Oorlogen in de wereld centraal in paastoespraak van de paus
Paus Franciscus heeft vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan de traditionele zegen urbi et orbi (voor de stad en de wereld) en zijn paasrede uitgesproken.
In zijn paasboodschap riep de paus op tot het respecteren van het internationaal recht. Daarbij zei hij te hopen op een uitwisseling van Russische en Oekraïense gevangenen. Vervolgens riep hij op tot de "onmiddellijke" vrijlating van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober in Gaza vasthoudt en een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.
Ook hamerde de paus op het toelaten van meer van humanitaire hulp tot Gaza. Hij vroeg daarbij aandacht voor de kinderen in de afgesloten Palestijnse landstrook. "Hoeveel lijden zien we in hun ogen, ze zijn vergeten hoe ze moeten lachen", zei hij.
Kijk hier het fragment waarin de paus zich uitspreekt tegen de oorlogen in Gaza en Oekraïne:
Net als de voorafgaande jaren gaan zijn gedachten uit naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ook noemde hij de burgeroorlog in Syrië, die al veertien jaar duurt.
"Vrede wordt niet bereikt met wapens, maar door je hand uit te steken en je hart open te stellen", zei Franciscus. "Oorlog is altijd een nederlaag."
De paus stond stil bij de kloof tussen bevolkingsgroepen die hij in steeds meer landen ziet. "Laat de etnische, culturele en godsdienstige verschillen niet leiden tot verdeeldheid, maar tot verbinding", zei hij.
De paus stond ook stil bij andere grote problemen in de wereld, zoals klimaatverandering, hongersnood, droogte, migratie en economische problemen.
Krachten gespaard
Voorafgaand aan de zegen droeg de paus op het Sint-Pietersplein de paasmis op. Meer dan 60.000 mensen woonden de mis bij. De 87-jarige paus deed een deel van de mis zittend. De afgelopen dagen spaarde hij volgens het Vaticaan zijn krachten om zoveel mogelijk onderdelen te kunnen meemaken van deze week, de belangrijkste van het kerkelijke jaar.
Vrijdag sloeg hij daarom de kruisweg bij het Colosseum over, de gang langs veertien zogenoemde staties, waarbij wordt stilgestaan bij de lijdensweg van Jezus, zijn gang naar het kruis. Gisteravond was Franciscus wel bij de paaswake.
Pausmobiel
Na de mis vandaag reed de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de pausmobiel over het plein om de toegestroomde gelovigen persoonlijk te begroeten. Een hoogtepunt voor de bezoekers, die hem luid toejuichten.
Ook dit jaar werd het plein aangekleed met bloemen en planten uit Nederland, meer dan 35.000 werden er naar het Vaticaan gebracht, na te zijn gezegend in Lisse. De traditie begon na de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma in 1985. In 2022 werd hij door de paus heilig verklaard.