 en een jongen van 13 jaar. Geen van hen is er volgens de laatste berichten ernstig aan toe. Het leger is op zoek naar de dader.
Sinds het begin van de oorlog in Gaza is ook het geweld op de Westoever fors toegenomen. Joodse kolonisten plegen aanslagen bij Palestijnse dorpen; mensenrechtenorganisaties hebben honderden van zulke aanvallen geregistreerd. Volgens de VN hebben het Israëlische leger en kolonisten sinds oktober 438 Palestijnen gedood. Andersom plegen Palestijnen ook aanslagen op Israëliërs. Volgens de VN zijn daarbij op de Westoever zeker zestien Israëliërs gedood en ruim honderd gewond geraakt.
"De Palestijnse Autoriteit voert een oorlog tegen ons", reageert de Yesha Council vandaag op de nieuwste aanslag. Het is niet nieuw dat de koepelorganisatie van kolonisten oproept tot een Israëlisch offensief zoals in Gaza. Eerder heeft bijvoorbeeld ook de radicaal-rechtse minister Ben-Gvir daartoe opgeroepen. Analisten verwachten niet dat Israël op korte termijn ook een offensief lanceert op de Westoever. Het leger heeft zijn handen vol aan de inmiddels bijna een half jaar durende grondoperatie in Gaza.
Onder premier Netanyahu zijn de illegale nederzettingen op de Westoever steeds verder uitgebreid. Kolonisten worden daarbij ondersteund door het leger.
Egypte en Spanje droppen hulpgoederen boven Gaza
Denktank: strijd bij al-Shifa-ziekenhuis toont veerkracht militanten
De aanhoudende gevechten rondom het al-Shifa-ziekenhuis laten zien dat Hamas verre van verslagen is in Gaza-Stad. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) concludeert dat in zijn dagelijkse analyse van de oorlog.
Anderhalve week na de Israëlische inval op het grootste ziekenhuiscomplex van Gaza wordt er nog altijd strijd geleverd. In totaal zijn er volgens ISW bijna zeventig aanvallen op het Israëlische leger geweest. Dit toont volgens de denktank aan dat Palestijnse milities in de omgeving in staat blijven door te vechten, ondanks zware inzet van het Israëlische leger. In de omgeving worden tanks en ander zwaar materieel gebruikt.
In november was er ook een Israëlische inval in het ziekenhuis in Noord-Gaza. In januari verklaarde Israël dat Hamas was weggevaagd in het noorden en dat de focus werd verlegd naar Centraal- en Zuid-Gaza. De nieuwe inval in al-Shifa deze maand werd al gezien als signaal dat de oorlog tegen de Palestijnse terroristische beweging nog lang zal duren. De analyse van ISW sluit aan bij dat beeld.
Bij de recente operatie heeft het Israëlische leger naar eigen zeggen honderden militanten gedood of gearresteerd. Ook heeft het leger video's en foto's gedeeld van wapens die zouden zijn gevonden op het terrein. Volgens Israël gebruikte Hamas het ziekenhuis als commandopost. Hamas weerspreekt die aantijging en zegt dat artsen, patiënten en burgers het slachtoffer zijn van de inval.
Moeder Israëlische soldate thuis in Amstelveen belaagd
Een vrouw uit Amstelveen van wie de dochter in het Israëlische leger dient, is woensdagmiddag lastiggevallen op haar woonadres. "Een dame was aan het filmen, een andere stond erachter", vertelt Shirli, wier volledige naam bij de NOS bekend is. "Ze schreeuwden dat ik de moeder ben van een kindermoordenaar, dat mijn dochter een kindermoordenaar is." De vrouwen bleven naar Shirli roepen en filmden haar. "Heel intimiderend."
Het is niet de eerste keer dat boze mensen verhaal komen halen bij Shirli. Eerder werden persoonsgegevens van moeder en dochter al online gezet. Nu zijn er ook folders verspreid met Shirlis adres erop en teksten als "buurtbewoners opgelet: er woont een kindermoordenaar in de buurt".
De politie bevestigt aan de NOS dat er een incident is gemeld "waarbij een vrouw op intimiderende wijze is benaderd voor haar woning in Amstelveen". Een woordvoerder laat weten dat de politie de zaak hoog opneemt en onderzoek gaat doen. Er staat al een afspraak gepland om aangifte te doen.
Acht doden bij luchtaanvallen in Libanon
Bij Israëlische luchtaanvallen op het zuiden van Libanon zijn zeker acht mensen gedood, meldt persbureau Reuters. Hezbollah zegt dat er drie van zijn militanten onder de doden zijn. Vijf mensen kwamen om het leven bij een bombardement op het grensdorp Tair Harfa. Een aanval kort daarna raakte een restaurant in de grensstad Naqura. Daarbij kwamen zeker drie mensen om het leven.
Het Israëlische leger zegt dat de aanvallen een vergelding zijn voor de raketaanvallen die Hezbollah eerder vandaag heeft uitgevoerd op de Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona. Daarbij kwam een fabriekswerker om het leven, melden de Israëlische autoriteiten.
Hezbollah en Israël bestoken elkaar dagelijks met raketten. Dat gebeurde aanvankelijk vooral in het grensgebied van Libanon en Israël, maar de laatste tijd voert Israël het aantal bombardementen in de rest van zijn buurland op. Zo werden er gisteren nog diep in Libanees territorium luchtaanvallen uitgevoerd, op meer dan honderd kilometer van de grens.
Bekijk hier welke rol Hezbollah speelt in het conflict:
VS en Israël plannen nieuw gesprek over strijdplan Rafah
De Israëlische en Amerikaanse regering gaan een nieuwe afspraak maken om het plan voor de inval in Rafah te bespreken. Dat meldt het Witte Huis. De ontmoeting zou oorspronkelijk begin deze week plaatsvinden in de VS, maar werd door Netanyahu geschrapt omdat de VN-Veiligheidsraad een resolutie had aangenomen die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dat was mogelijk doordat de VS zich van stemming had onthouden.
Netanyahu was daar woedend over en zei vandaag nog de afspraak te hebben afgeblazen uit protest tegen het Amerikaanse besluit. Ook was die afzegging volgens hem bedoeld als boodschap aan Hamas dat Israël niet zal buigen voor internationale druk. Nu zegt het Witte Huis te zoeken naar een nieuwe datum voor het overleg.
Bij dat gesprek zou een stevige delegatie uit Israël uitleggen hoe het leger de militaire operatie in Rafah zou willen aanpakken. De Verenigde Staten willen dat het Israëlische leger de inval niet doorzet, maar de regering van Netanyahu heeft meerdere oproepen daartoe naast zich neergelegd.
De Israëlische minister Gallant van Defensie was gisteren al in de Amerikaanse stad Arlington, in de staat Virginia, voor een overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Austin:
Palestijnen tussen het puin in Rafah: 'Waar is de Veiligheidsraad?'
In de zuidelijke grensstad Rafah in de Gazastrook zijn er de afgelopen 24 uur volgens Al Jazeera zeker 24 mensen om het leven gekomen door grootschalige Israëlische luchtaanvallen. Vandaag wordt er door bewoners van de stad puin geruimd:
Ziekenhuis in Khan Younis buiten gebruik na Israëlisch offensief
Het al-Amal-ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, is sinds gisteren buiten gebruik. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat er al meer dan 40 dagen gevechten plaatsvinden rond het ziekenhuis. Die zijn de afgelopen dagen in intensiteit toegenomen, waarbij in het weekend ook een hulpverlener is omgekomen.
"Gistermiddag was het ziekenhuis dusdanig verwoest dat besloten is om de aanwezige mensen en families naar andere ziekenhuizen over te brengen", zegt Carla Jonkers, hoofd internationale hulp van het Rode Kruis, in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Door de hevige gevechten is het volgens haar heel moeilijk om er mensen veilig naartoe te brengen voor medische zorg.
Toen de gevechten een paar weken geleden begonnen, werd er al een deel van de patiënten geëvacueerd. "Dat zijn dan ook echt gecoördineerde transporten, zodat we veilig met onze ambulances die mensen van het ene naar het andere ziekenhuis kunnen brengen", zegt Jonkers. "Maar dat ging wel heel moeizaam. Er waren tussen de 30 en 60 patiënten waarvan we zeiden: 'Die kunnen eigenlijk niet meer vervoerd worden.'"
De mensen die schuilden in al-Amal zullen waarschijnlijk op zoek gaan naar een ander onderkomen, denkt Jonkers. "Wat we vaak zien, is dat ze naar tentenkampen gaan, al zijn dat eigenlijk geen kampen: daar is geen schoon water, geen sanitaire voorzieningen. Maar mensen gaan ernaartoe in de hoop dat ze veilig zijn, als ze met velen zijn."
Volgens het Rode Kruis is er op dit moment geen enkel ziekenhuis in Gaza meer volledig operationeel. Ongeveer een derde van de ziekenhuizen is nog gedeeltelijk open. Er zal waarschijnlijk bekeken worden of het al-Amal-ziekenhuis op een later moment weer kan functioneren.
"We hebben eind vorig jaar ook al het al-Quds-ziekenhuis moeten evacueren. Daar wordt ondertussen gekeken of er weer een medische post opgebouwd kan worden, zodat mensen toch een punt hebben om naartoe te gaan voor medische hulp. Maar het zal zeker geen volledig functionerend ziekenhuis worden, dat is ook niet wat we zien bij de andere ziekenhuizen die buiten bedrijf zijn."
NYT: Israël gebruikt camera's met gezichtsherkenning in Gaza
Het Israëlische leger gebruikt in de Gazastrook camera's met gezichtsherkenningssoftware. Dat meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen bij de Israëlische inlichtingendienst. Honderden Palestijnen zijn al op die manier geïdentificeerd, schrijft de krant.
De technologie zou vorig jaar zijn ingezet na de terreuraanvallen van 7 oktober om gegijzelde Israëliërs te zoeken. Daarna zou deze ook zijn gebruikt om Hamas-militanten te vinden. Volgens de krant is het gebruik van gezichtsherkenningssoftware verder uitgebreid na het begin van het grondoffensief. Zo zouden soldaten camera's met zich meedragen en zouden er controleposten zijn opgezet waar gezichten van Palestijnen gefilmd kunnen worden.
Drie anonieme bronnen hebben die informatie met de krant gedeeld omdat ze de technologie een verspilling van tijd en middelen vinden. Ook zouden er fouten worden gemaakt: zo worden burgers volgens een bron soms geïdentificeerd als Hamas-militanten, terwijl ze dat niet zijn. De Israëlische militaire inlichtingendienst is verantwoordelijk voor de uitvoering van de operatie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van technologie van het private Israëlische bedrijf Corsight en van Google Photos, meldt The New York Times.
Een woordvoerder van het leger wil tegenover de krant niet reageren op het gebruik van dergelijke camera's in de Gazastrook, maar laat wel weten dat het leger "noodzakelijke operaties in het kader van veiligheid en inlichtingen uitvoert, en daarbij aanzienlijke inspanningen doet om de onschuldige bevolking zo veel mogelijk te ontzien".
Een Palestijnse man zegt tegen de krant dat hij op 19 november uit het niets uit een menigte werd gehaald bij een militair checkpoint in Gaza. Abu Toha zegt dat hij geen identificatie heeft hoeven laten zien, maar dat soldaten zijn volledige naam naar hem riepen. Hij moest naar eigen zeggen meelopen en werd twee dagen vastgehouden, geslagen en ondervraagd in een Israëlisch detentiecentrum. Toha zegt dat Israëlische soldaten bij zijn vrijlating tegen hem zeiden dat zijn ondervraging "een fout" was geweest.
Amnesty International schreef vorig jaar in een rapport dat Israël al gezichtsherkenningssoftware heeft gebruikt op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De Israëliërs gebruiken daar volgens de mensenrechtenorganisatie zelfontwikkelde systemen. Daarmee worden bij meerdere checkpoints, zoals in Hebron, mensen gescand voordat ze mogen passeren. Ook gebruiken soldaten smartphoneapps om de gezichten van Palestijnen te scannen en aan een database toe te voegen, aldus Amnesty.
Nederlandse marineschip begint missie op Rode Zee
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Tromp is aangekomen in de Rode Zee om raketten en drones van Houthi's te bestrijden. Het schip vertrok ongeveer drie weken geleden met zo'n 200 bemanningsleden aan boord en blijft bijna en maand.
Het schip levert een "belangrijke bijdrage aan vrije doorvaart en maritieme veiligheid", schrijft Onno Eichelsheim, commandant der strijdkrachten, op X. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat moet schepen beschermen tegen luchtaanvallen.
In de Rode Zee worden schepen sinds het begin van de oorlog geregeld onder vuur genomen door de Houthi's uit Jemen. De rebellengroep zegt schepen aan te vallen die banden hebben met Israël. Het marineschip maakt deel uit van een missie die geleid wordt door de Verenigde Staten.
Honderden Jordaniërs protesteren bij Israëlische ambassade in Amman
Zeker 2000 Jordaanse demonstranten hebben zich gisteravond verzameld bij de Israëlische ambassade om te protesteren tegen de oorlog in Gaza. Veiligheidstroepen hebben de menigte uiteengedreven door traangas in te zetten. Ook zijn tientallen betogers gearresteerd.
Het was de derde dag op rij dat demonstranten zich voor de ambassade verzamelden. Ze willen dat Jordanië de vredesovereenkomst met Israël opzegt, die in 1994 werd getekend en een einde maakte aan de staat van oorlog tussen de twee landen. Bij het protest waren pro-Hamas leuzen te horen.
Onder de Jordaanse bevolking is grote sympathie voor de Palestijnen. Een groot deel van de Jordaanse bevolking komt oorspronkelijk uit het gebied, en sloeg op de vlucht toen de staat Israël werd gesticht. In Jordanië wonen nog zeker twee miljoen mensen met een Palestijnse vluchtelingenstatus.
Luchtaanvallen op Rafah, ook inval op bezette Westelijke Jordaanoever
Het Israëlische leger heeft vannacht wederom luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah in het zuiden van Gaza. Zowel nieuwszender Al Jazeera als het Palestijnse persbureau Wafa melden dat daarbij doden zijn gevallen.
De oproep tot een staakt-het-vuren van de VN-Veiligheidsraad maandag lijkt tot nu toe weinig soelaas te bieden. Die oproep kwam tot stand doordat Israëls trouwste bondgenoot de VS zich onthield van stemming.
De laatste weken neemt de kritiek vanuit de VS op Israël toe. Ook andere bondgenoten roepen Israël op Rafah niet aan te vallen. Daar reageert Israël verbolgen op. Volgens premier Netanyahu is een inval in Rafah noodzakelijk om Hamas uit te schakelen.
De stad in het zuiden van de Gazastrook is volgens Israël het laatste bolwerk van Hamas. Tegelijkertijd zitten er in de stad meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen die geen kant op kunnen.
Westelijke Jordaanoever
Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vannacht drie Palestijnen omgekomen. Dat meldt Wafa. Een 19-jarige man zou zijn omgekomen bij een inval van het Israëlische leger in de stad Jenin. Vier anderen raakten daarbij gewond.
In Jenin werd ook een drone-aanval gemeld, waarbij twee Palestijnen omkwamen; negen mensen zijn gewond.
Rakettenbarrage van Hezbollah op Noord-Israël
Hezbollah in Libanon heeft een spervuur aan raketten afgevuurd op het noorden van Israël. In de stad Kiryat Shmona is daarbij een man om het leven gekomen, bevestigen de Israëlische hulpdiensten. Meerdere gebouwen zijn beschadigd.
Volgens Hezbollah is de aanval een reactie op de Israëlische luchtaanval vannacht op Zuid-Libanon. Daarbij kwamen minstens zeven mensen om het leven.
Al sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn er dagelijks aanvallen over en weer tussen Hezbollah en Israël. Aanvankelijk voornamelijk in het grensgebied in het zuiden van Libanon, waar Hezbollah sterk is, maar de laatste tijd voert Israël het aantal bombardementen in de rest van Libanon op.
Lees hier meer over Hezbollah:
Plunderingen en dansjes: Israëlische militairen delen massaal video’s uit Gaza
Israëlische militairen die dansen bij een verlaten kinderdagverblijf en die in de slaapkamers van Palestijnse vrouwen door lingerie rommelen. Het is te zien in enkele van de vele video's die militairen zelf hebben gemaakt in Gaza en die ze vervolgens hebben gedeeld op sociale media. De oorlog is zo te zien door de ogen van soldaten.
Lees hier verder:
Minstens zeven doden bij Israëlische aanval op Zuid-Libanon
Minstens zeven mensen zijn gedood bij een Israëlische aanval op Nabatiye in Zuid-Libanon, meldt persbureau Reuters.
De aanval leek volgens bronnen van het persbureau gericht te zijn op een hulpcentrum in het dorp Hebbariye in Zuid-Libanon.
Dinsdag werden bij Israëlische luchtaanvallen in het noordoosten van Libanon drie Hezbollah-militanten gedood. Dat liet Hezbollah weten op Telegram. Israël heeft de aanvallen bevestigd.
Ook Israël meldt dood hoge Hamas-leider
Het Israëlische leger zegt dat het eerder deze maand inderdaad een hoge Hamas-leider heeft uitgeschakeld met een luchtaanval. Woordvoerder Hagari bevestigt daarmee een bericht van de krant Haaretz van 11 maart. De gedode leider is Marwan Issa, die door sommige Israëlische media ook wel de nummer 3 van Hamas wordt genoemd. Het Witte Huis meldde zijn dood op 18 maart.
"We hebben alle informatie van de inlichtingendiensten bekeken", zei Hagari in een verklaring op televisie. "Marwan Issa is twee weken geleden uitgeschakeld bij een luchtaanval." Hij hield zich volgens Haaretz schuil in Nuseirat, een vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook. Hamas heeft nog niet gereageerd.
Issa stond bovenaan de lijst van meest gezochte personen van Israël, samen met de leider van de militaire tak van Hamas, Mohammed Deif, en de leider van Hamas in de Gazastrook, Yahya Sinwar. Israël houdt hen verantwoordelijk voor de terreuraanvallen van 7 oktober.
Israël bestookt noordoosten Libanon, 'verste luchtaanval tot nu toe'
Het Israëlische leger heeft diep in Libanees territorium luchtaanvallen uitgevoerd. Die vonden plaats in de noordoostelijke regio Baalbek, meer dan 100 kilometer van de grens met Israël. Het zouden de verste Israëlische luchtaanvallen zijn geweest sinds het begin van de beschietingen tussen het leger en Hezbollah.
Volgens Libanese media zijn er vandaag twee doden gevallen en raakte een ander gewond. Het Israëlische leger zegt locaties van Hezbollah te hebben geraakt waarvandaan onder meer drones gelanceerd konden worden. Het is volgens The Times of Israël de vijfde keer dat er in de regio Baalbek aanvallen zijn uitgevoerd. Afgelopen zondag gebeurde dat ook al.
Op sociale media gaan beelden rond van het moment van een van de aanvallen:
Hezbollah zegt in reactie op de luchtaanvallen vijftig raketten te hebben afgevuurd op een Israëlische militaire kazerne in de Golanhoogten. Er zijn geen berichten over gewonden.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël, na de terreuraanslagen door Hamas op 7 oktober, zijn er tussen Hezbollah en Israël vrijwel dagelijks over en weer aanvallen. Door de aanvallen hebben duizenden mensen aan beide kanten van de grens hun huis moeten verlaten.
Bekijk hier welke rol Hezbollah speelt in het conflict:
Tweede Kamer: sta op tegen Jodenhaat
Dertien van de vijftien partijen in de Tweede Kamer vragen in een gezamenlijke verklaring "op te staan" tegen Jodenhaat. De partijen zeggen "met afschuw" te zien dat Jodenhaat terugkeert op plekken "waar iedereen veilig en vrij moet kunnen samenkomen". "Dit is niet demonstreren, dit is intimideren", schrijven de dertien fractievoorzitters. Alleen Denk en Forum voor Democratie hebben de verklaring niet ondertekend.
De politici verwijzen naar afgelopen weekend, toen pro-Palestijnse activisten in Waalwijk een optreden van Lenny Kuhr verstoorden. Ze kwamen het podium op en schreeuwden onder meer dat de Joodse Kuhr een moordenaar en een terrorist is.
Volgens de dertien fractieleiders gaat het niet om een incident. "Hier is een grens overschreden. Een grens waarvan we hoopten dat die nooit meer in ons land zou worden overschreden." De veiligheid en vrijheid van Joodse Nederlanders staat volgens hen op het spel. "De vrijheid om samen te komen, om te herdenken, te vieren, om je cultureel te uiten - om te leven."
Lees meer in dit artikel:
Israëlische gijzelaar deelt ervaring seksueel misbruik door Hamas
The New York Times heeft een Israëlische gijzelaar gesproken die vertelt dat ze seksueel is misbruikt door een lid van Hamas. De 40-jarige Amit Soussana werd eind november vrijgelaten, op de laatste dag van een weeklange gevechtspauze. De krant zegt dat zij de eerste gijzelaar is die in het openbaar spreekt over haar ervaring met seksueel misbruik door Hamas.
De advocate zegt tegen de krant dat ze in haar eentje aan haar linkerenkel werd vastgeketend in een kinderslaapkamer. Ze zegt eind oktober aangevallen te zijn door haar gijzelnemer, die Mohammed zou heten. Dat gebeurde toen haar ketenen even af waren, zodat ze naar de badkamer kon.
"Hij kwam op me af en drukte zijn pistool tegen mijn voorhoofd", zegt Soussana. Ze moest haar handdoek van hem afdoen en werd daarop betast. Terwijl hij haar onder schot hield, moest ze teruglopen naar de slaapkamer waar ze werd gedwongen "een seksuele handeling op hem te verrichten", zegt ze tegen de krant. The New York Times zegt dat haar verhaal overeenkomt met de verklaring die ze na haar vrijlating had gegeven aan medisch personeel en een sociaal werker.
Begin deze maand concludeerde een gezant van de Verenigde Naties dat het aannemelijk is dat Hamas-terroristen vrouwen hebben verkracht en op seksuele wijze hebben gemarteld en verminkt gedurende de aanval van 7 oktober. Ook is het mogelijk dat dit nog steeds gebeurt met mensen die op dit moment worden vastgehouden in de Gazastrook, aldus het rapport van de gezant.
Reuters: delegatie Israël verlaat Doha, onderhandelingen 'op dood spoor'
Israël heeft zijn delegatie die onderhandelt over een staakt-het-vuren teruggehaald uit Doha, meldt een hooggeplaatste Israëlische functionaris aan persbureau Reuters. Volgens de bron zijn de gesprekken "op een dood spoor" beland vanwege de eisen die Hamas stelt. Hamas-leider Sinwar zou de gesprekken dwarsbomen "als onderdeel van een groter plan om de oorlog tijdens de ramadan te laten oplaaien", beweert de functionaris.
De onderhandelingen worden gevoerd in Qatar, waar de hoofden van de CIA, de Israëlische inlichtingendienst Mossad en de Egyptische inlichtingendienst met elkaar om tafel zitten. De premier van Qatar bemiddelt daarbij. De bron die Reuters citeert is volgens het persbureau een vertrouweling van Mossad-hoofd Barnea, die vorige week vrijdag was afgereisd naar Qatar.
Het voorstel dat op tafel ligt, houdt in dat er een gevechtspauze zou komen van zes weken, waarin Hamas 40 van de 130 gijzelaars zou vrijlaten. Hamas probeert al wekenlang voor elkaar te krijgen dat er een permanent staakt-het-vuren komt, waarbij het Israëlische leger zich volledig terugtrekt uit de Gazastrook. Israël weigert dat en zegt dat er pas een einde aan de oorlog kan komen als Hamas uitgeschakeld is.
Hamas wil daarnaast dat honderdduizenden Palestijnen die in de eerste fase van het grondoffensief naar het zuiden van de Gazastrook zijn gevlucht, weer worden toegelaten tot het noorden. De Israëlische functionaris zegt tegen Reuters dat Israël daar deels aan tegemoet wil komen, al worden er geen cijfers genoemd.
Het kantoor van premier Netanyahu noemde de voorstellen van Hamas eerder vandaag "waanzin". De houding van de terreurgroep toont dat er geen interesse is om tot een akkoord te komen, aldus het kantoor. Hamas beschuldigt Israël er op zijn beurt van dat het de gesprekken vertraagt zodat het offensief kan blijven doorgaan.
Het is onduidelijk hoe en wanneer er wordt verder gepraat.
VN-rapporteur roept op tot sancties en wapenembargo tegen Israël
De VN-lidstaten moeten onmiddellijk een wapenembargo instellen tegen Israël. Die aanbeveling heeft de speciale VN-rapporteur voor de Palestijnse Gebieden, Francesca Albanese, vanmiddag gedaan aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Daar presenteerde ze haar rapport van gisteravond, waarin ze schrijft dat er "gegronde redenen" zijn om aan te nemen dat Israël zich schuldig maakt aan genocide in Gaza.
Albanese pleit voor het verbod op het leveren van wapens, omdat "het erop lijkt dat Israël niet heeft voldaan aan" het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof van 26 januari. Daarin staat dat Israël er alles aan moet doen om genocide te voorkomen. Albanese wil ook dat lidstaten aanvullende economische en politieke maatregelen treffen met als doel een permanent staakt-het-vuren.
Verder wil de speciaal rapporteur zien dat er onafhankelijke en transparante onderzoeken komen naar alle overtredingen van het internationaal recht, door welke partij dan ook.
Albanese spreekt niet namens de Verenigde Naties, maar is door de VN-Mensenrechtenraad aangesteld als onafhankelijk expert. Israël noemde haar rapport eerder vandaag al een "obscene verdraaiing van de werkelijkheid". "De oorlog van Israël is tegen Hamas, niet tegen de Palestijnse burgers," schreef de Israëlische diplomatieke missie in Genève in een verklaring.
Demonstranten verstoren interview NAVO-admiraal bij UvA
Pro-Palestijnse demonstranten hebben vanmiddag bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) een interview verstoord van Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO. Hij was daar voor een gesprek met studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.
De UvA bevestigt dat er een groep van zo'n 25 tot 30 demonstranten aanwezig was met vlaggen en spandoeken, en dat de betogers het interview verstoorden. Volgens een woordvoerder van de universiteit gaven zij geen gehoor aan het verzoek daarmee te stoppen. De groep studenten die het interview organiseerde, onder de naam 'Room for Discussion', betreurt de zaak en vindt dat "dit soort onderbrekingen niet bijdragen aan het debat".
Het X-account van Bauer heeft beelden van de scanderende betogers geplaatst en schrijft dat de NAVO zich juist inspant voor het recht om te demonstreren:
Een woordvoerder van het initiatief zegt dat de interviews die gehouden worden juist bedoeld zijn om "op het scherpst van de snede te discussiëren". Dat hierdoor het publiek niet meer de kans kreeg dat te doen is kwalijk, zegt hij.
Een van de aanwezige studenten zegt dat het gesprek nog maar net begonnen was toen er een groepje binnenkwam met een megafoon en allerlei leuzen schreeuwde, waaronder anti-NAVO-teksten. Onveilig hebben de studenten zich niet gevoeld, zegt hij. Volgens de student was er ook wel iets meer beveiliging dan normaal.
Het gesprek met Bauer is uiteindelijk voortgezet op een andere plek in het gebouw en opgenomen zodat het publiek het alsnog kan bekijken.
UNRWA: mensen in Noord-Gaza in levensgevaar door hulpblokkade
Het hoofd van de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA), Philippe Lazzarini, uit felle kritiek op Israël. Hij zegt dat het niet toelaten van hulpkonvooien van UNRWA in Noord-Gaza verhindert dat mensen kunnen overleven.
Gisteren maakte Israël bekend te stoppen met de samenwerking met UNRWA. "UNRWA is onderdeel van het probleem [..], ze houden het conflict in stand in plaats van dat ze het verlichten", zei een woordvoerder.
Sinds zaterdag heeft Israël geen UNRWA-hulpkonvooien meer toegelaten in Noord-Gaza, aldus de VN-organisatie. Dat terwijl hulporganisaties deze week de noodklok luidde over de voedselsituatie in de Gazastrook: een op drie bewoners lijdt honger, is ondervoed of sterft zelfs door te weinig eten. UNRWA speelt een sleutelrol in de hulpverstrekking in de Gazastrook.
Israël beschuldigde twaalf UNRWA-medewerkers van betrokkenheid bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Na deze beschuldiging schortte een aantal bondgenoten van Israël, waaronder de VS en Nederland, de financieren van UNRWA op. Volgens Lazzarini kan de hulporganisatie nog tot eind mei haar activiteiten bekostigen.
Israëlische leger noemt mishandeling Palestijnse jongen door militair 'ernstig incident'
Het Israëlische leger zegt disciplinaire maatregelen te zullen nemen tegen een militair die een Palestijnse jongen mishandelde. Op een video, die rondgaat op sociale media, is te zien hoe de militair een jongen in een winkel slaat en dwingt om zijn shirt uit te trekken. Het incident deed zich voor in Hebron op de Westelijke Jordaanoever twee weken geleden. De video is gisteren pas op het internet geplaatst.
De jongen droeg een shirt met een geweer erop, wat volgens militante Palestijnen een symbool is van het gewapende verzet. Later in de video is te zien hoe militairen proberen om het shirt te verscheuren.
Het leger noemt het een "zeer ernstig incident" dat "indruist tegen de waarden en protocollen van het Israëlische leger". Hebron is al jaren het toneel van botsingen tussen Israëliërs en Palestijnen.
VN-rapporteur: sterke aanwijzingen dat Israël zich schuldig maakt aan genocide
Er zijn "gegronde redenen" om aan te nemen dat Israël zich schuldig maakt aan genocide in Gaza. Dat staat in een rapport van de speciale VN-rapporteur voor de Palestijnse Gebieden, Francesca Albanese, dat gisteravond werd gepubliceerd. VN-experts hebben eerder gewaarschuwd voor op handen zijnde genocide in Gaza, maar dit rapport maakt de beschuldiging aan het adres van Israël explicieter. Albanese is een onafhankelijk expert aangesteld door de VN-mensenrechtenraad, maar spreekt niet namens de VN.
Israëlische leiders hebben "bewust de principes van internationaal humanitair recht vervormd [..] in een poging genocidaal geweld tegen Palestijnen te legitimeren", stelt het rapport. Israël zou volgens het rapport de gehele bevolking van Gaza als "terroristisch" of als "terrorisme-steunend" behandelen, waardoor "alles en iedereen" een doelwit wordt, en geen enkele Palestijn in Gaza meer veilig is.
De Israëlische diplomatieke missie in Geneve noemde het rapport van Albanese een "obscene verdraaiing van de werkelijkheid". "De oorlog van Israël is tegen Hamas, niet tegen de Palestijnse burgers," zei de missie in een verklaring.
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelde eind januari dat Israël alles in het werk moet stellen om een genocide te voorkomen, in een tussenvonnis in de zaak aangespannen door Zuid-Afrika. Sindsdien zijn de beschietingen van de Gazastrook onverminderd doorgegaan, en is in delen van de Strook hongersnood uitgebroken. Destijds zei Israël in reactie op het vonnis dat het land juist het aantal burgerslachtoffers probeert te beperken en Israël het recht heeft zichzelf te beschermen na de aanval van Hamas op 7 oktober.
'Zeven Palestijnen verdronken bij poging om voedselhulp uit water halen'
Zeker zeven Palestijnen zijn in de Middellandse Zee verdronken toen ze het water in doken om naar gedropte voedselhulp te zwemmen. Dat meldt het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas. Volgens Palestijnse media worden nog vijf mensen in het water voor de kust van Gaza vermist. Naar verluidt gingen honderden Palestijnen de zee in in de buurt van as-Sudaniya, ten noordwesten van Gaza Stad, nadat daar voedselpakketten werden gedropt.
Begin deze maand kwamen zeker vijf Palestijnen om in Noord-Gaza toen een gedropte voedselpakket op ze viel, nadat de daarvoor bedoelde parachute niet geopend was.
Volgens Hamas zijn in totaal achttien mensen omgekomen door verdrinking en vertrapping sinds de voedseldroppings in het noorden van de Gazastrook begonnen. Al wekenlang zeggen hulporganisaties dat dit geen veilige of effectieve manier is om hulp naar Gaza te brengen. Israël laat hulp via de grond maar mondjesmaat toe.
Meer liefdadigheid tijdens ramadan, Gaza motiveert gulle gevers
Verschillende grote goededoelenorganisaties verwachten dit jaar meer donaties te krijgen tijdens de ramadan. De situatie in Gaza speelt hierbij een rol. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.
In de vastenmaand schenken moslims traditioneel veel geld. "De ramadan is altijd de drukste periode, vooral de laatste tien dagen", zegt M'hamed Abalhaj van Islamic Relief Nederland. Wereldwijd haalt die organisatie jaarlijks honderden miljoenen euro's op voor hulpprojecten in Azië, Afrika en Europa. "Dit jaar is het opvallend dat donateurs ook heel specifiek in de opmerkingen schrijven dat het geld voor Gaza is."
Tegelijkertijd met de hogere donaties, krijgen goede doelen te maken met lastige regelgeving die bedoeld is om witwaspraktijken tegen te gaan. Daardoor is het moeilijker voor die organisaties om geld naar de bestemming te krijgen waarvoor het bedoeld is.
'Luchtaanval op Iraniërs in Noord-Syrië, mogelijk door Israël'
Door een luchtaanval in het noorden van Syrië zijn negen mensen gedood, onder wie acht Iraniërs. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, die banden heeft met de Syrische oppositie. Onduidelijk is wie achter de aanval zit, maar Israël voert vaker dit soort luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië.
De organisatie meldt verder dat het doel van de aanval onder meer een communicatiecentrum was van de Iraanse elitekorps de Revolutionaire Garde. Kort voor de luchtaanval zou een Iraans vrachtvliegtuig in hetzelfde gebied zijn geland met leden van de Revolutionaire Garde aan boord. Volgens het bericht gaat het dodental mogelijk oplopen.
Hamas-leider naar Iran
Hamas-leider Ismail Haniyeh reist naar Teheran voor gesprekken met Iraanse functionarissen. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie. Op de staatszender riep woordvoerder Kanaani van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op tot uitvoering van de aangenomen resolutie in de VN-Veiligheidsraad van gisteren. Volgens die resolutie moeten Israël en Hamas overgaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en moeten alle gijzelaars worden vrijgelaten.
Ondanks de resolutie blijft Israël doelen in Midden-Gaza aanvallen, meldt Al Jazeera. De zender doet onder andere verslag vanuit al-Aqsaziekenhuis in Deir el-Balah, waar zwaargewonde vrouwen en kinderen worden behandeld na een bombardement op een huis in het midden van de Gazastrook. Bij de aanval zouden ook meerdere doden zijn gevallen.
Volgens de Israëlische pers wees Hamas gisteren een voorstel van de Amerikanen af om veertig Israëlische gijzelaars vrij te laten in ruil voor de vrijlating van tussen de 700 en 800 Palestijnse gevangenen door Israël. Jerusalem Post meldt dat Israël al akkoord was gegaan met die compromistekst van Washington. Hamas liet bemiddelaars weten dat het bij zijn eigen voorstel blijft om de gevangen- en gijzelaarsruil te koppelen aan een alomvattend staakt-het-vuren. Toen Hamas medio maart met dat voorstel kwam, wees het kantoor van Israëlische premier Netanyahu het meteen af als "onrealistisch".
Duizenden demonstranten en politiemacht bij Israëlische ambassade in Jordanië
Duizenden pro-Palestijnse demonstranten probeerden de Israëlische ambassade in Amman te bereiken. Een enorme politiemacht voorkwam dat. Uiteindelijk greep de politie in met traangas.
Correspondenten over oproep tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza
De VS, een trouwe bondgenoot van Israël, heeft zich in de VN-Veiligheidsraad van stemming onthouden. Bij eerdere resoluties heeft de VS altijd zijn veto gebruikt. Toch is te verklaren waarom ze dat dit keer niet hebben gedaan. Correspondenten Rudy Bouma en Nasrah Habiballah over die VN-resolutie:
Israël stopt samenwerking met VN-hulporganisatie UNRWA
Israël stopt de samenwerking met VN-hulporganisatie UNRWA. Dat bevestigt een woordvoerder van de Israëlische regering aan persbureau Reuters. UNRWA speelt een sleutelrol bij de hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Gisteren meldde de organisatie zelf al dat Israël de voedselhulp die de organisatie in het noorden van Gaza levert, weigert toe te laten.
"UNRWA maakt deel uit van het probleem en wij zullen niet meer met ze samenwerken", zegt de regeringswoordvoerder. "Ze houden het conflict in stand in plaats van dat ze het verlichten."
Israël beschuldigt de hulporganisatie van de Verenigde Naties al langer van betrokkenheid bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Het zou gaan om twaalf medewerkers, negen van hen zijn ontslagen. Toen het nieuws eind januari naar buiten kwam, schortten meerdere landen de financiering aan de hulporganisatie op, waaronder Nederland. Ook de Verenigde Staten, de grootste geldschieter, heeft de financiering gestopt.
UNRWA is grotendeels afhankelijk van die financiering en heeft weinig reserves, waardoor de humanitaire hulp in Gaza in gevaar dreigt te komen. Een aantal landen dat de steun in januari had stopgezet is van dat besluit teruggekomen, waaronder Australië, Canada, Zweden en Finland.
In deze video van vorige week is te zien hoe afhankelijk Gazanen zijn van de hulp van UNRWA:
Hamas verwelkomt resolutie VN-Veiligheidsraad
Hamas heeft gezegd dat het een resolutie van de VN-Veiligheidsraad verwelkomt, waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. In die resolutie wordt ook opgeroepen tot het direct en onvoorwaardelijk vrijlaten van alle gijzelaars die nog door Hamas en andere terreurgroepen worden vastgehouden. Dat zijn er naar schatting nog zo'n ruim 130.
Hamas zegt dat het bereid is om een onmiddellijke gevangenenruil met Israël aan te gaan. In de indirecte onderhandelingen tussen de twee de afgelopen maanden heeft Hamas al vaker laten weten gijzelaars te willen ruilen voor Palestijnse gevangenen in Israël. Maar die onderhandelingen lopen tot nu toe steeds op niets uit.
VS verbaasd over reactie Israël na stemming Veiligheidsraad
De Verenigde Staten zijn verbaasd over het besluit van Israël om zich terug te trekken uit de geplande gesprekken over Gaza deze week en spreken van een overdreven reactie. Een Israëlische delegatie zou deze week in Washington onder andere praten over hoe het verder moet met Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Israël beschouwt de stad als het laatste Hamas-bolwerk en zegt al weken bezig te zijn met de voorbereidingen om de stad aan te vallen. Veel Gazanen zijn naar Rafah gevlucht en de situatie wordt er steeds schrijnender. De hoop was dat er tijdens de gesprekken in Washington een alternatief plan op tafel zou komen.
Maar als het aan de Israëlische premier Netanyahu ligt, zijn die gesprekken van de baan. Hij heeft laten weten dat hij de delegatie niet naar Washington stuurt, omdat de VS geen gebruik heeft gemaakt van zijn vetorecht eerder vandaag in de VN-Veiligheidsraad. Daar werd een resolutie aangenomen die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook gedurende de ramadan. De VS onthield zich van stemming.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen plannen om Netanyahu over de aangenomen resolutie te bellen. Ook hebben de twee er vooraf geen contact over gehad.
Amerika is de belangrijkste bondgenoten van Israël. Maar sinds het begin van de oorlog zes maanden geleden lopen de spanningen tussen de twee landen steeds verder op. Israël verweet de regering-Biden onlangs nog dat het Israël het recht op zelfverdediging ontzegt. Dat werd toen door de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan afgedaan als "onzin". Biden heeft Israël al vaker gewaarschuwd om Rafah niet binnen te vallen, maar de Israëlische premier zegt dat het offensief hoe dan ook zal beginnen.
Israëlische minister van Defensie: "Niet het morele recht om de oorlog te stoppen'
"We hebben niet het morele recht om de oorlog in Gaza te stoppen, totdat alle gijzelaars weer thuis zijn", zegt Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Hij is momenteel in Washington waar hij later deze week spreekt met onder andere de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.
Gallant laat weten dat hij in dat gesprek het belang zal benadrukken van het vernietigen van Hamas en het terugbrengen van alle gijzelaars naar Gaza. "We zullen overal tegen Hamas optreden, ook op plaatsen waar we nog niet zijn geweest", laat hij in een verklaring weten. "We zullen een alternatief voor Hamas vinden."
Eerder vandaag meldden Israëlische media dat premier Netanyahu een overleg in de VS heeft geschrapt. Een delegatie zou in Washington praten over de plannen om Rafah aan te vallen.
Zie hier de video die de Israëlische minister van Defensie Gallant heeft opgenomen in Washington:
Demissionair minister Bruins Slot over gevechtspauze: "ontzettend belangrijk"
Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken noemt het "ontzettend belangrijk" dat de VN-veiligheidsraad de resolutie heeft aangenomen. "Het is voor het eerst in dit half jaar durend conflict dat al die landen zeggen: het is tijd voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. En er wordt ook een oproep gedaan om de gijzelaars vrij te laten en op grote schaal hulpgoederen naar binnen te laten."
Volgens de demissionair minister is het nu aan Israël en Hamas om bereidheid te tonen om te komen tot een staakt-het-vuren. De internationale druk op hen is nu enorm, zegt ze. Dat de VS de resolutie niet met een veto heeft tegengehouden is volgens de minister "een enorme stap in de internationale verhoudingen".
Ook demissionair premier Rutte vindt het belangrijk dat de VN-veiligheidsraad de resolutie heeft aangenomen. "Wat nu nodig is: het direct stoppen van geweld, de vrijlating van alle gegijzelden, onmiddellijk massaal meer humanitaire hulp naar Gaza, en een duurzame oplossing", laat hij via X weten.
Premier Netanyahu annuleert overleg in de VS
Premier Netanyahu heeft naar aanleiding van de oproep in de Veiligheidsraad een overleg in de VS geschrapt, melden Israëlische media. Een Israëlische delegatie zou in Washington begin deze week overleg voeren, onder meer over de plannen voor een offensief in Rafah. "Netanyahu probeerde de VS voor de stemming onder druk te zetten om zijn veto gebruiken, maar dat heeft geen effect gehad en dat leidt tot grote frustratie bij Netanyahu", zegt correspondent Nasrah Habiballah. Premier Netanyahu heeft al vaker gezegd dat hij zijn plannen om de stad aan te vallen wil doorzetten.
In een verklaring laat Netanyahu weten dat het falen van Washington om een veto uit te spreken een "duidelijke terugtrekking" is van het eerdere standpunt van de VS. Ook zou het volgens hem de oorlogsinspanningen tegen Hamas in Gaza schaden, net zoals de pogingen om de gijzelaars vrij te krijgen. Er zitten naar schatting nog zo'n 130 gijzelaars vast in de Gazastrook.
"Premier Netanyahu heeft van tevoren gezegd dat een staakt-het-vuren gebonden moet zijn aan het vrijlaten van alle gijzelaars", zegt Habiballah. "De oproep om de gijzelaars vrij te laten, staat in de resolutie, maar het is zo geformuleerd dat het een niet afhankelijk is van het ander en daar heeft hij grote problemen mee."
VN-veiligheidsraad neemt resolutie aan over onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza
In de Veiligheidsraad is een resolutie aangenomen die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook gedurende de ramadan. Het is voor het eerst dat de leden het eens zijn over een oproep tot het staakt-het-vuren. De raad sprak zich eerder wel al twee keer uit over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza. De ramadan duurt nog twee weken, maar het is de bedoeling dat een gevechtspauze het begin is van een permanent staakt-het-vuren.
Ook roept de Veiligheidsraad op tot het onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten van alle gijzelaars die nog door Hamas en andere terreurgroepen worden vastgehouden. Verder benadrukt de raad dat burgers in Gaza beschermd moeten worden en humanitaire hulp zonder belemmeringen het gebied in kan.
Een resolutie kan door de VN-Veiligheidsraad worden aangenomen als minstens negen van de vijftien lidstaten voor zijn en er geen veto is van een van de permanente leden. Dat zijn de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vooraf werd verwacht dat de VS, een belangrijke bondgenoot van Israël, deze resolutie zou vetoën. Maar de VS deed dat niet en onthield zich van stemming.
De Israëlische premier Netanyahu dreigde kort voor de stemming dat hij de geplande delegatie naar Washington zou annuleren als de VS geen veto uitsprak. Die Israëlische delegatie zou in Washington deze week de voorgenomen Israëlische aanval op de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook bespreken.
Het is de vraag of deze resolutie daadwerkelijk tot een gevechtspauze zal leiden. Premier Netanyahu heeft al vaker gezegd niet te zullen stoppen met de oorlog totdat Hamas volledig is uitgeschakeld. Het land zegt al weken bezig te zijn met de voorbereidingen om Rafah binnen te vallen, volgens Israël het laatste Hamas-bolwerk. De Europese Unie riep Israël vorige week nog op om dat niet te doen. Volgens de Europese regeringsleiders zou zo'n aanval de al schrijnende humanitaire situatie in de stad nog verder verslechteren.
Zie hier de stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties:
Nederlandse commandant der strijdkrachten bezoekt Israëlische leger
De Nederlandse commandant der strijdkrachten, Onno Eichelsheim, heeft afgelopen weekend een bezoek gebracht aan zijn collega in Israël. Dat maakt het Israëlische leger gisteravond bekend via een bericht op X. Daar bezocht hij onder meer een van de plekken van de Hamas-terreuraanval op 7 oktober.
Het bezoek van de commandant stond al langer gepland, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Het doel van het bezoek was om "de counterpartner te bezoeken en hun perspectief aan het horen". Ook zou de commandant de zorgen van Nederland hebben geuit over de humanitaire situatie en het hoge aantal dodelijke slachtoffers in Gaza.
Israël ligt zwaar onder vuur door bondgenoten vanwege het tegenhouden van humanitaire hulp en het plan om Rafah binnen te vallen. Maar volgens het ministerie van Defensie "bereik je meer door in gesprek te blijven" en geeft deze vorm van militaire diplomatie de kans "om een kritische boodschap over te brengen".
Protest rond Poerimparade in Jeruzalem
Afgelopen weekend was het Poerim, een joods feest dat wel wat weg heeft van carnaval. Belangrijke onderdelen van dit vrolijke feest zijn verkleedpartijen en ook een speciale optocht met praalwagens, de zogenoemde Adloyada.
Voor het eerst sinds 1982 was er vandaag in Jeruzalem zo'n Adloyada, ondanks protesten van nabestaanden van de terreuraanslag op 7 oktober en mensen wier naasten die dag door Palestijnse militanten zijn ontvoerd naar Gaza. Zij maakten bezwaar tegen de feestelijke optocht terwijl hun geliefden zijn vermoord of nog gevangen worden gehouden.
Als oplossing werd bedacht dat de groep samen met de burgemeester van Jeruzalem voorop mocht lopen in de processie, maar dat vond niet iedereen een goed besluit.
Langs de route stonden daarom demonstranten:
Raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israël
Vanuit de Gazastrook zijn zeker acht raketten afgevuurd op Ashdod, een Israëlische stad op zo'n 30 kilometer van Gaza. Er zijn geen meldingen van slachtoffers of schade.
Israëlische media schrijven dat van de acht raketten er zes in open terrein zijn neergekomen en dat de andere twee door de luchtafweer werden onderschept. Volgens de krant Yedioth Ahronot is het voor het eerst sinds half januari dat Ashdod onder vuur is komen te liggen. Wel zijn vrijwel wekelijks raketaanvallen vanuit Gaza op andere Israëlische plaatsen, meestal dichter bij bij de Palestijnse enclave.
Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist, meldt onder meer The Times of Israel.
Tientallen doden bij Israëlische aanvallen op Gazastrook
Bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn het afgelopen etmaal volgens Palestijnse bronnen tientallen burgers gedood en gewond geraakt. Het Hamas-ministerie van Gezondheid in Gaza zegt dat er 107 mensen zijn gedood en 176 gewond zijn geraakt. Het totale dodental in deze oorlog staat volgens het gezondheidsministerie op 32.333 mensen. Bijna 75.000 bewoners van Gaza zijn gewond geraakt.
Het persbureau Wafa meldt dat er vanochtend zes mensen zijn omgekomen bij een bombardement op de plaats Al-Mughraqa in het midden van Gaza. Het dodental van een aanval op een huis in Deir al-Balah gisteren is volgens Wafa inmiddels opgelopen naar achttien.
Rouwende mensen in Deir al-Balah:
Ook de zuidelijk stad Rafah kwam onder vuur te liggen. Daar zouden zeker dertig doden zijn gevallen. Iemand die naar Rafah is gevlucht spreekt tegen persbureau Reuters van een van de ergste dagen die hij en zijn zeven kinderen er hebben meegemaakt. "Bij elk bombardement vrezen we dat de tanks gaan komen", zegt Abu Khaled over het ophanden zijnde grondoffensief. "In Rafah leven we in angst, hebben we honger, zijn we dakloos en is onze toekomst onzeker."
Overlevenden van een Israëlische aanval op Rafah zoeken tussen de resten van een verwoest huis naar hun bezittingen:
Israëlische aanval op al-Shifa-ziekenhuis gaat tweede week in
In het noorden van de Gazastrook gaat de Israëlische aanval op het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad de tweede week in. Het Israëlische leger is er naar eigen zeggen nog altijd in gevecht met gewapende strijders van Hamas en Islamitische Jihad.
Woordvoerder Hagari zei gisteravond dat het leger 170 leden van die terroristische bewegingen in en rond het ziekenhuisterrein heeft gedood. Vanochtend zegt het leger dat er in een week zo'n 500 vermoedelijke leden van deze groepen bij het ziekenhuis zijn opgepakt.
Hagari noemde het daarom een van de succesvolste operaties sinds het begin van de oorlog:
Volgens Israël gebruikt Hamas het ziekenhuis als uitvalsbasis, hebben strijders zich verschanst op ziekenhuisafdelingen en schieten ze vanuit daar op militairen. Hamas en het ziekenhuispersoneel ontkennen dit. "Hoe kunnen ze dit beweren terwijl hun militairen op hun gemak door het complex lopen en ontheemden, patiënten en gewonden ondervragen?", vroeg een Hamas-woordvoerder zich hardop af.
Maar anonieme bronnen in Gaza van de Amerikaanse zender ABC bevestigen dat veel strijders van Hamas en Islamitische Jihad, ook hooggeplaatste leiders, zich hadden gehergroepeerd in het ziekenhuis. Ze zouden dat hebben gedaan omdat ze dachten dat de Israëlische gevechtshandelingen in het noorden waren afgelopen.
Twee Palestijnen die bij het ziekenhuis in de buurt woonden, zeggen tegen persbureau AP dat Israël alle bewoners dwong om het gebied te verlaten en naar het zuiden te trekken. Kareem Ayman Hathat zegt dat hij een blinddoek om kreeg en dat hij achter een tank aan moest lopen. "Af en toe schoot die een granaat af. Dat was om ons bang te maken."
De situatie in het ziekenhuis, dat sinds een Israëlische inval in november al nauwelijks meer functioneerde, is in de woorden van het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) intussen "volkomen onmenselijk". Volgens WHO-chef Tedros zijn er patiënten overleden doordat de elektriciteit uitviel.
Harris over offensief op Rafah: 'Zou enorme fout zijn'
De Amerikaanse vicepresident Harris heeft Israël gewaarschuwd geen grondaanval op Rafah in de Gazastrook uit te voeren. Israël ziet in die zuidelijke stad het laatste bolwerk van de terroristische beweging Hamas, maar er leven ook zo'n 1,4 miljoen mensen, merendeels vluchtelingen uit andere plaatsen in Gaza. De omstandigheden zijn zeer slecht en de mensen kunnen bij een offensief geen kant op.
De regering van de Israëlische premier Netanyahu is al weken bezig met de voorbereidingen voor het grondoffensief en wordt al even lang door vriend en vijand gewaarschuwd ervan af te zien. Afgelopen week riepen de EU-landen Israël nog daartoe op en ook de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot, wil geen grondoffensief.
Harris sprak gisteren met ABC News en zei daar dat een offensief "een enorme fout zou zijn":
VN-Veiligheidsraad bespreekt nieuwe resolutie over staakt-het-vuren Gaza
In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt vandaag gestemd over een resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook gedurende de ramadan. De islamitische vastenmaand begon al twee weken geleden en eindigt op 9 april. Het is de bedoeling dat de gevechtspauze het begin is van een permanent staakt-het-vuren.
De resolutie krijgt sowieso steun van Rusland en China en zou zaterdag al in stemming worden gebracht, maar dat ging op het laatste moment niet door. Vermoedelijk wilden de initiatiefnemers extra tijd om zoveel mogelijk landen achter het voorstel te krijgen. De vergadering van de raad in New York begint om 15.00 uur Nederlandse tijd.
Een resolutie kan door de VN-Veiligheidsraad worden aangenomen als minstens negen van de vijftien lidstaten voor zijn en er geen veto is van de permanente leden. Dat zijn de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat de VS deze resolutie zal vetoën. Het land is de belangrijkste bondgenoot van Israël en vindt dat deze tekst de onderhandelingen over een staakt-het-vuren schaadt.
Vrijdag werd een Amerikaanse resolutie over een staakt-het-vuren nog weggestemd door Rusland en China. Zij vonden de tekst te pro-Israël en niet bindend genoeg.
De VN-Veiligheidsraad sprak zich al twee keer uit over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza. Over een oproep tot een staakt-het-vuren werden de leden het nooit eens.
Welkom
Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten en met name de oorlog tussen Hamas en Israël. Het blog van afgelopen week lees je hier terug.