Israëlische militairen aan het zuidelijk deel van de grens met Gaza, vorige week
NOS Nieuws

Israël bespreekt aanvalsplan Rafah met VS, delegatie reist naar Washington

De regering van Israël stuurt een delegatie naar Washington om de voorgenomen aanval op de stad Rafah in de Gazastrook te bespreken. Dat hebben president Netanyahu en president Biden afgesproken in hun eerste rechtstreekse contact sinds een maand.

Witte Huis-adviseur nationale veiligheid Jake Sullivan zei na afloop dat de Israëlische delegatie deze week of volgende week in Washington wordt verwacht. Hij zei ook dat die aanval niet zal beginnen voordat de ontmoeting in Washington heeft plaatsgevonden.

Biden en zijn minister van Buitenlandse Zaken Blinken hebben herhaaldelijk gezegd dat ze bang zijn voor een bloedbad in Rafah. De stad in het zuiden van de Gazastrook is volgens Israël het laatste grote bolwerk van Hamas. Vernietiging van Hamas is een van de doelen in de Gaza-oorlog, andere zijn de bevrijding van de Israëlische gijzelaars en voorkomen dat Israël nog eens vanuit Gaza wordt aangevallen.

Sullivan zegt dat de VS Israëls streven naar veiligheid steunt, maar vroeg Netanyahu af te zien van een grootscheeps grondoffensief tegen Rafah. "Een grote grondoperatie daar zou een vergissing zijn", zei Sullivan. "Dat leidt tot nog meer doden onder onschuldige burgers, verergert de trieste humanitaire crisis, vergroot de anarchie in Gaza en isoleert Israël internationaal nog meer."

Trouwste bondgenoot

Door de oorlog in Gaza en een mogelijke aanval op Rafah liep de spanning tussen Israël en zijn trouwste bondgenoot de afgelopen weken op. Israël verweet de regering-Biden dat het Israël het recht op zelfverdediging ontzegt. "Dat is onzin", zei Sullivan.

De VS eist dat een aanval op Rafah gepaard gaat met een "geloofwaardig" plan waarin de veiligheid van onschuldige burgers wordt gegarandeerd. De Israëlische legerwoordvoerder Hagari zei vorige week dat hij de meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen in Rafah wil evacueren naar het midden van de Gazastrook. De bedoeling is om "humanitaire eilanden" te creëren waar de vluchtelingen voorzien worden van tijdelijk onderdak, eten en water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl