Bombardementen op Rafah
NOS Nieuws

Netanyahu wil dat leger plan maakt voor inval Rafah en evacuatie Palestijnen

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat hij het leger heeft opgedragen een plan te maken om Palestijnse burgers uit de grensstad Rafah in de Gazastrook te evacueren. Tegelijkertijd zouden de overgebleven Hamas-strijders uitgeschakeld moeten worden. Daarmee komt de uitbreiding van het grondoffensief richting het zuiden van Gaza dichterbij.

Volgens Israël is Rafah het laatste bolwerk van Hamas en moeten troepen erheen worden gestuurd om het oorlogsplan te voltooien. Netanyahu zegt dat er een "enorme operatie" nodig is in de stad die aan Egypte grenst.

Israël heeft de Palestijnen in de Gazastrook de afgelopen maanden gesommeerd om steeds zuidelijker te trekken vanwege de grondoperatie. Het is onduidelijk waar de 1,4 miljoen Palestijnen die naar Rafah zijn gevlucht straks naartoe zouden moeten als het Israëlische leger de stad binnenvalt.

'Ze kunnen nergens naartoe'

Die vraag leeft ook bij Amnesty International. "Ze kunnen nergens naartoe", zegt topvrouw Callamard. "Amnesty herhaalt dat Palestijnen in Gaza groot risico lopen op genocide. De internationale gemeenschap heeft de plicht om in te grijpen om genocide te voorkomen."

De VS zegt een Israëlische militaire operatie in Rafah niet te steunen zonder dat het lot van de burgers in acht wordt genomen. President Biden zei afgelopen nacht dat hij de Israëlische manier van opereren in Gaza te ver vindt gaan.

Hij zei druk uit te oefenen op Egypte, Israël, Qatar en Saudi-Arabië om zo veel mogelijk hulp de Gazastrook in te krijgen. "Er zijn veel onschuldige mensen die verhongeren en doodgaan", sprak Biden. "Het moet stoppen."

Op deze satellietbeelden is te zien hoeveel meer mensen er in vier maanden tijd richting Rafah zijn gevlucht:

  • AFP
    Satellietbeeld van Rafah van 15 oktober 2023
  • AFP
    Satellietbeeld van Rafah van 14 januari 2024

EU-buitenlandchef Borrell noemt de berichten alarmerend. "In Rafah zitten momenteel 1,4 miljoen Palestijnen", zegt Borrell. "Ze hebben geen veilige plek om naartoe te gaan en dreigen te verhongeren." Als grondtroepen de grensstad binnenvallen, kan dat catastrofale consequenties hebben, aldus Borrell.

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit zegt dat de opmerkingen van Netanyahu over het voorbereiden van een offensief een "echte bedreiging" vormen. Hij zegt dat de Israëlische regering bezig is om Palestijnen uit hun land te verdrijven.

Verder stelt Abbas dat de regeringen van Israël en de VS verantwoordelijk gehouden zullen worden voor de gevolgen van een offensief in Rafah. Ook roept hij de VN-Veiligheidsraad op tot actie.

Egypte versterkt grensposten

In reactie op het offensief van het Israëlische leger heeft Egypte de afgelopen twee weken zo'n veertig tanks en gepantserde transportvoertuigen naar de noordoostelijke Sinaï gestuurd, melden twee Egyptische veiligheidsbronnen aan persbureau Reuters. Het doel is om de veiligheid bij de grens met de Gazastrook te verbeteren.

Na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas bouwde Egypte een betonnen grensmuur die zes meter diep de grond in gaat. Erbovenop ligt prikkeldraad. Ook zijn de grensposten versterkt, meldt Reuters.

Hoewel er nog geen militairen in Rafah zijn, worden er wel al luchtaanvallen uitgevoerd op de grensstad. Vanochtend werden daarbij acht mensen gedood in een woongebouw.

In de grensstad proberen Palestijnse kinderen, die al hun speelgoed zijn verloren, de oorlog even achter zich te laten door te vliegeren op het strand:

Vliegeren in Gaza om de oorlog te vergeten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl